keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Viisi vinkkiä kevään kylvöihin

Maanantaina alkaa sitten siementen kylvöpuuhat, jee! Siemenpussi, kylvölaatikko ja kylvömulta on ollut esillä jo melkein viikon. Kylvöistä alkaa niin kevätfiilis kuin olla ja voi. Koska olen kirjoitellut tänne blogiin jo tosi monta kylvöjuttua, niin päätin postata nyt kylvövinkeistä.

1 - Älä kylvä siemeniä liian aikaisin...

Kylvä siemenet siemenpussissa suositeltuna kuukautena, siis suomenkielisen tekstin mukaan. Ja ekaan kuvaan liittyen - älä kylvä liian aikaisin. Auringonkukat kylvetään toukokuussa esikasvatukseen tai suoraan maahan... näin esimerkkinä :)
Jos pussissa on kaksi kylvökuukautta, kylvä jälkimmäisenä. Postauksen lopussa löytyy vinkkejä eri kuukausille.

2 - Valitse kasvit harkiten...

Jos vasta aloittelet puutarhaharrastusta tai siementen kylvöjä, kannattaa valita varmoja ja helppoja kasveja. Silloin kylvöt onnistuvat hyvin, etkä pety. 
Esimerkiksi kuvan petuniat on helppoja esikasvatettavia aurinkoisella ikkunalla ilman kasvivaloa. Sen sijaan tammi-helmikuussa kylvettäessä kylvöt saattavat tarvita kasvivalon koska luonnonvalo ei riitä kuin hyvin aurinkoisella ikkunalla. 

3 - Aina ei kannata kylvää siemeniä koko pussillista...

Lue ennen kylvöä siemenpussista, montako siementä siinä on. Jos niitä on 1000, niin taimia voi tulla 1000. Eli aina ei kannata kylvää koko siemenpussia 😀

4 - Valitse parhaat päivät siementen kylvöön...

Jos haluaa siementen lähtevän kasvuun nopeasti ja hyvin, kannattaa kylvöpäiviksi valita parhaat päivät kuun mukaan katsottuna. Se on vanhaa perinnetietoa, joka pitää edelleen paikkaansa.
Siksi kylvän nyt ensi viikon maanantaina taas niitä rimpsureunaisia orvokkeja.
Samoin kaikki koulimiset (kuvassa koulitaan parhaillaan taimea ruukkuun) sekä istuttamiset teen aina kuun mukaan. Olen tehnyt niin jo vuosia.

Lisäsin vuoden 2019 parhaat siementen kylvöpäivät eri kasvilajeille Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssiin. Päivitän kurssia tällä viikolla muutenkin.

5 - Älä kastele liikaa vaan sopivasti...

Kun siemenet on kylvetty multaan, mullan pinta ei saa kuivua. Siksi pintaa sumutellaan usein ja peitetään muovilla. Kun taimet ovat tulleet näkyviin ja niissä on ekat lehdet, voi mullan pinta kevyesti kuivahtaa ennen kastelua.
Jos taimien multa on koko ajan märkää, kasvit kärsivät!

6. vinkki... laadukas multa ja puhtaat ruukut

Käytä vain hyvin pestyjä ruukkuja ja kylvöastioita sekä vain laadukasta kylvömultaa. Nämä kaksi asiaa varmistavat sen, ettei tule taimipoltetta tai muuta harmia, mikä tappaa taimet.

Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...


Puutarhaterkuin Sari



12 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Jep, odotan niin kylvöpuuhia, että saa vähän sotkea mullan kanssa ja hypistellä siemenpusseja. Tosin nyt vain yhtä ;)

      Poista
  2. Hyvä postaus, kiitos Sari! 👍🏻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Muistan kyllä lopun ikäni, kun kylvin kerran kolme orvokin siemenpussia... taimia tuli ihan järkyttävän paljon. Jotenkin luulin, että ne eivät itäisi kovinkaan hyvin ;)

      Poista
  3. Erinomaiset vinkit, kiitos! Tästä se taas alkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Välillä kannattaa palauttaa mieleen perusasioita, sillä innostuksissa ne voivat joskus unohtua... tai ei vielä tiedä niitä. Joka tapauksessa kylvöpuuhat on niin super ihania näin talvella :)

      Poista
  4. Hyvä kooste! Olisipas ihana päästä jo kylvöpuuhiin, mutta pitää malttaa odottaa sinne helmi-maaliskuulle juuri valon vähyyden vuoksi. Joskus muuten siemenpussienkaan tietoihin ei voi luottaa. Vuosia sitten kylvin äitini kanssa sinitähtöstä. Pussissa luki, että siemenet riittävät sataan taimeen ja kun pussin sisältö oli vain sellaista pölyä, mistä ei ottanut selvää siementen tarkemmasta lukumäärästä, niin kylvimme koko sisällön. Sata tainta uppoaisi helposti suureen puutarhaan. Parikaan sataa ei olisi ollut liikaa, mutta taimia tulikin varmasti lähemmäs tuhat! Niitä sitten nypittiin kompostiin sen jälkeen, kun kukaan tutuista ei suostunut ottamaan yhtään lisää :D Kuun mukaan ajoittamisesta tuli mieleen se joulukuusipostauksesi. Käväisen sinne kertomassa, kuinka kävi meidän väärään aikaan kaadetulle joulukuuselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Auttaa kyllä paljon kylvöjen suunnittelussa, kun tuntee omat kasvatustilansa. Minulla on niin valoisa ikkunalauta, että siinä kylvöt onnistuvat valon suhteen.
      Yleensä pussien tiedot pitävät paikkaansa, onneksi. Toki välillä niissäkin on virheitä. Ihan pienet siemenet on hankalia, kun ne on niin pölymäisiä. Niitä on myös haasteellisempi kylvääkin. Mutta tuhat on kyllä aika paljon, ja iso homma niiden koulimisessa huh ;)
      Huomasinkin, että sinne oli tullut kommentti. Täytyy seuraavaksi lukaista se. Kiitos kun kommentoit sinne!

      Poista
  5. Tarpeellista tietoa, kylvökuume nousee:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä jännä, miten kylvökuume nousee heti näin joulun jälkeen. Nykyään siemenhinnastotkin tipahtelevat postilaatikkoon jo nyt.
      Toisaalta kun nyt suunnittelee kevään kylvöt, ei ainakaan myöhästy kylvöjen suhteen :)

      Poista
  6. Jee, kirjoituksesi muistuttaa, että mennään kevättä kohti!! Sehän on vain hujaus, kun lumet alkaa sulaa ja pääsee kunnolla kevätpuuhiiin! 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, etenkin täällä eteläisessä Suomessa. Monesti lumikellotkin kukkivat jo maaliskuussa, siis ehkäpä reilun kahden kuukauden kuluttua :)
      Siitä alkaakin sitten ne varsinaiset kevätpuuhat.

      Poista