Blogiyhteistyö: Biolan ja Schetelig
Mykorritsat ovat elintärkeitä kasveille ja niiden hyvinvoinnille, joten päätin kirjoittaa niistä ihan oman postauksen. Niitä löytyy luonnontilaisesta metsästä, mutta tavallisesta ostomullasta ne usein puuttuvat täsyin. Se voi olla syy, miksi taimet eivät lähde kasvuun tai miksi niistä moni kuolee.Mitä hyötyä mykorritsoista on?
Sienijuuret eli mykorritsat elävät symbioosissa kasvin juurten kanssa. Niiden avulla kasvin juuripinta-ala moninkertaistuu! Vastapalvelukseksi mykorritsat saavat kasvilta ravinnokseen hiilihydraatteja. Siis loistava yhteistyö!- Mykorritsat kuljettavat maasta ravinteita kasville, myös sellaisia ravinteita, joita kasvi ei itse kykene maasta ottamaan kuten fosforia. Samalla tämä vähentää lannoitustarvetta.
- Ne suojaavat kasveja kuivuudelta ja kuljettavat sienijuurillaan hyvin kaukaakin vettä kasvin juurille.
- Ne suojaavat kasvia taudinaiheuttajilta eli kasvitaudeilta.
- Mykorritsat edistävät myös kasvin juurtumista, mikä on tärkeä ominaisuus taimikasvatuksessa sekä uusien taimien istutuksessa.
- Ne parantavat myös maan rakennetta.
- Kasvin kasvuvauhti on silminnähden parempi!
Mykorritsoja vähentää...
Mykorritsat ovat eläviä sienijuuria, joten ne ovat hyvin herkkiä vioittumaan. Mikä niitä sitten vähentää maassa...
- maan kääntäminen, muokkaaminen, jyrsiminen ja kyntäminen heikentää mykorritsoja sekä muita maan pieneliötä, jopa matoja.
- kemikaalien käyttö! Ja tutkitusti myös osa lannoitteista vähentää mykorritsoja maassa. Kannattaa siis suosia luomulannoitteita!
- maan tiivistyminen eli märällä pihalla ei kannata turhaan tallustella 😉
Uudessa mullassa, etenkään tavallisessa pussimullassa, ei ole mykorritsoja.
Alppiruusuilla ja atsaleoilla omat...
Mykorritsoja on erilaisia eri kasveille. Alppiruusuille, atsaleoille, pensasmustikalle ja muille happamanmaan kasveille on siis omansa. Tämä on hyvä muistaa, jos haluaa lisätä maahan mykorritsoja. Biolanin Havu- ja rodolannoite sisältää näille kasveille sopivia mykorritsoja.Erittäin kätevästi suurimmalle osalle kasveja sopivia mykorritsoja saa pihalle Symbio MycoForce Mykorritsa -valmisteella eli kuvan metallinen pussi. Se on jauhemaista ja sitä on helppo levittää uuteen pihaan ja kasvialueille, sekä kylvö- ja taimimultaan.
Muutama vuosi sitten meillä oli pihalla kohta, josta maata oli myllätty rajusti ja pinnalle tuotu multa oli tosi huonolaatuista. Siihen kylvetty uusi nurmikko oli harvaa ja heikkokasvuista, joten levitin nurmikon pinnalle MycoForcea. Seuraavana vuonna nurmikko oli täysin tuuhea ja hyväkuntoinen. Uskon kyllä vahvasti, että juuri mykorritsat saivat nurmikkoheinät hyvään kasvuun.
Edit- Biolanilla on uutuutena Rootgrow-mykorritsaa, josta postaus Pelargonin taimet kasvusammal ja mykorritsa.
Mykorritsoja kylvöissä ja taimikasvatuksessa...
Onneksi nykyään on taimikasvatukseen erikoismultaa, jossa on valmiina mykorritsat ja muut hyötymikrobit. Tämän tyyppisiä multia käyttävät ammattilaisetkin. Siitä on heille ihan rahallista hyötyä, kun myyntiin saadaan enemmän ja parempia kasveja.Olen testaillut monille kylvöksille tätä kuvan Biolanin Kylvö- ja taimimultaa, ja siemenet ovat itäneet hyvin ja selvästi paremmin kuin perinteisessä kylvömullassa. Nytkin rimpsureunaisten orvokkien kylvöksessä iti ekat siemenet 8 päivässä, vaikka siemenpussi lupaa 14-21 vrk. Koskaan taimiin ei tässä mullassa ole tullut ongelmia kuten taimipoltetta.
Mykorritsoja on myös Biolanin Istutusmullassa. Se on tarkoitettu pihakasveille ja viljelylaatikoihin.
Luonnossa ja luomupihoilla mykorritsoja....
Luonnossa on yleensä hyvinvoivia mykorritsoja ja kasveja. Samoin vanhoilla pihoilla, joilla on lannoitettu vain luomulannoitteilla ja maan pieneliötoiminnalle on annettu ravintoa. Se ravinto on tietysti kaikki maatuva kasviaines. Eli syksyllä pihaa ei haravoida puhtaaksi lehdistä tai sitten siivotulle pihalle lisätään puutarhakompostimultaa vuosittain.On muutama kasvisuku, joilla ei ole mykorritsoja kuten esim. kaalit.
Olen saanut nuo kuvien Kylvö- ja istutusmullan sekä Havu- ja rodolannoitteen Biolanilta ja Symbio MycoForce Mykorritsa -pussin tuotteen markkinoijalta Schetelig:lta. Kiitos heille avusta 😊
Lisää kylvöjä...
Seuraavat kylvöt onkin vuorossa viikon päästä torstaina. Ainakin syötäviä versoja kylvän lisää, ja jotain muuta pientä. Ja kenties kylvän jonkun perennan kylmäkäsittelyyn. Täytyypäs tutkia siemenkätköt, ja ehkä pikapikaa tilata uusia siemeniä.Ensimmäinen kuva oli viime keväältä, värinokkosen taimista. Ihanan värisiä, vai mitä?
Hei Sari,
VastaaPoistamilloin voisin pelargoniat kylvää? Tilasin jokusen siemenen netin ihanasta maailmasta.
Entä esikot, milloin ne?
Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi :) Onneksi löysin sen taas kerran :)
Pelargonit kannattanee kylvää helmikuussa, koska ne kasvavat niin hitaasti.
PoistaYleensä esikot vaativat kylmäkäsittelyn, joskus jopa 8 viikkoa, jotta siemen itää hyvin. Kannattaa lukea siemenpussin ohje. Kylmäkäsittelystä on blogipostaus: http://sarinpuutarhat.blogspot.fi/2017/03/siementen-kylmakasittely-ja.html
Milloin esikot sitten kannattaa kylvää, niin riippuu ohjeesta ja kasvatuspaikasta. Niiden pikkutaimet on helpoimpia kasvattaa ulkoilman viileydessä eli esimerkiksi esikon voisi laittaa kylmäkäsittelyyn helmi-maaliskuussa.
Kylvöt kannattaa tehdä kasvavan kuun aikaan .
Kiitos palautteesta :) Onneksi löysit tänne taas!
Kiitos Sari neuvoista :)
PoistaOle hyvä :)
PoistaKiitos jälleen kerran,täytyypä etsiä tällaista multaa.Vaikka mullan osto ei aiheuta samanlaista innostusta kuin ihastuttavien siementen ja pikkutaimien löytäminen,niin onhan se kovin tärkeää.
VastaaPoistaOlin jo melkein päättänyt etten osta uusia siemenpusseja,kun viimekeväisissä on vielä jotain jäljellä sekä itsekeräämäni kehäkukan ja keijunmekon siemenet odottavat kylvöä.Mutta kuinkas ollakaan löysin niin upean verbenan (tuscany burgundy with eye),että oli pakko laittaa heti tilaukseen ja samalla vähän muutakin...
Tiedän, tämän postauksen aihe ei ole niitä suosituimpia eikä suurta ihastusta herättävä ;) Vaikkakin on tosiaan tärkeä.
PoistaOnpas tosiaan upea verbena! Hienon burgundinpunainen. Noin siinä helposti käy, vaikka kuinka tekee päätöksiä ;)
Minulla on vähän sama tilanne täällä. En oikeastaan tarvitsisi kuin muutaman kasvin siemenet kasvimaalle, mutta kun tutkin uusia siemenluetteloita... ;)
Kuulostaa ihmeelliseltä! Minulle ihan uusi asia enkä edes muista tuollaisesta kuulleenikaan. Täytyy myöntää, että välillä kylvökseni epäonnistuvat kokonaan. Auttaisikohan tuollainen multa onnistumaan ��
VastaaPoistaLuonto on täynnä kaikenlaista ihmeellistä, eikä edes kaikkea vielä tiedetäkään. Mutta mykorritsojen merkitys kasveille on tutkimustenkin kautta todettu ällistyttävän suureksi.
PoistaTodennäköisesti mykorritsamulta auttaa onnistumaan kylvöissä. Kannattaa muistaa käyttää vain puhtaita kylvöruukkuja ja sumutella multaa usein, kunnes siemenistä kasvaa alut. Jos mullan pinta kuivahtaa liikaa, siemenen sisällä alkuun lähtenyt itu voi kuolla. Tällöin kylvös epäonnistuu, vaikka olisi miten laadukas multa ;)
Mykorritsamullista olen kuullut niin paljon hyvää palautetta, että niihin täytyy uskoa. Ostan hirmu vähän pussimultaa, siksipä tuo oli todella tärkeä tieto, että maan kääntäminen häiritsee luonnon mykorritsatasapainoa. Kylvömullaksi täytyy nyt ehdottomasti kokeilla mykorritsamultaa.
VastaaPoistaMykorritsojen käyttö ja arvostus kasvaa varmasti tulevaisuudessa, sillä niistä on niiiiin suurta etua kasveille, ja helpottavat myös kasvien hoitoa.
PoistaMoni ei tajuakaan, että hoitotoimillaan heikentää kasvien vointia, vaikka sillä maan kääntämisellä. Tämä on aiheena tosi mielenkiintoinen.
Osta ihmeessä mykorritsa kylvömultaa, kylvöt onnistuu paljon paremmin. Nytkin nuo minun rimpsureunaorvokit itivät jo, ja en ollut lainkaan varautunut koulimaan niitä näin aikaisin :)
Onko tuo biolanin taimimulta turvepohjanen.
VastaaPoistaLaitan noihin tuotteiden nimiiin suoran linkin yrityksen tuotesivulle. Sieltä voi käydä lukemassa tarkempaa tuoteselostetta ja käyttöohjeen. Linkitys on ihan tavallinen, eli ei sisällä mitään kaupallista toimintaa.
PoistaMykorritsaisessa Kylvö- ja taimimullassa on kompostiseosta, vaaleaa kasvuturvetta ja hiekkaa.
Mykorritsa kylvömultaa ostin jo viime vuonna, mutta en tajunnut verrata kasvua tavallisessa kylvämullassa kasvaviin. Tänä vuonna voisi mielenkiinnosta tehdä tarkoituksella testin.
VastaaPoistaTestit on kivoja! Ensi viikolla, kun alkaa kylvöaika, niin taidan minäkin kokeilla eri multia versojen kasvatuksessa.... siemenet itää nopeasti, ja versot syödään reilussa viikossa, joten testailut ei vie tilaa kovin kauaa :)
PoistaOlisi kiva kuulla, miten testisi meni, jos sellaisen teet.