maanantai 1. kesäkuuta 2020

Kuupuutarhurin tuholaisten torjunta

Kuupuutarhuri ennakoi ja suunnittelee työt etukäteen. Samalla hän myös varautuu tuholaisten torjuntaan. Tosin harvemmin siihen on tarvetta. Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Kasvien paikat suunniteltu...

Osa kasveista, kuten ensimmäisen kuvan samettikukka, hämää tuholaista. Tässä tapauksessa isoa piharusakkoa. Viime kesänäkin se jätti salaatit ja persiljat rauhaan, kun edessä kasvoi samettikukkaa. Samalla tavalla sekaistutus voi hämätä joitakin tuholaisia.

Kuupuutarhurilla kuukalenteri apuna...

Kuupuutarhuri istuttaa ja kylvää kaikki kasvit kuun mukaan, jotta ne lähtisivät hyvään kasvuun. Samoin kaikki lannoittamiset ja muut kasvien hoitotoimet tehdään tarkasti kuun mukaan. Silloin kasvit voivat hyvin ja eivätkä ole niin herkkiä tuholaisille.

Esimerkiksi kitkeminen tehdään vain kitkemispäivinä ja harkiten. Eli tavoitteena on saada hyötykasvit viihtymään ja tuottamaan hyvän sadon. Sen takia joskus jätetään rikkaruohoja kitkemättä.

Liikaa kirvoja - luonnon pyretriini auttaa...

Luonnon pyretriini on hyväksytty luomuviljelyyn eli se käy syötäville kasveille. Kannattaa aina noudattaa ohjeita! Koska se on luomua, niin väärin käytettynä se ei tehoa. Siitä lisää Paras teho ötököihin Luonnon pyretriini.

Kuupuutarhuri keskittyy helppoihin kasveihin...

Sitä voi itse kukin välillä miettiä, miksi kasvattaa kasvia, joka on aina täynnä ötököitä ja kasvi voi tosi huonosti. Kuupuutarhuri kun havainnoi kasvejaan ja toimii luonnon rytmien mukaan,  ei yritä väkisin kasvattaa ötökkäherkkää kasvia. Viisas pääsee vähemmällä 😊

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit... 

Vyöhyke 1 

Vyöhyke 2 
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/06/myyrasota.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/2020/06/01/suuntanaomavaraisuus-kesakuun-kiireet/

Vyöhyke 3 
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/06/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-6.html
Luontoannelifestyle https://www.luontoannelifestyle.com/blogi/?p=108
Caramellia https://caramellia.fi/kesakuu2020/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6-miten-satoa.html
Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=4636
Airo ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/05/suuntana-omavaraisuus-2020-kesakuu.html

Vyöhyke 4 

Vyöhyke 5 

Norja
Kalastaja kuivalla maalla 

Ihanaa kesäkuun alkua!

Terkuin Sari


10 kommenttia:

  1. Mie olen ruukannut aina jälkikäteen kirota kun hankin ökkiäsiä houkuttelevia kasveja �� Saa nähdä miten tänä vuonna käy. Samettikukkaa en hankkinut tänä vuonna kaveriksi ollenkaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se taitaa olla vähän niin, että oman pihan oppii tuntemaan vasta useamman vuoden jälkeen. Sitten tietää välttää niitä kasveja, jotka on tosi herkkiä ötököille tai muuten vaikeita omalla pihalla. Ja keskittyy niihin kasveihin, jotka onnistuu helpommin :)
      Meillä on samettikukkiin hyökänneet pienet peltoetanat toisella puolella pihaa. Mutta näissä kastelualtaiden samettikukissa niitä ei ole näkynyt.
      Toivotaan, että hyötykasvit säästyvät tänä vuonna tuholaisilta!

      Poista
  2. Kiva ja opettavainen postaus. Samettikukkaa olen sentään joskus käyttänyt nimenomaan torjuntatarkoituksessa;) Aurinkoista kesäkuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu :) Samettikukka on voimakkaasti "haiseva" kasvi, ettei mikään ihme, että se toimii joillekin. Ja taitaa myös maistua aika kitkerälle, jos ajattelee sen tuoksua.
      Ihanaa kesäkuuta sinullekin!

      Poista
  3. Minäkin olen välillä koettanut kasvatell akasveja, jotka keräävät ötökäitä. Vanhassa kodissamme kasvatin aina retiisejä, mutta täällä en ole niitä enää moneen vuoteen edes yrittänyt, koska en jaksa sitä kirppainvaasiota, joka aina alkaa niiden myötä. Ihanaa kesää, Sari. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on nyt retiisejä kasvamassa... ja kirpat retiisin lehdillä ;) Ollaan vähän yritetty häätää kirppoja tuhkapölytyksellä, mutta ne ilmestyvät aina uudelleen. Saas nähdä, jaksavatko retiisit kasvattaa juurta.
      Kiitos ja oikein ihanaa kesää sinullekin :)

      Poista
  4. Samettikukkaa olen tavannut istuttaa hyötypenkkeihin, mutta olen huomannut että esimerkiksi kaaleja se ei auta. Kaalit suojaankin nykyisin (tai ainakin yritän suojata) harsottamalla ne kunnolla. Saa nähdä miten tänä vuonna käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukka ei todellakaan karkota kaikkia tuhohyönteisiä. Esimerkiksi pieniä peltoetanoita se oikein houkuttaa.
      Harso on aika hyvä monen tuholaisen ennaltaehkäisyyn, vaikkakin sekään ei aina auta. Meillä oli retiisit harson alla ja kirpat löysivät silti retiisit. Toivotaan, että kaalisi säilyvät ötököiltä ja saat siten hyvän sadon niistä!

      Poista
  5. Hyviä vinkkejä. Meillä on täällä erilaiset tuholaiset kuin entisessä paikassa joten vanhat opit eivät päde täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Usein käy juuri noin eli erityyppisillä pihoilla on vähän erilaiset ötökkäongelmat. Toki riippuu paljon kasveista, joita kasvattaa. Ja sääkin vaikuttaa... eli puutarhuri saa olla skarppina :)

      Poista