lauantai 5. joulukuuta 2020

Luukku 5 - Upea punainen jouluruusu on monivuotinen

Upea punainen jouluruusu on monivuotinen kukkija pihalla, aivan kuten muutkin jouluruusut. Joten ne kannattaa säilyttää kevääseen. Ehkäpä muistattekin, että amarylliksen lisäksi toinen suosikkini joulukukista on jouluruusu. Ja etenkin nämä erilaiset punertavat ovat tosi kauniita näin jouluna ja keväällä puutarhassa.

Punainen jouluruusu joulukukkana...

Punaiset jouluruusut näyttäsi olevan aina isompia, mitä ne tavalliset valkokukalliset. Ne on myös hintavampia. Mutta on ne kyllä hintansa arvoisia, etenkin jos voi säilyttää niitä viileällä kuistilla tai parvekkeella. Kuvassa punaisen jouluruusun vieressä on se tavallinen valkokukkainen jouluruusu, josta yksi kukka vasta auennut.


Jouluruusun kerrotut kukat huikean kauniita...

Tällä jouluruusulla kukat ikään kuin nuokkuvat alaspäin. Se tekee siitä jotenkin luonnollisemman näköisen eli vähänjalostetun näköisen. Kukkien väri on ihan sykähdyttävän kaunis. Kun kukka vanhenee, se muuttuu vähitellen vihertäväksi. Kukat kestävät kauniina siis todella pitkään.
 


Latvoissa näyttää olevan vielä paljon nuppujakin. Odotettavissa siis pitkä kukinta-aika 😊

Ruukun somistus...

Tällä on vihreä ruukku ja en nyt ottanut sitä riskiä, että olisin vaihtanut sen toiseen ruukkuun. Joten kääräisin taas paperin ruukun ympärille. Sidoin paperin paikalleen sillä samalla nauhalla, jota käytin myös viime jouluna ja ehkäpä edellisinäkin. Nauha sopii niin hyvin näille punertaville jouluruusuille.

Jouluruusun hoito joulukukkana...

Jouluruusua kastellaan kohtuudella eli mullan pinta pitää kuivahtaa kastelujen välillä. Kukinta kestää pidempään viileässä, joten se kannattaa siirtää yöksi viileään vaikka parvekkeelle tai kuistille, mikäli siellä ei ole pakkasta.

Kun kukinta on ohi, jouluruusun voi viedä pimeään kellariin. Siellä kastellaan vain tarvittaessa.
Sen voi pitää asuinhuoneessakin, mielellään viileähköllä ikkunalla. Kun lehdet alkavat kellastua, kastellaan vähemmän.

Lisää hoidosta sekä iso punertavakukkainen jouluruusu Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa. Se sama jouluruusu on nyt parhaillaan parvekkeella isoine lehtineen. Mullasta pilkistää pienet nuppuvarsien alut, jotka kukkivat keväällä.
Jouluruusuja on muuten myös vaaleanpunaisina.

Jouluruusu monivuotinen perenna...

Jouluruusu (Helleborus) kannattaa aina säilyttää kevääseen, vaikka lehdet olisivat menneet talvella huonoksi. Se on nimittäin monivuotinen talvivihreä perenna. 

Parhaiten se viihtynee puolivarjossa tuoreessa maassa, jossa on läpäisevyyttä. Eli talvella ei saa olla liian märkää. Jos sille löytyy hyvä paikka, niin se kukkii joka kevät vuodesta toiseen.
 
Viime toukokuussa punakukkainen jouluruusu yllätti komeilla kukilla. Se oli istutettu  pihalle pari vuotta aikaisiemmin. Nyt siinä näyttää olevan nuppuvarret jo kasvussa. Tietää siis upeaa kukintaa keväällä 😊

Jouluterkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Vau, miten upea väri! Meillä on vaan niitä valkoisia näkynyt. Tollanen olis kyllä upee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on kyllä sykähdyttävän kauniita :) Punaisia jouluruusuja näkyy harvemmin myymälöissä ja niitä on yleensä pieni erä. Ja kun niihin törmää, niin kannattaa heti ostaa, koska ne myydään nopeasti loppuun.
   Ns. trenditietoisista myymälöistä näitä löytää varmimmin. Tai isommista puutarhamyymälöistä. Ja välillä niitä on yllättäen näkynyt ihan marketeissakin.

   Poista
 2. Tuo on niin ihana <3 Minä pyysin yhtä kukkakauppiasta laittamaan viestin, jos heille tulee punaisia jouluruusuja. Niitä kun ei täällä päin juuri näe myynnissä edes keväällä. Ei ole viestiä kuulunut. Ehkä pitää kysellä muualtakin. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan kannattaa varmaan kysellä muualta :) Ei meilläkään niitä usein näe ja yleensä näyttäisi olevan vain muutama kappale myynnissä. Itse tulee käytyä aika usein kukkamyymälöissä, jotka ovat työmatkan varrella. Käyn aina vilkaisemassa, onko jotain jännää.
   Kiitos ja hyvää itsenäisyyspäivän iltaa sinullekin!

   Poista
 3. No nyt on kaunis💜 Ihanaa itsenäisyyspäivää sinne🇫🇮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, kerrassaan lumoavan upea :) Toivottavasti saan sen taas säilymään kevääseen asti, jotta sen saa istutettua pihalle.
   Kiitos ja hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Sanos muuta, aivan huikean upea. Ja mikä lisää tämän ihanuutta... kukat ovat kerrottuja. Siis aivan ihana!

   Poista