perjantai 11. joulukuuta 2020

Luukku 11 - Joulupuuna kartiovalkokuusi ruukussa

Joulupuuna kartiovalkokuusi on tietysti ruukussa. Tämä on siis se, joka on ollut jo kaksi talvea parvekkeella. Siitä on kuva pienenä tämän postauksen lopussa. Nyt tein siitä koristeilla hieman jouluisemman. Aika pienellä sai kivan joulupuun.
 

Rungollinen kartiovalkokuusi ja mehitähdet...

Tämä on siis ollut parvekkeella ja tänä kesänä laitoin sen mullan pinnalle partamehitähden alkuja. Ne juurtuivat hyvin pintamultaan ja ovat monivuotisia talvivihreitä perennoja. Kartiovalkokuusesta on leikattu pari alinta oksaa pois, jotta runko näkyy edelleen hyvin.


Mullan pinnalle käpyjä ja joulupalloja...

Ihan läheltä katsottuna, mehitähdet näyttävät tähän aikaan hieman "rumilta". Joten piti keksiä jotain kaunistamaan ruukun pintaa.

Helppo koristelu on tietysti kotoa löytyvillä koristeilla. Eli männynkävyt ja pienet joulupallot otettiin taas esille.  Nämä kävyt on tosi vanhoja, sillä joka joulu laitan ne takaisin vanhaan sipulipussiin ja komeroon. Eli niitä on aina käden ulottuvilla 😊

Kartiovalkokuusi koristeltuna joulupuuna...

Pienet joulupallot sopii täydellisesti myös kartiovalkokuusen oksille. Ne pysyy hyvin oksilla, sillä oksat on aika jämäkät ja neulaset pitää pallot paikallaan.

Monivuotinen havukasvi ruukussakin...

Tällaiselta se näytti ensimmäisenä jouluna 2018 eli kun se oli ostettu ja tuotu kotiin. 

Näitä myydään aina joulun alla kukkamyymälöissä. Osa myytävistä havuista ei kestä pakkasta, mutta tämä kartiovalkokuusi (Picea glauca `Conica`) menestyy I-III vyöhykkeillä ulkona.
Sen ruukussa luki tuo tieteellinen nimi, joten siitä tiesin heti, että se tulee  kestämään talvet parvekkeella. En ole suojannut sitä mitenkään pakkaselta, koska se on talvenkestävä ja täällä eteläisessä Suomessa ei ole järin kovia pakkasia.

Kartiovalkokuusen hoito-ohjeet...

Kartiovalkokuusi viihtyy kesällä puoliaurinkoisessa paikassa. Tärkeää on huolehtia, ettei multa pääse kuivumaan liikaa. Eli sitä on saanut kastella ihan syksylläkin. Toinen tärkeä asia sen hoidossa on suojaus kevätauringolta. Itse olen tehnyt niin, että siirrän ruukun kohtaan, johon ei paista aurinko lainkaan helmi-toukokuussa.
Viime vuonna sille on vaihdettu isompi ruukku ja ensi keväänä se täytyy tehdä taas. Keväällä sitä voi hieman myös lannoitttaa.

Sitä söpöä pientä mäntyä, joka on myös joulupuuna, aion kasvattaa ruukussa, kuten tätä kartiovalkokuusta. Sillä metsämänty (Pinus sylvestris) on vielä kestävämpi eli se menestyy koko Suomessa eli  I-VIII vyöhykkeillä.

Koska ne ovat ulkokasveja, niitä kannattaa pitää viileässä ja ottaa sisälle lämpimään vain lyhyeksi aikaa. Kummatkin joulupuuni ovat enimmäkseen nyt parvekkeella.


Jouluterkuin Sari


10 kommenttia:

 1. Olipas se söpönen pienenä. Hauskat koristeet, mutta eikö pitäisi olla kuusenkäpyjä, heh.

  -Tuija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kuusenkävyt olisi sopineet paremmin ;) Mutta kaapista löytyi vain noita männynkäpyjä ja pihallakin on vain mäntyjä, joten niihin oli nyt tyytyminen. Vaikka itse asiassa, männynkävyt on tosi kauniita koristeena.

   Poista
 2. Söpöjä, etenkin tuo viimeisen kuvan kuusi suorastaan hellyyttävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli pienenä tosi suloisen hellyyttävä. Yllättävän paljon se on kasvanut kahdessa kesässä. Se on kumpanakin kesänä tehnyt kahdet vuosikasvut, mikä on aika jännää.

   Poista
 3. Minäkin ostin tänä vuonna kartiovalkokuusen terassille🌲 Muutenkin yritän koko ajan miettiä näiden ns. kausikasvien kanssa sitä, että olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä. Mieluummin tosiaan sellaisia, että voi myöhemmin istuttaa puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartiovalkokuusi on tosi kiva ruukussa, kun sen kasvutapa on niin tiivis. Ja pysyy pienenä leikkaamatta :)
   Se on nykyään monelle tärkeää, että kausikasvit on pitkäikäisiä. Ostosvalinnat on muutenkin muuttuneet tiedostavimmiksi, mikä on todella hyvä asia!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos :) Pienet monivuotiset havupuut tuovat paljon iloa, ympäri vuoden. Ja niistä saa muutamalla koristeella jo jouluisia.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos :) Tällainen pieni joulupuu on myös kiva antaa lahjaksi. Tai laittaa vaikka parvekkeen pöydälle, josta se näkyy sisälle.

   Poista