sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Amarylliksen säilyttäminen ja hoito

Amarylliksen säilyttämistä ja kukittamista ensi jouluksi kannattaa aina kokeilla.
Onnistumiseen vaaditaan tietoa, tai hyvää tuuria 😉
Lehdet "keräävät" ravinteita sipuliin ja tärkeää onkin saada sipuli kasvamaan isoksi, kukkimisen jälkeen.


Amarylliksen hoito-ohjeet:

Kukkiva amaryllis:

Kukkivaa amaryllistä kastellaan kohtuudella ja mullan pinta pitää kuivahtaa, ennen kastelua. Parasta on kastella lautasen kautta.
Liian pimeässä kukkavarsi voi kasvaa korkeaksi. Pitkä varsi ja raskaat kukat voivat kaataa helposti koko kasvin nurin. Tällöin amaryllis kannattaa laittaa painavaan suojaruukkuun ja tarvittaessa tukea kukkavanaa tukikepillä.
Kukinta kestää pidempään, jos amaryllis on viileähkössä huoneenlämmössä. Patterin tai takkatulen vieressä kukat lakastuvat nopeasti.

Kukinnan jälkeen:

Kukinnan jälkeen amaryllistä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Multa ei saa olla liian märkää, vaan mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa. Sipulin päälle ei saa kaataa vettä, se ei pidä siitä! Kasvia pidetään valoisalla paikalla.

Kesällä:

Kesällä amarylliksen voi siirtää ulos aurinkoon/puolivarjoon ja huolehtia kastelusta ja lannoituksesta.

Elokuussa:

Elokuussa lopetetaan lannoitus ja kasteluakin vähennetään. Muista ottaa amaryllis sisälle, ennen pakkasia!

Syys-lokakuussa:

Syys-lokakuussa kastelu lopetetaan kokonaan. Lehdet alkavat kellastua ja amaryllis siirtyy tärkeään lepotilaan. Lepotila kestää kuukausia, jopa 3 kuukautta. Kuivuneet lehdet voi katkoa pois. Amaryllisruukku säilytetään lepäämässä noin 17 asteessa esim. komerossa. Liian kylmässä se menettää kukintahalun ja liian lämpimässä sipuli nahistuu.

Punainen amaryllikseni kukkii kohta kolmannella kukkavarrellaan. Siinä on tosi pitkät lehdet. Eli nyt jatkan kastelua ja lannoitusta... noin upeat lehdet lupaavat isoa sipulia : )

Tällainen se oli marraskuun lopulla.

Joulu-helmikuussa:

Joulu-helmikuussa, kun sipuli alkaa työntää vihreää alkua, on aika istuttaa se uudelleen, juuria varoen. Ja tietysti kuun mukaan ajoittaen. Sipulin kuivaa kuorta ei saa kuoria pois eli uudelleen istutus tehdään hyvin varovasti. Sipulin yläosa jää edelleen näkyviin. Lopuksi kastellaan hieman.
Kun kukkavarsi on noin 10 cm pitkä, amaryllistä aletaan kastella ja lannoittaa vähän enemmän, esim kerran viikossa lautasen kautta. Jos kastelee suoraan multaan, on hyvä varoa sipulia. Liiasta kastelusta kukkavarsi vain turhaan pitenee, mutta toisaalta jos ei kastele tarpeeksi, voivat nuput kuivua. Eli jotain siltä väliltä.
Istutuksesta kukkimiseen menee 6-10 viikkoa. Eli nämä komeat amaryllikset käyttäytyvät hyvin yksilöllisesti 😊

HUOM! -  Alla oleva sipuli on vielä lepotilassa, eli odotellaan vihreiden alkujen kasvua. Jos vihreää ei ala näkyä, niin istutan sipulin siitä huolimatta uudelleen ja aloitan varovaisen kastelun. Nimittäin osa sipuleista herää lepokaudesta vasta kastelulla.
Oletko saanut amarylliksesi uudelleen kukkimaan ? Vai onko sipuli työntänyt vain lehtiä ? Olisi kiva kuulla miten ne ovat käyttäytyneet...

Ostetun sipulin kasvatusohjeet...

Jos ostat sipulin ja kasvatat siitä kukkivan joulukukan, niin ohjeet löytyvät Eka amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.

27 kommenttia:

 1. Minulla ei ole kokemuksia amarylliksen uudelleen kukkimisesta, mutta haluan kiittää sinua tästä upeasta postauksesta jonka teit. Tässä on taas niin paljon uutta tietoa minulle, kiitos ystäväin!

  VastaaPoista
 2. Täällä myös kiittelen asiantuntijaa :)

  Ei ole kokemusta itselläni, mutta edellisessä työpaikassa oli henkilö, joka piti näistä huolta kahviomme ikkunalla ja kyllä ne vaan uudelleen ja komeasti kukkivat joka vuosi.

  Myönnän kyllä laiskuuteni nyt tässä asiassa ;)

  Ihana kun opastit ja eiköhän tätä ohjetta tule käytyä katsomassa uudelleenkin.
  Mukavaa sunnuntaita! Itse juuri heräilin yöunilta yövuoron jälkeen...hohhoijakkaa :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä ja tarkka ohje, taidanpa tulostaa tämän - kiitos! Minulla on kaksi amaryllista, joista toinen tekee toisia kukkiaan juuri.. Aiemmin mulla ei ole edes ollut koko amaryllsta, katsotaan miten käy ;)

  VastaaPoista
 4. Taas tuli hyvää ja tärkeää asiaa, vaikkei amarylliksen sipuleita olekaan, eihän sitä koskaan tiedä ;-)

  VastaaPoista
 5. Voi kiitos tästä postauksesta! Minulla on nyt tuossa kolme valkoista amaryllistä odottamassa, mitä niiden kanssa tekisin. Aion kirjoittaa neuvosi puutarhakirjaani.

  Oli kiva löytää blogisi, sillä vaikka pidän kirjallista blogia, siellä taitaa olla suvella yli puolet puutarhaa.

  Ja nyt amaryllisten 'kimppuun';-)

  VastaaPoista
 6. Yks on jo istutettu isompaan ruukuun sillä sipuli melkein ei mahtinut olemaan kauniissa jouluruukussani. Sieltä tlee nyt uusi kukka!

  Mistä ihmeestä on vallalal sellainen käsitys, että amaryllistä ei saa kastella eikä lannoittaa! Sain joulun aikaan kun niitä eri paikoista ositn aina tuon saman ohjeen...

  Sari katsoin profiiliasi ja löysin sieltä paljon samaa kuin minulla, paitsi sinulla ei kirjoja eikä koiria. Puutarhani on esitelty viidessä lehdessä. Paras esittely on omakirjoittamani eli Viherpihassa 29.4.2003. Ensi vuonna lyhyt pätkä Ihana piha -ohjelmassa. Eräs puutarhaneuvos ilmoitti minut sinne lupaa kysymättä;-) Valokuvia MTV:n kuvauksista löytyy blogistani heinäkuulta tai kesäkuulta, en nyt muista kumpi...Minulla on myös kiinnostava puisto, joka on puhdasoppinen lehto lehdon kasveineen. Merkillistä, ettemem ole aiemmin kohdanneet blogimaailmassa...Nyt löysin tännne, kun kyselin Susannelta neuvoja tuohon amaryllikseen. Hän opasti tänne, joten kiitos paljon Susanne♥

  VastaaPoista
 7. Linkitin sinut, että muutkin saavat apua kukkiensa kanssa.Minäkin olen parempi puutarhassa kuin sisäkukkien kanssa, mutta olen päättänyt opetella. Pelakuiden talvehdittaminen kellarissa onnistuu jo. Nostan ne aina ulos 5.2., joka oli isäni syntymäpäivä.

  VastaaPoista
 8. Susanne - ole hyvä ! Täytyy sanoa, että minäkin sain uutta tietoa, kun etsin tietoa tähän postaukseen : )

  Ainosofia - oikeastaan en ole tämän alan asiantuntija, mutta kieltämättä minun on ehkä helpompi löytää luotettavaa tietoa. Olenhan koulutukseltani puutarhuri ja hortonomi ; )
  Ja täältä käyn itsekin tarkistamasta, miten se nyt olikaan... ; )

  Elisa - säilytin viimevuoden amarylliksen ja laitoin sen lepoon kesällä. Joku kasteli sitä lepovaiheessa ja sen rytmi meni selvästi pilalle... nyt sitten seuraan mitä sille tapahtuu... Alin kuva on otettu juuri tästä yksilöstä : / Amaryllis on selvästi tarkka rytmistään...

  tia - sitä ei koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan... vaikka amarylliksen ; )

  Leena Lumi - ole hyvä ! Amaryllikset ovat yksilöitä ja niiden tarkempi rytmi ja aikataulu ovat ennalta arvaamattomia. Tuo ohje auttaa ymmärtämään näiden upeiden kukkien rytmiä.
  Täytyypä muistaa käydä blogissasi viimeistään sitten kesänä : )

  VastaaPoista
 9. Leena Lumi - monet antavat saman neuvon kaikille sipulikukille, siis ettei saisi kastella. Jos multa ja sipuli pääsevät kuivumaan kokonaan, nuput kuivuvat heti ! Niitä tulisi siis kastella niukasti! Se on tosiaan jännä, miten hoito-ohjeet vääristyvät .... Täytyi ihan katsoa, mitä lukee amarylliksen mukana tulleessa englanninkielisessä pikkulapussa. Siinä oli niukka kastelu, onneksi !
  Minulla on yksi riippapelakuu kellarissa ja se näyttää olevan hengissä ; ) Muut säilytänkin viileähkössä huoneessa, ikkunalla.
  Täytyypä tutkia blogiasi.... : )

  VastaaPoista
 10. Voi harmi, just eilen nakkasin sipulin roskiin :(

  VastaaPoista
 11. Mari kaiva se sieltä;-)

  Sari, yksi puute hoito-ohjeessasi on: Missä vaiheessa kuaksta tulee pelkkä sipuli eli tynkä? Katkaisetko sen vai katkeaako se itse? Sanot, että alkaa lykätä uuttaa versoa ja sulla on kuva, jossa ei lehtiruotia ollenkaan. Minne se on mennyt?

  VastaaPoista
 12. Lueskelin kirjaa ja ykskaks pomppasin ja aattelin..että mitähän Sariwille kuuluu..hi ja kuinka ollakkaan olit käynyt,,ei muuten ollut ensimmäinen kerta, näin kun on käynyt..telepatiaa vaan ei ajanpatinaa..

  Kuulehan minä olen kokeillut useat kerrat ja en suinkaan ohjeitten mukaan..vaan aivan vinksinvonksin ja veljenikin on sanonut, että ei tule mitään...vaan
  onpahan tullut ja komea onkin...Hi!
  nytkin näkyy neljässä purkissa olevan alkuja...saapi näkemän.

  Amarylliksesi on kaunis ja onnistunut samoin pidän myös alimmaisesta kuvasta!

  VastaaPoista
 13. Unohdin aivan toivottaa sinulle myös
  oikein ihastuttavaa ja ilon sekä onnen tunnetta uuteen vuoteesi ja kiitos!

  VastaaPoista
 14. Mari - voi harmi... No, ehkäpä ensi jouluna sitten....

  Leena Lumi - kun kastelu lopetetaan lokakuussa, sen lehdet alkavat kellastua ja lopulta kuivuvat. Katkaisen ne vasta sen jälkeen. Samoin annan kukkavarrenkin kuivua. Tällöin lehdistä siirtyvät kaikki ravinteet sipuliin. Koskee muuten kaikkia sipulikasveja, myös pihalla : )
  Täytyypä lisätä tuo tekstiin...

  Sirkka - hih, telepatiaa vaan ei ajanpatinaa ...
  Muistelinkin, että olet joskus kertonut noista uudelleen kukkivista amarylliksistäsi. Olet selvästi taitava, tai telepaattinen amarylliksiesikin kanssa ; ) Kerrothan myöhemmin, miten tällä kertaa ne kukkivat...
  Alimmassa kuvassa on jotain jännää... tuo sipuli on nahistunut pieneksi, liian aikaisesta kastelusta : /
  Saa nähdä osaanko hoitaa sen kukkivaksi, tai edes lehteväksi ; )
  Kiitos ihanasta toivotuksesta !

  VastaaPoista
 15. Kiitos, lisään tuon nyt tekstiin.

  Teen kirja-arvosteluja ja sis myös puutarhakirjoista. Minulla on hakukone ja sieltä löytyvät nyt ainakin semmoiset uutuudet kuin Ihanat kärhöt, Varjokasvit ja Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa. Kun kirjoittaa hakukoneeseen vain tuon kirjan nimen, niin löytyy sillä. Teen myös sisustuskirjoja etc.

  VastaaPoista
 16. Kiitos ohjeista. Minun amarylliksessä on kolmas kukkavarsi aukeamassa ja aion kyllä kokeilla säilyttämistä. Palaillaan asiaan ^^

  VastaaPoista
 17. Kiitos ohjeista, yritän saada nyt kukkimassa olevan amarylliksen kukkimaan taas ensi jouluna.

  Aikaisemmissa yrityksissä on tullut vain lehtiä, ei kukkaa.

  VastaaPoista
 18. Leena Lumi - ole hyvä : )

  tuuluska - se kannattaakin säilyttää... ja kokeilla uutta kukittamista ensi syksynä. Kerrothan sitten miten kävi : )

  Sussi - olen kuulluut, että noin on käynyt aika monella. Tiedä sitten, missä he ovat sipulia säilyttäneet ja antoivatko lehtien lakastua vasta syksyllä...
  Olisi kiva kuulla, miten käy amarylliksellesi ensi jouluna.

  VastaaPoista
 19. Viime vuonna säilytin amarylliksen sipulin, mutta se teki tänä syksynä vain lehtiä. Syynä oli varmaankin melko huono lannoittaminen kukkimisen jälkeen. Tänä vuonna aion kyllä parantaa tapani tuon lannoituksen kanssa;)

  VastaaPoista
 20. Mukavaa amarylliksen kierrätystä, ettei heti heitetäkään joulun jälkeen jäteastiaan. Ja jännittävää seurata, miten sen sitten ensi jouluna käy! Tämähän kasvien kanssa puuhaamisesta tekee jänskää.

  VastaaPoista
 21. Onnistuin täksi jouluksi hankkimaan valkoisen kerratun amarylliksen ja ajattelin yrittää sen uudelleen kukittamista. Oli niin upea, kukkavanoja tuli 3,kukkien määrästä en ole ihan perillä, kun olimme joulun poissa kotoa ja osittain se sai yksikseen kukkia.
  Yleensä olen viskannut kukkineet sipulit pois, kun olen kyllästynyt keväällä niihin pitkiin ja kaatuileviin lehtiin, tai viimeistään, *nolottaa*, olen unohtanut tuoda ne syksyllä sisälle .
  Yritän paneutua nyt asiaan tämän valkoisen ihanuuden kanssa, kukat ovat jo kuihtuneet ja lehteä alkaa pukkaamaan.

  Loppiaisterveisin
  Marja

  VastaaPoista
 22. pioni - nyt sitten näetkin, vaikuttaako lannoittaminen kukkimiseen.... Iso sipuli kukkii usealla kukkavarrella. Jos amaryllis ei voi hyvin kesällä, sipuli pienenee.
  Kerro sitten, miten kävi : )

  Taru - olen samaa mieltä. Ilman näitä kokeiluja ja kasvun onnistumisen seuraamista, puutarhaharrastus olisi lopulta tosi tylsää ; )

  Risusydän - kerrottu valkoinen amaryllis on upea : ) Huomasitko sen kukkien vienon hyvän tuoksun ?
  Ilman muuta kannattaa kokeilla sen uudelleen kukittamista ensi talvena.

  VastaaPoista
 23. Jeh, kyllä minulla on amaryllis kukkinut useitakin vuosia ja tehnyt sivusipuleita myös. Tosin se oli sirokukkaisempi versio. En kyllä ole ollut mitenkään täsmällinen vuodenaikojen suhteen sen hoidossa, joten kukinnat ovat ajoittuneet usein syksyyn tai kevääseen. Vähitellen sipuli alkoi pienetä, liekö syy epäsäännöllisessä hoidossa ja liiassa kastelussa, ja heitin sen pois. Nyt on ikkunalla viimejouluinen tukevampi amaryllis,ja pohdin parhaillaan jaksanko hoitaa sitä seuraavaan jouluun asti... ikkunat kun tahtovat olla täynnä muutenkin.

  VastaaPoista
 24. Arvaa mitä?, en ole lannoittanut ollenkaan, sillä unohdin, koska koko iso puutarhmme meiansi kuolla kuivuuteen. Olen vain kastellut. Nyt ovat olleet sateessa ja aivan liian märkiä. Toin ekan sisälle tänään. Tokakin näyttää hyvältä, mutta kolmas on tehnyt sivusipuleita! Otan ja jaan ne ja valitsen suurimman uudelleen istutukseen. Nyt on jännä nähdä, miten tässä oikein käy;-)

  VastaaPoista
 25. daadeli - pienempikukalliset maatiaisamaryllikset kukkivat vuosi vuodelta enemmän. Ne ovat todella helppoja kukkijoita. Sellainen olisikin ihana saada, tosin sen punertava kukka ei tällä hetkellä ole mieleeni ; )
  Silläkin tuo sipulin/sipulirykelmän isommaksi kasvaminen takaa upean kukinnan. Jos sipuli näivettyy, koko amaryllis näivettyy...

  Leena Lumi - kerro sitten miten kävi.... tosi mielenkiintoista kuulla. Minulla nuo ovat olleet parvekkeella, jotta muistan kastella ; )
  Amarylliksen uudelleen kukittaminen on paljon kiinni myös tuurista... toivotaan siis meillä hyvää onnea ; )

  VastaaPoista
 26. Sari, jos onnistuu, kuvaan kukat ja linkitän sun hoito-ohjeisiin. Ellei: vaikenen;-)

  VastaaPoista
 27. Leena Lumi - ok ; ) Mielenkiinnolla odotan, miten me kaikki amarylliksen säilytystä kokeilevat onnistumme...

  VastaaPoista