torstai 31. joulukuuta 2020

Suosituimmat postaukset 2020

Suosituimmat postaukset 2020 oli osin yllättäviä ja toisaalta myös hyvin ymmärrettäviä. Tätä koostetta oli jännä tehdä, sillä enpä ole aiemmin katsonut tilastoja postauksista näin kuukausittain. Haluan tässä samalla kiittää teitä lukijoita sekä blogin aktiivisia seuraajia - lämmin kiitos! Ilman teitä tätä blogia ei olisi.


Tammikuu - Linnuille verkoton talitanko...

Meidän pihan lintujen ruokintapaikalla testattiin talitankoja ja linnunruoan suojahäkkiä. Lintuja vieraili tuttuun tapaan ruokintapaikalla. Tammikuun suosituimpiin postauksiin kuului Linnuille verkoton talitanko eli talipötkö, jonka sisällä on sydänlanka, jolloin se ei tarvitse verkkoa ympärilleen.  Sen lisäksi luettuja postauksia oli kaikki kylvö- ja taimikasvatusjutut. Ja tietysti ajankohtainen Säilytä hyasintit kevätkukaksi


Helmikuu - Kuukalenteri ajoittaa puutarhatyöt...

Helmikuun suosituin postaus oli Kuukalenteri ajoittaa puutarhatyöt ja aikaa säästyy. Sitä en yhtään ihmettele, sillä moni jo ajoittaa puutarhatyöt kuun mukaan eli kuukalenterin avulla. Suosituin postaus taimikasvatuksesta oli tietysti Helmikuun kylvöjä, ihanaa -postaus.


Maaliskuu - Kuun vaiheet puutarhatöissä maaliskuussa...

Kylvöpostaukset olivat erittäin suosittuja maaliskuussakin, mutta niitäkin enemmän katseluja sai Kuun vaiheet puutarhatöissä maaliskuussa. Usein juuri siementen kylvöissä ja taimikasvatuksessa käytetäänkin kuun vaiheita, jotta siemenet lähtevät hyvää kasvuun. 
Maaliskuun kylvöjä -postaus oli myös hyvin suosittu, olihan maaliskuu 😊

Huhtikuu - Sammal pois nurmikosta eli testissä Sammalsyöppö...

Huhtikuussa eniten luettiin Sammal pois nurmikosta eli testissä Sammalsyöppö -postausta. Sekin oli silloin ajankohtaista monella pihalla kostean syksyn jäljiltä. Suosittuja oli myös Huhtikuun kylvöjä, Taimien latvominen ja muut taimien kasvatukseen liittyvät postaukset.


Toukokuu - Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin...

Toukokuussa suosituin postaus oli edelleen Sammal pois nurmikosta sekä hyvänä kakkosena Taimien latvominen -postaus.
Kolmantena oli sitten Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin?  Siinä jutussa kerron meidän kokemuksiamme eri talvetuspaikan pelargoneista ja ilman kasvivaloja.

Kesäkuu - Onko muurahaisista haittaa...

Itse hieman yllätyin kesäkuun suosituimmasta postauksesta eli Onko muurahaisista haittaa. Se varmaankin kertoo siitä, että monella pihalla muurahaisia oli paljon kesäkuussa. Voi kertoa myös kuivasta alkukesästä. Tai pionin nuppujen muurahaisista, joista ei onneksi ole haittaa pionille.

Kesäkuussa paljon luettuja oli myös Kitkemispäivät ja Suuri Kitkemispäivä. Se vuoden paras kitkemispäivä eli Suuri Kitkemispäivä osuukin juuri kesäkuulle, mikä selittänee postauksen suosion.

Suosittuja oli myös Lehtoakileija - helppo kylvää siemenistä sekä kestosuosikki Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva -postaus.


Heinäkuu - Myskimalva, harmaamalvikki ja ruusumalva...

Kesäkuussa jo aika suosittu postaus oli selvästi heinäkuussa vielä suositumpi eli Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva. Nämä kaikki kolme vaaleanpunakukkaista kasvia on perinnekasveja ja lisääntyvät hyvin siemenistä. Toinen suosittu postaus oli Mustialanruusu tuoksuva perinnekasvi ja sekin on muuten vaaleanpunakukkainen ihanuus.


Elokuu - Rikkaruohojen hävitys laattojen saumoista...

Elokuussa yksi luetuimmista oli Rikkaruohojen hävitys laattojen saumoista. Vaikka kesän kuivuus hillitsee rikkaruohojen kasvua, niin elokuun kosteus saa rikkaruohot taas roihahtamaan kasvuun. Eli ei mikään ihme tämän jutun suosiota. Edelleen postaus malvoista oli hyvin luettu.


Syyskuu - Syksy paras aika parantaa maata...

Syyskuun suosituimpiin postauksiin kuului Syksy paras aika parantaa maata. Siitä tulikin mieleeni, että jutun Kuupuutarhan kasvisuunnitelma pitääkin vielä viimeistellä. Syyskuun toinen hyvin suosittu postaus oli Kirjopeippi eli värinokkonen - pistokas talvisäilytykseen


Lokakuu - Verenpisaran talvettaminen...

Yllättäen lokakuun suosituin postaus on 9 vuotta vanha Verenpisaran talvettaminen. Samalla tavalla talvetamme edelleen vanhat verenpisarat ja uudetkin. Tosin näyttää siltä, että vanhat lajikkeet talvehtii paremmin. Toinen hyvin suosittu postaus oli Daalian istutus ja talvisäilytystesti, jossa testaan daalian juurakoiden talvetusta kylmiössä ja vanhassa kosteassa kellarissa.


Marraskuu - Oravien oma ruokintalauta...

Marraskuun suosituin postaus oli Oravien oma ruokintalauta. Ruokintalaudat ovat edelleen meidän pihalla käytössä ja oravien suuressa suosiossa. Testauksessa on parhaillaan uusi malli, josta kerron myöhemmin lisää. 

Toinen suosittu postaus oli Yök, villakilpikirva... siis aika tehdä ötökkätarkistus. On muuten nytkin tosi ajankohtainen aihe, kun joulun aikaan tuli taas paljon uusia kukkia kotiin. Samoin Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postaus oli suosittu jo näin marraskuussa.


Joulukuu - Amarylliksen säilyttäminen ja hoito...

Suosituin postaus joulukuussa oli Amarylliksen säilyttäminen ja hoito. Sillä perusohjeella on aika helppo saada joulun amaryllikset kukkimaan uudelleen ensi vuonnakin. Toinen suosittu oli Jouluruusun säilytys ja hoito. Näiden lisäksi muut joulukukkapostaukset ovat aika tasaisen suosittuja.


Kun katsoo näitä blogijuttuja taaksepäin, niin olipas taas mukava puutarhavuosi. Mitä nyt myyrä söi vanhojen daalioiden juurakoita pahasti tai metsäkauriit uudet tulppaanit. Näistä huolimatta vuosi oli varsin mukava 😊

Vai mitenkäs teillä meni kulunut puutarhavuosi?


Oikein satoisaa ja kukkarunsasta

 uutta vuotta 2021!


Puutarhaterveisin Sari


torstai 24. joulukuuta 2020

Luukku 24 - Hyvää joulua valkoisin kukin

Toivotan hyvää joulua nyt näin valkoisin kukin, sillä suurin osa joulukukistani on tänä vuonna valkoisia. Tässä kuvassa onkin suosikkini eli jouluruusut ja amaryllikset. Onhan toki muutkin kukat kauniita, kuten valkoiset tulppaanit, punertavat jouluruusut ja erikoisamaryllikset. 


Tulppaanit kestää pitkään viileässä...

Tulppaaneja kannattaa selvästikin pitää viileässä yöt ja kun ei olla kotona. Se näyttää pidentävän niiden kestoa yllättävän paljon, sillä nämä valkoiset tulppaanit ovat olleet minulla jo kaksi viikkoa. Ne on tietysti kotimaisia.

Ihanat jouluruusut viihtyvät myös viileässä...

Samoin tämä valkoinen vaaleajouluruusu on enimmäkseen ollut viileällä parvekkeella, täällä etelässä kun ei ole ollut pakkasia. Muutama pakkasaste yöllä ei näytä niitä haittaavan. Minulla on kyllä varattuna vanupeite jouluruusujen suojaksi, jos on tulossa enemmän pakkasta. Mikäli tulee oikein kovat pakkaset, siirrän jouluruusut silloin kellarin suojaan. Keväällähän ne pääsee sitten pihalle kukkapenkkiin, siitä ohjeet Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.


Valkoiset kerrotut amaryllikset niin kauniita...

Näiden amaryllisten kukat ovat suorastaan herkän kauniita, vaikka ne ovatkin niin isoja ja muhkeita. Mikä jännää, niin näihin ei kyllästy, vaikka niitä on joka joulu ja koko joulukuun ajan. Ne ovat niin sykähdyttävän kauniita ja tuoksu ihanan mieto. Herkkänenäiset tuntuvat kestävän hyvin sen tuoksun. 
Aion taas säilyttää nämäkin ja koettaa saada ne kukkimaan ensi vuonna uudelleen. Siitä ohjeet Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa. Joulukuun alkupuoliskolla kukki yksi viime joulun amaryllis uudelleen. Se oli juuri tällainen valkoinen kerrottu ihanuus. Siitä lisää Vanha amaryllis kukkii.




Oikein hyvää ja rauhallista joulua!


Jouluterveisin Sari


keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Luukku 23 - Veikeä amaryllis `Bogota`


Tämä veikeän kaunis amaryllis `Bogota` kuuluu suosikkeihini amarylliksistä. Tämä on siis se jättikokoinen sipuli, jonka istutin valkoiseen matalaan ruukkuun marraskuun jälkipuoliskolla. Tämä on niin kaunis siroine kukkineen, vaikka en ole punaisten amaryllisten ystävä 😍

Se aukaisi alkuviikosta ensimmäiset kukkansa ja vielä toinen kukkavarsi on avautumatta. Sipulin istutuksesta silloin 20.11. löytyy kuvat Joulukielojen, amaryllisten ja pistokkaiden istutusta -postauksessa.


Veikeä amaryllis `Bogota` on sirokukkainen ritarinkukka...

Nämä `Bogota` lajikkeen sirot kukat on tosi kauniit, ja omalla tavallaan veikeän hauskat. Siis kun vertaa tavallisten amaryllisten eli ritarinkukkien isoihin kukkiin.


Minulla on aiemminkin ollut amaryllis `Bogota` ja myös silloin se kasvatti hurjan pitkät kukkavarret kuten nytkin. Kuvat siitä viime joululta  Pihakuulumisia ja amaryllis `Bogota` -jutussa.

Amaryllis on kaikkein helpoin joulukukka kasvattaa itse sipulista, etenkin kun ostaa syksyllä uudet sipulit.


Lisää postauksia amarylliksistä...


Ihanaa joulun odotusta!

Jouluterkuin Sari


tiistai 22. joulukuuta 2020

Luukku 22 - Lasikupu ja hyasintit

Lasikupu on taas otettu esille, joten hyasintit pääsivät sen alle. Näin hyasinttien voimakas tuoksu ei niin häiritse herkkänenäisiä. Lisäksi lasikuvun suojaan saa tehtyä kauniin asetelman, johon ei pienet sormet tai lemmikit pääse. Ensimmäiseksi piti pestä lasikuvusta remonttipölyt, mitä puuhaa jatkan nyt edelleen tämän illan. Taidanpa ottaa lasikuvun pois hyasinteilta ja nauttia siivouksen lomassa niiden ihanasta tuoksusta 😊


Lasikupu vähentää hyasintin tuoksua...

 Tämä lasikupu on kyllä ollut hyvä ostos silloin aikoinaan. Se on kaunis ja näin jouluna vähentää näiden hyasinttien voimakasta tuoksua. Lasikuvun takareunan alla on pieni oksan pätkä, jotta ilma hieman vaihtuu. Jos kupu olisi tiiviisti lasilautasta vasten, kuvun sisäpinnalle muodostuisi kosteutta. Silloinhan siitä ei niin näkyisi läpi ja liika kosteus voi myös pilata kukat.
Sen pienen raon takia kaikkein herkimmät voivat saada oireita hyasinteista näin lasikuvussakin.

Hyasintit, sammalta, käpyjä ja joulupalloja...

Hyasintit on minusta näin kauniita, kun niiden sipulin yläosa jää näkyviin. Ne on jotenkin luonnollisempia, vaikkei ne näin ulkona kasvakaan. Sammal kivasti korostaa sipulin kauneutta. Koska aatto on jo niin lähellä, niin laitoin muutaman joulupallon ja kävynkin hyasinttien kaveriksi.



Hyasintin kauniit pestyt juuret...

Hyasintit on lasikipoissa, jotta niiden kauniit pestyt juuret näkyvät. Lasikipossa on pohjalla tilkka vettä. Nimittäin jos hyasintti kärsii kuivuudesta, niin se kuivattaa ensimmäisenä nuput ja kukat. Juuret pysyvät paremmin kosteina, kun sammalta on juurten päällä eli lasikipon reunalla.
Ohjeet hyasintin juurten pesuun Hyasintin pesu ja kauniit juuret -postauksessa.





Hyasintit eivät ole kertakäyttökukkia, vaan ne voi istuttaa keväällä pihalle. Siitä enemmän Säilytä hyasintit kevätkukaksi -postauksessa.

Hyasintit voi laittaa myös kannelliseen lasisylinteriin tai kannelliseen lasipurkkiin, kuten Joulukukat kissaperheessä lasisylinteriin -postauksessa on tehty.

Ihanaa joulun odotusta!

Jouluterkuin Sari

maanantai 21. joulukuuta 2020

Luukku 21 - Valkoiset tulppaanit joulukukkana


Valkoiset tulppaanit ovat myös juhlavia joulukukkana. Aika monelle valkoinen on se mieluisin joulun väri. Nämä valkoiset tulppaanit sopivat hienosti myös valkoisten amaryllisten kanssa. Ehkäpä laitan niistä vielä oman postauksen. Valkokukkaisia tulppaaneja on useita eri lajikkeita, joiden kukissa on pieniä eroja lajikkeen mukaan. Tällä tulppaanilajikkeella on ihanan pyöreän muhkea kukka. Se on tietysti kotimaista eli kasvatettu kukkaan Suomessa.


Tulppaaneille jouluinen maljakko...

Huomasin näitä tulppaaneja laittaessani maljakkoon, että edelleen puutuu jouluinen maljakko. Tämä kannu, jossa on pidemmät tulppaanit, on minusta niin keväinen ja kesäinen, että tuntui hassulta ottaa se jouluna esille. Pitääpä laittaa ihan ostoslistalle muistiin, jotta seuraavan kerran kun menen kaupunkiin, niin katselen myös maljakoita. Tai voisinkin ensin käydä meidän lähikukkakaupoissa tutkimassa heidän valikoimiaan. 


Valkoiset tulppaanit kuin lunta...

Nyt on selvästikin jo suuri lumenkaipuu, kun nämä tulppaanit tuovat ensimmäiseksi mieleen lumen 😊
Nämä on kyllä niin kauniita. 

Valkoiset tulppaanit joulukukkana on juhlavia...

Yksinkertainenkin asetelma voi olla tosi juhlava. Aika jännästi nämä valkoisetkin tulppaanit ovat tietyllä tavalla arvokkaan juhlavan oloisia, mitä ei uskoisi aina tulppaaneista.
Pienessä maljakossa on muuten ne kolme adventtikynttilöiden tulppaania. Ne on olleet parvekkeen viileydessä, täällä etelässä kun ei ole ollut pakkasta. Viileässä tulppaanit kestävätkin paljon pidempään.

Lisää postauksia jouluisista tulppaaneista ja leikkokukista...


Jouluisin terveisin Sari





sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Luukku 20 - Adventtikynttilät neljäntenä adventtina

Näin neljäntenä adventtina adventtikynttilät saivat runsaammat koristelut. Edelleen pidän koristeet matalina, jotta kynttilät eivät polta niitä. Tästä tulee taas niin ihana tuoksu, vaikka kukkia on näinkin vähän.


Adventtikynttilät ja neljännen adventin koristeet...

Sammal on edelleen samaa, mitä edellisinäkin adventteina. Se pysyy hyvänä ja kauniina viileässä. Toki sitä kannattaa sumutella joskus.

Sammaleen päälle laitoin myös männynkäpyjä, sinisen hyasintin kukkakelloja sekä vihreitä joulupalloja. Koska sammal on niin kaunista, niin jätin sitä kunnolla näkyviin.




Männynkävyt sopii adventtikynttilöihin...

Sammaleen lisäksi männynkävyt on minusta tosi jouluisia. Ehkäpä siksi niitä on tainnut olla joka vuosi näissä adventtikynttilöiden koristeluissa. Niin oli tänäkin vuonna ja saas nähdä onko  ensi vuonnakin 😊


Tunnelmallista adventtisunnuntaita!

Jouluisin terveisin Sari


lauantai 19. joulukuuta 2020

Luukku 19 - Pihan joulupuut

Pihan havuista tuli nyt joulupuut. Koska on niin sumuista ja sateista täällä meidän suunnalla, niin jotain piristävää ja jouluista piti keksiä. Nämä joulupuut herättivät heti hauskoja kommentteja sekä hymyjä, eli ne toimivat. Näin pienellä saa luotua harmauteen piristävää iloa.


Leikattu metsäkuusi toinen pihan joulupuista...

Ehkäpä joku teistä muistaa tämän kartionmuotoon leikatun metsäkuusen. Näin helpolla siitä tuli joulupuu. Se on sen verran kauempana talosta, että emme ole viitsineet virittää siihen kausivaloja. Laitoin siihen näitä punaisia pieniä joulupalloja. Latva kaipasi vielä jotain, joten käytiin läpi vanhoja koristeita.


Löytyi yksinäinen punainen joulupallo. Se pääsi nyt pikkupallojen luokse kuusen latvaan. Löytyisipä vielä toinen punainen joulupallo siihen toiseenkin latvaan. 

Saas nähdä, ottaako harakat näitä punaisia palloja. 


Tuija toinen pihan joulupuu...

Tämä tuija oli se, minkä halusin alun perin laittaa joulupuuksi. Koska siinä on pienet valot, niin joulupallot tulevat kivasti esiin myös pimeällä. Halusin tästä hillityn, joten siksi tämän väriset pallot. Olen kyllä tosi tyytyväinen lopputulokseen 😊



Iloista joulun odotusta!

Jouluterveisin Sari


perjantai 18. joulukuuta 2020

Luukku 18 - Vaaleajouluruusu ja sammal

Vaaleajouluruusu ja sammal on kaunis klassinen yhdistelmä. Tässä on se lehdetön valkokukkainen jouluruusu, jonka kukat tulevat näyttävämmin esiin. Koska sillä on isot kukat eikä lehtiä lainkaan, niin vihreä sammal on täydellinen materiaali sen kanssa.

Vaaleajouluruusu joulun ja kevään kaunotar...

Tämä vaaleajouluruusu on super kaunis nyt ja toivottavasti jatkossa myös pihalla. Joten hoidan tätä huolella ja vien sen aina parvekkeen viileyteen viimeistään illalla. Välillä se on saanut olla siellä useita päiviä, koska kukaan ei ole sitä sisällä ihailemassa. Näin sen upeat kukat kestävät paljon pidempään.


Sammal jouluruusun ruukun peittona...

Mietin hetken, ottaisiko ruukun pois ja vai ei. En nyt halunnut ottaa riskiä, sillä tarkoitus on säästää tämä ja istuttaa se keväällä pihalle. Joten juuret ja koko jouluruusu tulee säilyä hyvänä.
Teinkin niin, että peitin ruukun sammaleella. Se pysyy yllättävän hyvin paikallaan, joten en edes kietonut metallilankaa sammaleen ympärille. Sammalta pitää tietysti sumuttaa vedellä, jotta se pysyy hyvänä.



Vaaleajouluruusun hoito-ohjeet...

Vaaleajouluruusu (Helleborus niger) viihtyy parhaiten ja kukkii pidempään viileässä ja valoisassa paikassa. Sitä kastellaan, kun pintamulta on vain hyvin kevyesti kuivahtanut. Kastelu mielellään lautasen kautta.
Kukinnan jälkeen sen voi istuttaa pihalle, jos maa on sula. Muuten se säilytetään kellarissa tai muussa viileässä paikassa kevääseen.

Vaaleajouluruusu istutetaan pihalle puolivarjoisaan paikkaan multamaahan. Maa ei saa olla liian kuivaa eikä liian märkää. Jouluruusut ovat siis monivuotisia perennoja, kunhan niille löytyy pihalta mieluinen paikka.
Lisää ohjeita Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.


🎄Jouluruusua ei saa syödä! Se on vaarallisen myrkyllinen syötynä. Mikä on hyvä tietää, niin ei tietämättömänä leikkaa sen kukkia esimerkiksi kakun koristeeksi 🎄

Mukavaa viikonloppua!

Jouluterveisin Sari