keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Pelargonin taimet, kasvusammal ja mykorritsa

Blogiyhteistyö - Biolan
Pelargonin taimet olivat jo niin isoja, että tänään istutin ne omiin ruukkuihinsa. Niiden siemenet oli kylvetty Kasvusammaleeseen, joten nytkin käytin sitä samaa. Lisäsin myös mykorritsaa, jotta juuristo kasvaa vahvaksi. Onkin jännä testata, miten pelargonit käyttäytyvät, sillä istutin taimia myös halpis multaan ilman mykorritsaa ja mykorritsan kanssa. Testailu on kyllä kivaa!

Hyvät juuret kasvusammaleessa...

Biolan Kasvusammal on siis  100% sammalta ja kotimaista. Tämä sammalkasvualusta on ehdoton suosikkini "mullista", jo ihan sen takia, että säkki on niin kevyt kantaa. Ja todella hyvin pelargonin taimet olivat kasvattaneet juuria siihen.  Kun irrotin taimien juuret varovasti toisistaan, sekin kävi helposti. Sammalkasvualustan rakenne pysyy ilmavana, ja siitä selvästi juuret hyötyy.

Taas esikostutin kasvusammaleen kipossa, sillä sammalpussi oli jäänyt aiemmin auki, ja sammal on tosi kuivaa. Se onneksi kostui helposti ja nopeasti.
Nyt kun kasvualusta oli jo sopivan kosteaa esikostutuksesta, niin kastelen istutetut taimet vasta parin päivän päästä, kun on  #kastelupäivät.
Sammalkasvualustan eduista olen kirjoittanut jo aiemmin Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa.

Mykorritsaa tehostamaan juurten kasvua... 

Mykorritsoja on luonnossa kasvien juurien ympärillä auttamassa kasvia saamaan paremmin vettä ja ravinteita. Ne myös suojaavat kasvia kasvitaudeilta. Suurimmasta osasta pussimultia puuttuu mykorritsat täysin eli kasveilla ei ole helppoa ruukussa ilman mykorritsojen apuja.
Onneksi mykorritsaa myydään erikseen. Tämän kevään uutuus on Biolan Rootgrow -mykorritsa, joka sopii niin sisäkukille kuin pihan monivuotisillekin kasveille. Se toimii lähes kaikkien kasvien kanssa, mutta ei orkideojen, atsalean, alppiruusun, havukasvien, kanervien, karpaloiden eikä mustikan kanssa. 

Mykorritsa rakeiden tulee osua juurten lähelle, jotta ne muodostavat juurten kanssa nopeasti symbioosin. Laitoin siis ruukkuun sammalkasvualustaa. Sormilla kaivoin siihen sopivan reiän  pelargonin juuripaakulle ja reiän pohjalle ripottelin mykorritsa rakeita. Istutin taimen sitten normaalisti reikään.
Kastelen taimet vasta perjantaina, kun on kastelupäivät. Vein ruukut varjoisampaan kohtaan, sillä istutetut ja etenkin koulitut taimet kannattaa pitää poissa suorasta auringonpaisteesta.

Näillä taimilla oli mykorritsaa ja tässä tulos...

Alla vasemman puoleisessa on Biolan Kasvusammalta sekä Biolan Rootgrow -mykorritsaa. Oikeanpuoleisessa taasen on Biolan Kylvö- ja taimimultaa, joka sisältää mykorritsaa. Taimet on pelargoneja Mix-sekoitus eli niistä kasvaa eri värisiä. Siementen itävyysprosentti ei ole lähellä sataa, joten siksi muutama siemen ei itänyt.
Vasemmanpuoleinen on Kasvusammaleessa ollut ja oikeanpuoleinen Kylvö- ja taimimullassa. 
Nämä taimet istutan isompiin ruukkuihin vasta ehkä huhtikuussa, kun on seuraavan kerran hyvä istutusaika kuun mukaan. Pelargoni kestää hyvin pienessä ruukussa... jos muistatte sen hauskan kuvan Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa -postauksesta.
Tämän postauksen kaikki pelargonit oli kylvetty tammikuun jälkipuoliskolla.

Tänään oli muutama tomaatin ja munakoison taimi tullut näkyviin kylvöksissä, jee! Niiden kylvöistä juttu Tomaatin ja munakoison esikasvatus.

Olen saanut testaukseen Biolan Kasvusammaleen ja Biolan Rootgrow -mykorritsan Biolanilta

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:



Kevätterkuin Sari


2 kommenttia:

  1. Kasvualustavertailu on mielenkiintoista. Kiva, että joku muukin kuin minä testailee. Mykorritsoja en ole itse vielä koskaan kokeillut, ellei sitten mullan seassa niitä ole. Tänä vuonna on sellainen multa käytössä, mihin on niitä lisätty. Jään seuraamaan testisi tuloksia :) Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi, testailu on tosi mielenkiintoista. Minulla on nyt useampaa kasvualustaa kokeilussa... eli pelargonin taimia on tulossa paljon ;)
      Mykorritsaa olen laittanut joskus kauan aikaa sitten huonolle nurmikolle, joka oli kylvetty suoraan täyttömään päälle. Se muuttui sinä kesänä tuuheaksi, mikä todennäköisesti oli mykorritsan ansiota. Ja sitä nurmikkoa ei kasteltu kertaakaan.
      Ihanaa viikon jatkoa sinullekin!

      Poista