torstai 18. toukokuuta 2017

Etanaeste viritetty, ja kasvimaan kevätkunnostus jatkuu

Blogiyhteistyö: EcoKoivu ja Biolan
Muistatte varmaankin, että meillä on niitä espanjansiruetanoita. Vielä ne ovat talvilevossa, mutta kun kesälämpötilat saapuvat, saapuvat myös siruetanat. Joten nyt ennakkoon jo kunnostimme etanaesteen valmiiksi. Ja sen jälkeen voisikin jo alkaa kylvöhommiin, siis sitten kun kasvimaan kevätkunnostus on tehty loppuun.

Hyvin toimiva etanaeste Koivuterva hajustemaalista:

Kasvimaan ympärille on viritetty muovinen nurmikonreunus. Sen alareuna on upotettu maan sisään ja se on tuettu pystyyn yhteen sidotuilla oksanpätkillä. Helppo ja nopea tehdä  😊 
Nyt siis paikoitellen uusimme tuentoja ja suoristimme muovireunusta pystyyn. Kauriit ovat taitaneet kompastua reunaan, sillä se oli yhdestä kohtaa noussut kokonaan ylös maasta.

Seuraavaksi purkki auki ja aineen sekoitus pohjaa myöden. Nyt oli kyllä pakko ottaa hanskat käteen, sillä aine on tosi tahraavaa.

Sitten vain pensselillä maalataan ainetta muoviseen nurmikon reunanauhaan. En viitsinyt sutia ihan multaan asti, jotta multa ei tarttuisi pensseliin.
Aurinko lämmitti sopivasti, joten aine oli juoksevammassa muodossa ja helppo sutia. Ehkä kesäkuun lopulla teen maalauksen uudelleen, riippuen vähän sateista.


Tämä EcoKoivu Koivuterva hajustemaali ei ole siis torjunta-aine. Mutta se on muinoin kehitetty juuri tähän tarkoitukseen ja tutkimustulokset sen tehosta olivat loistavat. Se ei ole vaarallisen myrkyllistä, sillä se on vahvaa koivutervaa. Mutta hanskat pitää olla sitä käsiteltäessä ja kannattaa varoa aineen joutumista silmiin. Haisee muuten ihanasti tervalle 😊

Se on siis niin tahraavaa ja voimakasta koivutervaa, että siruetanat ja lehtokotilot eivät ylitä  maalattua aluetta. Eli se estää etanoiden kulkua, mutta ei tapa niitä.
Meillä tämä etanaeste on niin huippu juttu, että ilman sitä ei enää viitsisi tehdä kylvöjä kasvimaalle. Etanat voivat tuhota yhden yön aikana monta metriä juuri itäneitä taimia.

Söpöjä vai mitä, nämä espanjansiruetanat 😕

Edit- Testaan metsäkauriiden karkotukseen EcoKoivun Koivutisle Hajustetta

Kasvimaan kevätkunnostus jatkuu:

Rikkaruohot on jo kitketty aikaa sitten. Ja nyt oli vuorossa kompostimullan lisäys kasvimaalle. Reunuksen takia multa heitetään sinne lapiolla.
Vihreät on siemenistä kylvettyjä salaattisipuleita, jotka ovat talvehtineet jo kaksi vuotta. Vähän kyllästyttää ne, joten ne siirretään muualle. Ajattelin vaihtelun vuoksi kylvää toisenlaista salaattisipulia, ja toiseen kohtaan.

Kompostimullan lisäyksen jälkeen levitin Kasvimaalannoitetta. Seuraavaksi onkin maan pinnan kääntö, jotta ainekset sekoittuvat hyvin vanhaan maahan. Tätä meidän kasvimaata ei tarvitse kalkita, sen pH on noin 6.

Erikoislannoitteet kasvimaalle ja juureksille:

Kasvimaan ja perunamaan voi hyvin lannoittaa tavallisella yleislannoitteella, etenkin jos alue on pieni. Luomu yleislannoite on esim Biolan Luonnonlannoite, jossa on kanankakkaa ja merilevää. Sen N-P-K on 4-1-2.
Jos taasen viljelee enemmän, kannattaa ainakin vuoro vuosina käyttää erikoislannoitetta.
Juureksille ja perunalle on kehitetty lannoite, jossa ravinteet ovat sellaisessa suhteessa, että se tukee juurien mehevää ja tervettä kasvua. Esimerkiksi Biolanin Peruna ja juureslannoitteen N-P-K on 3-1-7 eli kalium (K) on se juju tässä lannoitteessa.
Biolanin Kasvimaalannoitteen N-P-K on 4-1-6 eli siinä on edelleen sitä kaliumia (K), mutta enemmän typpeä (N). Voisin kuvitella, että tämä on ikään kuin "hyötykasvien yleislannoite" eli sopii hyvin juureksille ja vihanneksille.
N-P-K ovat siis kasvien käyttämiä pääravinteita. N on typpi, P on fosfori ja K on kalium. Eri kasvit käyttävät niitä vähän eri suhteissa.

Nämä kaikki mainitsemani lannoitteet ovat luomua, joten niillä on myös maata parantava vaikutus. Itse suosin aina luomua, monestakin syystä. Maa on silloin terveempi ja siinä on runsas pieneliötoiminta, mikä taasen tukee kasvien kasvua.

Sain testaukseen ja blogijuttujen tekoon Koivuterva hajustemaalin EcoKoivulta sekä Peruan- ja juureslannoitteen sekä Kasvimaalannoitteen Biolanilta. Kiitos heille avusta!

Puutarhatapahtumien suma:

Nyt viikonloppuna on oikein suma puutarhatapahtumia ympäri Suomea. Se on mahtavaa!
Tarkemmat tiedot ja linkit löydät Puutarhamessut ja -tapahtumat 2017 -postauksesta.

Mukavaa viikonloppua!
Terkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Huomenta! Tämän kevään ensimmäiset "tappajaetanat" ilmestyivät pihaani eilen 18.5, tihkusade ja lämmin sää herätti "pedot" eloon :( Etanoista huolimatta Hyvää kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta :) Voi ei, nyt siis jo heräävät! Toivottavasti sait kerättyä ne kaikki ja hävitettyä ne. Eli nyt alkaa jokailtainen etanajahti ;)
   Oikein mukavaa kevättä ja kesän alkua sinullekin!

   Poista
 2. Tehoaisikohan tämä keino myös lehtokotiloihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tehoaa nilviäisiin eli myös lehtokotiloihin. Itse en ole kokeillut niihin, kun meillä ei niitä ole. Ja nyt kyllä koputan puuta, sillä toivottavasti ei tulekaan ;)
   Kiitos kysymyksestäsi! Siihen kun varmistin tietoa, niin samalla huomasin, että "koivutisleterva" karkottaisi myös kauriita... tätä asiaa pitää vielä tutkia. Se olisi kyllä mahtavaa :)

   Poista
 3. Lehtokotilot ovat meilläkin ongelma, tappajaetanoista on havaintoja kilometrin päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tappajaetanat jo harmillisen lähellä. Toivottavasti pysyvät siellä!
   Jos kotilot ovat vaivana piharuukuissa, niin ruukun pintaan voi maalata tällä aineella 10 cm leveän raidan. Kotilot ei ylitä sitä. Se vaan kannattaa huomioida, että aine on tummaa ja tahmaista, ja muovissa toimiii parhaiten ;)

   Poista
 4. Meillä ei noita kotiloita ja etanoita onneksi vielä ole, mutta otin tuon torjunta-aineen nimen ylös vastaisuuden varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi teitä onnellisia :)
   Tämä on tosi hyvä aine! On muuten vielä kotimainenkin. Harva tietää tästä, koska sitä ei voi markkinoida etanoiden torjunta-aineena, vaan se on hajustemaali.

   Poista
 5. Auttaisikohan siilin houkutteleminen pihapiiriin? Ne kuulemma syövät etanoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siilit ja rastaat eivät syö espanjansiruetanoita. Meidänkin pihalla on nyt tänä keväänä tepastellut kolmen siilin joukko :)
   Kuulemma ankat söisivät siruetanoita, mutta enpä kuitenkaan taida hankkia ankkoja ;)

   Poista
 6. En taida laittaa kasvimaata tänä keväänä lainkaan, kauriit söivät tulppaanit ja ruukussa olevat orvokit maan tasalle.
  Mitä maanparannuskasvia voisi kylvää kasvimaalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan harmi, miten on käynyt. Nyt kun nurmikot alkavat vihertää kunnolla ja luonnossa on heinää tarjolla kauriille, niin toivotaan, että ne pysyvät pois pihoilta.
   Kannattaa valita yksivuotinen maanparannuskasvi. Itse olen käyttänyt veriapilaa ja hunajakukkaa, koska kummankin siemeniä on helposti saatavilla

   Poista