perjantai 5. helmikuuta 2021

Orkidean kastelu upottamalla

Orkidean kastelu upottamalla on se tutuin tapa kastella perhosorkideat. Itse kastelen nämä perhosorkideani noin kerran viikossa kuun mukaan kastelupäivinä. Ja tietysti upottamalla mietoon lannoiteveteen. Tämä kuvan orkidea on suosikkini perhosorkideoista, sillä sen kukissa on ihana mieto  tuoksu.


Perhosorkidean kastelu upottamalla veteen...

Olen jo vuosia kastellut omat perhosorkideani näin. Laitan ruukun painavaan lasikuutioon ja kaadan kuution täyteen mietoa lannoitevettä. Näin vettä ei mene vahingossakaan lehtien tyveen, vaurioittamaan kasvia.
Kuvassa osa vedestä on jo imeytynyt orkidean kasvualustaan eli kaarnanpaloihin ja muuhun sen materiaaliin. Noin 15 -30 min jälkeen nostan ruukun lavuaariin tai tiskipöydälle valumaan. Vasta sen jälkeen laitan orkidean takaisin suojaruukkuunsa.

Joka kastelukerta laitan kasteluveteen orkidealannoitetta, ohjeen mukaan. Sain joskus Biolanin Orkidearavinteen testaukseen Biolanilta ja sen jälkeen olen aina ostanut sitä. Orkideat tuntuvat viihtyvän ja kukkivan hyvin. Orkideoille kannattaakin käyttää tällaisia mineraalilannoitteita, mitkä eivät nopeuta kaarnanpalojen maatumista. Eli kasvualusta pysyy pidempään hyvänä. Toinen hyvä ominaisuus orkidean lannoitteessa on se, että siinä ei ole typpeä liikaa ja lannoite sisältää myös hivenravinteita.Nämä kaikki orkideani saavat luonnonvaloa eli niillä ei ole kasvivaloja. Kuvat on otettu tänään.

Puikkokämmekkä saa myös upotuskastelun...

Puikkokämmekät kastelen myös upottamalla ruukun mietoon lannoiteveteen. Niitä tosin pidän vain hetken vedessä ja nosta sen jälkeen ruukun valumaan lavuaariin.

Tämä pari vuotta vanha puikkokämmekkä (Dendrobium `Irene Smile`) kasvatti vuosi sitten matalat uudet versot ja nyt toinen niistä kukkii. Kaartuvat versot se kasvatti viime kesänä ja ne todennäköisesti kukkivat ensi talvena tai jo aiemminkin. Puikkokämmekkä onkin super helppo kasvi 😊Kärsinyt puikkokämmekkä odottaa kasvualustan vaihtoa...

Tämä upea tummakukkainen puikkokämmekkä koki kovia viime kesänä. Siihen ja muutamaan muuhun kasviin pääsi ripsiäiset hyökkäämään. Kesä oli sen verran hektinen, että en ehtinyt torjua niitä huolellisesti, joten sen lehdet meni tosi huonoon kuntoon. 

Ruukku myös putosi lattialle ja sen jälkeen kasvi olikin ruukussa vinossa asennossa. Nyt sitten orkidea melkein kaatui ja jäi muutamalla juurella kiinni kasvualustaansa. Kuvassa näkyykin, millaiset viritykset sille piti laittaa, jotta se pysyy jollain lailla ruukussaan ja pystyssä. Hauskasti se vaan jatkaa kukkimistaan, ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Kuun vaihe on nyt väärä sen kasvualustan ja ruukun vaihtoon, ja muutenkin kukkivalle orkidealle ei suositella kasvualustan vaihtoa, joten odottelen parempaa aikaa.


Kymbidi orkidea kastellaan eri tavalla...

Kymbidiä kastelen vasta sitten, kun sen ruukku tuntuu kevyeltä. Silloin upotan sen vain noin ruukun puoleen väliin.

Nyt se kasvattaa uusia lehtiä, vaikka se on saanut pelkkää vettä. Ei tainnut ihan onnistua sen talvilepo, vaikka se on viileämmässä huoneessa. Hienostunut ja ylväs kymbidi orkidea -postauksessa se kukkii kauniisti. Tässä nyt pohdin, antaisiko sille jo lannoitevettä vai edelleen pelkkää vettä. 


Orkideat kastellaan orkidealajille sopivalla tavalla...

Kun miettii, miten kastelisi orkidean, niin kannattaa ensi selvittää orkidean nimi. Ja sitten etsiä siitä kasteluohjeita. 
Aivan samalla tavalla eri orkideoille on myös erilaiset kasvualustat. Eri orkideoille eri kasvualusta -postauksessa lisää siitä. 
Esimerkiksi perhosorkidealla on ruukussaan hyvin huokoista isokokoista kaarnanpalaa, joten sitä uskaltaa upotuskastella. Puikkokämmeköillä kasvualusta on hienojakoisempaa, joten kastelu tehdään varovaisemmin. On myös orkdeoja, joilla on multaa kasvualustana. Niitä ei kannata upotuskastella.

Lisää orkideapostauksia:
Puutarhaterveisin Sari

Ps. Tänään perjantaina on siis #kastelupäivä kuun mukaan. Seuraava onkin vasta ensi viikon lauantaina 13.2.2021.

4 kommenttia:

 1. Perhoset kukkii komeasti täälläkin. Mä välillä upotan ja välillä kastelen ruukkuun. Kiirepäivinä ei jaksa upotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosorkideat onkin niin ihanan helppoja orkideoja, noiden puikkokämmeköiden ohella. Eivät ole niin ronkeleita kastelun suhteen, kunhan ei juuret seiso pitkään vedessä tai vettä mene lehtien tyvelle.

   Poista
 2. Minäkin kastelen aina orkideani upottamalla ne keitettyyn ja jäähdytettyyn veteen. Välillä unohtuvat pidemmäksikin aikaa veteen, mutta eivät näytä siitä pahastuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin perhosorkideat tuntuvat olevan aika sopeutuvia vähän pidempäänkin upotuskasteluun :) Olen monesti ajatellut kokeilla keitettyä vettä, mutta aina se jää muiden touhujen jalkoihin. Oletko huomannut orkideoistasi, onko siitä ollut etua?

   Poista