keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Paljastus blogin takaa - meidän piha

 
On tullut aika tehdä paljastus Sarin puutarhat -blogin takaa. Pitkään harkitsin tätä ja keskustelin siitä muiden kanssa. Blogi täyttää kohta 12 vuotta ja tänä aikana moni asia on muuttunut. Trendiksi on tullut yhteisöllisyys ja ekologisuus, joten enää ei ihmetellä meidän pihan touhuja 😊

"Puutarha-apulaiseni" onkin teräsleidi...

Suurin paljastus blogin takaa on "puutarha-apulaiseni".  Tiedän, että moni on siinä käsityksessä, että nopealiikkeinen "puutarha-apulaiseni" olisi mieheni. Yllätys, yllätys, apulainen onkin 78-vuotias teräsleidi.
Hän on hyvä esimerkki meille nuoremmille, miten puutarhanhoidon voi ottaa kuntoiluna. Kun joka päivä tekee jotain pihalla, niin kunto ei pääse rapistumaan. Samalla saa olla raikkaassa ulkoilmassa ja kauniissa ympäristössä.

"Meidän piha" ei ihan tavallinen piha...

Tämä "meidän piha" on aluksi ollut uusille tutuille vaikea ymmärtää. Nykyään kun on puhuttu yhteisöllisyydestä, niin ei enää saada niin kummastuneita ja hölmistyneitä reaktioita. Sillä yhden tontilla on kompostit, toisella kastelukaivot jne. Ja kaikki pihalla häärivät eivät edes asu pihapiirissä. Reilusti eniten pihaa hoitaa "puutarha-apulainen", vai pitäisiköhän häntä alkaa kutsua Teräsleidiksi.


Me kaikki pidämme lintujen, siilien, perhosten yms. seuraamisesta. Se onkin yksi yhdistävä tekijä. Meidän pihalla onkin jokaisessa puussa linnunpönttö ja pihalla paljon kukkia pölyttäjille.

Koska piha on vanha, osa puista ja pensaista on isokokoisia. Toki on myös uusia kasveja, ja tänä keväänä myös kylvin siemenistä perennoja. Ne on aikeissa istuttaa maahan heti, kun kuu vaihtuu kasvavaksi.

Alla oleva tosi vanha omenapuu kukki tänä keväänä upeasti, vaikka sen runko on osittain kuivunut. Omenapuut ovatkin sitkeitä ja pitkäikäisiä puita.

Marjaomenapensas kukkii parhaillaan komeasti ja se on täynnä pörriäisiä. Siitä kuuluu niin kiva surina. Sen yläpuolella olevat oksat on kultasateen. Ensimmäistä kertaa kultasateessa on satoja kukkaterttuja tulossa. Se on melkein pihajuhlan paikka, kun kukat ovat avautuneet!

Muutama muu meidän pihalta...

Tässä pitää nyt esitellä muutama muukin meidän pihan ahertaja. Viime syksynä alle kolmekymppinen, eikä siis lainkaan puutarhaihminen, innostui kääntämään perunamaan lapiolla. Oli kuulemma hyvää kuntoilua, kun sai käytettyä kehossa ihan eri lihaksia, mitä yleensä. Meidän Teräsleidi oli tietysti tyytyväinen, kun sai innokkaan lapioijan. Perunamaan kääntö on Teräsleidin hommia, joko yhtenä päivänä tai jaettuna kahdelle päivälle.

Sitten meillä on toinenkin ahertaja eli innokas autokuski. Heti kun pitää hakea taimia tai lisää lannoitetta, niin hän lähtee hakemaan. Se on hänen hommansa. Tai jos täytyy viedä kierrätykseen tai kaatopaikalle jotain, niin hän on se, joka mielellään hoitaa sen homman.

Sitten on tietysti minä eli SariW...

Olen hortonomi ja kesäisin olen tehnyt aina paljon töitä. Eli en ehdi hoitaa pihaa niin paljon kun haluaisin. Siksi Teräsleidi on ollut ihan korvaamaton apu.
Koska rakastan rikkaruohojen kitkemistä, niin teen sitä niin paljon kuin vain ehdin. Kesällä se onkin kiva puuha. Keväällä on tietysti paljon muuta pihahommaa.

Toinen intohimoni meidän pihalla kaikenlainen kokeilu. Testaan kuun vaiheita puutarhanhoidossa, kukkanurmikon muodostumista, biohiiltä kasvimaassa ja vaikka mitä.
Tänä vuonna yksi kokeilu on nämä pahvilaatikoissa olevat viljelykset. Toisessa on erikoisporkkanoita ja toisessa kukkia pörriäisille - multana ladatulla biohiilellä terästettyä luomumultaa. Kummassakin laatikossa taimet ovat lähteneet hyvin kasvuun.

Kesäkukkien talvisäilytystä ja kompostointia...

Kesäkukkien talvisäilytystä on ollut hauska testata. Osa kasveista on tosi vanhoja. Tänä keväänä nostettiin vanhat verenpisarat ajoissa ulos. Yhtenä yönä lämpötila olikin laskenut lähelle nollaa, joten verenpisaroiden lehdet paleltuivat hallaharsosta huolimatta. Nyt rungot ovat alkaneet työntää vihreitä verson alkuja. Niitä täytyy varmaan harventaa. Jännä siis nähdä, mitä näistä tulee 😊

Kohta alkaa mielenkiintoinen kokeilu puutarhajätekompostista. Eli ideana on saada parempaa multaa ja nopeammin sekä helpommin. Siitä lisää aika piankin.

Kannustuksena muille...

Vielä vähän täytyy kertoa meidän Teräsleidistä, jotta ymmärrätte, että hän on todellakin terästä. Hän on se, joka leikkaa noin 2000m2 nurmikon, kävellen ruohonleikkurin perässä. Hän istutti myös jo perunat maahan. Tekee talvella lumityöt lähes yksin päivällä. Pilkkoo ohuita rankoja polttopuuksi ja vaikka mitä muuta.
 Ja aina kun tulee kysyneeksi jaksatko varmasti vai haluatko apua? Vastaus on... "Totta kai jaksan! Jos käy rankaksi, niin pidän tauon tai jatkan huomenna. Tai otan välissä päikkärit. Ja illalla taas venyttelen hyvin."

Puutarhanhoito on näköjään hyvän kunnon salaisuus :)

Ja ehkä ne koiralenkitkin vaikuttavat, etenkin kun on isompi koira, mikä vaatii jo monta kävelylenkkiä päivässä.

Ai niin, meinasi ihan unohtua. Meidän pihaan kuuluu myös noita kottikärrykoiria. Niistä lisää myöhemmin.
Edit- Kottikärrykoirat mukana pihahommissa -postaus

Kesäterkuin Sari

24 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos :) Pitkään mietin tätä "paljastusta". Olin silloin blogia aloittaessani luvannut, että kirjoitan ja kuvaan vain pihasta. En siis heistä. Nyt oli hyvä aika esitellä pihan muita ahertajia :)

   Poista
 2. Todella kiva minustakin! Ai kun mukavaa lukea teistä kaikista, jotka aherratte yhteisen puutarhanne eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että pidit :) Me tehdään paljon yhdessäkin, kuten jaetaan perennat. Viime syksynä jaettiin syysleimut kolmisin. Ja se oli yksi hujaus, niin homma oli valmis. Ja oli hauskaakin :)

   Poista
 3. Aivan ihana esittely! Kyllä tosiaan on Teräsleidillä uskomaton kunto! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Teräsleidillä on kyllä asennekin sellainen, että kunto pysyy hyvänä. Välillä tuntuu, että hänellä on paras kunto meistä kaikista... tai se voi olla myös sisua ;)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen paljastus. Todellakin luulin että miehesi kanssa teette nuo hommat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aika tehdä paljastus, sillä et suinkaan ole ainoa, joka on saanut "puutarha-apulaisesta" sen mielikuvan :)

   Poista
 5. Kiva ja hauska "paljastus". Meillä on naapurin kanssa yhteisissä lavakauluksissa kasvamassa erilaisia yrttejä ,salaattia ja perunaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan upeaa kuulla, että muutkin kasvattavat ja hoitavat jotain yhdessä! On paljon kivampaa tehdä asioita yhdessä, kuin jokainen yksin tahollaan :)
   Vielä vuosia sitten, kaikki uudet tuttavat ihmettelivät "meidän pihaa". Onneksi on alettu puhua yhteisöllisyydestä, niin ei olla enää kummajaisia ;)

   Poista
 6. Mukava tutustua koko puutarhaväkeen. Teräsleidissä on mallia meille kaikille. Oikealla asenteella jaksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu "Oikealla asenteella jaksaa"! Siitä asenteesta on muuallakin elämässä paljon apua.
   Noista kottikärrykoirista pitää vielä joskus kirjoittaa ihan oma postaus. Ne on niin hauskoja.

   Poista
 7. Hauska paljastus kulissien takaa! Teräsleidille peukut, hän taitaa todella nauttia puutarhanhoidosta :) Teillä on hauska tapa hoitaa puutarhaa yhdessä. Sekin on kiva tuollaisessa, että jokaiselle löytyy mieluisia tehtäviä eikä tarvitse itse puurtaa kaikkea. Mielenkiinnolla jään odottamaan postausta kottikärrykoirista. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hän tosiaan nauttii puutarhanhoidosta. Näillä helteillä hän aloittaa aamusta, pitää päivällä sisällä siestaa ja jatkaa illalla.
   Yhdessä tekeminen on paljon hauskempaa ja homma tulee tehtyä monta kertaa sujuvammin. Se on minusta tosi kivaa :)
   Kottikärrykoirista on tulossa juttua, heti kun saan selattua vanhoja kuvia läpi.
   Kiitos ja oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos :) Oli kiva kirjoittaa muistakin meidän pihalla ahertajista, nyt kun sain siihen luvan heiltä.

   Poista
 9. Arvostan suuresti teräsleidiä ja on hyvä,että raotit verhoa,jottei tunne itseään aivan laiskaksi.Ihmettelin,miten kaikkeen voi riittää aikaa kun töitäkin teet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teräsleidi on kyllä hyvänä esimerkkinä meille muille. Monestihan se asenne on kaiken a ja o, ja sitä häneltä kyllä löytyy :)
   Meidän piha on aika helppohoitoinen. Jopa kompostin hoito on nykyään helppoa, kun ei enää edes tarvitse kääntää sitä. Sen sijaan alkukesän kitkemisoperaatio on iso, koska ehdin kitkeä vasta kesäkuun alussa, en keväällä. Nyt se kyllä on jo hyvällä mallilla ja saadaan ensi viikolla viimeisetkin alueet kitkettyä. Sopivasti kuun mukaan :)

   Poista
 10. Kiva postaus! Sinun on ehdottomasti alettava kutsua teräsleidiä Teräsladyksi :) Ja tosiaan, kuten Tuovi kommentoi, ihana kuulla, etteivät kaikki superpuutarhurit ole sitä aivan itsekseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mietin hetken, miten häntä kutsuisin. Päädyin Teräsleidiin, koska hän ei osaa englantia... siksi suomalainen versio on hänelle parempi:)
   Meillä on vielä se etu, että olen hortonomi. Eli osaan pihanhoidon "tehokkaat työtavat" ja olemme tehneet pihasta helppohoitoisen. Pitäisikin laittaa enemmän pihakuulumisia kuvineen, kuvat kun kertovat enemmän kuin tuhat sanaa :)

   Poista
 11. On se jännä miten sitä muodostaa mielikuvia ihmisistä joita ei oikeastaan tunne ollenkaan😊 Minun oli luovuttava käyttämästä miehestäni setä musta nimitystä kun kotikylälläni Keski-Suomessa alkoi kiertää huhu, että olisin eronnut ja löytänyt uuden mustan miehen😂 Totuus tuon värin takana on vain se, että mieheni pukeutuu ainoastaan mustiin ja tykkää kuunnella raskasta musiikkia😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tosi hauska juttu, ja osuva nimi :) Mutta ei varmasti itselle ja läheisille yhtään kiva olla tuollaisen huhun kohteena.
   On ollut jännä huomata, miten herkästi luo mielikuvia joistain sanoista. Itse asiassa tämän bloggaamisen ja opetustyön ansiosta huomaan olevani tosi tarkka, mitä sanoja käytän. Ettei vain tulisi niitä väärinkäsityksiä ;)

   Poista
 12. Olipa ihana kirjoitus, kiitos kun kerroit teidän yhteisöllisestä puutarhasta ne. Jokainen saa tehdä ja osallistua sekä myös puutarhasta nauttiminen kuuluu useammalle. Sehän on parasta! Joku jonka kanssa unelmoida jahja näitä juttuja sekä tehdä eteenpäin omiin elämiin sopivalla rytmillä. Oikein ihanaa puutarhakesää teidän toimivalle tiimille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oli jo aika paljastaa meidän pihapiirin yhteisöllisyys, kun sitä ei enää pidetä niin kummallisena. Toivon, että se samalla toimii kannustuksena ja rohkaisuna muillekin.
   Sekin etu tässä on, että jonkun mielestä tylsä hommaa muuttuu heti kivammaksi, kun se tehdään yhdessä :)
   Välitän toivotuksen muille pihallamme puuhaastelijoille.
   Oikein hyvää ja antoisaa kesää sinullekin!

   Poista