sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Leiskuvat tulppaanit ja orkideanarsissit

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Nämä leiskuvan punaiset tulppaanit ja valkoiset orkideanarsissit ovat raikas yhdistelmä keväältä. Istutin niiden sipulit viime syksynä ihan kokeeksi ja kivasti kukkivatkin täysin samaan aikaan. Eli välillä kannattaa kokeilla uusia yhdistelmiä. Jos et vielä tiedä, niin pidän erityisesti kasvitieteellisistä tulppaaneista eli vähän jalostetuista, ja kuvan punainen tulppaani on juuri sellainen. 


Leiskuvat punaiset tulppaanit buharantulppaaneja...

Näiden buharantulppaanien kukissa on ihan kuin tulen liekkien loimua. Kukan keskusta on pieni ja musta, kun kukka avautuu täysin auki. Siis fengshuissa loistava tuli-elementin edustaja, jos joku sitä kaipaa pihalleen.

Buharantulppaani Tulipa linifolia on kasvitieteellinen tulppaani...

Buharantulppaani  on siro ja aika matala. Pakkauksessa sen korkeudeksi arvioitiin 15 cm, muta meillä se on korkeampi ehkä sen takia, että paikka on hieman varjoinen. Siihen kyllä paistaa aurinko, mutta ei koko päivää. Ne kukkivat toukokuun puolivälin jälkeen. Aurinkoisemmalla paikalla olisivat varmasti kukkineet hieman aikaisemmin.
Buharantulppaanin kukkien nuput on jännän pitkulaiset, verrattuna tavallisiin tulppaaneihin. Niiden lehdet on myös kapeita ja  kukkavarret siroja. Siis aivan ihanan veikeitä tulppaaneja 😍Buharantulppaanin hoito-ohje...

Buharantulppaani (Tulipa linifolia) viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Maan on hyvä olla selvästi läpäisevää, joten se sopii kivikkoryhmiin, rinteisiin ja moreenimaahan. Se ei vaadi kummempaa hoitoa. Kun sille löytää hyvän paikan, se leviää sivusipuleista ja kukkii vuodesta toiseen.
Onkin mielenkiintoista nähdä, löysinkö sille mieluisan paikan.

Orkideanarsissi `Thalia`...

Niin moni on kehunut näitä `Thalia` narsisseja, että oli pakko jo kokeilla itsekin. Ihastuin tietysti niihin heti! Kukkien väri on hohtavan valkoinen ja yhteen kukkavarteen tulee useampi kukka. Ne on upeita näin omana ryhmänään sekä punaisten buharantulppaanien kanssa.

Orkideanarsissi `Thalia` hoito-ohje...

Orkideanarsissi (Narcissus triandrus `Thalia`) viihtyy aurinkoisella paikalla. Maan on hyvä olla läpäisevää ja ravinteikasta. Eli siis läpäisevämpi ja siten hieman kuivempi paikka, mitä tavallisilla narsisseilla. Sitä kannattaa joskus myös hieman lannoittaa.
Kun orkideanarsissille löytyy mieluinen paikka, se leviää sivusipuleista isommaksi mättääksi. Kun lehtimättään kukinta vähenee joskus myöhemmin, on aika jakaa sipulit väljemmäksi ryhmäksi. Eli sekin on helppohoitoinen ja pitkäikäinen.

Lisää postauksia kevään sipulikukista...


Postauksen punaiset buharantulppaanin sipulit on saatu Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!
Heillä on iso valikoima näitä erilaisia ns. kasvitieteellisiä tulppaaneja, pienenä vinkkinä.


Puutarhaterveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Onpa kauniita ja herkkiä kukkia nämä molemmat. Ja niin raikkaan värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Punaisen ja valkoisen yhdistelmä on tosiaan klassisen kaunis ja raikas. Nämä kivasti kukkivat vielä ihan samaan aikaan ja ovat saman korkuisia. Siis hauska yhdistelmä :)

   Poista
 2. Onpa ihana tulipunainen buharantulppaani! Minulla on sitä pehmeän kellanoranssisena. Se on tosiaan matala eikä tahdo näkyä muun kasvillisuuden keskeltä, kun se kukkii sen verran myöhään. Mutta ihana se on. Tykkään myös niistä kapeista, aaltoilevista lehdistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä buharantulppaaneja on jännästi niin erivärisiä. Meillä on sitä heleänkeltaisena ja sekin on matala. Tämä punainen on sen sijaan paljon korkeampi. Ihanan keveitä ja siroja kaikki :)
   Muuten, se keltainen buharantulppaani on kasvattanut selvästi jo sivusipuleita, kun kukkia on muhkeina mättäinä.

   Poista