sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Amarylliksen säilyttäminen ja hoito

Amarylliksen säilyttämistä ja kukittamista ensi jouluksi kannattaa aina kokeilla.
Onnistumiseen vaaditaan tietoa, tai hyvää tuuria 😉
Lehdet "keräävät" ravinteita sipuliin ja tärkeää onkin saada sipuli kasvamaan isoksi, kukkimisen jälkeen.


Amarylliksen hoito-ohjeet:

Kukkiva amaryllis:

Kukkivaa amaryllistä kastellaan kohtuudella ja mullan pinta pitää kuivahtaa, ennen kastelua. Parasta on kastella lautasen kautta.
Liian pimeässä tai liian märässä mullassa kukkavarsi voi kasvaa korkeaksi. Pitkä varsi ja raskaat kukat voivat kaataa helposti koko kasvin nurin. Tällöin amaryllis kannattaa laittaa painavaan suojaruukkuun ja tarvittaessa tukea kukkavanaa tukikepillä.
Kukinta kestää pidempään, jos amaryllis on viileähkössä huoneenlämmössä. Patterin tai takkatulen vieressä kukat lakastuvat nopeasti.

Kukinnan jälkeen:

Kukinnan jälkeen amaryllistä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Multa ei saa olla liian märkää, vaan mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa. Sipulin päälle ei saa kaataa vettä, se ei pidä siitä! Kasvia pidetään valoisalla paikalla.

Kesällä:

Kesällä amarylliksen voi siirtää ulos aurinkoon/puolivarjoon ja huolehtia kastelusta ja lannoituksesta. Tai antaa sen olla valoisalla ikkunalla tai parvekkeella. Lannoitus on syytä muistaa.

Elokuussa:

Elokuussa lopetetaan lannoitus ja kasteluakin vähennetään reippaasti. Muista ottaa amaryllis sisälle, ennen pakkasia!

Syys(-lokakuussa):

Syys(-lokakuussa) kastelu lopetetaan kokonaan. Lehdet alkavat kellastua ja amaryllis siirtyy tärkeään lepotilaan. Lepotila kestää kuukausia, jopa 3 kuukautta. Kuivuneet lehdet voi katkoa pois. Amaryllisruukku säilytetään lepäämässä noin 17 asteessa  tai viileämmässäkin. Liian kylmässä se menettää kukintahalun ja liian lämpimässä sipuli nahistuu.

Punainen amaryllikseni kukkii kohta kolmannella kukkavarrellaan. Siinä on tosi pitkät lehdet. Eli nyt jatkan kastelua ja lannoitusta... noin upeat lehdet lupaavat isoa sipulia : )

Tällainen se oli marraskuun lopulla.

Joulu-helmikuussa:

Joulu-helmikuussa, kun sipuli alkaa työntää vihreää alkua, on aika istuttaa se uudelleen, juuria varoen. Ja tietysti kuun mukaan ajoittaen. Sipulin kuivaa kuorta ei saa kuoria pois eli uudelleen istutus tehdään hyvin varovasti. Sipulin yläosa jää edelleen näkyviin. Lopuksi kastellaan hieman.
Kun kukkavarsi on noin 10 cm pitkä, amaryllistä aletaan kastella ja lannoittaa vähän enemmän, esim kerran viikossa lautasen kautta. Jos kastelee suoraan multaan, on hyvä varoa sipulia. Liiasta kastelusta kukkavarsi vain turhaan pitenee, mutta toisaalta jos ei kastele tarpeeksi, voivat nuput kuivua. Eli jotain siltä väliltä.
Tärkeää on pitää kukkavartta kasvattava amaryllis hyvin valoisalla ikkunalla.
Istutuksesta kukkimiseen menee 6-10 viikkoa. Eli nämä komeat amaryllikset käyttäytyvät hyvin yksilöllisesti 😊

HUOM! -  Alla oleva sipuli on vielä lepotilassa, eli odotellaan vihreiden alkujen kasvua. Jos vihreää ei ala näkyä, niin istutan sipulin siitä huolimatta uudelleen ja aloitan varovaisen kastelun. Nimittäin osa sipuleista herää lepokaudesta vasta kastelulla.
Oletko saanut amarylliksesi uudelleen kukkimaan ? Vai onko sipuli työntänyt vain lehtiä ? Olisi kiva kuulla miten ne ovat käyttäytyneet...

Ostetun sipulin kasvatusohjeet...

Jos ostat sipulin ja kasvatat siitä kukkivan joulukukan, niin ohjeet löytyvät Eka amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.

UUTA Amarylliksen hoito kuun mukaan...

Miten nämä eri amarylliksen hoitotoimet tehdään kuun mukaan, siitä löydät tarkemmat ohjeet uudelta verkkokurssilta Huonekasvien hoito kuun mukaan. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari


40 kommenttia:

  1. Minulla ei ole kokemuksia amarylliksen uudelleen kukkimisesta, mutta haluan kiittää sinua tästä upeasta postauksesta jonka teit. Tässä on taas niin paljon uutta tietoa minulle, kiitos ystäväin!

    VastaaPoista
  2. Täällä myös kiittelen asiantuntijaa :)

    Ei ole kokemusta itselläni, mutta edellisessä työpaikassa oli henkilö, joka piti näistä huolta kahviomme ikkunalla ja kyllä ne vaan uudelleen ja komeasti kukkivat joka vuosi.

    Myönnän kyllä laiskuuteni nyt tässä asiassa ;)

    Ihana kun opastit ja eiköhän tätä ohjetta tule käytyä katsomassa uudelleenkin.
    Mukavaa sunnuntaita! Itse juuri heräilin yöunilta yövuoron jälkeen...hohhoijakkaa :)

    VastaaPoista
  3. Hyvä ja tarkka ohje, taidanpa tulostaa tämän - kiitos! Minulla on kaksi amaryllista, joista toinen tekee toisia kukkiaan juuri.. Aiemmin mulla ei ole edes ollut koko amaryllsta, katsotaan miten käy ;)

    VastaaPoista
  4. Taas tuli hyvää ja tärkeää asiaa, vaikkei amarylliksen sipuleita olekaan, eihän sitä koskaan tiedä ;-)

    VastaaPoista
  5. Voi kiitos tästä postauksesta! Minulla on nyt tuossa kolme valkoista amaryllistä odottamassa, mitä niiden kanssa tekisin. Aion kirjoittaa neuvosi puutarhakirjaani.

    Oli kiva löytää blogisi, sillä vaikka pidän kirjallista blogia, siellä taitaa olla suvella yli puolet puutarhaa.

    Ja nyt amaryllisten 'kimppuun';-)

    VastaaPoista
  6. Yks on jo istutettu isompaan ruukuun sillä sipuli melkein ei mahtinut olemaan kauniissa jouluruukussani. Sieltä tlee nyt uusi kukka!

    Mistä ihmeestä on vallalal sellainen käsitys, että amaryllistä ei saa kastella eikä lannoittaa! Sain joulun aikaan kun niitä eri paikoista ositn aina tuon saman ohjeen...

    Sari katsoin profiiliasi ja löysin sieltä paljon samaa kuin minulla, paitsi sinulla ei kirjoja eikä koiria. Puutarhani on esitelty viidessä lehdessä. Paras esittely on omakirjoittamani eli Viherpihassa 29.4.2003. Ensi vuonna lyhyt pätkä Ihana piha -ohjelmassa. Eräs puutarhaneuvos ilmoitti minut sinne lupaa kysymättä;-) Valokuvia MTV:n kuvauksista löytyy blogistani heinäkuulta tai kesäkuulta, en nyt muista kumpi...Minulla on myös kiinnostava puisto, joka on puhdasoppinen lehto lehdon kasveineen. Merkillistä, ettemem ole aiemmin kohdanneet blogimaailmassa...Nyt löysin tännne, kun kyselin Susannelta neuvoja tuohon amaryllikseen. Hän opasti tänne, joten kiitos paljon Susanne♥

    VastaaPoista
  7. Linkitin sinut, että muutkin saavat apua kukkiensa kanssa.Minäkin olen parempi puutarhassa kuin sisäkukkien kanssa, mutta olen päättänyt opetella. Pelakuiden talvehdittaminen kellarissa onnistuu jo. Nostan ne aina ulos 5.2., joka oli isäni syntymäpäivä.

    VastaaPoista
  8. Susanne - ole hyvä ! Täytyy sanoa, että minäkin sain uutta tietoa, kun etsin tietoa tähän postaukseen : )

    Ainosofia - oikeastaan en ole tämän alan asiantuntija, mutta kieltämättä minun on ehkä helpompi löytää luotettavaa tietoa. Olenhan koulutukseltani puutarhuri ja hortonomi ; )
    Ja täältä käyn itsekin tarkistamasta, miten se nyt olikaan... ; )

    Elisa - säilytin viimevuoden amarylliksen ja laitoin sen lepoon kesällä. Joku kasteli sitä lepovaiheessa ja sen rytmi meni selvästi pilalle... nyt sitten seuraan mitä sille tapahtuu... Alin kuva on otettu juuri tästä yksilöstä : / Amaryllis on selvästi tarkka rytmistään...

    tia - sitä ei koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan... vaikka amarylliksen ; )

    Leena Lumi - ole hyvä ! Amaryllikset ovat yksilöitä ja niiden tarkempi rytmi ja aikataulu ovat ennalta arvaamattomia. Tuo ohje auttaa ymmärtämään näiden upeiden kukkien rytmiä.
    Täytyypä muistaa käydä blogissasi viimeistään sitten kesänä : )

    VastaaPoista
  9. Leena Lumi - monet antavat saman neuvon kaikille sipulikukille, siis ettei saisi kastella. Jos multa ja sipuli pääsevät kuivumaan kokonaan, nuput kuivuvat heti ! Niitä tulisi siis kastella niukasti! Se on tosiaan jännä, miten hoito-ohjeet vääristyvät .... Täytyi ihan katsoa, mitä lukee amarylliksen mukana tulleessa englanninkielisessä pikkulapussa. Siinä oli niukka kastelu, onneksi !
    Minulla on yksi riippapelakuu kellarissa ja se näyttää olevan hengissä ; ) Muut säilytänkin viileähkössä huoneessa, ikkunalla.
    Täytyypä tutkia blogiasi.... : )

    VastaaPoista
  10. Voi harmi, just eilen nakkasin sipulin roskiin :(

    VastaaPoista
  11. Mari kaiva se sieltä;-)

    Sari, yksi puute hoito-ohjeessasi on: Missä vaiheessa kuaksta tulee pelkkä sipuli eli tynkä? Katkaisetko sen vai katkeaako se itse? Sanot, että alkaa lykätä uuttaa versoa ja sulla on kuva, jossa ei lehtiruotia ollenkaan. Minne se on mennyt?

    VastaaPoista
  12. Lueskelin kirjaa ja ykskaks pomppasin ja aattelin..että mitähän Sariwille kuuluu..hi ja kuinka ollakkaan olit käynyt,,ei muuten ollut ensimmäinen kerta, näin kun on käynyt..telepatiaa vaan ei ajanpatinaa..

    Kuulehan minä olen kokeillut useat kerrat ja en suinkaan ohjeitten mukaan..vaan aivan vinksinvonksin ja veljenikin on sanonut, että ei tule mitään...vaan
    onpahan tullut ja komea onkin...Hi!
    nytkin näkyy neljässä purkissa olevan alkuja...saapi näkemän.

    Amarylliksesi on kaunis ja onnistunut samoin pidän myös alimmaisesta kuvasta!

    VastaaPoista
  13. Unohdin aivan toivottaa sinulle myös
    oikein ihastuttavaa ja ilon sekä onnen tunnetta uuteen vuoteesi ja kiitos!

    VastaaPoista
  14. Mari - voi harmi... No, ehkäpä ensi jouluna sitten....

    Leena Lumi - kun kastelu lopetetaan lokakuussa, sen lehdet alkavat kellastua ja lopulta kuivuvat. Katkaisen ne vasta sen jälkeen. Samoin annan kukkavarrenkin kuivua. Tällöin lehdistä siirtyvät kaikki ravinteet sipuliin. Koskee muuten kaikkia sipulikasveja, myös pihalla : )
    Täytyypä lisätä tuo tekstiin...

    Sirkka - hih, telepatiaa vaan ei ajanpatinaa ...
    Muistelinkin, että olet joskus kertonut noista uudelleen kukkivista amarylliksistäsi. Olet selvästi taitava, tai telepaattinen amarylliksiesikin kanssa ; ) Kerrothan myöhemmin, miten tällä kertaa ne kukkivat...
    Alimmassa kuvassa on jotain jännää... tuo sipuli on nahistunut pieneksi, liian aikaisesta kastelusta : /
    Saa nähdä osaanko hoitaa sen kukkivaksi, tai edes lehteväksi ; )
    Kiitos ihanasta toivotuksesta !

    VastaaPoista
  15. Kiitos, lisään tuon nyt tekstiin.

    Teen kirja-arvosteluja ja sis myös puutarhakirjoista. Minulla on hakukone ja sieltä löytyvät nyt ainakin semmoiset uutuudet kuin Ihanat kärhöt, Varjokasvit ja Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa. Kun kirjoittaa hakukoneeseen vain tuon kirjan nimen, niin löytyy sillä. Teen myös sisustuskirjoja etc.

    VastaaPoista
  16. Kiitos ohjeista. Minun amarylliksessä on kolmas kukkavarsi aukeamassa ja aion kyllä kokeilla säilyttämistä. Palaillaan asiaan ^^

    VastaaPoista
  17. Kiitos ohjeista, yritän saada nyt kukkimassa olevan amarylliksen kukkimaan taas ensi jouluna.

    Aikaisemmissa yrityksissä on tullut vain lehtiä, ei kukkaa.

    VastaaPoista
  18. Leena Lumi - ole hyvä : )

    tuuluska - se kannattaakin säilyttää... ja kokeilla uutta kukittamista ensi syksynä. Kerrothan sitten miten kävi : )

    Sussi - olen kuulluut, että noin on käynyt aika monella. Tiedä sitten, missä he ovat sipulia säilyttäneet ja antoivatko lehtien lakastua vasta syksyllä...
    Olisi kiva kuulla, miten käy amarylliksellesi ensi jouluna.

    VastaaPoista
  19. Viime vuonna säilytin amarylliksen sipulin, mutta se teki tänä syksynä vain lehtiä. Syynä oli varmaankin melko huono lannoittaminen kukkimisen jälkeen. Tänä vuonna aion kyllä parantaa tapani tuon lannoituksen kanssa;)

    VastaaPoista
  20. Mukavaa amarylliksen kierrätystä, ettei heti heitetäkään joulun jälkeen jäteastiaan. Ja jännittävää seurata, miten sen sitten ensi jouluna käy! Tämähän kasvien kanssa puuhaamisesta tekee jänskää.

    VastaaPoista
  21. Onnistuin täksi jouluksi hankkimaan valkoisen kerratun amarylliksen ja ajattelin yrittää sen uudelleen kukittamista. Oli niin upea, kukkavanoja tuli 3,kukkien määrästä en ole ihan perillä, kun olimme joulun poissa kotoa ja osittain se sai yksikseen kukkia.
    Yleensä olen viskannut kukkineet sipulit pois, kun olen kyllästynyt keväällä niihin pitkiin ja kaatuileviin lehtiin, tai viimeistään, *nolottaa*, olen unohtanut tuoda ne syksyllä sisälle .
    Yritän paneutua nyt asiaan tämän valkoisen ihanuuden kanssa, kukat ovat jo kuihtuneet ja lehteä alkaa pukkaamaan.

    Loppiaisterveisin
    Marja

    VastaaPoista
  22. pioni - nyt sitten näetkin, vaikuttaako lannoittaminen kukkimiseen.... Iso sipuli kukkii usealla kukkavarrella. Jos amaryllis ei voi hyvin kesällä, sipuli pienenee.
    Kerro sitten, miten kävi : )

    Taru - olen samaa mieltä. Ilman näitä kokeiluja ja kasvun onnistumisen seuraamista, puutarhaharrastus olisi lopulta tosi tylsää ; )

    Risusydän - kerrottu valkoinen amaryllis on upea : ) Huomasitko sen kukkien vienon hyvän tuoksun ?
    Ilman muuta kannattaa kokeilla sen uudelleen kukittamista ensi talvena.

    VastaaPoista
  23. Jeh, kyllä minulla on amaryllis kukkinut useitakin vuosia ja tehnyt sivusipuleita myös. Tosin se oli sirokukkaisempi versio. En kyllä ole ollut mitenkään täsmällinen vuodenaikojen suhteen sen hoidossa, joten kukinnat ovat ajoittuneet usein syksyyn tai kevääseen. Vähitellen sipuli alkoi pienetä, liekö syy epäsäännöllisessä hoidossa ja liiassa kastelussa, ja heitin sen pois. Nyt on ikkunalla viimejouluinen tukevampi amaryllis,ja pohdin parhaillaan jaksanko hoitaa sitä seuraavaan jouluun asti... ikkunat kun tahtovat olla täynnä muutenkin.

    VastaaPoista
  24. Arvaa mitä?, en ole lannoittanut ollenkaan, sillä unohdin, koska koko iso puutarhmme meiansi kuolla kuivuuteen. Olen vain kastellut. Nyt ovat olleet sateessa ja aivan liian märkiä. Toin ekan sisälle tänään. Tokakin näyttää hyvältä, mutta kolmas on tehnyt sivusipuleita! Otan ja jaan ne ja valitsen suurimman uudelleen istutukseen. Nyt on jännä nähdä, miten tässä oikein käy;-)

    VastaaPoista
  25. daadeli - pienempikukalliset maatiaisamaryllikset kukkivat vuosi vuodelta enemmän. Ne ovat todella helppoja kukkijoita. Sellainen olisikin ihana saada, tosin sen punertava kukka ei tällä hetkellä ole mieleeni ; )
    Silläkin tuo sipulin/sipulirykelmän isommaksi kasvaminen takaa upean kukinnan. Jos sipuli näivettyy, koko amaryllis näivettyy...

    Leena Lumi - kerro sitten miten kävi.... tosi mielenkiintoista kuulla. Minulla nuo ovat olleet parvekkeella, jotta muistan kastella ; )
    Amarylliksen uudelleen kukittaminen on paljon kiinni myös tuurista... toivotaan siis meillä hyvää onnea ; )

    VastaaPoista
  26. Sari, jos onnistuu, kuvaan kukat ja linkitän sun hoito-ohjeisiin. Ellei: vaikenen;-)

    VastaaPoista
  27. Leena Lumi - ok ; ) Mielenkiinnolla odotan, miten me kaikki amarylliksen säilytystä kokeilevat onnistumme...

    VastaaPoista
  28. Minulla on kymmenkunta amaryllistä eri jouluilta jääneenä :) Osa kukkinut ja suurin osa ei.

    Miksi sitä kuivaa kuorta ei saa ottaa pois sipulin ympäriltä? Siinä kait tullut tehtyä isoimmat virheet itse, kun mullanvaihdossa olen sitä "siistynyt".

    Millaista multaa käytätte? Ihan peruskukkamulta? Vai pitääkö olla jotain hiekkaisampata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ruskea kuiva kuori suojaa amarylliksen sipulia. Olen kyllä myös ottanut sitä hieman pois eli siistinyt sipulia.
      Todennäköisesti kaikki kukkamullat sopivat niille. Minulla selvästi parhaiten amaryllikset viihtyvät rahkasammaleessa eli Biolanin Kasvusammaleessa. Juuret on siinä tosi hyvän näköiset pitkänkin lepojakson jälkeen. Tänä keväänä seitsemästä vanhasta sipulista kuusi teki kukkavarret ja niistäkin kolmella oli kaksi kukkavartta. Siitä kirjoitin postauksen https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/02/vau-amaryllis-ei-ole-kertakayttokukka.html
      Amaryllikset kukkivat hyvin, kun muistaa lannoittaa niitä kevään ja kesän ajan. Sekä antaa niille pitkä lepojakso kesän jälkeen, jolloin ei kastele niitä lainkaan. Toivottavasti saat amarylliksesi kukkimaan ensi talvena!

      Poista
  29. Hei,

    Kiitos! Hyviä vinkkejä ja otan käyttööni nuo kaikki. Tosiaan, lannoitustakaan en ole lainkaan tehnyt ja se lie se suurin syy kukkimattomuuteen. Kuivumaan kyllä ovat "riittävästi" päässeet, kun on tullut jopa kuukaudenkin jakso, että ei ole ollut kastelijaa paikalla. Tänä keväänä 3 sattui kasvattamaan kukkavarren ja melkein samaan aikaan. Ovat tosiaan samalla ikkunalaudalla kaikki ja saavat samanmoisen kastelun sen ansiosta. Hyvään kevään jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lannoitus on todella tärkeää kukkimisen jälkeen. Samoin pitkä lepokausi syksyllä, joka voi olla noin kolme kuukautta. Silloin amaryllikset lakastuttavat lehdet eli ovat todellakin levossa.
      Hyvää kevään jatkoa sinullekin!

      Poista
  30. Hei, voitko neuvoa, kun kastelin amarylliksiä liikaa ( 1 dl viikossa ) ja nyt huomasin että melkein kaikki juuret on mädänneet. Laitoin multaan lisää perliittiä. Se kysymys on että pystyykö sipuli enää kasvattamaan uudet juuret ? Tällä heltkellä lehtien kasvu on pysähtynyt ja sipulit eivät kasva kokoa kun ei ole juuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurensa menettänyt amaryllis pystyy toki kasvattamaan uudet juuret, kastelurytmiisi sopivammassa mullassa.
      Itse kastelen amaryllisteni mullan aina läpimäräksi joka viikko (kukkimisen jälkeisen ajan) kuun mukaan kastelupäivinä. Yhdelläkään yli kymmenestä amarylliksestäni ei juuret ole mädäntyneet. Kaupasta tuodulla ruukkuamarylliksellä sen sijaan on muutaman kerran ollut mädäntyneet juuret, mutta nekin sipulit ovat kasvattaneet hyvät juuret kukkimisen jälkeen.

      Tähän aikaan vuodesta eli heinä-elokuussa amaryllikset on hyvä vähitellen saada siirtymään lepotilaan. Lepotilassa ne eivät tarvitse juuria. Kasvattavat kyllä uudet sitten lepotilan jälkeen, kun kastelu aloitetaan uudelleen ja vaihdetaan multa.
      Minulla muutamat amaryllikset jo lakastuttavat lehtiä ja vähennän niiden kastelua nyt reippaasti. Ne ovat siis siirtymässä lepotilaan. Muut ovat vielä täydessä lehdessä ja osa kasvattaa jopa uusia lehtiä.
      Jos yhtään lohduttaa, niin pienikin amarylliksen sipuli pystyy kukkimaan, kunhan sen lepotila kestää noin 3 kuukautta. Tosi kuivunut ja pieni sipuli on yllättänyt minut kauniilla kukkavarrella :)

      Poista
  31. Hei Sari, nukkumatti (toiselta nimeltään Mooseksen lain taulut) oli lapsuudenkodissani lähes koko -50 ja -60-luvut. Kyllä myös kukki vaikkakin hyvin harvoin. Kukka oli vaatimaton vaalean violetti tai vaalean sininen, muistutti vähän yövilkkaa. Se ilmestyi samannäköiseen varteen kuin lehdetkin. Ihania muistoja! Pitääpä hankkia myös meille! Kiitos Sari mielenkiintoisista sivuistasi! Kasvikuiskaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista ja ihanasta palautteesta!
      Laitoin tämän kommenttisi myös siihen nukkumatti postaukseen eli https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/01/nukkumatti-perinteikas-ja-helppo.html

      Poista
  32. Hei. Olen tänään istuttamassa edellisten neljän joulun amarylliksiä ulos . Kiitos Sari siitä että sinun kautta löysin aikanaan Kasvusammaleen .Sen ansiosta ei voi kastella liikaa. Otan pois ruukusta ja istutan taas kaikki köynösruusun varjoon jossa voimakas maa. Kuivumaan nostan varsineen pakkasten tullessa..kuivuvat hiljalleen mustassa paperikassissa.Seuraan milloin rupeaa vihreää näkymään. Kukkivat siis omassa rytmissä. Viimeisin kukki pääsiäisenä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä kommentista! On niin mielenkiintoista aina kuulla, miten erilailla amarylliksiä eri ihmiset hoitaa ja kukittaa. Minusta amaryllikset sopivat loistavasti myös kevätkukiksi, aivan kuten keltaiset hyasintit pääsiäiskukiksi.
      Mukava kuulla, että tykästyit Kasvusammaleeseen. Itsekin pidän siitä ja käytän sitä kylvöissä sekä amarylliksille ja parvekkeen pelargoneille. Ihan huippu kasvualusta!
      Toivotaan runsasta kukintaa amarylliksillesi, sitten kun on sen aika!

      Poista
  33. Hei, Sari! Kahdessa amarylliksessä on ilmeisesti sivusipuli. Missä vaiheessa ne kannattaa irrottaa vai kannattaako ollenkaan? Toinen on joululta 21 ja kukki tänä vuonna maaliskuussa uudestaan <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Erja! Osa poistaa sivusipulit aina heti, koska haluavat emosipulin kukkivan hyvin. Jos haluat kasvattaa sivusipulista ison sipulin, sen voi irrottaa mullanvaihdon yhteydessä lepotilan jälkeen. Silloin sivusipulissa on hyvä olla jo juurenalut. Sivusipuli istutetaan omaan ruukkuun parin päivän kuluttua irrottamisesta, jotta "irrotuskohta" kuivahtaa ensin.
      Itselläni on nyt kasvamassa isommassa ruukussa yksi amaryllis, jolla on pari sivusipulia. Seuraan mielenkiinnolla mitä niistä kehittyy... selvästi emosipuli hieman kärsii ja ei todennäköisesti kuki.
      Kiva kuulla, että sait amarylliksesi kukkimaan uudelleen :)

      Poista