perjantai 31. toukokuuta 2019

Aina pihatöissä myöhässä - kuukalenteri auttaa

Aika moni on aina vähän myöhässä pihatöissä eli se paras aika on mennyt jo ohi. Jos tekee pihatyön liian myöhään, kasvi ei näytä niin hyvältä kuin niillä pihoilla, joissa homma tehtiin oikeaan aikaa. Harmillista! Tästä hyvänä esimerkkinä vaikka pensaiden leikkaamiset. Riittävän aikaisin tehty alasleikkaus ja oikea kuun vaihe takaavat sen, että kasvi lähtee keväällä heti kasvuun. Jos alasleikkauksen tekee myöhään, uutta kasvua saa usein odottaa pidempään tai uusia versoja kasvaa vain vähän.
Mikä tähän sitten auttaa... tieto ja kuukalenteri.

Kitkeminen aikaisin ja #kitkemispäivinä...

Rikkaruohojen kitkemistä ei myöskään kannatta jättää liian pitkälle kesään, sillä silloin rikkaruohot ehtivät kasvattaa isolle alueelle terhakkaat juuret. Ja niillä ne valtaavat koko istutetun kasviryhmän.
Kitkeminen kannattaa siis aloittaa heti keväällä, #kitkemispäivinä. Silloin homma on helpointa ja eivätkä rikat niin herkästi kasva takaisin. Kesän parhaat kitkemispäivät on myös seuraavassa Puutarha Studion uutiskirjeessä.

Kesäkukkien ja taimien istuttaminen...

Kesäkukkien taimien kanssa on ehkä päinvastoin, niitä ei kannata istuttaa ulos liian aikaisin. Vielä kesäkuun alussakin voi tulla yöpakkasia ja suurin osa kesäkukista ei sitä kestä.
Eli jos istuttaa kesäkukat ulos aikaisin, täytyy seurata päivittäin sääennusteesta vuorokauden lämpötiloja ja tarvittaessa suojata kasvit.
Kesäkukille ja muille taimille on hyvät istutusajankohdat sekä tosi huonot, kuun vaiheiden mukaan. Pienenä vinkkinä.
Kuun mukaan ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa, mikä on vahvasti tullut takaisin suosioon. Eli pätee edelleen 😊

Perunan istutus...

Peruna ja sipulit istutetaan aina eri aikaan mitä kesäkukat, kuun mukaan. Hyvä ajankohta on vain viikon ajan kuukaudessa, joten kannattaa ajoissa suunnitella perunan istutus. Jos siis haluaa paljon perunoita, eikä vain pitkiä varsia. Seuraava perunan istutusajankohta on vasta juhannusviikolla. Toivottavasti ehdit jo istuttaa perunat.

Pelargonin ja muiden siementen kylvöaika...

Tammikuussa siemenistä kylvetyt pelargonit kukkivat jo. Kylvin ne  kasvavalla kuulla, mikä on paras aika kukkien kylvöön.
Näillä on nyt niin pienet ruukut, että #kastelupäivät ei niille riitä. Aurinkoisena jaksona niitä pitää kastella lähes päivittäin.
Eri kesäkukille on ihan omat kuukaudet kylvöön, jotta ne ehtivät kukkaan jo alkukesällä. Toisaalta liian aikaisin ei kannata kylvää, etenkään nopeakasvuisia. Niistä voi tulla hentoja ja huonoja taimia. Eli kannattaa aina lukea ohjeet siemenpussista.
Lisää esikasvatusohjeita Taimien latvominen -postauksen alaosassa.

Kuukalenteri auttaa ajoittamaan pihatöitä...

Wanhan ajan Kuukalenterissa on merkitty hyvät ajankohdat istuttaa peruna ja kylvää siemenistä kasveja sekä paljon muuta. Kuukalenteri auttaa siis rytmittämään pihatöitä ja tekemään ne oikeaan aikaan.
Sen lisäksi toki tarvitaan vähän tietoa kasvilajista. Ja jos haluaa valita ne parhaat ajankohdat kuun mukaan, niin silloinkin tarvitaan lisätietoa. Sitä löytyy hyvin kuukirjoista sekä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.

Muistuttelen oikeista ajankohdista myös täällä blogissa ja Puutarha Studion Facebook sivuilla, mutta tila ei riitä kaikkeen. Eli suosittelen opettelemaan lisää puutarhatöiden ajoittamista.

Hauskaa ja kesäistä viikonloppua!

Terkuin Sari 

P.p.s. Nyt on menossa #kituviikko eli loistava ajankohta kitkeä, hävittää vieraslajeja ja muita kasveja. 

tiistai 28. toukokuuta 2019

Puutarhakompostin keväthoito - kompostisarjan 2. osa


Tässä nyt ohjeet, mitä keväällä kannattaa tehdä puutarhakompostille. Tai miten me sen teemme, kun olemme kehittäneet kompostointia helpommaksi. Ja kuten kuvasta näkee, kompostit ovat avokomposteja eli ilman kehikkoa. Sama idea toimii myös lautakehikoissa ja muoviastioissa olevissa puutarhakomposteissa, hieman soveltaen.

Kaksi kompostia - edellytys puutarhajätteen kompostoinnille...

Puutarhasta tulevan jätteen kompostointi kannattaa aina tehdä kahdessa eri kompostissa. Toiseen kerätään jätettä keväästä syksyyn ja siinä toisessa lepää edellisenä vuotena kerätty jäte.
Jos pihalla on hitaasti maatuvia kuten tammen lehtiä, niin silloin voi olla tarpeen kolmas komposti eli kaksi lepäävää kompostia.
Näin kompostoinnissa on selvä rytmi ja hoito on selkeämpää sekä helpompaa 😊

Ylimmässä kuvassa vasemmalla on viime vuoden "lepäävä komposti" ja oikealla viime vuonna kasatut uudet puutarhajätteet. Kuva on otettu toukokuussa, ennen kompostien keväthoitoa.

Viime vuoden "lepäävä komposti" täynnä valmista multaa...


Tämä komposti oli viime vuonna se "lepäävä komposti" eli puutarhajätteet vuodelta 2017.
Nyt keväällä sen pinnalta otettiin risukate sivuun kasaksi. Maatuneimmat risut laitettiin viime vuoden "uuteen kompostiin".
Katteen alta paljastui kasa valmista kompostimultaa.

Koska kompostiin oli laitettu pieniä risuja yms, multa seulottiin kasvimaalle. Seulan päälle jääneet isot palat heitettiin viime vuoden "uuteen kompostiin" maatumaan lisää. Samoin kaikki muukin maatumaton.
Tätä hommaa tehtiin vähitellen pitkin kevättä. Ja se aloitettiin, kun kompostikasa oli sulanut ja ilmat työskentelyyn olivat sopivan lämpimät.

Koko "lepäävän kompostin" multa siis kärrättiin kottikärryillä kasvimaalle, vanhoihin perennapenkkeihin ja iso osa omaksi kasaksi kompostialueen reunalle. Multakasasta on sitten hyvä ottaa multaa, kun tekee uusia istutuksia. Multakasa tietysti peitettiin pressulla, niin siihen ei ala kasvaa rikkaruohoja eikä sade huuhdo ravinteita..
Kompostointi on siis hyvää kuntoliikuntaa, eikä tarvitse käydä kuntosalilla.

Viime vuoden "uusi komposti" käynnistettiin ja peitettiin...


Viime vuonna kasatut puutarhajätteet eli "uusi komposti" käynnistettiin nyt keväällä. Osa kääntää sen lapiolla tai talikoilla, mutta me emme sitä viitsi tehdä. On nimittäin helpompikin tapa.

Maaliskuun lopulla, kun tämä "uusi komposti" oli sulanut, hautasimme sen sisälle talvella biokompostorista otetun kompostimassan.
Ja samoin biokompostorin kevättyhjennyksen kompostimassa haudattiin tähän "uuteen kompostiin".
Tämä tapa näyttää olevan super tehokas kompostoitumisprosessin uudelleen käynnistämiseen.


(Koska viime kesä oli niin kuiva ja nyt keväälläkään ei ole satanut, kastelimme tämän kasan isolla vesimäärällä ennen sen peittämistä.)

Viime vuoden "uudesta kompostista" tuli tämän vuoden "lepäävä komposti". Peitimme kasan oksasilpulla, kuten aina. Osa on viime vuoden lepäävän kompostin katteesta ja osa on uutta. Oksat on tietysti pensaiden ja puiden leikkaamisista tulleita. Meillä on näet innokas oksien pätkijä 😄

Uudet jätteet omaan kasaan...

Tänä keväänä tulleet uudet kitkemisjätteet ja muut kasvijätteet on kasattu omaan kasaan. Yleensä sitä tehdään ensin näiden kahden ison kasan väliin. Kun viime vuoden "lepäävä komposti" oli saatu tyhjennettyä, uusi kasvijätekasa siirrettiin sen paikalle talikolla.
Eli tänä vuonna vierekkäin tulee olemaan kaksi kompostikasaa, oikealla lepäävä komposti(kuvssa) ja alueen vasemmalla puolella vuorostaan uusi komposti, johon kerätään puutarhajäte keväästä syksyyn.
Tässä kuva tämän vuoden 2019 "lepäävästä kompostista", joka siis nyt käynnistettiin ja peitettiin. Edessä pressun alla on valmista multaa odottamassa käyttöä. Kuvan vasemmalle puolelle olemme alkaneet jo kerätä uutta puutarhajätettä kasaksi.

Osasinko kertoa tämän riittävän selkeästi?
Kerron sitten kesällä, mitä hoitotoimia kannattaa tehdä silloin. Eli sarja jatkuu.

Vai onko teillä puutarhakompostin hoidon kanssa jotain tiettyä ongelmaa tai jotain muuta, mistä haluaisitte postauksen tai vinkkejä?

Alla linkit vanhempiin postauksiin puutarhajätteen kompostoinnista:

Biokompostorin eli keittiöjätekompostorin postaukset...

Meillä on käytössä keittiöjätteille 20 vuotta vanha (ostettu 22.7.1999, kuitti oli vielä tallella 😃)    Biolanin Pikakompostori, johon laitamme kaiken keittiöstä tulevan biojätteen. Ja siitä tyhjennetty massa viedään aina puutarhakompostiin.
Kompostorin hoitoonkin on tullut hyvä rytmi ja se toimii myös talvella jäätymättä. Alla postauksia siihen liittyen:

Kuun vaiheet kompostin hoidossa...

Kuten kaikessa puutarhanhoidossa myös kompostien hoito tehdään kuun vaiheiden mukaan. Ja nyt tämä #kituviikko on siihen erittäin hyvää aikaa, kuten muukin vähenevän kuun aika. 

Puutarhaterveisin Sari
perjantai 24. toukokuuta 2019

Kukkia, ja kituviikko

Tiesithän, että ensi viikko on #kituviikko puutarhurille. Se on vanhaa kansanperinnettä, mikä edelleen pitää paikkansa. Ja itse asiassa koskee myös maanviljelyä. Siitä lisää postauksen lopussa.
Nämä kuvan kerrotut tulppaanit ovat mykistävän upeita! Ei uskoisi, että ne istutettiin ruukkuun vasta joskus talvella. Sillä unohdin sipulipussin jääkaappiin, muiden juuresten viereen.

Vaaleanpunainen mansikka...

Viime kesänä meillä oli amppelimansikka, jolla oli vaaleanpunaiset kukat. Ja isot marjat. Syksyllä istutettiin se kasvimaan reunaan ja nyt se taas kukkii. Tässä vähän mietin, jättääkö se paikalleen vai istuttaa takaisin amppeliin.

Lisää pitkäikäisiä tulppaaneja....

Viime viikolla kirjoittelin kasvitieteellisistä tulppaaneista, mitkä ovat pitkäikäisiä. Tässä vielä yksi tulppaanilajike, joka on kasvanut pihallamme jo pitkään. Kukan koko on vähän pienentynyt, eli pitääkin muistaa lannoittaa sitä. Tulppaani on `Princess Irene`, joka kuuluu Triumph-ryhmään eli triumftulppaani.

Ensi viikko on #kituviikko...

Kituviikkona ei kannata kylvää siemeniä eikä istuttaa taimia, ei edes perunaa tai porkkanaa. Nimittäin silloin ne lähtevät heikommin kasvuun tai muuten kasvu on kituvaa.
Eli jos perunat on istuttamatta ja juurekset kylvämättä, niin homma kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti tai sitten seuraavan vähenevän kuun ekalla viikolla.
Ja muut kasvit istutetaan ja kylvetään vasta uudenkuun päivän jälkeen.

#kituviikko 27.5.-2.6.2019Kituviikko on hyvä kitkemiseen...

Ensi viikko ja etenkin perjantaista sunnuntaihin 31.5-2.6. on hyviä hävittämiseen eli silloin on #kitkemispäivät. Myös sammaleen poisto kiveyksistä on hyvä tehdä silloin. Siitä ehkä lisää kesäkuun alussa.


Sarin uutiskirjeessä lisää kuukauden parhaista päivistä...

Ensimmäinen uutiskirje onkin jo lähetetty tällä viikolla. Kiitos aivan super ihanasta palautteesta, jonka olen saanut sähköpostilla! 
Tässä vaan mietin, että pitäisikö uutiskirje lähettää myös niille, jotka ovat nyt sen jälkeen liittyneet uutiskirjeen tilaajaksi? Sillä seuraava uutiskirje on tulossa vasta parin viikon kuluttua. 


Puutarhaterkuin Sari

tiistai 21. toukokuuta 2019

Rikkaruohot kompostiin vai ei, ja kitkemispäivät

Voiko rikkaruohot laittaa kompostiin vai ei? Vai pitäisikö pahimmat jopa polttaa? Kaikenlaisia ohjeita kitkettyjen rikkaruohojen hävitykseen kyllä löytyy, mutta mitkä niistä ovat toimivia. Tämä on ajankohtainen aihe, sillä huomenna 22.5.2019 ja ylihuomenna, iltapäivästä, on tosi hyvät #kitkemispäivät, kuun mukaan.

Monenlaisia rikkaruohoja...

On vaikeita rikkaruohoja, joiden juuret menevät todella syvälle tai laajalle. Ja pienestäkin juurenpalasta ne jatkavat kasvua.  Näiden kitkeminen kannattaa aina tehdä #kitkemispäivinä. Sillä silloin kitketyt alueet pysyvät pidempään rikkaruohottomina. Toinen syy on tietysti se, että rikkaruohot lähtevät paremmin juurineen.

No voiko nämä rikkaruohot sitten laittaa kompostiin? Olisi kiva kuulla, mihin te ne laitatte?


 

Sitten on rikkaruohoja, jotka leviävät voimakkaasti siemenistä, kuten kuvan puistolemmikit. Ne on helppo kitkeä pieninä taimina. Tämänkään tyyppisiä moni ei uskalla laittaa kompostiin. 
Kuva on sorapenkasta, josta olen aina kitkenyt rikkaruohot pois ja jättänyt sammaleen. Nyt tänä keväänä vähän yllättäin puistolemmikki oli levinnyt siihen ja ehti aloittaa kukinnan. Ne on niin kauniita, etten hennonnut vielä kitkeä niitä pois 😊

 Rikkaruohot puutarhakompostiin eli lehtikompostiin...

Meillä  on aika iso piha ja vielä vanha, joten siellä on myös rikkaruohoja, jopa niitä pahimpia. Laitamme kaikki kitkemisjätteet kylmän rauhallisesti puutarhakompostiin. Osaksi siksi, että ekoihmisenä haluan myös tehdä puutarhanhoidon ekologisesti. Sekä siksi, että on paljon helpompaa laittaa ne kompostiin muun puutarhajätteen mukana.
 Kompostissa suurin osa on muuta puutarhajätettä kuin puiden lehtiä, joten siksi kutsun sitä puutarhakompostiksi. Lehtikomposti olisi sille vähän hassu nimi.
Kuvassa kottikärryjen päällä on seula, jossa on puutarhakompostista otettua "valmista" multaa.


Teen puutarhakompostista postauksen... mietin vaan tässä näkökulmaa siihen. Eli mikäköhän sen hoidossa tuntuu haastavimmalta? Onko ne nämä rikkaruohot?


Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi...

Tällä kitkemiskurssilla on ohjeet tehokkaampaan kitkemiseen. Eli kun yhdistää kullekin rikkaruoholle parhaan kitkemistekniikan  ja kuun mukaan parhaat kitkemispäivät, saa rikkaruohot hävitettyä nopeimmin ja vähemmällä kitkemisellä.
Lisätietoja kurssista: Tehokas kitkeminen kuun mukaan
Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se on Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalla.


Kesän parhaat kitkemispäivät yms.- tilaa uutiskirje...

Näin bloggaajana haluaa täyttää lukijoiden toiveita, jos vaan se on mahdollista. Pitkään on toivottu blogin pientä kuukalenteria pidemmälle ajalle. Se olisi hankala käytännössä, joten pitkän harkinnan jälkeen päätin aloittaa uutiskirjeiden kirjoittamisen. Niissä tulee olemaan ne tulevat tärkeät päivämäärät puutarhanhoitoon liittyen. Samalla siihen saa muitakin puutarhavinkkejä. Uutiskirje ilmestyy 1-2 kertaa kuukaudessa.

Ensimmäisessä uutiskirjeessä on ne kesän parhaimmat #kitkemispäivät sekä kuukauden #kastelupäivät.
Ja toiveita uutiskirjeen aiheista yms otan mielelläni vastaan 😊Puutarhaterveisin Sari

sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Terttutulppaani ja buharantulppaani - kasvitieteellisiä tulppaaneja

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Buharantulppaani on kaunis läheltä, ja niin on myös terttutulppaanikin. Nämä kummatkin ovat vähän jalostettuja eli lähellä alkuperäistä luonnonlajia. Ehkäpä sen takia ne ovat myös niin pitkäikäisiä, oikealla kasvupaikalla. Näitä tämän tyyppisiä, vähän jalostettuja, kutsutaan yleensä kasvitieteellisiksi tulppaaneiksi.

Buharantulppaani `Bright Gem`...

Nämä buharantulppaanit ovat aika matalia ja kukkivat nyt parhaillaan. Jotenkin pidän niiden vaaleankeltaisesta väristä ja harmahtavan vihreistä kapeista lehdistä.

Meillä on näitä myös toisessa kohtaa, joka on rutikuiva. Siellä ne ovat vielä nupulla, joten laitoin alle vanhan kuvan. Siitä näkee hyvin, miten se on tehnyt sivusipuleita, jotka jo kukkivat. Ihania nämä pitkäikäiset ja lisääntyvät tulppaanit 😊

Buharantulppaanin kasvupaikka...

Buharantulppaani Tulipa linifolia (vanha nimi batalini) `Bright Gem` viihtyy läpäisevässä hiekkapitoisessa maassa. Paikan on hyvä olla lämmin ja aurinkoinen. Se lisääntyy  sivusipuleista voidessaan hyvin. On myös punakukallinen lajike.

Terttutulppaani `Shogun`...

Tämä terttutulppaani on ihan uusi tuttavuus minulle. Sen kukkavarteen voi tulla useampikin kukka. Nyt kukat ovat jo lakastuneet, sillä se kukki toukokuun alussa.
Terttutulppaanin sipulit istutettiin syksyllä kivikkoon, josta parista paikkaa löytyi hieman multavampi kohta. Mullan alla on kuitenkin kiviä. Eli aika kuiva ja paahteinen paikka.


Nämäkin kukat ovat tosi kauniita läheltä katsottuna 😊

Terttutulppaanin kasvupaikka...

Terttutulppaani Tulipa praestans `Shogun` viihtyy myös hyvin läpäisevässä hiekkapitoisessa maassa. Aurinkoinen ja lämmin paikka on myös sille paras. Kesäajan maan on hyvä pysyä kuivana. Näinhän on yleensä kivikossa. Myös terttutulppaaneista on punakukkainen lajike.

Ne super varmat `Apeldoorn` tulppaanit...

Nämä darwinhybriditulppaanit ja etenkin `Apeldoorn` tuntuvat oleva myös niitä pitkäikäisimpiä ja isokukallisimpia tulppaaneita. Siksi ehdottomia suosikkejani.

Kompostialueen viereen ilmestyi jostain yksi kukkiva tulppaani vuosia sitten. Ja nyt siinä on tällainen mätäs. Tämä on myös sitä `Apeldoorn` lajiketta ja se on tehnyt sivusipuleita. Tietenkään tätä ei ole hoidettu  mitenkään, sehän kun on kompostialueella 😊

Aiemmin meidän syysleimupenkissä kukki nämä erilaiset `Apeldoorn` tulppaanit komeasti, mutta yhtenä keväänä metsäkauriit söivät ne kaikki. Siitä saatiin kyllä satumaisen upeat kuvat, mitkä näkyvät Tulppaanit on nyt syöty -postauksessa. Harmillisesti tulppaanit eivät kuitenkaan toipuneet siitä, ja nyt pitääkin ostaa uudet sipulit.

Lisää kestäviä ja monivuotisia tulppaaneja Pitkäikäisimmät tulppaanit -postauksessa.


Sain buharantulppaanin ja terttutulppaanin sipulit blogijutun tekoon Korpikangas Siemen - Fröltä.
Heillä on hyvä valikoima kasvitieteellisiä tulppaaneja syyskesällä, kun kukkasipulit tulevat myyntiin. Tämän tyyppiset kannattaakin ostaa aina heti, jotta saa mitä haluaa.

Kesäisin terveisin Sari

keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Biohajoavat taimiruukut testissä

Blogiyhteistyö - Schetelig
Kompostoitavat biohajoavat taimiruukut on nyt testissä. Tällaisia ekologisempia ruukkuja olen odottanut jo pitkään. Istutin niihin heti koulittavia taimia, niin saa tuntumaa, miten ne toimivat käytännössä. Siten näkee kuinka ne kestävät kasvatuksessa ja maatuvatko tosiaan kompostissa. Tämä on kyllä nyt jännä testi 😊

Biohajoava ja tavallinen taimiruukku...

Nämä ovat siis Vefi Bioruukkuja eli kompostoitavia esikasvatusruukkuja. Ne on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista kuten mm. sokeriruoko-/sokerijuurikkaan tärkkelyksestä.
Ne on täysin biohajoavia ja kompostoituvia sekä täyttävät  teollisen kompostoitavuuden standardin. Eli maatuvat 2-3 kuukaudessa, kun kompostin lämpötila on 50-70 astetta. Tietysti kotikompostoreissa aikaa menee yleensä paljon enemmän, koska kompostorissa ei ole aina niin korkea lämpötila. 
Aion testimielessä laittaa yhden ruukun kompostoriin maatumaan.

Bioruukkuja on pyöreitä, joiden halkaisija on 8 cm sekä kuvan neliömäisiä 8x8 cm. Neliömäinen näyttää malliltaan hyvin samanlaiselta, mitä ostettujen kasvien taimiruukut. Kuvassa kummassakin on siemenestä kylvetyt munakoison taimet. Harmahtava ruukku on siis se biohajoava taimiruukku.

Kosmoskukat koulittu...

Kylvin kuukausi sitten kosmoskukan siemeniä hajakylvönä eli monta siementä yhteen rasiaan. Hajakylvökset pitää aina myöhemmin koulia, mutta nyt tämän kanssa olin vähän myöhässä. Ne on ne kevään työkiireet... 😉


Koulin jokaiseen ruukkuun kolme tainta, koska taimia oli niin paljon. Koulimisesta on tosi vanha postaus, mutta edelleen pätevä Huhtikuun siemenkylvöt ja koulinta. Nämä ruukut on niitä bioruukkuja.

Seuraavana päivänä taimet olivat jo terhakkaasti pystyssä.

Lisää ohjeita taimikasvatukseen...Ekat siemenestä kasvatetut pelargonit kukkivat jo...

Samalla istutin osan pelargonien siemenestä kasvatetuista taimista ruukkuihin. Ihanasti ensimmäiset pelakuut jo kukkivat ja kummatkin samaa väriä. Siemenistä tulee nimittäin erivärisiä pelakuita. Nämä on siis kylvetty tammikuun lopulla.
Lisää pelargonin kasvatuksesta Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa.


Sain Vefi Bioruukut testaukseen niiden maahantuojalta eli Scheteligiltä. Kiitos heille kivasta testausmahdollisuudesta!

Ihanaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari

maanantai 13. toukokuuta 2019

Herkkä alppikello ja muita pihakuulumisia

 Tämä alppikello tai oikeammin metsäalppikello on suloisen herkän kaunis. Sen kukkien sininen sävy vihreitä lehtiä vasten on niin ihana. Oli myös kiva huomata, että kimalaiset vierailevat sen kukissa eli kelpaa pölyttäjillekin.

Alppikello uudella paikallaan...

Alun perin nämä alppikellot olivat hieman enemmän varjossa ja lähempänä lintujen talviruokintalautaa. Olisi pitänyt heti huomata, että se oli huono paikka. Viime keväänä siirrettiin se tähän puolivarjoisaan kohtaan, johon lintulaudan siementen kuoret eivät kasaudu. Ja nyt alppikellot kukkivat komeasti, jee!Metsäalppikellon hoito-ohjeet...

Metsäalppikello (Soldanella montana) viihtyy varjossa ja puolivarjossa. Maan on hyvä olla tuoretta, läpäisevää ja kalkittua. Se onkin arka talvimärkyydelle. Se ei myöskään viihdy liian ravinteikkaassa maassa.
Alppikellon lehdet ovat ikivihreät eli ne eivät lakastu syksyisin. Mutta kevätaurinko voi vioittaa niitä, ellei niitä suojata.
Nyt toivon, että ne jaksaisivat tehdä siemeniä ja levitä laajemmalle alueelle 😊

Fasaanit taas asialla...

Joudumme suojaamaan valkokukkaiset jouluruusut kanaverkolla, jotta fasaanit eivät nokkisi nuppuja riekaleiksi. Nyt sitten pihalta löytyi näitä valkoisia kirjopikarililjoja, joiden kukat ovat riekaleina. Näitä ei kyllä jaksa suojata, niitä kun on siellä täällä. Ja tänään nähtiin, kun fasaani söi parvitulppaanin kukkia. Nokki siis niitäkin riekaleiksi. Onneksi kummatkin kasvit ovat jo levinneet siemenistä moneen paikkaan, niin niitä voi ihailla ehjinäkin.

Daalian juurakot istutettiin jo maahan...

Koska nyt on erityisen hyvät istutuspäivät kuun mukaan, niin tänään ne 30 vuotta vanhat oranssit daaliat pääsivät tutulle paikalleen kasvimaan reunalle. Samoin ne uudet daalia `Caballero` juurakot kasvimaan keskelle. Ja vanha "Turkulainen" daalia uudelle aurinkoisemmalle paikalle. Siitä ei olekaan kuvaa, sillä se on ollut laiska kukkimaan. Toivottavasti nyt uudella paikalle se innostuisi kukkimaan enemmän.
Kaikki daalian juurakot talvehtivat hyvin ja olivat pullukoita. Vain yksi irtonainen pallukka oli mädäntynyt. Siitäkin huolimatta, että syksyllä metsähiiri oli tehnyt pesää ja siemenvarastoja juurakoiden sekaan. Onneksi oli jättänyt juurakot rauhaan.

Syyssyrikät istutettiin pihalle...

Samoin vanhat syyssyrikät eli Buddlejat istutettiin pihalle. Ne olivat talven valoisassa kellarissa, jossa aloittivat jo uusien versojen kasvun latvaan. Kuvia niistä kesältä Syyssyrikkä paras perhoskasvi -postauksesta. Ne todellakin ovat kaikkein parhaimpia perhoskasveja, vaikkakin meillä talvenarkoja.

Seuraavaksi pääseekin sitten kylvöpuuhiin. Tosin ei vielä juuresten eikä perunan. Niiden kylvöaika ja istutusaika on vasta vähenevällä kuulla.
Ja papujen ja herneiden kylvö kannattaa tehdä kesäkuun alussa kasvavalla kuulla, kun maa on kunnolla lämmennyt eikä enää tule yöpakkasia.

Jokos teillä on jo kasvimaahan tai viljelylaatikkoon kaikki siemenet kylvetty?


Meillä siis vielä odotellaan. Ja etanaestekin on virittämättä. Onneksi tässä ehtii vielä 😊

Kevätterkuin Sari

perjantai 10. toukokuuta 2019

Palkittu perennataimitarha Harjunpään Taimisto

Kaupallinen yhteistyö - Harjunpään Taimisto


Minulla on suuri ilo päästä esittelemään teille aurinkoisen Heidin perennataimitarha Harjunpään Taimisto. Olen monilla puutarhamessuilla aina käynyt heidän osastollaan tutkimassa mielenkiintoisia perennoja, niin kuin viimeksi Lepaalla, jossa otin nämä kuvat. Katsokaas Heidin sylissä olevan pionintaimen ruukkua, aika iso!

Perinneperennoja eli kotimaisia vanhoja maatiaiskantoja...

Harjunpään Taimistolla perennoista löytyy myös vanhoja kotimaisia maatiaiskantoja, joiden tausta on tiedossa eli ne ovat kasvaneet tietyllä pihalla vuosikymmeniä. Nämä paikkakunnat on mainittu kasvin kohdalla nettikaupassa. Minusta on aivan super mahtavaa, että näitä vanhoja kantoja ylläpidetään ja että niitä voi ostaa.

Yksi tällainen perinnekasvi on alla oleva sahramililja (Lilium bulbiferum ssp croceum), mikä on ruskoliljan alalaji. Se on siis rotevampi ja isokukallisempi.

Heiltä löytyy myös valkoista varjoliljaa, mikä on harvinaisempi ja josta monet haaveilevat. Nämä maatiaisliljat he myyvät ruukussa eli niitä voi ostaa koko kesän ajan.

Pölyttäjille ja perhosille sopivia perennoja...

Taimiston valikoimista löytyy myös monta hyvää perennaa pölyttäjille. Ne onkin helppo löytää, koska niillä on ihan oma ryhmä nettikaupassa. Heidi kertoikin silloin Lepaalla, että yhä enemmän ostetaan näitä perhosia houkuttavia kasveja. Alla kuvassa syyssädekukka (Gaillardia `Kobold`), joka kukkii pitkään kesäkuulta jopa syyskuulle asti. Sen lakastuneet kukatkin ovat aika veikeitä, kuten kuvasta näkyy. Ja se on yksi hyvä perhoskasvi.

Toki myös trendikasveja...

Harjunpään Taimisto on muutenkin ajan hermolla eli sieltä löytyy tämän hetken trendejä seuraavillekin hyviä kasveja, kuten isokukallisia Itoh-hybridi pioneja. Ne kukkivat pitkään ja kukissa on ihana tuoksu. Tukevavartisina ne eivät myöskään kaipaa tuentaa eli ovat helppoja. Kuvassa Itoh-hybridi `Cora Louise`.

Näitä komeita mehitähtiä ihailin myös. Niiden ruusukkeet täyttivät jo koko ruukun, vau 😊
Nämä ovat siis hyviä kasveja kivikkoon tai ruukkuun, vaikka paahteiselle parvekkeelle. Ja ne on monivuotisia perennoja.


Heillä näyttää olevan myös hyviä kestäviä koristeheiniä kuten kuvassa matalaksi jäävä kirjavalehtinen räpyläsara. Se kasvaa noin 15 cm korkeaksi kosteahkolla paikalla.


Nettikaupassa on vain osa myynnissä olevista kasveista. Kaikki pienemmän erät ovat esillä taimiston myymälässä Karijoella. Toki niitäkin voi kysellä ja tilata.
Nimittäin monella taimitarhalla on joitain erikoisuuksia, joita valmistuu myyntiin vuosittain esimerkiksi vain 10 kappaletta. Kasvi voi olla niin vaikeasti lisättävä tai lisäysmateriaalia on todella vähän.  

Taimisto palkittu laadukkaista taimista...

Kotimaiset Kasvikset ry on valinnut tuotteiden hyvän laadun ja yrityksen maineikkaan toiminnan perusteella Harjunpään Taimiston Taimitarhatuotannon Laatutuottajaksi 2014, viidentenä taimistona. Laatutuottajaa ei edes valita joka vuosi ja valinta tehdään kaikkien Sirkkalehtimerkintää käyttävien tuottajien joukosta. En siis yhtään ihmettele heidän valintaansa Laatutuottajaksi, sillä taimet näyttävät aina tosi hyviltä, kuten ekan kuvan pioni taimi. Ne muuten ovat heillä aina noin isoissa ruukuissa.
Heidi kertoikin, että hänelle on sydämen asia kasvattaa kestäviä ja laadukkaita taimia asiakkaille. Muunlaisia ei heiltä myydä.

He tekevät kuulemma yleensä niin, että perennojen taimet lisätään itse taimistolla kesäkaudella. Taimet kasvavat taimistolla koko kesän ajan ja myös talvehtivat siellä. Keväällä ne pääsevät myyntiin ja asiakkaille vasta kun ruukussa perenna selvästi vihertää. Eli se takaa sen, että taimella on hyvät juuret ja ettei asiakkaalle tule vahingossakaan myytyä heikkoa tainta.

Oma myymälä taimistolla ja nettikauppa...

Harjunpään Taimistolla on oma myymälä Karijoella, Etelä-Pohjanmaalla. Myymälän osoite ja aukioloajat löytyvät nettisivuilta www.perennat.fi. Sivustolla on myös nettikauppa, jossa on kasveista perustiedot ja hyvät kuvat. Joten kasveja on helppo tilata ympäri Suomea ja taimet toimitetaan turvallisesti Matkahuollon kautta.


Tämä blogikirjoitus on kaupallista blogiyhteistyötä eli sain pienen rahapalkkion Harjunpään Taimistolta
Sydämellinen kiitos heille yhteistyöstä!

Kevätterkuin Sari