tiistai 11. joulukuuta 2018

11. luukku - Milloin kuun mukaan kannattaa kaataa joulukuusi?

Kuun mukaan ajoitetaan myös joulukuusen kaato ja oksien leikkaus kransseihin sekä tietysti kaikki muunkin elävän materiaalin otto. Siitä on huomattu selvää etua eli neulaset pysyvät pidempään kuusessa. Samoin muut vihreät materiaalit näyttävät säilyttävän värinsä paremmin. Tänä vuonna paras aika onkin jo reilusti ennen jouluaattoa.

Paras aika kaataa joulukuusi...

Paras aika kaataa on joulukuusi 8.-18.12.2018 eli vielä on viikko aikaa.
Kuusen voi säilyttää ulkona monta päivää. Se ei siitä kärsi. Tai voihan sen heti ottaa sisälle 😊
Alla metsäkuusi, jota olemme leikanneet vuosittain. Näinhän kotimaiset joulukuusen kasvattajatkin tekevät. Tulee tuuhea ja lyhytoksainen puu, eikä kasva isoksi.

Jos haluaa joulumännyn tai männynoksia maljakkoon, niille on myös tuo sama ajankohta.
Lisätietoja kuun vaiheista puutarhanhoidossa löytyy yläpalkin Kastelupäivät -sivulta ja tulevia kuu-aiheisia kursseja ympäri Suomea yläpalkin Kuukursseja -sivulta.

Muista lisätä vettä joulukuusen jalkaan...

Toki kuusen neulasten pysymiseen vaikuttaa moni muukin asia. Tärkeimpänä niistä on vesi eli kuusella on oltava vettä kuusenjalassa jatkuvasti. Se juo vettä yllättävän paljon.

Kerätään kokemuksia...

Olisi kiva kuulla joulun jälkeen, miten tämä vanha perinnetieto toimi. 
Eli laittakaa ylös muistiin kuusen kaatoaika ja tarkkailkaa, milloin siitä alkaa neulaset varista... ja tietysti havainnoikaa myös pääsikö vesi loppumaan kuusen jalasta. Sillä se aiheuttaa ennenaikaisen neulasten varisemisen.

Ja jos ostaa kuusen, voi aina kysyä myyjältä, tietääkö hän milloin kuuset on kaadettu. Yleensä he kyllä tietävät, jos kuuset ovat kotimaisia.

Jouluterkuin Sari

17 kommenttia:

  1. Ennen vanhaan lapsena oli huiman hieno hetki kun ihan lähellä jouluaattoa kävimme isäpuolen kanssa omassa metsässä valitsemassa kuusen, joka oli korkea ja komea, tupaan kun mahtui kookkaampikin... Nykyään kuusi on yleensä ostokuusi, jotkut varisevat jo heti, jotkut kestävät hetken. Pihta on ollut ihanin, ne eivät aiheuta käsien ihoon punapilkkuja niin kuin rakas kuusi vähän tekee. Ah, kuusen tuoksu. 💚. Kiitos siulle siulle mahtavista vinkeistä ja kursseista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania muistoja kuusen hakureissuista :) Kuusen tuoksu on monelle se oikea joulutuoksu, hyasinttien ja jouluruokien ohella.
      Kuusella, kuten muillakin Picea suvun kuusilla neulaset ovat hieman terävät ja pistelevät. Kuulemma ihoon ei tule niin paljon ärsytystä, jos ensin huuhtelee kuusen oksat vaikka suihkussa. Jalokuuset eli pihdat, siis Abies suvun kuuset eivät onneksi pistele.
      Olen itse käynyt hakemassa kuusen lähialueen joulukuusitilalta ja tietysti oikeaan aikaan. Siellä saisi jopa itse sahata kuusen, mutta me "hätäisinä" olemme ostaneet valmiiksi kaadetun. Niissä neulaset pysyivät hyvin.
      Kiitos ihanasta palautteesta! Se ilahduttaa ja lämmittää sydäntäni :)

      Poista
  2. Meidän kuusi päästään kaatamaan vasta 21. tai 22. päivä. Pitääpä laittaa ylös, milloin alkaa karista. Yleensä on kyllä pysyneet neulaset hyvin, mutta joskus huomattiin, että kuivan syksyn jälkeen alkoi karista saman tien. Mikähän vaikuttaa eniten: kuun vaiheiden mukaan kaataminen, kuluneen kesän, syksyn ja alkutalven sää vai kaatoajankohdan sää (plussaa vai 25 astetta pakkasta)? Pitäisi tehdä samassa paikassa kasvaneilla kuusilla vertailevaa tutkimusta, jossa voisi minimoida eri tekijöiden vaikutukset. Ei kenelläkään sattuisi olemaan samana jouluna kolmelle kuuselle tarvetta... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea! Olisipas nyt joku, joka hakee samasta paikasta kotiinsa kolme kuusta ja vielä samanlaiseen huonelämpöön ;)
      Hain kuusenoksia vähän aika sitten, ja ne karistivat neulasia heti. Eli niihin ainakin vaikutti selvästi kesän kuiva sää.
      Suurin vaikutus on vedellä kuusenjalassa. Jos kuusi pääsee kuivahtamaan, niin sitä ei enää pelasta mikään. Kaatoajankohdan sää ei vaikuta, jos tekee haun ja hoidon oikein, siitä juuri on lisätietoja verkkokurssilla, koska se on niin monitahoinen asia.
      Ja jos kuusen pitää sisällä vain pari päivää, ei kaatoajalla ole merkitystä. Mutta jos haluaa kuusen säilyvän viikon, niin silloin alkaa olla jo kuun vaiheella merkitystä.
      Kerrothan sitten, miten kävi :)

      Poista
    2. Loppukatsauksen paikka :) Kuusen pääsimme kaatamaan 21.12, seuraavana päivänä vietti tunnin ajomatkan auton peräkärryssä rankakasan päällä ilman mitään suojauksia :D Sai olla yön yli autotallissa, jossa oli silloin muutama aste pakkasta. 23.12. aamulla isäntä kantoi kuusen muutamaksi tunniksi kylpyhuoneeseen sulamaan ja iltapäivällä nostettiin kuusi olohuoneen puolelle. Vesi ei ole päässyt loppumaan jalasta kertaakaan (kiitos jättikokoisen vesisäiliön!). Vielä ei karista juurikaan neulasia, mutta lapset eivät anna koristeiden enää olla rauhassa, joten kuusi joutuu nyt tänään pihalle. Eli ainakin 1,5 viikkoa kestää hyvänä vääräänkin aikaan kaadettu kuusi :)

      Poista
    3. Eli täysikuu oli 22.12. klo 19.49, joten 21.12. oli vielä kasvavaa kuuta. Sinällään aika oli hyvä, kunhan muistaa lisätä vettä kuusenjalkaan. Kuulemma kuusi juo tällöin paljon enemmän vettä ja siksi sitä päivää ei enää pidetä hyvänä päivänä joulukuusen kaatoon. Monellahan on vanhanaikainen kuusenjalka, jossa on pieni vesitila ja tällöin kuusi pääsee helposti kuivumaan.
      Teillä oli siis hyvä tilanne kuusenjalkanne kanssa :)
      Kiitos paljon kun kommentoit kokemuksesi tähän!

      Poista
  3. Nuo kuusen kaatoajat muuten pitävät paikkansa, joskus ei vaan pääse kuusta silloin hakemaan kun on sopiva aika sille. Joskus kuusi ei tunnu lakastuvan ollenkaan, olen nähnyt että käy tekemään uutta versoakin ja on sääli heittää se pois. Lapsena ollessa isä haki kuusen vasta jouluaattona pirttiin, silloin ei ollut vesijalkaa, ainakaan meillä.:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös nähnyt kerran, kun ystävälläni joulukuusi teki upeat uudet kerkät eli verson alut. Kuusi oli sellaisessa kohdassa, että siinä ei ole pattereita lähellä ja muutenkin asunnossa on 19-20 astetta lämmintä. Hän piti kuusta pitkälle kevääseen ;)
      Ennen pirteissä oli myös viileämpää, joten kuusi ei heti karistanut neulasia, vaikka oli ilman vettä. Nykyään asunnoissa on aika lämmintä, ja se on rasite joulukuusille... etenkin jos niillä ei ole riittävästi vettä.

      Poista
  4. Meillä kaadettiin kuusi 18.12. ja se oli autotallissa pari päivää. Aatonaattona kuusi tuotiin sisälle ja ei vielä karista neulasiaan, mutta ei myöskään kasvata kerkiä kuten viime jouluna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Olen kuullut nyt samaa noista kerkistä. Onkin jännä nähdä, alkavatko kerkät kasvaa ensi viikolla, kun maanantaina alkaa kasvava eli nouseva kuu. Se tunnetusti edesauttaa versojen kasvua.

      Poista
  5. "Joulukuusessa neulaset kestivät hyvin. Kuusi tuli kaadettua 7.12. Kuusi tuotiin sisälle vasta aattona 24.12." Sain tällaisen viestin Vipiltä.
    Eli uusikuu oli 7.12. klo 9.20, joten sekin päivä vaikuttaa loistavalta kuusenkaatopäivältä :)

    VastaaPoista
  6. Meillä on kuusi vieläkin sisällä, kun se alkoi kasvaa - ei raaski heittää hankeen elämänsä keväässä olevaa :) Kaadettiin kuusi 16.12. ja tuotiin se jo samana päivänä sulatuksen jälkeen olohuoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Teidän kuusi on jo kasvussa, vau! Eli kaadoitte sen kasvavan kuun aikaan, mikä onkin se paras kaatoaika.
      Ymmärrän hyvin, ettei kasvavaa kuusta raaski heittää pihalle ;)

      Poista
  7. Kuusi kaadettu 10.12.18 ja ollut koko ajan pihalla terassilla ilman vettä. Neulaset olivat tiukasti kiinni vielä 6.1.19 kun kuusen pätkin perennapenkkien suojaksi. Noin 50 neulasta päätyi maahan tässä yhteydessä. Samaan aikaan vierestä otettu kuusi, joka meni sisälle pari päivää kaadon jälkeen, varisti neulasiaan uudenvuoden viikolla. En tiedä kuinka paljon kuusen saanut vanha rouva antoi vettä sille. Mutta voidaan sanoa että hyvin kesti molemmat kuuset! -Heidi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Eli kuuset oli kaadettu kasvavan kuun alkupäivinä, siis hyvään aikaan. Todennäköisesti sisällä ollut kuusi on päässyt hiukan kuivahtamaan tai se on ollut lämmönlähteen vieressä. Onneksi sentään ei ihan varistanut kaikkia neulasia :)

      Poista