lauantai 29. joulukuuta 2018

Ne pihan isoimmat jutut vuonna 2018

 Mitkä olivat ne pihan isoimmat jutut vuonna 2018... hmm. Täytyi ihan katsoa kuvakansiot, jotta kevät ja kesä muistui mieleen. Koska kesä oli vähäsateinen ja emme kastelleet kuin kasvimaata sekä kesäkukkia, piha oli yllättävän vihreä. Ja sato kasvimaalta ennätyksellinen!

Kuivan kesän pelastus - biohiili... 

Keväällä vaihdoimme mansikkamaan ja kasvimaan paikkaa keskenään. Koska maalaji on runsasmultaista hiekkamoreenia eli pintakuivaa, jännityksellä lähdin testaamaan siihen biohiiltä. Ja sateeton kesä osoitti biohiilen tehon ällistyttävästi! Vieläkin ihan ihmettelemme, miten kasvu voi olla niin rehevää, vaikka kastelimme vähemmän kuin edellisinä vuosina.
 Kuvassa käännän biohiiltä uuteen mansikkahan. Mansikat piti istuttaa keväällä, mutta koska oli niin sateetonta, siirsimme istutuksen elokuulle. Mansikan taimet istutettiin tietysti kasvavan kuun aikaan.

Lokakuussa mansikan taimet näyttivät tältä.  Nyt sitten jännätään, miten talvehtivat.

Ekassa kuvassa näkyvät `Caballero` daaliat kasvoivat järkyttävän tukevavartiseksi, kasvimaan biohiilimullassa. Muistaakseni niitä ei edes kasteltu kesällä. Ne vanhat oranssit daaliat olivat myös ihan uskomattoman reheviä, ja niitä ei kasteltu kertaakaan. Kirjoitinkin siitä postauksen Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan. Lokakuussa kaivettiin daalian juurakot ylös maasta, ja mukulat olivat pullukampia, mitä aiempina vuosina. Täytyykin muuten käydä tarkistamassa kellarissa, että mukulat ovat ok.

Kuivan kesän ansiota kaunis kukkanurmikko...

Meillä nurmikosta suurin osa on kukkivaa kukkanurmikkoa, jota leikataan kerran viikossa. Koska kesä oli niin kuiva, kukkanurmikko kukki todella komeasti ja pitkään. Olen aina pitänyt siitä, mutta nyt suorastaan hullaannuin. Meillä on myös uuden rakennuksen lähellä perinteistä nurmikkoa, mikä kesällä kuivui kuoliaaksi seinän lähistöltä. Siitäkös iloistuin, sillä siihen pääsin kylvämään kukkanurmikkoon sopivia lajeja syksyllä. Jee, tietää siis lisää kukkivaa kukkanurmikkoa 😊


Kultasade ja ruusupensaat kukkivat runsaasti...

Pihalla kasvaa reilusti yli kymmenvuotias kultasade ja siihen tulee yleensä vain muutama kukkaterttu. Nyt kesällä kukkia on selvästi enemmän, tosin ne näkyivät vain pensaan alta katsottuna. Ihme juttu muuten.
Neilikka- ja tarhakurtturuusu `Sointu` kukkivat myös poikkeuksellisen runsaasti. Saas nähdä, millainen on ensi kesän kukinta.

Oravia vähemmän...

Pihallamme vierailee jatkuvasti ainakin kolme oravaa. Tänä vuonna niitä on ollut ajoittain vain yksi. Se huolestutti. Niiden touhuja on kiva seurata, joten ilahduimme suuresti, kun niitä alkoi taas näkyä enemmän loppukesällä.
Sitä oravaa, joka hajotti oravien ruokintalautaa, ei enää ole näkynyt. Joten uusi ruokintalauta on säästynyt ehjänä.


Pioneille löytyi uusi paikka...

Meillä on vanhoja pioneja perennapenkeissä ja viime vuonna kokeeksi istutin uuden taimen vuorenkilpien lomaan. Paikka on aurinkoinen ja kuivahko. Nyt jo toisena kesänä se kukki neljällä kukalla. Paikka vaikuttaa siis hyvältä pioneille, joten istutin lähistölle toisen pionin alun. Sen juurakot piti pestä hyvin ja onkin jännä nähdä, lähteekö se kasvuun.

Espanjansiruetanoita tosi vähän...

Kuivan kesän yksi suuri ilo, oli siruetanoiden vähyys. Se tarkoittaa nopeampia keräilyhetkiä ja vähemmän syötyjä kasveja. Super mahtavaa!
Kasvimaan kunnostuksen takia, ei kesäksi viritetty etanaestettä kasvimaan ympärille. Hirvitti hieman, että siruetanat hyökkäävät taimiin. Laitettiinkin etanaraetta taimien ympärille alkuvaiheessa. Onneksi oli kuiva kesä ja vähän siruetanoita. Etanaeste pitää laittaa taas ensi keväänä paikalleen!

Luonnonkukat kukkaniityllä...

Tulikukat ja muutkin luonnonkukat kukkivat upeasti. Ja todennäköisesti myös tuottivat paljon lisää siemeniä maahan. Eli jos hyvin käy, lähivuosina kukkaloisto vain lisääntyy 😊


Kuun vaiheet puutarhanhoidossa...

Edelleen kitkin rikkaruohoja hyvinä #kitkemispäivinä, tosin kuivuuden ja kuumuuden takia nyt vähemmän. Istutukset ja kylvöt tehtiin myös kasveille suotuisina aikoina kuun mukaan ajoittaen. Samoin eri kasvien leikkaamiset. Kasteluja ei pysytty tekemään vain #kastelupäivinä, koska ruukut ja pienet taimet kasvimaalla kuivuivat helteessä nopeasti. Heti kun kastelujen väliä sai pidennettyä, palattiin takaisin #kastelupäiviin.


Mitä tuleva vuosi 2019 tuo tullessaan?

Siitä kerron lähiaikoina ihan omassa postauksessa. Pieniä muutoksia on tulossa.

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari
Ps. Olen ihan unohtanut sen postauksen kasvimaasta. Eli miten ällistyttävä ero oli edellisiin vuosiin tämän kesän biohiilikokeilussa. Postaus on kyllä tulossa.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. On, minustakin ihan huikaisevan kaunis! Odotan innolla kesää, että näkee miten uusi kukkanurmikko lähtee kasvuun. Ja millainen on vanha kukkanurmikko tämän hyvän kukkakesän jälkeen.

   Poista
 2. Voi ihana kukkanurmikko ja tuo biohiili kiehtoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkanurmikot oikein loistivat kauneudellaan tänä kesänä. Ja toivottavasti tulevanakin kesänä.
   Biohiili on selvästi tulevaisuuden maanparannusaine, niin kotipihoilla kuin pelloilla ja kasvihuoneissa. Niin iso etu siitä oli kuivana kesänä.

   Poista
 3. Minäkin innostuin nyt nyt syksyllä tuosta biohiilestä. Toivon pääseväni asian tiimoilta keväällä pienelle kurssille👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biohiili on kyllä tulevaisuuden juttu! Vau, en tiennytkään, että siitä on jo kursseja. Ihan mahtavaa! Tekisi mieli itsekin päästä sellaiselle kurssille :)

   Poista