sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Miten onnistui amarylliksen ja hyasintin kasvatus sipulista, ja joulukuusi

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö 
Marraskuussa laitoin kaksi amarylliksen sipulia kasvamaan, ja nyt toinen niistä näyttää tältä. Tämä on `Picotee`, jonka terälehtien reunassa on punainen raita. Toisen sipulin kukan väri olikin täysi yllätys. Syyskuussa istutin hyasintin sipulin kokeilumielessä jääkaappiin kellarin sijasta, siis sipuli oli ruukussa. Siitä lisää alempana.

Amaryllis `Picotee` kasvoi sammaleessa...Oli tosi jännittävää kasvattaa tätä amaryllistä sammalkasvualustassa, joka on 100%sammalta. Sillä pinta näyttää aika kuivalta, mutta syvemmällä kasvualusta on vielä kosteaa. Se mitä tässä jännitin oli kastelu. Amaryllistahan ei kannata kastella liikaa vaan enneminkin vähän. Ja jos kastelee liian vähän, nuput kuivuvat herkästi. Joten tein niin, että työnsin sormen kasvualustaan, ja kun syvemmällä tuntui kuivemmalta, kastelin sen aluslautasen kautta. Käytännössä se oli kerran viikossa, #kastelupäivinä.
Juttu istutuksesta Amaryllis sammalkasvualustaan.

Amaryllis `Picotee` onnistui siis hyvin. Sillä on nyt kukassa kaksi kukkavanaa, ja kolmaskin on tulossa.

Ylläri amaryllis amaryllismaljakossa...

Sain lahjaksi amarylliksen sipulin ja sen kukan väriä ei ollut tiedossa. Joten oli ihana ylläri, kun kukka olikin kerrottu ja valkoinen. Isompi ylläri oli sen komea lehdistö... lehtiä on huikeat 10! On kyllä niin terhakat lehdet ja iso sipuli, että tämän ehkä säilytän ensi jouluksi.
Ohjeet uudelleen kukittamiseen Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa.

Hyasintin kasvatus jääkaapissa...


Yllättävän hyvin onnistui hyasintin kasvatus jääkaapissa. Se kukki näin komeasti ja muhkealla kukkatertulla. Aika jännästi, monessa hyasintissa on tänä jouluna ollut sivuversoja, jopa kukkivia kuten tässäkin. Pidin tätä pitkään viileässä, jotta kukinta siirtyisi joulun välipäiviin. Ja sekin oli onnistui.
Lisää istutuksesta Aika istuttaa jouluhyasintit ja syysmyrkkyliljat -postauksessa ja hyasinttien kasvatuksesta Onnistuiko hyasinttien kasvatus sipulista jouluksi -postauksessa.

Sain `Picoteen` ja hyasintin sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä blogijuttujen tekoon. Kiitos siitä heille!


Joulukuusi - karisiko siitä neulaset vai ei?

Muistatte varmaankin joulukuulta postauksen Milloin kuun mukaan kannattaa kaataa joulukuusi?
Minna jo sinne ihanasti laittoikin kuulumisia joulukuusestaan.
Olisi tosi kiva saada siihen postaukseen lisää kokemuksia myös teiltä muilta. 

Leppoisaa loppiaista!


Terkuin Sari
Ps. Huomenna maanantaina alkaakin ensimmäiset siementen kylvöt. Viisi vinkkiä kevään kylvöihin.

12 kommenttia:

 1. Todella kaunis amaryllis.Ostin joulukukiksi vain kaksi hyasinttia,koska en viettänyt joulua kotona.Tänään kävin hakemassa kukkakimppua paikallisesta kauppapuutarhasta ja siellä olikin amarylliksia 1€ hintaan :) ,ilahduttaa toisiaan näin joulun jälkeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaryllis tosiaan ilahduttaa muulloinkin kuin jouluna. Minusta se sopisi hyvin kevään kukaksi, tosin ehkäpä vain nämä valkeat ja vaaleanpunaiset lajikkeet.
   Punaiset jättäisin kyllä suosiolla joulukukiksi ;)

   Poista
 2. viimejouluinen Alfresco kukki yhdellä vanalla nyt kolme kukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sekin on niin ihana kerrottuine valkeine kukkineen! Ja mahtavaa, kun olet saanut sen kukkaan uudelleen.

   Poista
 3. Kesän ulkonaolleet 3 amaryllisruukkua ovat nyt aukeamassa, 1 valkoinen ja kaksi punaista, joista toisessa 2 vahvaa kukkavanaa. Tykkään kesättää sipulit ruukuissa pihalla seinustalla.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, selvästi pitävät paikastaan ja hoidosta :) Yleensähän ne taitavat kasvattaa vain yhden kukkavanan ja eikä välttämättä kaikki edes jaksa kukkia. Oletko lannoittanut niitä koko kevään ja kesän?

   Poista
  2. Juu, kanankakkamurusia silloin tällöin.

   Poista
  3. Jotain tuollaista vähän epäilinkin ;) Sillä amaryllikset kukkivat parhaiten, jos ovat saaneet kunnolla ravinteita, siis keväällä ja kesällä.

   Poista
 4. Komea amaryllis ja tosiaan ihanan muhkea tuo hyasintin kukinto! Minullakin oli tänä vuonna hyasinteissa sivuversoja, joista jokunen kukkikin. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne hyasintin sivuversot ovat kyllä jänniä. En muista, että aikaisemmin niitä olisi ollut lähes jokaisessa hyasintissa. Ehkäpä viime kesän sää Hollannissa on vaikuttanut asiaan. Kauniita joka tapauksessa :)
   Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Ihana amaryllis ja kiva kuulla, että sen saa "kesätettyä" uudestaan kukkimaan. Pitääkin laittaa keskusteluvinkit korvan taakse. Hyvää vuodenalkua.
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä amarylliksen saa yllättävän helposti uudelleen kukkimaan, seuraavana vuonna. Pitää vain muistaa lannoittaa sitä ja antaa sille talvilepo ennen uutta kukintaa :)
   Oikein hyvää vuoden alkua sinullekin!

   Poista