tiistai 15. joulukuuta 2020

Luukku 15 - Itse kasvatetut joulukukat tuo joulun odotusta

 
Itse sipuleista kasvatetut joulukukat tuovat minulle ihanaa joulun odotusta. Sipulien istuttaminen oikeaan aikaan sekä kasvun seuraaminen on hitaasti jouluun valmistautumista. Onnistuuko saamaan ne kukkaan jouluksi tai uudeksi vuodeksi, on jännittävää. Ja vaikka ne kukkisivat vasta Nuutin päivänä, niin silloinkin ne ovat niin kauniita ja ihania. Tältä nämä itse kasvatetut joulukukat näyttivät tänään.


Sipulista itse kasvatetut hyasintit...

Nämä kolme hyasinttia ovat olleet jääkaapissa juurtumassa. Vihreä on päässyt ikkunalle jo jokin aika sitten ja loput kaksi tänään. Vihertävä nimittäin kasvoi nopeammin, kuin kaksi muuta. Saas nähdä, milloin nämä kukkivat. 

Sipulin väristä näkee, että ensimmäisenä vihertymään päässyt on todennäköisesti valkokukkainen. Hyötöön tarkoitettuja hyasintin sipuleita oli pakkauksessa kolme ja kukkien värit voivat olla mitä tahansa. Lisää jännitystä eli saas nähdä, minkä värisiä noista kahdesta tulee 😊


Itse kasvatetut amaryllikset eli ritarinkukat...

Punavalkokukkaisen amaryllis `Samba` sipulin istutin lokakuun jälkipuoliskolla. Silloin sen sipulista pilkotti jo nuppuvarren kärki. Nyt kukkavarressa on menossa viimeinen kukka ja sipulista työntyy jo uusi kukkavarsi. Saas nähdä, milloin se kukkii. Siitä lisää Amaryllis `Samba`-postauksessa.
Valkoisessa ruukussa on tosi iso amarylliksen sipuli. Sen istutin marraskuun lopulla ja se kasvatti pitkät varret. Muistaakseni sama lajike oli viimeksikin järkyn korkea. Nämä on kyllä hauskan persoonallisia. Laitan siitä oman jutun, kun se kukkii.

Itse kasvatetut joulukukat on  niin ihania...

Tämä on ehkä viimeinen sipulina ostettu amaryllis eli jonka kasvatan itse kukkaan. Nimittäin nupullisella amarylliksen sipulilla kestää noin kuukausi kukkimiseen. Joten loput amaryllikset ostan lähes jo kukkivina kaupasta.
Tähänkin on tulossa kaksi nuppuvartta ja todennäköisesti kukkivat samaan aikaan. Näitä on niin ihana kasvattaa, että pitää oikein hillitä itseään, ettei osta taas uutta sipulia 😊

Viime joulun amaryllis kukki jo uudelleen...

Amarylliksen lehdet on kauniit, joten pidän tätä edelleen esillä. Eli tämä on se viime joulun amaryllis, joka kukki uudelleen vähän aikaa sitten. Siitä enemmän Vanha amaryllis kukkii -postauksessa.
Koetan saada sen nyt vahvaksi, jotta se jaksaisi kukkia vielä ensi vuonnakin. Ohjeet olen laittanut Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postaukseen.

Joulukielojen kanssa suurin jännitys...

Joulukielojen kasvatus on helppoa, mutta pitää vain olla huolellinen. Tänä vuonna joulukuu on minulla poikkeuksellisen hektinen, joten unohdin ottaa kaikessa hässäkässä joulukielot sisälle ajoissa. Ja pari kertaa multa on päässyt hieman kuivahtamaan liikaa. Joten saas nähdä, mitä näistä aluista tulee. Pidetään peukkuja, että jaksavat kukkia 😊
Olen koonnut ohjeita Kasvata joulukukat itse ajoissa -postaukseen. Siellä on myös tasettien kasvatuksesta. Niitä ei minulla ole tänä vuonna kasvatuksessa, mutta ehkäpä ensi vuonna.

Olisi kiva kuulla, miten teillä itse kasvatetut joulukukat voivat nyt?


Jouluterkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Sinulla näyttää olevan kaikki niin hyvässä kasvussa. Itse yritän saada viime joulun amarylliksen kukkimaan uudelleen, mutta vielä ei näy nupun alkua vain lehtiä. En kuitenkaan luovuta, vaan yritän uudelleen tämän joulun amarylliksillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ilman muuta kokeilla uudelleen tämän vuoden amarylliksillä. Kun löytää hyvän hoitorytmin niille, ja saa ne ajoissa lepotilaan, niin kukkivat aika helposti. Tosin käyttäytyvät välillä aika yksilöllisesti :)

   Poista
 2. Nyt vasta tajusin että ritarinkukan voi tukea noin että jättää lehdet sinne paketin sisään! Ja minä kun olen vuosia tuskastellut kaikkien vanhojen amaryllisteni kanssa, kun niiden onnettomien lehdet tuntuvat retkottavan joka puolella. Se on ollut yksi syy siihen etten ole pariin vuoteen halunnut hankkia uusia sipuleita, entisetkin vie liikaa tilaa... Mut noinhan siitä tulee oikein hoikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin amarylliksesta saa tosiaan hoikan, ja yllättävän kauniin. Nimittäin pidän noista sen lehdistä näin jämäkästi pystyssä. Se tuo kivaa vihreyttä ikkunalle. Ja ruukut mahtuvat tiiviisti vierekkäin ;)

   Poista
 3. Peukut pystyyn joulukieloillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Näyttää lupaavalta tällä hetkellä, tosin ihan varma ei vielä uskalla olla.

   Poista