sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Paras lannoite ja lannoitusaika

Blogiyhteistyö - Biolan
Moni miettii nyt, mikä olisi paras lannoite ja mikä hyvä lannoitusaika. Ehkäpä jo arvaattekin vastauksen - paras lannoite on aina luonnonmukainen eli luomulannoite. Lannoitusajan katson aina kuukalenterin mukaan ja tietysti kasvin mukaan.

Paras lannoite luomulannoite...

Miksi sitten luomulannoite on paras, niin ihan sen takia, että maan pieneliötoiminta ja maan mykorritsat voivat silloin paremmin. Ja nehän ovat huipputärkeitä kasvien ja maan hyvinvoinnille. Ja suurin osa luomulannoitteista on kierrätetyistä raaka-aineista eli kiertotalouslannoitteita. Senkin takia luomulannoitteen valitseminen on ekoteko.

Eläinperäisiä ja kasviperäisiä luomulannoitteita...

Kummatkin ovat hyviä, mutta esimerkiksi jos pelkää parvekkeelle tulevan hajuja, niin silloin kannattaa valita kasviperäinen lannoite.
Eläinperäisiä on kaikki ne, joissa raaka-aineena on eläimen lantaa, virtsaa, luujauhoa tai verta. Kasviperäisiä taas ne, mitkä on yleensä tehty rypsirouheesta tai muusta elintarviketeollisuuden sivutuotteesta tai merilevästä.
Kuvassa kevään uutuudet Biolanilta eli Kasviperäinen lannoite sekä eläinperäinen Yrtti- ja taimilannoite, mikä on tehty mm. kotisirkkojen lannasta. Nämä pienet kannelliset pakkauskoot ovat käteviä parveke- ja terassiviljelijöille.

Tomaatit, marjakasvit, kasvilavat ja kasvimaat...

Nykyään luomulannoitteissa löytyy eri kasviryhmille omat lannoitteensa. Mikä on loistojuttu, kun viljelyksiä on paljon tai haluaa maksimoida hyvän sadon. Sillä nämä erikoislannoitteiden ravinnetasot eli N-P-K on suhteutettu kasviryhmälle sopivaksi. 

Hyvä käytännön esimerkki sattui viime kesänä, kun säästeliäs "puutarha-apulainen" käytti vanhojen verenpisaroiden lannoittamiseen lannoitetta, joka oli "jäänyt minulta käyttämättä". Kesällä ihmettelin, miksi verenpisaroihin ei tule nuppuja lainkaan. Tietysti osasin heti epäillä lannoitusta ja syynähän oli se lannoite, sillä siitä puuttui kokonaan P (fosfori). Vaihdettiin lannoite heti toiseen ja vanhat verenpisarat alkoivat välittömästi kasvattaa runsain mitoin nuppuja. 

Yleislannoitekin on hyvä valinta...

Jos haluaa lannoittaa kaikki yhdellä lannoitteella, niin sekin on ok. Niitäkin löytyy luomuna, kuten kuvan Biolan Luonnonlannoite, jossa on kanankakan ohella myös merilevää. Näitä yleislannoitteita voi käyttää siis kasvimaalle, kesäkukille, marjapensaille, koristekasveille ja nurmikolle.

Nurmikollekin oma luomulannoite...

Ne, jotka vaalivat nurmikkoaan eli haluavat sen pysyvän tuuheana ja rikkaruohottomana, lannoittavat sitä nurmikon erikoislannoitteella. Osaan niistä on lisätty kalkki, joten sitä ei erikseen tarvitse ostaa. Tällainen on Biolanin Nurmikkolannoite. Siinä ei muuten ole lainkaan kanankakkaa, vaan se on tehty muista eläinperäisistä raaka-aineista.
Jos haluaa sammalen pois nurmikosta, niin nurmikkoa tulee lannoittaa! Pelkkä kalkitseminen ei todellakaan auta.
Sammaleen poistoon on myös erikoistuote Sammalsyöppö, josta postaus Sammal pois nurmikosta eli testissä Sammalsyöppö.

Testauksessa taas kukkarunsautta...

Viime kesänä testasin Biolanin Tomaatti- ja vihanneslannoitetta daalioille ja ryhmäruusuille. Daaliathan kukki ihan ennätyksellisesti ja ruusutkin hyvin. Nyt jatkan testaamista samalla lannoitteella. Saa nähdä, tuleeko yhtä komea kukinta. Nimittäin tomaattilannoite kukittaa 😊
Tätä ruusuryhmää aiomme uusia nyt tänä keväänä. Kuun vaihe vain on siihen vielä väärä, joten odotellaan oikeaa aikaa.

Paras lannoitusaika kuukalenterin mukaan...

Ensinnäkin kevät on paras aika lannoittamiselle. Toiseksi kasvien on hyvä jo olla jonkun verran kasvussa eli liian aikaisin ei ole syytä levittää lannoitteita. Minimoidaan siis ravinteiden huuhtoutuminen pohjavesiin ja vesistöihin.
Vähenevä kuu on hyvää aikaa lannoittamiselle, toki voi katsoa ajankohdan vielä tarkemminkin ihan päivälleen. Senkin oppii itse valitsemaan Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. 


Olen saanut kuvissa näkyviä Biolanin luomulannoitteita testailuun vuosien varrella Biolanilta. Kiitos siitä heille!


Maanparannuksesta on tulossa postaus reilun viikon päästä eli 6.5.. Silloin on taas Omavaraisuus yhteispostauksen aika.


Kevätterveisin Sari


Ps. Muistathan, että liikaa ei saa antaa lannoitteita. Liikalannoituksesta kasvit kärsivät ja ravinteita huuhtoutuu vesistöön. Eli lue lannoitepakkauksesta ohjeet, ja noudata niitä!

12 kommenttia:

 1. Meillä tulee kottikärrykaupalla omista kompostoreista ja annamme seistä vuoden yli ja nyt käytämme. Minä vain en jaksa tajuta, miksi mustaherukat eivät tuota satoa: Olemme laittaneet tuhkaa ja olleet laittamatta, olemme laittaneet omaa kompostia ja olleet laittamatta, olemme kastelleet ja olleet kastelematta...Meillä on nyt jaettuna erittäin herkullinen ikivanha lajike, joka on minusta se ainoa oikea mustaherukka. Nimeä ei kukaan enää tiedä, sillä rouva, jolta sen sain oli saanut edemenneeltä äidiltään pohjanmaalta. Jako onnistui, mutta marjonta nihkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas on. Mustaherukka tuottaa parhaiten satoa auringossa eli paistaahan aurinko sen oksistoon lähes koko päivän.
   Voi olla, että maassa ravinteiden ja pH:n suhteet keskenään eivät ole ihan kunnossa. Sen tietää vain tutkituttamalla maa. Jos sitä ei halua tehdä vielä, niin kokeeksi lannoittaisin parin vuoden keväänä vain marjalannoitteella.
   Onpas teillä upea lajike! Nuo vanhat kannat ovat arvokkaita, ja monet pitävät niitä maultaankin parhaimpina.

   Poista
 2. Biolanin Syys- ja Kasvupanokset toimii marjapensaille! Ja annostelukin on helppoa, yksi "muki" pensaan juurelle keväällä ja syksyllä. Koira kyllä vaatii päästää osille, mutta ei ole terrieristä kasvanut tanskandoggia, vaikka kasvupanoksen joskus pääsikin syömään! Jos taloudessa on kaivuuintoisia koiria, kannattaa lannoitekohta peittää jollain painavalla, joka hankaloittaa ylöskaivamista. Sisältää verijauhoa, jonka hajun koira kyllä haistaa maan altakin. Meillä alkoi mustaherukat marjomaan paremmin, kun lopetin kaiken muun lannoituksen, ja siirryin käyttämään ainoastaan noita. - Mari-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne Kasvupanokset oli kyllä tosi käteviä. Niitä ei enää ymmärtääkseni valmisteta, mutta samalla idealla voi lannoittaa edelleen. Eli tehdä kolo maahan juuristoalueelle ja laittaa koloon lannoite. Tietysti pitää muistaa noudattaa lannoitteen ohjetta. Silloin lannoite menee suoraan pensaan juuriston käyttöön, ja nopeammin kuin maan pinnalle ripoteltuna.
   Itsekin olen pitänyt näistä Biolanin lannoitteista, kasvit kasvavat hyvin, kukkivat ja tuottavat marjoja. Nyt jännään, tuottaako uudet mansikat jo tänä vuonna satoa. Niitä aion vielä ruiskuttaa merilevällä, kokeeksi ;)
   Hyvä idea muistaa myös koirat, varsinkin ne kaivuuintoiset ;)

   Poista
  2. Voi ei, toivottavasti palaa joskus valikoimaan! Biolanin outletissä niitä oli vielä, pitää varmaan hamstrata syyspanokset varastoon odottamaan. ☺ Euran suunnalla liikkuessa tuo Biolanin Outlet myymälä on kyllä käynnin arvoinen, sinne ei kyllä kannata pikkuautolla mennä, aina tarvitaan pakettiauto tai ainakin peräkärry! �� -Mari-

   Poista
  3. Kannattaa ehkä varmuuden vuoksi nyt hamstrata niitä ;) Olen pitkään ajatellut käväistä siellä Outletissa, mutta vielä ei ole onnistunut. Matka on sen verran pitkä ja sinne suuntaan ei ole nyt ollut muuta menoa. Tuo peräkärry on kyllä hyvä vinkki, kiitos!

   Poista
 3. Kiitos oivallisesta vinkistä! Minäpä kokeilen tomaattilannoitetta myös kukille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, sillä kummatkin vaativat vähän samassa suhteessa ravinteita. Siis kukista ryhmäruusut ja yksivuotiset kesäkukat. Kerrothan sitten oliko hyvä valinta :)

   Poista
 4. Lopussa kirjoitat ruusuista. Rusakko on typistänyt kaikki ruusupensaani. Ne kyllä versovat, mutta suojaatko itse ruusuja jänistuhoilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suojaan rusakoilta ainoastaan hedelmäpuut ja muut uudet puun taimet sekä pensasmustikat. En ruusupensaita, koska ruusut kasvavat hyvin typistelyn jälkeen. Lisäksi suurin osa ruusupensaista tekee nuput uuteen versoon eli versojen typistys ei haittaa kukintaakaan.

   Poista
 5. Olipa hyvä vinkki tuo tomaattilannoitteen käyttö daalioille, täytyy ehdottomasti kokeilla tänä vuonna. Nimittäin tomaattilannoitetta on iso purkki käyttämättä, sillä kasvatan nykyään tomaatit kasvusäkeissä, jossa on lannoitteet jo valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattilannoite sopii myös muillekin kesäkukille ja monille vihanneksille. Ja kannattaakin käyttää lannoitteet loppuun ennen kuin ravinteet menevät niissä ihan vinksalleen.
   Minäkin aion tänä kesänä kasvattaa taas tomaatteja pitkästä aikaa, ja todennäköisesti kasvusäkeissä. Ne on niin kivan helppoja ja käteviä :)

   Poista