lauantai 30. lokakuuta 2021

Pihasuunnitelma - eri toiminnot oikeille paikoille

Pihasuunnitelma kannattaa tehdä harkiten ja ajatuksella, jotta tulee valittua eri toiminnoille oikeat paikat. Erityisen tärkeää on se, että toiminnot ja niiden paikat on asukkaiden elämän ja arjen tapojen mukaiset. Siis huomioiden asukkaiden yksilöllisyys. Silloin pihasta tulee toimiva ja pihalla tulee oleskeltua paljon enemmän, jolloin pienikin piha toimii kesällä lisätilana. 

Siksi pihaa on hyvä miettiä itsekin pihasuunnitelman näkökulmasta, vaikka teettäisi pihasuunnitelman ammattilaisella. Tänään juuri opetin pihasuunnittelukurssilla, jossa todennäköisesti osa tulee teettämään varsinaisen suunnitelman ammattilaisella. Kun itse ymmärtää pihasuunnittelun periaatteet, on paljon helpompi keskustella niistä sitten suunnittelijan kanssa. Ja se varmistaa, että ammattilaisen tekemässä pihasuunnitelmassa on ne omalle perheelle tärkeimmät toiminnot oikeilla paikoilla.


Pihasuunnitelma ja oleskelupaikat oikeille paikoille...

Oleskelupaikkoja voi pihalla olla useita eri tarkoituksiin. Tai pihalla on vain yksi oleskelupaikka. Se siis riippuu täysin asukkaista ja pihan koosta. Mikä on paras paikka oleskelualueelle, siihen vaikuttaa se, mitä toimintoja sinne haluaa. Sen mukaan tehdään mitoitus, jotta kaikki mahtuu. Siinä vaiheessa usein ratkeaa se, mikä on paras paikka. 


Kasvimaa ja viljelylaatikot pihasuunnitelmassa...

Mikäli pihalle haluaa kasvimaata, viljelylaatikoita tai muita hyötykasveja, niillekin pihasuunnitelmassa mietitään oikea paikka. Esimerkiksi paikan valoisuus voi rajata kasvatettavia kasveja tai kasvin koko voi vaikuttaa siihen, mihin sen voi sijoittaa. Kun vähän perehtyy pihasuunnitteluun, niin hyötykasvien suunnittelu on yllättävän helppoa.


Tavoitteena hyötykasvien kanssa on aina se, että kasvit viihtyisivät hyvin ja tekisivät ison sadon. Kuvassa on punavartista mangoldia.

Pihasuunnitelmassa ratkaistaan toimintojen paikat...

Pihasuunnitelmassa mietitään alkuvaiheessa eri toimintojen paikat. Ne sanelevat pihan tilojen muodon ja vaikuttavat pihan toimivuuteen. Siksi toimintojen suunnittelu on niin tärkeää tehdä ensimmäisenä ja huolella.
Nurmikkoalue voi olla tärkeä pihalla esimerkiksi peleille ja koirille. Silloin tietysti pelin tarvitsema tila huomioidaan suunnittelussa.


Eli toiminnot mietitään ennen esteettisyyttä ja pengerryksiä, jos haluaa helppohoitoisen tai viihtyisän pihan.


Pihasuunnitelma ammattilaisella tai itse tehden...

Pihasuunnitelman voi siis teettää pihasuunnittelun ammattilaisella. Sen voi myös tehdä itsekin, kunhan itsellä on riittävästi tietoa käytössä. Sitä saa esimerkiksi pihasuunnittelukursseilla. Tänään juuri opetin yhdellä kurssilla ja toisella jatkuu maanantaina. Mikä jännää, kevään kurssit Espoon työväenopistossa ovat jo lähes täynnä, vaikka on vasta lokakuu. Niin suosittua on oman pihan suunnittelu. 

Osa opiskelijoista tulee teettämään suunnitelman ammattilaisella. Pihasuunnittelukurssin käyminen auttaa heitä varmistamaan, että kallis pihasuunnitelma on varmasti toimiva ja mieluinen heidän elämäntapaansa.

Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi, joka on yritykseni Puutarha Studion, on sopiva niille, jotka haluavat edetä pihasuunnittelukurssia oman aikataulunsa mukaan. Kurssin materiaalit ohjaavat pihasuunnittelua siten, että pihasuunnitelman piirtäminen etenee vaihe vaiheelta valmiiksi suunnitelmaksi. Verkkokurssilla on myös mahdollisuus laittaa viestiä minulle, jos tulee tarvetta. 


Pihasuunnitteluterveisin Sari


tiistai 26. lokakuuta 2021

Oranssit neilikat halloween viikonlopuksi

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Oranssit isokukalliset neilikat sopivat halloween viikonlopun kukiksi mitä mainioimmin. Neilikat kestävät pitkään maljakossa, joten tein jo nyt niistä tämän halloween asetelman. Tykkään yhdistellä leikkokukkiin viherkasveja, sillä siten saa helposti runsaita vaihtuvia asetelmia. Ja samalla voi ostaa myös jonkin uuden viherkasvin.

Oranssit neilikat suloisia halloween kukkia...

Neilikat kuuluvat suosikkeihini leikkokukista niiden kestävyyden ja miedon tuoksun takia. Nyt kun neilikat ovat huoneenlämmössä, niin niistä lähtee vieno ihana neilikantuoksu. Se on kiva lisä kukissa.
Nämä isokukalliset oranssit neilikat tuovat kivaa pehmeyttä ja suloisuutta hieman hurjempien viherkasvien seuraan.

Hurja lääkeaaloe hyvä halloween kasvi...

Tämä lonkeromainen  lääkeaaloe (Aloe vera) on ihan omaa luokkaansa viherkasvina. Se on hurjan oloinen ja kaatuu helposti, joten laitoin sen nojaamaan seinää vasten. Se on muuten kasvanut yllättävän paljon kolmessa vuodessa. Kuva siitä pienenä Aloe vera - parantava fengshuikasvi -postauksessa.


Aloe veran lehtien reunassa on kuin pieniä piikkejä.

Alokasia - toinen hurja halloween kasvi...

Neilikoiden toisella puolella on siis lääkeaaloe ja toisella puolella alokasia eli juurakkovehka. Sekin on niin hurjan näköinen, että toimii halloween kasvina. Aluksi pidin sitä tosi rumana, mutta jotain viehättävää siinäkin on. Mikä jännää, niin sen uusien lehtien kasvua tulee seurattua tarkasti. Ne kasvavat nopeasti ja nytkin sieltä on taas yksi lehti tulossa.


Neilikat pienissä lasipulloissa...

Erilaisilla pikkupulloilla saa luotua kivasti asetelmia. Nyt laitoin jokaiseen lasipulloon vain yhden neilikan, sillä halusin kevyen vaikutelman. Valitsin erikorkuisia pulloja, jotta neilikat saa eri korkeudelle. Siis tosi helppotekoinen kukka-asetelma. Ja kun lisäksi laittaa vielä muutaman vihreän oksan, niin loppu tulos on valmis.

Neilikoiden hoito-ohjeet...

Veteen osuvista varsista poistetaan lehdet ja varsiin leikataan veitsellä uusi imupinta vinoon. Pestyyn maljakkoon suositellaan viileähköä vettä, jossa on leikkokukkavirkistettä. Se pidentää neilikoiden kestävyyttä. 
Jos neilikat ovat pelkässä vedessä, vettä tulee vaihtaa päivittäin. 
Toinen tärkeä asia on pitää neilikat poissa auringonpaisteesta ja hedelmistä, niin neilikat kestävät maljakossa pitkään.

Lisää halloween postauksia...


Sain neilikat Huiskulasta, mistä kiitos heille!

Mukavaa halloween viikkoa!

Terveisin Sari


perjantai 22. lokakuuta 2021

Myyrän syömille daalioille isot mukulat

Niille myyrän syömille daalioille kasvoi isot mukulat, jee! Aivan mahtavaa! Ihan jännitti lähteä kaivamaan niitä ylös maasta, sillä juurakot olivat keväällä niin surkean pienet ja myyrän syömät. Ja vielä lisänä sekin, että näitä ei kasteltu kertaakaan koko kesänä. Juurimukuloiden hyvä kasvu taas todisti biohiilen suuren avun daalioille.

Vanhat oranssit daaliat rivissä...

Oranssit daaliat kukkivat syyskuussa näin komeasti, sateitten saavuttua. Tämä jo osoitti, että juurien täytyy voida hyvin.

Tässä mukulat nostettuna maasta ylös. Daalioiden pakkasen mustuttamat varret oli ennen sitä jo leikattu lyhemmiksi. Osa juurakoista on kasvanut hyvän isoiksi ja osa on vielä keskikokoisia. 

Viime syksynä myyrä söi daalioiden mukulat...

Tältä viime syksynä myyrän syömät daalian mukulat näyttivät. Eli mukulat ovat kasvaneet todella hyvin kesän aikana. Lisää kuvia tuhosta Myyrä on syönyt daalian juurakot, järkkyä -postauksessa. Oranssit daaliat on yli 30 vuotta vanhoja ja ne ikään kuin kuuluu tärkeänä osana meidän pihaa. Siksi järkytys oli niin suuri viime syksynä.

Irralliset juurimukulapallerot lähtivät kasvuun...

Keväällä istutimme maahan kaikki myyrän syömät mukulat ja irrallisetkin juuripallukat. Kuvasta näkee hyvin miten irrallinen juuripallukka on lähtenyt kasvamaan ja tehnyt jopa yhden kukkavarren. Ensi kesänä se kukkii paljon runsaammin.

Tässä kuva isosta mukulasta, johon on siis kasvanut paljon muhkeita juuripallukoita.


Daalian mukulat kuivahtamassa sisällä...

Vietiin nämä mukulat viileään tilaan kuivahtamaan. Koska meidän kellaritila on aika kostea, niin juurien välistä on hyvä saada multa pois. Se kariseekin helposti, kun multa kuivahtaa. Maa näillä on siis  hiekkapitoista multaa.

Daaliat kellariin turpeen sekaan...

Kun juurakot ovat kuivahtaneet ja multa karistettu niistä, laitamme ne turpeen sekaan kellariin. Meillä on edelleen käytössä noin 3 vuotta vanha turve. Kalkitsemattoman ja lannoittamattoman turpeen etu on sen happamuus ja se, ettei siinä viihdy taudin aiheuttajat. Sen takia se on niin hyvää ja talvisäilytys onnistuu aina loistavasti.

Daalian talvisäilytystä olen testaillut niin kosteassa kellarissa kuin kuivassa kylmiötilassa. Siitä enemmän Daalian istutus ja talvisäilytys -postauksessa

Biohiili ja maan hyvä kasvukunto pelasti daaliat..

Miten daaliat pystyivat kasvattamaan isot mukulat ilman kastelua sateettomana kesänä, niin syynä on  biohiili ja maan hyvä kasvukunto. Daalioiden mullassa on biohiiltä, mikä varastoi sadevettä daalioiden käyttöön. Lisäksi maan mikrobitoiminta ja mykorritsat ovat erinomaisessa kunnossa ja siten ne auttavat daalian juuria saamaan vettä laajemmalta alueelta, ja kestämään stressiä. Biohiili myös tukee maan mikrobitoimintaa eli pitää maan hyvässä kasvukunnossa.
Olemme myös testanneet biohiiltä hiekkapitoisella kasvimaalla. Siitä lisää Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa.


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari




keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Ensimmäinen amaryllis istutettu

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Nyt on ensimmäinen amaryllis istutettu ruukkuun, jee! Amaryllikset on suosikkejani joulukukista, jouluruusujen ohella, joten siksikin niitä on niin ihana kasvattaa sipulista kukkivaksi. Se on kivan helppoa ja onnistuu aina ihan ikkunalaudalla. Ja jos haluaa jouluksi erikoisemman värisen amarylliksen, niin varmemmin sen saa itse kasvattamalla. 


Liotin vedessä amarylliksen juuret...

Tuttuun tapaan liotin amarylliksen juuria vedessä ennen istutusta. Sen jälkeen oli helppo nähdä huonot juuret, jotka poistin. Näin kun juuria jää vähemmän sipuliin, on helpompi saada multaa sipulin alle ruukussa. Ja samalla pääsee nauttimaan kasvin kanssa puuhailusta 😊

Kuten edellisinä jouluinakin, niin nytkin istutin sipulin 100% sammaleeseen eli kasvusammaleeseen. Siinä näyttää juuret viihtyvän ja kasvavan parhaiten. Amaryllikselle suositellaan myös hiekkapitoista kaktusmultaa, mitä olen ennen käyttänyt. Se on myös hyvää niille.

Ensimmäinen amaryllis istutettu saviruukkuun...

Tällä viikolla on siis ensimmäinen amaryllis istutettu ja seuraavan aioin istuttaa parin viikon päästä,  kasvavalla kuulla. Ja kolmannen ehkä marraskuun puolivälissä. Yleensä nämä sipulista istutetut amaryllikset kukkivat 4-8 viikon kuluttua istutuksesta.

Amaryllisruukku saa nyt olla tässä ikkunalla huoneenlämmössä muiden kasvien kanssa. Koska sen kasvualusta oli kasteltu, niin seuraava kastelu on vasta silloin kun sipulista kasvaa nuppu näkyviin. Senkin jälkeen kastellaan pienellä vesimäärällä ja aina suoraan multaan, ei siis sipulin päälle. 
Kun sipulissa on nuppuvarsi, ruukkua kannattaa pitää valoisalla ikkunalla tai kasvivalon alla. Silloin se ei kasvata pitkää kukkavartta. Tosin liikakastelu kasvattaa myös kukkavarren pituutta.

Lokakuussa istutetut jouluhyasintin sipulit...

Tältä näyttää nyt lokakuussa istutetut jouluhyasintin sipulit. Sipulit on siis preparoituja eli lämpökäsiteltyjä, jotta ne saadaan kukkimaan joulukuussa. 
Ruukun pohjasta pilkistää jo juuret. Se on tosi hyvä, sillä hyasintti juurtuu parisen kuukautta kellarissa tai jääkaapissa. 
Ohjeet jouluhyasintin kasvattamiseen sipulista löytyy Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista jouluksi -postauksesta.

Lisää postauksia amarylliksistä...


Sain amarylliksen ja hyasinttien sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä, kiitos siitä heille. Siellä näyttää vielä olevan amarylliksen sipuleita myynnissä. Kannattaa olla nopea, sillä erikoisen upeat myydään nopeasti loppuun.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terveisin Sari

sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Pelargonin leikkaaminen talvisäilytykseen


Vihdoinkin oli aikaa ottaa rungolliset pelargonit sisälle ja leikata ne. Nimittäin aion säilyttää ne taas ihan asuinhuoneen ikkunalla, kuten viimeksikin. Sen takia ne on pakko leikata pienemmiksi, jotta mahtuvat kapealle ikkunalaudalle. Kuun mukaan nyt ei ollut paras päivä leikkaamiseen, mutta onneksi ei kaikkein huonoinkaan.

Rungolliset pelargonit ennen leikkaamista...

Nämä on ne rungolliset pelargonit, jotka olen kasvattanut siemenistä pari vuotta sitten. Kesän ne ovat olleet parvekkeella ja kukkineet siellä hyvin. Tältä ne nyt näyttivät tänään, ennen niiden leikkaamista.

Tuetun pelargonin leikkaaminen kapeammaksi...

Tälle pelargonille olen joutunut laittamaan tukikepin, jotta sen runko olisi pystymmässä. Kesän aikana se on kasvattanut vasemmalle puolelle pitkän verson, jonka nyt jouduin leikkaamaan pois. Samoin leikkasin sen toiselta puoleltakin pienen oksan sekä poistin kellastuneet lehdet.

Tältä se näytti leikkaamisen jälkeen.

Toisen pelargonin leikkaaminen...

Mietin pitkään, miten tätä toista pelargonia oikein leikkaisi. Ei auttanut muu, kuin leikata tästäkin pitkä sivullepäin kasvanut oksa pois. 
Kukkia tai nuppuja en poista, vaan nämä saavat kukkia vapaasti miten haluavat. Ikkuna, jolle ne laitan, on aika aurinkoinen talvellakin, joten ne saattavat kukkia vielä joulunakin.

Tältä tämä näytti leikkaamisen jälkeen.

Leveät ja litteät pelargonit ikkunalaudalle...

Tässä vielä kuva äskeisestä rungollisesta pelargonista, kun käänsin sen sivuttain. Eli nämä kummatkin pelakuut ovat litteitä, jotta mahtuvat ikkunalaudalle, ja kuitenkin leveitä. Siis aika hauskoja😊

Sitten on vielä kolmaskin rungollinen pelargoni, joka on niin kapea, ettei sitä tarvinnut leikata. Voi olla, että leikkaan siltä keväällä alimman verson pois. Toisaalta se on kyllä aika kivan näköinen näinkin.

Kellariin talvisäilytykseen osa pelargoneista...

Viemme kellarimaiseen tilaan lähes kaikki pihalla olevat pelargonit. Niitä emme leikkaa syksyllä, sillä ainakin tähän asti ne ovat mahtuneet sinne hyvin ilman leikkaamistakin. Ja tietysti leikkaan kaikki pelargonit sitten keväällä.

Alla lisäohjeita pelargonien kasvatuksesta...


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 15. lokakuuta 2021

Kaunis kultatesma - limenvihreä heinä

Kultatesma on niin kaunis ja se kuuluukin suosikkeihini heinistä. Se on myös kivan matala, joten se ei peitä liiaksi muita kasveja. Kultatesman limenvihreät lehdet erottuvat keväällä ja alkukesällä ihanasti muiden kasvien vihreydestä. Siis kerrassaan viehättävä heinä perennojen kanssa yhdistettynä.


Limenvihreä kultatesma ja viininpunainen jouluruusu... 

Kultatesman vieressä kasvaa muutama viininpunainen jouluruusu. Yhdessä ne ovat tietyssä valossa ihan mykistävän kauniita. Kultatesma on sen verran matala, että jouluruusun kukat näkyvät sen yli. Tämä on muuten se kohta, jota aiotaan muuttaa keväällä. Siitä kirjoittelinkin aiemmin Pihan muutoksien suunnittelua -postauksessa.

Kultatesma kukkii ja leviää kuten heinät...

Heinän tavoin myös kultatesma kukkii ja tekee siemeniä. Olen antanut sen levitä, koska se on niin upea. Eli alun perin sitä oli vain yksi ostettu taimi. Se myös leviää maarönsyjen avulla, kuten useat heinät tekevät. Onneksi kuitenkin tämä kultatesma leviää hillitysti, verrattuna moneen muuhun heinään.


Marraskuussa edelleen kaunis heinä...

Syksyllä sen lehtien väritys on jo hillitympi ja silti se on edelleen tosi kaunis kaartuvine lehtineen. Tämä kultatesmojen alue on vanhan omenapuun alla, puolivarjossa. Kuvassa vihreät lehdet on niiden viininpunaisten jouluruusujen lehtiä.


Kultatesman hoito-ohjeet...

Kultatesma (Milium effusum `Aureum`) viihtyy puolivarjossa ja varjoisemmassakin paikassa. Maan on hyvä olla tuoretta puutarhamaata. 
Kultatesmasta sanotaan, että se on melko arka, joten paikan on hyvä olla suojaisa ja maan läpäisevä.
Varsinaista hoitoa se ei kaipaa, rikkaruohojen kitkemisen lisäksi. Syksyllä sen lehdistö jätetään leikkaamatta, kuten kaikilla heinillä.
Siis helppo kasvi, kun sille löytää hyvän paikan pihalta.

Lisää heiniä löytyy toisesta blogistani Värikkäitä koristeheiniä -postauksesta.

Mukavaa viikonloppua!

Terveisin Sari

 

sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Lokakuun istutusaika kuun mukaan

Kuun mukaan nyt parhaillaan on menossa hyvä istutusaika monivuotisille kasveille. Eli kuun mukaan oikeaan aikaan istuttaminen auttaa kasveja juurtumaan paremmin ja jatkossa kasvamaan sekä kukkimaan toivotulla tavalla. Siinä noudatetaan luonnon omaa rytmiä ja siksi se kuuluukin osana luonnonmukaista puutarhanhoitoa.

Monivuotisten kasvien istutusaika...

Syksy on hyvää aikaa istuttaa monivuotisia pihakasveja. Etenkin lehtipensaita voi istuttaa maahan niin kauan, kun maa on sula. Ja tietysti kuun mukaan. Taimia on hyvin saatavilla vielä näin lokakuussa, ainakin täällä etelässä. Meidän lähitaimitarha on avoinna ihan lokakuun loppuun asti.
Sen sijaan talvenarkoja kasveja ja osin perennojakaan ei enää tähän aikaan kannata istuttaa, jos haluaa pelata varman päälle. Siinä on tietyt riskit, että ne eivät talvehdi näin myöhään istutettaessa.

Sisäkukalle isompi ruukku...

Lokakuussa alkaa olla jo niin vähän valoa sisäkukille käytössä, että vain hätätapauksessa kannattaa vaihtaa kasville isompi ruukku. Silloinkin saa olla todella tarkkana kastelun kanssa, ettei kasvi kärsi liian märästä mullasta. Nimittäin mitä pimeämpää, sitä varovaisemmin kastellaan multaa.

Tälle pienelle perhosorkidealla vaihdoin kasvualustan jo syyskuun puolella. Se oli hätätapaus, sillä orkidean juuret eivät enää mahtuneet ruukkuun ja orkidea selvästi kärsi. Nyt se on jo paljon terhakkaamman oloinen.


Monivuotiset kukat ruukusta maahan...

Nyt tänä lokakuun istutusaikana taidan siirtää piharuukuista monivuotiset perennat maahan. Ne ehtii vielä juurtua ennen talven tuloa. Sillä jos tulee hankala talvi, ne eivät talvehdi näissä piharuukuissa. Ollaan nimittäin kokeiltu sitäkin. Tässä kuvassa tummalehtinen keijunkukka ja kirjavalehtinen apila talvehtivat parhaiten maahan istutettuna.

Sipulikukkien istutusaika kuun mukaan...

Kukkasipuleista osa, kuten lumikellot, istutetaan maahan heti, kun sipulit tulevat myyntiin. Esimerkiksi tulppaanit taasen istutetaan paljon myöhemmin, kun maa on jo viilentynyt. Ne voi myös istuttaa juuri ennen maan jäätymistä.  Joka tapauksessa kukkasipulit istutetaan kuun mukaan, samaan aikaan kuin muutkin monivuotiset pihakasvit. 
Lisää ohjeita löydät Sipulikukkien istutuaika kuun mukaan -postauksesta.

Siementen kylvöaika...

Meidän magnolia teki tänä vuonna siemeniä. Ne aion kylvää ensi viikolla, sillä magnolian siemen kuivuu herkästi, joten ne pitää saada nopeasti multaan. Otetiin nämä punaiset siemenet jo talteen, jotta linnut eivät vain ehdi syödä niitä. Nyt ne ovat odottamassa kylvöä viileässä kellarissa, jotta siemenet eivät kuivahda.
Parhaillaan on hyvä aika kylvää näitä tiettyjen monivuotisten kasvien siemeniä.


Lokakuun istutusaika kuun mukaan...

Monivuotisten pihakasvien, sisäkasvien ja sipulikukkien hyvä istutus- ja kylvöaika on 

7.-19.10.2021 ja marraskuussa 5.-18.11.2021


Talvivalkosipulin kynsien istutusaika kuun mukaan...

Talvivalkosipulit kannattaa myös istuttaa kuun mukaan, jotta itse valkosipuli kasvaa isoksi ja maukkaaksi sekä lehdistö pysyy maltillisen kokoisena. 

Talvivalkosipulin istutusaika eli talvivalkosipulin kynnet voi laittaa maahan 21.-27.10.2021. (tai marraskuussa 20.-29.11.2021 lämpimillä alueilla).


Tarkemmat ajat istutukseen ja siementen kylvöön...

Näitä hyviä ajankohtia voi katsoa vieläkin tarkemmin, ihan päivän tarkkuudella. Samalla huomioidaan aina kasvin vaatima istutusaika sekä sää. 

Lisätietoa löytyy mm. Yläkuu kustannuksen Wanhan ajan Kuukalenterista ja kirjoista sekä Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.


Hyviä syksyn istutussäitä!

Puutarhaterveisin Sari


 

perjantai 8. lokakuuta 2021

Herkän kaunis pikkutulppaani keväällä

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Katselin tässä viime kevään kuvia ja esiin tuli tämä suloinen pikkutulppaani. Niiden sipulit oli istutettu viime vuoden syksyllä eli kukkivat nyt ensimmäistä kertaa. Ihastuin tähän heti, sillä onhan se tosi herkän kaunis. Pienet kaunottaret jäävät helposti huomaamatta, niin myymälässä kuin pihallakin.  Pikkutulppaani on kyllä niin suloinen, että ansaitsee näin ihan oman postauksen.

Pikkutulppaani Tulipa biflora (polychroma)...

Tämän virallinen suomenkielinen nimi on todellakin pikkutulppaani. Aika hauska 😊 Keväällä kun se nousi maasta, se oli lähes huomaamaton, kunnes nuput kasvoivat isommiksi. Kuvan ylälaidassa pilkottaa posliinihyasintti.

Pikkutulppaanin kukat ovat ihan mykistävän kauniita😍


Pikkutulppaani on kasvitieteellinen tulppaani...

Niin sanottua kasvitieteellistä tulppaania ei ole jalostettu, vaan se on alkuperäisessä luonnonkasvin muodossaan tai sitä on jalostettu vain vähän. Koska tällä pikkutulppaanilla ei ole lajikenimeä, niin se on alkuperäisessä muodossaan.


Tästä kuvasta näkee hyvin miten pieni se on. Se on siis yhtä matala kuin vieressä kasvavat posliinihyasintit eli noin 10 cm korkeita.

Pikkutulppaanin hoito-ohjeet...

Pikkutulppaani (Tulipa biflora tai vanhalta nimeltään Tulipa polychroma) viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Mullan on hyvä olla läpäisevää ja hiekkapitoista sekä kesällä kuivaa.
Kun sille löytää hyvän paikan, se leviää siemenistä ja sivusipuleista. 

Keväällä onkin jännä nähdä, ovatkohan nämä meidän pikkutulppaanit tehneet jo sivusipuleita. Nyt ainakin oli sopivan kuiva kesä niille.

Näiden pikkutulppaanien sipulit on saatu Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!
Heillä onkin paljon erilaisia kasvitieteellisiä tulppaaneja ja muita sipulikukkia.


On meillä tavallisiakin tulppaaneja...

Meillä on myös mm. näitä tavallisia vanhanajan `Apeldoorn` tulppaaneja. Ja ostettiin niitä taas isot pussilliset lisää.
Täällä etelässä on vielä niin lämmintä ja perennat hyvässä kunnossa, että tulppaanien sipulien istutusaika on myöhemmin. Ei ole edes luvattu yöpakkasia, joten istutusaika taitaa mennä marraskuun alkupuolelle.

Lisää postauksia tulppaaneista...


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterkun Sari