keskiviikko 12. joulukuuta 2018

12. luukku - Kotimaisia joulukukkia ja asetelmia

Blogiyhteistyö - Kauppapuutarhaliitto ry
Perinteisistä joulukukista suurin osa viljellään Suomessa ja vielä lähialueella. Se tekee joulukukista ekologisempia. Eli hyvällä omallatunnolla voi ostaa niitä enemmän ja etenkin jos hoitaa niitä hyvin, niistä voi saada pitkän ilon. Osasta tulee jopa monivuotinen huonekasvi tai pihakasvi. Myös se lisää ekologisuutta.
Ja jos ei niin ekologisuudesta välitä, niin joulukukat ovat upeita joulutunnelman luojia.

Olin tänään Kauppapuutarhaliiton järjestämällä Joulukukka-aamiaisella Espoossa Överbyn talvipuutarhassa eli Marketanpuistossa olevassa myymälässä. Överby on myös kauppapuutarha eli siellä viljellään erilaisia ja kokoisia joulutähtiä sekä muita kasveja. Kuvissa näkyvät joulutähdet ovat Överbystä.


Trendikäs väri joulutähdellä...

Tämä vanharoosa tai nude tai beige väri on nyt todella suosittu joulutähdissä. Jopa niin suosittu, että niitä ei riitä kaikille haluaville. 
Saimme vinkin, että kannattaa nyt kysellä myymälöistä erikoisempiakin värejä, koska näihin aikoihin viljelijät tekevät ensi joulun pistokastilaukset. Joulutähtien pistokkaat kun tulevat kaikki ulkomailta. Suomessa viljelijät istuttavat pistokkaat ruukkuihin jo kesällä eli kasvatusaika on tosi pitkä.
Kukkien somistustrendinä on käyttää kuivuneita kasvin osia, kuten kuvassa ruskeaa sananjalkaa. Siis saniaista.
Niiden versoja saa kerätä luonnosta aivan kuten saa kerätä luonnonkukkia. Sen sijaan sammalta, varpuja sekä puista ja pensaista oksia saa ottaa vain maanomistajan luvalla.


Kotimaiset joulukukat...

Yleisimpien kotimaisten joulukukkien kuten joulutähden, hyasintin ja amarylliksen lisäksi löytyy myös jouluruusua. Te jotka olette blogiani seuranneet, ehkä muistattekin aiemmilta jouluilta postauksia jopa vaaleanpunaisista jouluruusuista. Alla upea iso valkea jouluruusu ja somistuksena sammalta ja kuivia puiden lehtiä. Luontoteema on trendikästä tällä hetkellä.

Kotimaisia amarylliksiäkin löytyy erikoisemmissa väreissä. Alla koristuksena taas ruskeita puiden lehtiä ja se trendikkään värinen joulutähti.

Pieniä joulutähtiä näkyi olevan paljon ja eri värisiä. Saimme nimittäin käväistä katsomassa ihan kasvihuoneen puolella. Alla suloinen asetelma tällaisesta pienikoikoisesta yksilatvaisesta joulutähdestä. Ja taas sananjalkaa somisteena.

Kukkiva kranssi...

Tilaan oli tehty myös tämä iso kukkiva kranssi, joka roikkui katosta... hyvin alhaalla. Se oli sen idea, olla yllättävä. Tässäkin kranssissa kukat olivat kotimaisia. Aika upea!
Amaryllis ja hyasintti ovat sipuleineen ja joulutähtien multapaakku oli verhoiltu sammaleella. Kranssin versoina näytti olevan ainakin villiviinin oksia ja ruskeita sanajalan lehtiä.

Oli kyllä ihana joulukukka-aamiainen! Kiitos Kauppapuutarhaliitolle kutsusta.

Jouluterkuin Sari

Ps. oli myös tosi hauska nähdä tuttuja ja vaihtaa kuulumisia 😊


4 kommenttia:

 1. Onpas ollut ihanan kaunis aamiainen! Upeita kukkia <3 En yleensä ole suuri joulutähtien ystävä, mutta tuo roosa tähtönen on kyllä hurmaava! Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä huikean kauniit sommitelmat ja koko talvipuutarha. Siellä muuten kamelia aloitteli juuri kukintaa.
   Minäkään en oikein pidä joulutähdistä, mutta kasvihuoneessa oli muutama tosi kauniin värinen yksilö, kuten tuo roosa :)
   Jännä nähdä, mitä värejä ensi jouluna on. Lajikkeita kun jalostetaan koko ajan lisää. Siellä voi tulla jotain yllättäviäkin sävyjä tai pilkullisia.
   Ihanaa torstaita sinullekin!

   Poista
 2. Näin pilkullisia joulutähtiä jo tänä vuonna Tuorlan floristiikan joulunäyttelyssä ja myymälässä.Olivat kyllä veikeän näköisiä!Minua kiehtoo eniten jouluruusuasetelmat ja yleensäkin tuollaiset ryhmäistutukset fengsuilla tai ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilkullisia joulutähtiä on tosiaan näkynyt, ja ihan K-kaupassakin oli muutama. Pilkullisuus niissä näyttää vähän vaihtelevan. Saa nähdä, jalostetaanko lisää muita pilkkujoulutähtiä :)
   Jouluruususta saakin upeita asetelmia. Sain tänään ihan huikean kauniin jouluruusun, ja siitä on tulossa lisää joulukalenteriin ensi viikolla.

   Poista