keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Pienet kevään kurjenmiekat

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö 
Nämä kevään pienet kurjenmiekat ovat niin suloisen kauniita. Joka kevät niiden paikkaa, vanhan kanukan oksien alla, tulee seurattua heti kun lumet sulavat. Ja aina yhtä yllättäen ne avaavat nuppunsa. Kuvassa on kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) ja se on siis sipulikasvi, kuten nämä muutkin kevään pienet kurjenmiekat. Niiden sipuleja on myynnissä syksyisin, jolloin ne myös istutetaan maahan.

Tumma lumikurjenmiekka...

Tämä hyvin tummakukkainen pikku iiris on nimeltään lumikurjenmiekka  (Iris histrioides `George`). Sen kuvaamiseen meni paljon aikaa, sillä pensaan oksat olivat koko ajan tiellä. Sain onneksi lopulta kuvan, sillä tämän väritys on tosi upea.

Se hempein kurjenmiekka...

Vaaleansininen kurjenmiekka (Iris `Katharine Hodgkin`) on pitkään ollut suosikkini näistä pienistä kurjenmiekoista. Ja ihanasti se on myös tehnyt sivusipuleita ja kukkii joka kevät hieman enemmän. Nyt sillä oli vasta kaksi kukkaa avautunut ja varmasti parin päivän sisällä niitä on jo useita lisää 😊

Kaikki nämä aikaisin keväällä kukkivat kurjenmiekat vaativat hyvin läpäisevää maata ja aurinkoa. Eli pitääkin muistaa nyt leikata pensasta pienemmäksi. 

Mitä ihmettä - kukkiiko nyt syysmyrkkyliljat...

Näitä vaaleanpunaisia kukkia ollaan ihmetelty, sillä ne ovat ihan oudon näköisiä. Jos olisi syksy, niin luulisin niitä syysmyrkkyliljoiksi. Mutta nyt on kevät... ja ne syysmyrkkyliljat, mitkä tässä ovat kukkineet, ovat isokukallisia. Joten mitä ihmettä on tapahtunut, hmm.


Nuputkin on niin suloisia...

Pikkusinililjalla on nuput hienosti jonossa järjestyksessä. Tämä on kyllä hauska scilla. Sen tieteellinen nimi on siis Scilla bifolia. Kuvan ylälaidassa himmeästi näkyy lisää niitä. Olisikohan ne jo lisääntyneet niin siemenistä, tai sitten jokin eläin on siirrellyt niiden sipuleita. Hmm, pihalla tuntuu nyt tapahtuvan kaikenlaista outoa.

Olen saanut nämä pikkusinililjojen ja muutaman kurjenmiekan sipulit joitakin vuosia sitten Korpikangas Siemen-Fröltä.
Oletteko muuten huomanneet, että Korpikangas Siemen-Frö täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja heillä on meneillään synttäritarjous daalian juurakoista.

Pioni se vain komistuu...

Viime kesänä tämä pioni kukki neljällä kukalla ja nyt siihen on tulossa näin monta varrenalkua, vau! Se todellakin näyttää viihtyvän paikallaan, vaikka lumet tulevat katolta sen päälle. Se on aurinkoisella ja kuivalla paikalla, eikä sitä tietenkään viime kesänä kasteltu. Kuvia kukinnasta näet Kuivuus jatkuu, kasvivalinta kaiken a ja o -postauksesta.

Kublon Puutarhalauantai Keravalla...

Luomulaakso-blogin Maria, Villa Kotiranta -blogin Satu ja minä olemme lauantaina 27.4. klo 12-14 Keravan Suomalaisessa Kirjakaupassa. Parin tunnin aikana on jännää puuhailua sekä mahdollisuus tavata meitä puutarhabloggaajia. Tulkaahan siis moikkaamaan ja tekemään vaikka persoonallisen taimikyltin.


Puutarhaterkuin Sari

10 kommenttia:

 1. Aivan upea tuo "George", pitää laittaa muistilistalle!

  Minullakin nousee tulppaaneja ja laukkoja hyvin kummallisessa paikassa, nimittäin lehtikompostin vieressä olevasta ruohotupaskasasta. Myönnän, etten muista mihin kaikkialle sipuelita laitoin, mutten oikein jaksa uskoa istuttaneeni niitä sinne. Epäilen oravien olleen asialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen tummanlilan sävy on minustakin tosi upea. Vähän vielä jännään, ilmestyykö niitä lisää kukkaan. Siihen ihan lähelle kun ei pääse tutkimaan versoja ;)
   Ne kasviyllärit on yksi ihanuus pihalla eli se, että jostain oudosta paikasta tupsahtaa kukka. Siinä sitten tulee mietittyä siirtääkö kasvi vai antaako kasvaa paikallaan. Usein jätän paikalleen :)

   Poista
 2. Olisiko nuo vaaleanpunaiset virvaliljoja! Omassa pihassa ne kukkivat komeasti! Ja jouluruusut availee isoja nuppujaan kun viimeinkin lumikinokset sulavat! Sipulikukat ovat niin suloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ensin kanssa mietin. Meillä on virvaliljaakin ja niissä on vihreä lehdentapainen tyvellä ja näissä ei ole sitä lainkaan. Eikä virvaliljaa ole tähän kohti koskaan istutettu. Eli taitavat olla hieman sekaisin olevia syysmyrkkyliljoja ;)
   Jouluruusut ovatkin niin upeita ja näyttäviä isoine kukkineen! Oikeastaan näin keväällä kaikki kukat ovat superihania :)

   Poista
 3. Aivan ihania pikku kurjenmiekkoja ,pitänee muistaa syksyllä etsiä sipuleita,noin pienethän saa mahdutettua minne vaan ;) .Myös meidän pihalta nousee arvoituksellisia kasvin alkuja,eivät ihan asetu viime vuonna piirtämieni karttojen kohdalle ,mielenkiintoista seurata millaisiksi kasvavat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa istuttaa näitä keväisiä kurjenmiekkoja. Ne kukkivat aina aikaisin ja ovat niin kauniita.
   Kevät on ihanasti yllätyksiä täynnä... kun kasveja ilmestyy ihan oudoista paikoista tai ihan outoja kasveja. Mikäs sen jännempää ;)

   Poista
 4. Upeita! Minulla ei kevätkurjenmiekat menesty pihalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pienet kurjenmiekat vaativatkin läpäisevää maata, mikä muuten on myös lämpimämpää. Juuri toissapäivänä tutkiskelin sitä ruusuherukkaa, ja heti tulit mieleeni. Pensas on edelleen hengissä, vaikka joka kevät siitä kuivuu oksien latvat.

   Poista
 5. Mullakin nousee virvaliljojen vierestä tuollainen syysmyrkkyliljaa muistuttava kukka?? Tilasin syksyllä Korpikankaalta syysmyrkkylijljan sipuleita, ja luulen että tämä yksilö on siitä tilauksesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan viime kesän kuivuus ja kuumuus jotenkin sotkenut niiden rytmin. Nuo sipulit on istutettu aikoja sitten, jos ne ovat turkinmyrkkyliljaa. Kukat ainakin muistuttavat eniten juuri sitä myrkkyliljaa. Muillahan on paljon isommat kukat. Ihania ne ovat kyllä näin keväälläkin :)

   Poista