sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Kitkemispäivät ja Suuri Kitkemispäivä lähestyy

Kesäkuun kitkemispäivät ja se Suuri Kitkemispäivä lähestyy, joten tässä taas muistuttelen teitä. Nämä ovat niin tehokkaita kitkemispäiviä, ettei muulloin oikein edes kannata kitkeä rikkaruohoja. Jos joku ei nyt vielä tiedä, mistä tässä oikein on kyse... niin tämä liittyy puutarhatöiden ajoittamiseen kuun mukaan.

Kesäkuun paras kitkemispäivä - Suuri Kitkemispäivä...

Suuri Kitkemispäivä on ihan huippu tehokas, etenkin tänä vuonna! Toivottavasti olette varanneet sen vapaaksi. Tämä on siis ihan kokemuksen kautta nähty. Olen itse testannut sitä monena vuotena ja monet teistä lukijoistakin ovat kertoneet huomanneensa päivien tehon. Siksi rohkenen näin hehkuttaa tätä päivää 😀

Suuri Kitkemispäivä 18.6. - aamupäivällä noin klo 12.00 asti


Vähenevällä kuulla hyviä kitkemispäiviä...

Periaatteessa koko vähenevä kuu on hyvää kitkemisaikaa.  Sillä jaksolla on niitä tosi hyviä kitkemispäiviä, ihan keväästä syksyyn.
Esimerkiksi tänään, huomenna ja tiistaina  eli 7.-9.6.2020 on juuri tällaiset tosi hyvät kitkemispäivät. Ja ne on iltapäivästä, ei siis aamulla.

Mitä hyvää on hyvissä kitkemispäivissä...

Hyvinä kitkemispäivinä voi rikkaruohot lähteä juurineen, ihan vain vetämällä. Silloin kitkeminen on nopeaa ja tehokasta.
Toinen etu hyvissä kitkemispäivissä on se, että alue pysyy pidempään rikkaruohottomana. Maahan jääneet juuret eivät niin nopeasti lähde uuteen kasvuun. Olen testannut tätä hyvin rikkaruohottuneessa maassa, ja toimi ällistyttävän hyvin.

Vesakon ja kurtturuusun hävittäminen onnistuu myös tehokkaasti kuun mukaan. Siitä enemmän sekä tämän vuoden hyvät päivät pensaiden hävitykseen Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä -postauksessa.

Näin varaudut kitkemispäiviin...

 • Tietysti ensiksi olet jo ajoissa varannut kalenteristasi vapaata hyviksi kitkemispäiviksi. Yleensä kitketään iltapäivällä eli huomioi aina oikea ajankohta. 
 • Hankalimmat eli ne sitkeät monivuotiset rikkaruohot kannattaa kitkeä vain tosi hyvinä kitkemispäivinä. Eli esimerkiksi vuohenputki, ohdake, juolavehnä, korte jne. 
 • Helpot yksivuotiset voi sitten kitkeä muina ajankohtina. Helppoja on esimerkiksi vesiheinä.
 • Merkitse muistiin mitä aluetta kitkit ja minä päivänä. Loppukesällä on hauska nähdä, miten hyvin päivät toimivat.
Kuvassa jalopähkämön tummien lehtien seassa on vuohenputkea ja suopayrtti. Eli tämän aioin kitkeä seuraavaksi 😊

Oikea kitkemistekniikka eri rikkaruohoille...

Mikäli haluaa rikkaruohot tehokkaasti pois, ne kitketään silloin oikealla kitkemistekniikalla. Se valitaan rikkaruohon mukaan.
Lisää näistä eri tekniikoista ja hyvistä kitkemispäivistä Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla.

Kaikki kesän ja syksyn kitkemispäivät...

Hyvät kitkemispäivät löytyvät aina keväästä syksyyn Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. Päivät vaihtelevat joka vuosi niin ajankohdiltaan kuin teholtaan. Joskus ne ovat erittäin hyviä ja joskus vain hyviä. Joka tapauksessa pääsee paljon helpommalla, kun kitkee vain kitkemispäivinä.

Nimittäin väärään aikaan kun kitkee, voi pahimmillaan rikkaruohot rehahtaa leviämään entisestään.  Eli "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä"  kuvaa hyvin kitkemistä kuun mukaan.

Siis koko kesän ja syksyn kitkemispäivät ja kasvuun innostavat ajankohdat löytyvät verkkokurssilta.
Katso verkkokurssin tiedot  Puutarha Studion sivulta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi.

Olisi tosi kiva kuulla kokemuksianne näitä hyvistä kitkemispäivistä - lähtikö rikkaruohot hyvin juurineen vai ei?

Kesäterkuin Sari

14 kommenttia:

 1. Hmm - tänään iltapäivällä yritin kitkeä muotopuutarhasta aina vain nousevia sikureita eivätkä niiden juuret kyllä tulleet mukaan kuin yhdessä tapauksessa 30:stä :-D Ihan kävi mielessäkin, että onko nyt kuun asento väärin. Täytynee kokeilla tuota suurta kitkemispäivää, jos se auttaisi. Toisaalta ne taitavat ylipäätään lähteä juurineen helpommin sitten, kun kukkavarsi on noussut riittävän korkealle ollakseen hieman puiseva. Olen aiemminkin huomannut, että heti alkukesästä varsi on liian mureaa ja katkeaa helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin myös kitkemässä hetken iltapäivällä, mutta vain osa lähti juurineen. Olisi pitänyt varmaankin illemmalla kitkeä. Lopetin siis kitkemisen ja jatkan huomenna paremmalla ajalla.
   Todennäköisesti maahan jäävät juuret eivät kuitenkaan lähde kasvattamaan uutta versoa läheskään niin herkästi, kuin muuna aikana kitkettäessä. Eli nyt kitkeminen on siinä mielessä edelleen tehokasta.
   Paljon varmaankin riippuu maalajista, maan kosteudesta ja jostain muusta maassa olevassa tekijässä. Nimittäin sain kyllä tänään ison juurenpätkän kiertoa vedettyä maasta, mutta puolenmetrin päässä siitä, ei mikään lähtenyt juurineen. Tässä olisi kyllä paljon tutkittavaa... :)
   Se Suuri Kitkemispäivä, aamupäivästä, on tosi tehokas. Silloin voikukatkin lähtevät pitkillä juurilla maasta.

   Poista
 2. Olen kyllä käyttänyt näitä päiviä hyväkseni. 🤗 tänäänkin olin iltapäivällä vähän aikaa mutta sitten alkoi satamaan. Mutta huomenna jatkuu. Minulla on perenna arvonta blogissani jos kiinnostaa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että käytät :) Minä en ehtinyt pihalle tänään lainkaan kitkemään, mutta huomenna uusi yritys. Onkin luvattu aurinkoista säätä.

   Poista
 3. Kiitos taas näistä päivistä! Pitää heti laittaa kalenteriin tuo Suuri kitkemispäivä. En viimeksi ehtinyt mukaan kitkemään, mutta tänä vuonna onkin silloin jo kesäloma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Sinullapa sattui sitten sopivasti, etenkin kun tänä vuonna Suuri Kitkemispäivä on erityisen hyvä. Ja kannattaa muistaa, että se on aamupäivästä.
   Itse olen ottanut sen myös vapaapäiväksi. Toivotaan siis, että tulee hyvä kitkemissää :)

   Poista
 4. Olen oikein säästellyt kitkemisintoa tähän viikkoon. Aamupäivällä juolavehnä ei vielä irronnut mutta eiköhän se kohta ala irtoamaan.
  Suurena kitkemispäivänä aion käydä ponnella ja tarmolla pyöreän pionipenkin kimppuun, nyt siellä rehottaa vuohenputki aivan laittoman rehvakkaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, ollaan odotettu näitä kitkemisviikkoja kuin kuuta nousevaa :)
   Paras aika päivästä onkin iltapäivä eli aamupäivästä ei yleensä kannata kitkeä. Ellei ole ihan pakko. Kitkin eilen ja vain osa rikkaruohoista lähti juurineen. Silti kitkeminen kannattaa tehdä nyt, sillä rikkaruohot eivät kasva takaisin niin nopeasti... kuin jos olisi kitkenyt "huonona kitkemisaikana".
   Toivotaan Suureksi Kitkemispäiväksi hyvää kitkemissäätä!

   Poista
 5. Tehoaako kirsikkapuun juurivesoihin?

  Minna, pienitalolähellätaivasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkemispäivät ja etenkin ns. hävityspäivät hillitsevät juuriversojen uudelleen kasvua. Puu kyllä edelleen tekee juuriversoja, etenkin kuivana kesänä.

   Poista
 6. Kyllä harmitti tämän aamuinen ukkonen. Meni monta hyvää tuntia kitkemispäivästä hukkaan. ;( Oli pakko venyttää kitkentöjä pitkälle iltapäivään, jotta sain haluamani alueet putsattua. Hauskaa seurata kesän mittaan, onko eroa aamu- ja iltapäivällä kitkettyjen alueiden välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kävi meillekin. Aamulla väsytti niin, ettei jaksettukaan nousta ajoissa.
   Onneksi iltapäiväkin, aivan kuten nyt perjantaina ja lauantaina iltapäivästä, on vielä hyvää kitkemisaikaa kuun mukaan. Jos muuta tekemistä ei juhannuksena ole ;)
   On tosiaan jännä seurata, onko eroa. Kannattaa laittaa muistiin myös, sää. Eli oliko aamulla jo kuivaa ja aurinkoista vai vasta iltapäivällä. Se voi nimittäin vaikuttaa asiaan.

   Poista
 7. Meillä oli kaatosade 18.6., joten hukkaan meni, mutta vedenkeräysastiat täynnä.
  Kitkin ennen kitkemispäivää, tiukasta maasta irtosi huonommin ja sitten toisaalta taas paremmin. Lupaan seurata kitkemispäiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi onkin tärkeää näin hellekesänä :) Olen huomannut saman, eli kovasta maasta ei juuret lähde aina kokonaisina vaan napsahtavat helposti poikki. Onneksi se ei haittaa, jos kitkee #kitkemispäivinä. Seuraavat päivät onkin sitten heinäkuun puolella.

   Poista