perjantai 30. kesäkuuta 2017

Kasvata syötävää - vahvistut!

Kun kasvattaa itse syötävää eli hyötykasveja, se vahvistaa omaa luontosuhdetta. Ja vahva luontosuhde nopeuttaa toipumista elämää horjuttavista vastoinkäymisistä... fengshuin mukaan.

Muuten... kuvassa on neljäs päärynäpuu, joka vasta suistui lähtemään kasvuun. Edelliset kuolivat. Kun mitään syytä siihen ei keksitty, niin otettiin käyttöön vanha omenanviljelijöiden tapa eli katsottiin päärynäpuulle vesisuoniton paikka varvulla. Ja nyt toisena kesänä puu tekee jo muutaman hedelmän ja voi tosi hyvin. Aika hurjaa 😊


Viljelyssä oppii sään ja maan suuren vaikutuksen:

Ja myös sen, ettei niihin voi itse vaikuttaa. Toki maahan voi jonkun verran, mutta hitaasti. Sen jotenkin hyväksyy ja elää tilanteen mukaan.
Koska säälle ei voi mitään, niin toivotaan nyt lämmintä kesän jatkoa. Voi hyvinkin olla, että kasvit ottavat kirin, kun sää muuttuu lämpimäksi. 
Ja jos tänä vuonna sato jää pieneksi, niin ensi vuonna se voi olla jättimäinen.

Maan suhteen, savimaa on ihan erilainen kuin hiekkamoreeenimaa. Niitä voi koettaa parantaa, mutta perusominaisuudet ovat aina erilaiset.
Meillä on runsasmultainen hiekkamoreeni, joten maan pinta kuivuu nopeasti tuulessa ja auringossa. Voisi tietysti käyttää viherkatteita, mutta meillä on espanjansiruetanoita, joten kate ei toimi.
Olemme hyväksyneet tilanteen ja kasvatamme kasvimaalla kasveja, joita ei pintakuivahtaminen haittaa. Toki siementen kylvöstä taimettumiseen asti kasvimaata pitää kastella usein eli 1-2 kertaa päivässä.


Oppii ymmärtämään kasvien erilaiset tarpeet:

Hyötykasvien viljelyssä oppii nopeasti, että eri kasvit tarvitsevat erilaiset kasvuolosuhteet  ja hoidon. Eri kasvilajeilla on siis omat tarpeensa, aivan kuten ihmisillä 😊


Esimerkiksi retiisi tarvitsee mullassa tasaisen kosteuden, muuten sen maku muuttuu liian kirpeäksi.

 Meillä retiisin ja salaatin viljely ei onnistu kasvimaalla. Sen sijaan näissä multasäkeissä kastelualtaan päällä retiisi ja salaatit kasvavat hyvänmakuisiksi, koska multa ei kuivahda. Ja saa kokea ihanaa onnistumisen iloa 😊


Oppii havainnoimaan puutarhaa ja ennakoimaan:

Hyötykasveja tulee tarkkailtua paljon useammin kuin koristekasveja. Ensiksi seurataan lähteekö siemenet itämään, sitten seurataan kasvua pitkin kesää ja viimeistään syksyllä oikeaa sadonkorjuu aikaa. Samoin rikkaruohoja kitkettäessä tulee samalla tutkittua taimiakin. Ja säännöllisen kastelun yhteydessä taas havainnoidaan taimia ja niiden kehitystä.
Eli nähdään kasvun ihme hyvin konkreettisesti!


Ja jo ensimmäisen viljelykesän jälkeen on viisaampi seuraavana vuonna kasvatuksissa. Oppii jopa ennakoimaan. Se tuo luottamusta ja varmuutta viljelyyn.

Minä taas ennakoin ja maalasin etanaesteen koivutisle hajustemaalilla. Sade oli kuluttanut sitä muovinauhasta, joten oli aika sivellä maalia toisen kerran. Ja tiedän jo edellisiltä vuosilta, että ainakin kolmas maalauskerta tarvitaan vielä.
Nyt voin huolettomin mielin odotella kasvimaan hyötykasvein kasvua, kun siruetanat eivät pääse kasvimaalle.

Luontosuhteen vahvistamiseen ei tarvitse aina mennä metsään, vaan voi  sen sijaan omalla pihalla kasvattaa hyötykasveja 😊

Leppoisaa viikonloppua!

Terkuin Sari

maanantai 26. kesäkuuta 2017

Suloinen kerrottu kesäbegonia

Blogiyhteistyö: Huiskula
Tein aivan mahtavan löydön!  Ihastuin tähän kerrottukukkaiseen kesäbegoniaan heti. Sillä on niin herkän kauniit vaaleanpunaiset kukat. Lehdet upeana vastapainona tummat ja selkeän pyöreät. Huippukaunis!
Kesäbegonia on täydellinen kesäkukka lasitetulle parvekkeelle ja terassille, sillä siihen ei kirvat hyökkää. Kirvoihin palaan vielä uudelleen lähipäivinä.Laatikon päädyt saavat vähiten aurinkoa, vaikka käännän ruukun välillä toisin päin. Silti tämä kerrottu kesäbegonia jaksaa tehdä sinnekin uusia nuppuja 😊

Kerrotun kesäbegonian taimet:

Tässä kuva begonioista kaksi ja puoli viikkoa sitten, kun ne oli juuri istutettu. Parvekkeella oli silloin järkyn kuuma. Yllättävän paljon ovat jo kasvaneet näin lyhyessä ajassa.

Nämä kesäbegoniat ovat kotimaisia ja viljelty Huiskulan Puutarhalla Turussa (Vierailu Huiskulan Puutarhalla) . Eli näitä voi löytää ympäri Suomea kukkakaupoista ja kukkamyyntipisteistä.
Sain nämä kerrotut kesäbegoniat Huiskulasta, mistä kiitos heille 😊

Kesäbegonian hoito:

Kesäbegonia viihtyy parhaiten auringossa ja puolivarjossa, mutta se jaksaa kukkia varjossakin. Sen voi istuttaa ulos kukkapenkkiin tai ruukkuun. Varminta on käyttää sille tavallista pussimultaa. Kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. Jos multaa kuivuu liikaa, niin kesäbegonia yleensä kestää senkin. Kesäbegonioita lannoitetaan syksyyn asti.
Kuihtuneita kukkia ei tarvitse poistaa, sillä ne tippuvat itsestään. Siis helppo kasvi!
Kesäbegonialla on yleensä yksinkertainen kukka, joko valkoinen tai punertava. Lehdet ovat vihreät tai tummat, kuten noilla minun kesäbegonioilla. Lajikkeita on siis paljon, ja kasvin korkeus vaihtelee  25 cm kummallakin puolella.
Kesäbegonia ei kestä pakkasta, kuten ei muutkaan begoniat.

Edit - Onnistuuko kesäbegonian talvisäilytys, klik

Fengshui parveke:

Ehkä olette huomanneet, että parvekkeella on useampikin metallinen istutuslaatikko. Ne liittyvät fengshuihin. Siitä lisää joku toinen kerta 😊

Sadeterkuin Sari

Ps. vielä ehtii osallistua Etanarae arvontaan, joka suoritetaan tiistaina 27.6. klo 21.00.


perjantai 23. kesäkuuta 2017

Moderni fengshui juhannustaika

Tämä fengshui juhannustaika on niille, jotka etsivät kumppania itselleen. Paras ajankohta juhannustaian tekemiseen on huomenna eli juhannuspäivän aamuna klo 5.30. Sen voi tehdä myös hieman myöhemminkin, tosin mitä aikaisemmin sen tekee, sen tehokkaampi taika on 😊

Tarvikkeet juhannustaikaan:

  • kukkia useaa erilaista, joista ainakin osa kerätty pihalta/luonnosta/tien vierestä
  • 2 kpl maljakkoa, joissa vettä
  • vuoka tai tarjotin maljakoiden alle
  • asetelmassa on oltava viisi fengshuin elementtiä väreinä tai materiaalina

Fengshui juhannustaian teko:

Laita keräämäsi kukat heti veteen. Hetken päästä valmistele kukat eli poista kukkavarsien alaosista lehdet. Maljakkovesi pysyy pidempään puhtaana ja kukat kauniina, jos varsissa olevat lehdet eivät osu veteen.

Laitoin juomalaseihin ensi veden ja sitten koiranputken kukkatertut. Ne tukevat hyvin muita kukkia.
Sen jälkeen oli vuorossa muut kukat ja heinät. Toinen kimpuista saa olla aavistuksen verran isompi, mutta muuten aika saman näköiset.

Seuraavaksi maljakot asetellaan vuokaan tai tarjottimelle pienempi kukkakimppu vasemmalle puolelle. Tärkeää on, että ne ovat samalla alustalla. Lopuksi tarkistetaan asetelmasta fengshuin viisi elementtiä. Tuli-elementtiä oli näissä kimpuissa vähän, joten hain parvekkeelta pari punaista orvokkia.

Fengshui-elementit:
  • tuli - punainen väri
  • maa - keltainen ja ruskea väri sekä hiekka ja kivet
  • metalli - valkoinen ja harmaa väri sekä hopeaväri
  • vesi - musta ja tummansininen väri sekä vesi ja kirkas lasi
  • puu - vihreä väri ja kasvien lehdet
Tästä minun fengshui juhannustaiasta puuttui maa-elementti, joten lisäsin pieniä kauniita kiviä vuokaan.
Kun asetelma on valmis, sen voi viedä asunnon tai huoneen parisuhdealueelle eli lounaaseen.

Fengshuissa on paljon symboliikka. Eli mitä huolellisemmin tämän taian tekee, sitä voimallisemmin on etsimässä ja löytämässä uutta kumppania.

Siniset maljakot:

Monet mieltävät parisuhde ja rakkaus teemaan vaaleanpunaisen ja intohimoisen vahvan punaisen. Mutta tähän fengshui juhannustaikaan sopii vesi-elementin värit. Asetelmassa on siis siniset Iittalan Kartio juomalasit sekä kukkina myös mustia orvokkeja.
Hauskasti lisää tulta tuo Iittalan punainen logotarra.

Nyt kaikki kumppania kaipaavat sinkut juhannustaian tekoon, heti aikaisin aamulla 😁

Romanttista ja suloista Juhannusta kaikille!


Kesäisin terveisin Sari

Ps. Tätä postausta saa jakaa eteenpäin.
Pss. Taian teho voi näkyä nopeasti tai kolmen kuukauden sisällä. Ja mielellä kuulisin, miten taika toimi 😊

tiistai 20. kesäkuuta 2017

Etanaraetta espanjansiruetanoille, ja arvonta

Blogiyhteistyö: BayerGarden
Kuten varmaan muistattekin, meidän pihalla on näitä espanjansiruetanoita. Viileä sää on pitänyt ne lymyämässä jossain piilossa, ja heti kun tuli lämpimät päivät, tulivat myös siruetanat piiloistaan. Onneksi meillä on syksyltä jäänyt Natria Etanaraetta, niin arvokkaimmat kasvit saatiin heti suojattua. Kuvassa pienet turkoosit rakeet ovat etanarakeita. Niitä ripotellaan aika harvaan, pullossa olevan ohjeen mukaan.

Viime kesänä siruetanat söivät uusien daalioiden alut, joten nyt daalioiden ympärillä on Etanaraetta ja daaliat ovat saaneet olla rauhassa. Tosi mahtavaa!


Nimittäin nämä espanjansiruetanat ovat ahmatteja ja jo yksikin syö nopeasti pienet taimet suuhunsa. Saatikka kun niitä on pihalla kymmenittäin. Tälläkin lehdellä on ollut varmaan vain yksi iso siruetana illastamassa.
Joka ilta, ja joskus aamullakin, kierrämme ympäri pihaa keräämässä etanoita purkkiin.

Vinkkinä, jos teillä ei vielä ole siruetanoita tai lehtokotiloita, kannattaa silti joskus tehdä iltakierros pihalla ja tarkistaa, ettei niitä ole tullut pihalle. Mitä aikaisemmin ne huomaa ja aloittaa torjunnan, sen parempi.

Espanjansiruetanan munat:

Siruetanan munarykelmiä saattaa löytää ruukkujen, lautojen, laattojen ja vastaavien alta. Ne kannattaa kerätä astiaan samoin kuin siruetanatkin ja kaataa päälle vaikka kiehuvaa vettä.

Tämä munarykelmä löytyi ison kukkaruukun alta.

Pelkkä etanoiden kerääminen ei käytännössä riitä, vaan maan pinnalle kannattaa levittää myös Etanaraetta. Jos piha on erittäin iso, voi raetta levittää pienten taimien ympärille sekä pihan kohtiin, jossa siruetanoita näkee usein.

Natria Etanarae:

Natria Etanarae on luonnonmukainen torjunta-aine siruetanoille ja lehtokotiloille. Se sisältää rautafosfaattia, jota löytyy luonnostakin ja on hyväksytty luomuviljelyssä. Kun etana on syönyt rakeen, se vetäytyy maan sisään kuolemaan eli pihalta ei löydy kuolleita etanoita.
Etanarakeen pullo on tosi kätevä, sillä se on tukevaa muovia ja korkissa on lapsilukko.
Korkissa on myös annostelumahdollisuus eli kun korkki on off-asennossa pullo käännetään ylösalaisin ja takaisin pystyyn. Korkiin sisään on tullut rakeita noin 1m2 alueelle.

 Sitten vain korkki avataan dose-asentoon ja rakeet ripotellaan maahan 6-7 cm välein. Helppoa!
Natria Etanarae vaikuttaa vain etanoihin ja kotiloihin, joten lapset sekä lemmikit voivat oleskella pihalla normaalisti.

Arvonta:

Arvonnan palkintona on Natria Etanarae pullo, jonka lahjoittaa BayerGarden/Schetelig.

Arvontaan osallistut vastaamalla  tähän blogijuttuun kommentilla ”Kumpia pihallasi tai mökilläsi on, siruetanoita vai lehtokotiloita? ”

Jos vastaat anonyyminä, kirjoita myös erottuva nimimerkki.
Lisäarvan saa, jos linkittää tämän arvonnan esim. omaan blogiin, kunhan kertoo siitä kommentissa 😊

Arvonta suoritetaan ti 27.6.2017 klo 21.00.
Voittajan nimen laitan tämän postauksen loppuun.
Voittajalla on viikko aikaa ilmoittaa osoitteensa, sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen. Sivupalkista löytyy sähköpostiosoitteeni.
Palkinnot toimitetaan vain Suomeen.

Onnea arvontaan!

Arvonta suoritettu!
Etanarae purkin voitti Puutarhamyyrä. Paljon onnea!

Terkuin Sarisunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Ukkolaukka leviää siemenistä, jee!

Blogiyhteistyö: Korpikangas Siemen-Frö
Nämä ukkolaukat ovat lemppareitani, sillä ne ovat varmoja, talvenkestäviä ja leviävät siemenistä. Kuvan kohtaan ukkalaukan sipulit on istutettu vuosia sitten, ja silloin vain pussillinen. Nyt niitä on näin paljon, ja siellä täällä pitkin pihaa 😊 

Siementaimista on muutama tummemman sävyinen.  Matalat ovat nuoria ja isompikukkaiset vanhoja. Vähän paikasta ja säästä riippuen ukkolaukat kasvavat noin 80 cm korkeiksi.

Ukkolaukan hoito:

Ukkolaukka eli Allium hollandicum (vanha nimi Allium aflatunense) on monivuotinen sipulikukka, jonka sipuleita on myynnissä syksyllä.
Se viihtyy auringossa ja kevyessä puolivarjossa, läpäisevässä multamaassa. Sitä voi lannoittaa hieman, mutta muuten se on vaatimaton.

Ukkolaukka kukkii nyt parhaillaan ja samalla sen lehtien kärjet jo kellastuvat. Se ei haittaa, kun istuttaa sipulit perennojen väleihin. On tärkeää muistaa, että lehdet saa leikata pois vasta täysin kellastuneena.

Ukkolaukan lisäys: 

Jos se tekee sivusipuleita, niitä voi kaivaa alkusyksyllä ja siirtää muualle.
Ukkolaukka leviää hyvin siemenistä, tosin taimi kukkii silloin vasta 3-4 vuoden kuluttua. Lakastuneet kukkavarret voi kerätä talteen paperikassiin sisälle ja kylvää kassin pohjalle varisseet siemenet sitten hallitusti haluamalleen paikalle. Me olemme vain karistelleet kukkatertuista siemenet suoraan maahan. Ja hyvin näyttää toimivan 😊


Sorjalaukka `Mount Everest`:


Tämä laukka on tehnyt nyt kaksi kukkavartta yhdestä sipulista. Tai ehkäpä sen sipuli on tehnyt sivusipulin, joka nyt kukkii myös. Kukkavarren korkeus on ainakin metri, siis korkeampi ukkolaukkaa.
Tämä ei muuten ole tehnyt siementaimia, tai sitten ne eivät vielä ole kukkineet. Saas nähdä, löytyykö niitä kukkivina ensi kesänä.
Vaikuttaa talvenkestävältä, sillä tämä on ollut pihallamme jo useamman vuoden. Kukkii muuten nyt samaa aikaa kuin ukkolaukat.

Näitä laukkojen sipuleita voi ostaa puutarhamyymälöistä ja nettikaupoista kuten Korpikangas Siemen-Fröltä elo-syyskuussa.

Ihanaa juhannusviikkoa!

Terkuin Sari

Ps. Se fengshui-puutarha postaus siirtyy valitettavasti ensi viikolle. Viikonloppu meni ihan rikkaruohojen kitkemisessä ja muissa tohinoissa 😊


perjantai 16. kesäkuuta 2017

Ennakkokuvia Mikkelin asuntomessualueelta

Kävin eilen Mikkelissä ja Suomen Asuntomessujen virallisena bloggaajana pääsin tutustumaan messualueeseen näin ennakolta. Siellä on tulossa ihanan erilaisia pihoja. Tämä piha oli jo melkein valmis. Vaaleanpunaiset kukat ovat kerrottuja tulppaaneja.
Nämä taitavat olla ns. myöhäisiä tulppaaneja. Vieressä on daalioita. Ihan kuin talossa asuttaisiin jo 😊
Kohde 22 Ainoa Villa Elisa

Terasseja ja luontoa:

Terasseja on kohteissa paljon, kuten nykyään on tapana tehdä.

 Tässä iso terassialue on pari porrasaskelmaa alempana talosta. Ja väliin on laitettu kunttaa sekä isoja kiviä. Selkeää ja pelkistettyä. Kohde 26 Kotikontti

Aika huikeat näkymät tältä terassilta Saimaalle. Etualalla oleva kuusi on muuten istutettu siihen. Kohde 5 Wave. Tämä kohde tulee todennäköisesti olemaan yksi kuvatuimmista.


Alueella on säilytetty puustoa ja metsäkaistaleita hyvin paljon. Osin metsä on kuivaa kangasmetsää ja Saimaan ranta taas kosteampaa, joten alueella näkee paljon eläimiä. Eilen näin tämän sudenkorennon kuusaman lehdellä, monta perhosta sekä tuoreet kauriin jäljet. Alueellahan on myös kaksi rauhoitettua eläinlajia, viitasammakko ja liito-orava. Niitä tuskin pääsee näkemään... tosin eihän sitä koskaan tiedä vaikka näkisikin vilauksen 😊

Alueella on myös pari isoa ulkotaideteosta:

Toinen taideteos on asuntomessualueen keskellä oleva Jan-Erik Anderssonin Gordilainen solmu. Sen ympäristö oli vielä työn alla ja kuva siitä on Pihan tekoon -blogissa.


Toinen taideteos on Kaarina Kaikkosen Vasten auringon siltaa. Kuvassa  näkyy vain pieni osa teoksesta ja taustalla Saimaa sekä Kirkonvarkauden sillan pilari.

Kuukausi aikaa messujen alkuun:

Osa pihoista oli melkein valmiita ja osaa ei oltu edes aloitettu. Onneksi on vielä kuukausi aikaa, ja ammattilaiset kyllä saavat nopeasti näkyvää jälkeä, kun on hyvä pihasuunnitelma.
Tässä näkee hyvin miten tonteille tulee korkeuseroja. Siellä olikin jo kivoja porrastusratkaisuja tekeillä. Ja jännä nähdä, mitä tulee vielä rakentamattomiin pihoihin.

Yhteen pihaan on tulossa upea iso kasvihuone. Se on aivan sykähdyttävän kaunis.
Lisäksi näkyi olevan ainakin yksi viherkatto, tekonurmi, suihkulähde, paljon hyötykasveja, heiniä...

Lisää kuvia Pihan tekoon -blogissa, joka oli Suomen Asuntomessujen virallinen blogi ja oli Asuntomessujen sivuilla. Siihen blogiiin laitoin enemmän postauksia Mikkelistä ja asuntomessuilta. Siellä oli tulossa postauksia mm. Kenkäverosta.

Asuntomessut Mikkelissä 14.7.-13.8.2017


Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

torstai 15. kesäkuuta 2017

Vierailu Huiskulan Puutarhalla

Oli tosi jännä päästä käymään yhdessä Suomen suurimmassa kasvihuonepuutarhassa. Olen tehnyt blogiyhteistyötä Huiskulan kanssa pitkään ja siksikin oli tosi kivaa päästä näkemään, missä Huiskulan omat kukat kasvatetaan.

Kukkia, kukkia, kukkia

Kuulemma Huiskulan Puutarhalla on kasvihuoneita noin 30 ja kaikissa kasvatetaan kukkia. Aika huikeeta!
 Lumihiutaleamppeleita roikkumassa ja lattialla.

 Värikkäitä pelargoneja oli monessa huoneessa, osa jo myyntikuntoisia ja osa vielä nupussa.

Siellä näkyi myös näitä värikäslehtisiä trendikasveja, kuten värinokkosta ja koristebataatteja.

Miten hoituu kastelut:

Koska ruukkuja on tuhansittain, tuli mieleen... miten näitä kaikkia kastellaan?
 Ruukut olivat erilaisilla kastelupöydillä tai kouruissa, joihin säännöllisesti nostetaan vettä. Sopivan ajan kuluttua, vesi lasketaan pois. Kasteluvedessä on tietysti lannoitetta. Kuulemma kasteluvesi kiertää koko ajan eli se ei joudu heti viemäriin. Mielenkiintoista... jokin automatiikka varmasti tutkii koko ajan kasteluveden laatua.

Pallokrysanteemeille oli laitettu tippakastelu eli pientä letkua pitkin vesi menee ruukun multaan. Tämä toimisi hyvin myös kotioloissa kasvihuoneessa tai parvekkeella 😊

Entäpä kirvojen tuhot:

Toinen iso juttu kotikasvihuoneissa ja lasitetuilla parvekkeilla on kirvat ja muut ötökät.


Huiskulan Puutarhalla käytetään biologista torjuntaa eli jo ennakolta kasvihuoneisiin on laitettu ns. kirvapankkeja. Kuvan heinäruukku on tällainen kirvapankki, johon on lisätty valmiiksi kirvoja  ja osaan niistä kirvojen luonnollisia tuholaisia. Kirvapankit ovat kuulemma tosi tehokkaita ja niitä käytetään vihannes- ja kukkaviljelyssä.

Pimennystä:

Kasvihuoneen katonrajassa ja seinillä oli nipuettuna kankaita. Mitä ihmettä?
Mustat kankaat ovat kuulemma pimennysverhoja. Esimerkiksi joulutähti ja pallokrysanteemi vaativat tietyn ajan täyttä pimeyttä, jotta ne kukkivat. Tässä etupöydillä näyttääkin olevan pallokrysanteemia.
Muuten, jos katsoo kuvaa oikein tarkasti, niin huomaa oikeanpuoleisten pöytien yläpuolella kryssaruukkuja säännöllisin välein. Siinä on liukuhihna ja liukuhihnalla kulkee pallokrysanteemeja.

Käsityö työllistää:

Vaikka liukuhihna siirtääkin ruukkuja, niin kuulemma kaikkea ei voi automatisoida.
Tässä kerätään hopeaputouksia kuuden kappaleen kennoon ja samalla ruukkuihin laitetaan viivakooditarrat. Kuulemma tämä täytyy tehdä käsin, sillä esimerkiksi kone ei pysty arvioimaan kasvin ulkonäköä. Myyntiinhän menee vain hyvännäköiset ja virheettömät kasviyksilöt.

Uusin huone tulppaaneille:

Huiskulan Puutarha kasvattaa hurjat määrät tulppaaneja leikkokukaksi (16 milj. kappaletta). Tämä kasvihuone on kuulemma tulppaanihuone ja kaikkein uusin.
Nyt tulppaanihuoneessa näytti olevan pallokrysanteemia, ja huoneen tekniikka ihan viimeisen päälle. Oli kyllä niin iso kasvihuone, että hyvä kun sen perälle edes näki.

Valkoliljahuone:

Rakastan tuoksuvia kukkia, ja valkoliljoja, joten valkoliljahuone oli minusta kaikkein ihanin.
Aluksikin tämä oli sympaattisen pieni ja vanha kasvihuone. Ja kuten kuvasta näkyy, siellä oli kaikenikäisiä valkoliljoja. Yhteen kaistaleeseen laitettiin parhaillaan uutta kasvualustaa, johon sitten istutetaan valkoliljan sipulit. Osa sipuleista oli jo pienellä alulla ja takana näkyy monta kaistaletta kehittyviä liljoja. Huiskulan Puutarha kasvattaa siis valkoliljoja leikkokukkana ympäri vuoden. 
Valkoliljat kerätään nupullisina, joten tuoksua ei huoneessa ollut... mutta ihana valkoliljafiilis kylläkin 😊

Kiitos vielä Huiskulan Puutarhalle, että saimme tulla vierailulle! Ja kiitos Katille hauskasta puutarhan esittelystä!

Terkuin Sari

maanantai 12. kesäkuuta 2017

Pihakuulumisia, ja kitkemispäivät

Arovuokot kukkivat nyt erittäin komeasti, vaikka paikka on hieman kuivahko. Ne selvästi nauttivat viileästä alkukesästä. Kuvassa näyttää törröttävän yksi heinänkukintokin... tämä penkki onkin sitten seuraava kitkemiskohde. Nythän on menossa ne kesän parhaat kitkemispäivät 😊

Mitä kuulu siementen kylvöille:

Aika hyvin siemenet ovat lähteneet kasvuun, kylvettiinhän ne oikeaan kuun vaiheen aikaan.
Tässä on kahta eri auringonkukkaa, ne erottaa hyvin erivärisistä purkeistaan.

Retiisejä pääsee kohta syömään ja keskellä olevat salaatit ovat hyvässä kasvussa. Yhden pienen retiisin alun jo söin ja maistui niin makoisasta. Ei siis yhtään kitkerältä. Eli säkin alla oleva kasteluallas pitää retiisit ja salaatit hyvän makuisina.  Tästä kokeilusta lisää Yrttimaa seinänvierustan sepelin päällä.

Mitä kuuluu siemenistä kylvetyille orvokeille:

Näiden ihanien rimpsureunaisten orvokkien siemenet kylvin joulukuun vika päivä, ja vasta nyt kesäkuun alussa ne ovat avanneet ekat nuppunsa. Syy myöhäiseen kukinnan alkuun on selvästikin viileä kevät, taimet olivat nimittäin parvekkeella aikaisesta keväästä alkaen. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että kylmä sää hidastaa taimienkin kasvua 😉

Mitä kuuluu Sammalsyöppö-testille:

Kuukausi sitten kylvin Sammalsyöppö-rakeita naapurin nurmikon sammaleiseen kohtaan. Harmillisesti meillä on ollut lähes sateetonta, eli rakeiden teho ei ole päässyt kunnolla vauhtiin. Onneksi tänään on satanut koko päivän!
Tältä nurmikko näytti eilen. Sammal on ruskehtavaa ja pyöreälehtinen suikeroalpi on aloittanut kasvun. Kuvan yläreunassa näyttäisi olevan ruohonleikkurin jäljiltä heinän pätkiä ja katkennut pihlaja-angervon lehti. Saas nähdä, miltä sammal näyttää sateiden jälkeen loppuviikosta.

Piharusakko liikkeellä:

Rusakko on jopa söpö, ja vielä jos se syö vain voikukkia ja nurmikkoa niin aivan loistava puutarhurin apulainen.

 Mutta varmuuden vuoksi pensasmustikat ovat edelleen kanaverkon sisällä. Tämä sade tuli sopivaan aikaan, sillä marjakasvit tarvitsevat vettä jo nyt kukinta-aikana.

Kesän parhaat kitkemispäivät:

Eilen, tänään ja vielä huomenna 11.-13.6.2017 on kesän parhaimpia kitkemispäiviä. Toki niitä on vielä myöhemminkin, onneksi 😊

Eilen puolilta päivin rikkaruohojen juuret lähtivät aika hyvin ihan vetämällä Voi olla, että illalla olisivat lähteneet vielä paremmin. Tänä iltana täytyy kokeilla taas, jos vaan sade lakkaisi.

Ja väitetään, että hyvinä päivinä kitketyt alueet pysyvät rikkaruohottomina pidempään. Se nähdään lähiviikoina. On muuten jännää tämä kitkeminen.
Lisää kitkemispäivistä: Kesän parhaat kitkemispäivät

Olisi kiva kuulla huomasitteko, että rikkaruohot olisivat lähteneet nyt helpommin juurineen?


Sadeterkuin Sari

Ps tämän viikon sunnuntaina on se Suuri Kitkemispäivä, ja se on aamupäivästä!
Ja juhannuksen jälkeen pidetäänkin sitten kaksi viikkoa taukoa kitkemisessä.