tiistai 25. helmikuuta 2020

Eri orkideoille eri kasvualusta

Blogiyhteistyö - Biolan
Eri orkideoille on hyvin erilaiset kasvualustat. Tein tänään puikkokämmekälle ja perhosorkidealle kasvualustan vaihdon ja siinä samalla huomasi niiden ison eron. Yleensä kun orkidea ei näytä voivan hyvin, niin ensimmäisenä syytä etsitään juuristosta ja kasvualustasta. Eli kasvualustalla on iso merkitys!

Milloin on aika vaihtaa kasvualusta...

Kevät tai alkukesä on hyvä aika, jos siihen on tarvetta. Esimerkiksi jos on jokin ongelma kasvualustassa tai ruukku on täynnä juuria/puikkoja. Kukkivaa orkideaa ei häiritä kasvualustan vaihdolla, vaan odotellaan kukkien lakastumista.
Vähän kasvista riippuen, kasvualustan vaihto tehdään yleensä joka toinen vuosi.

Puikkokämmekän kasvualusta...

Siis vihdoinkin tänään pääsin tutkimaan sen upean viininpunakukkaisen puikkokämmekän juuristoa. Se ei pysynyt pystyssä ruukussaan ja uudet puikkojen alut olivat jotenkin kituvia. Syy huonoon vointiin selvisi heti, kun kasvin sai ruukusta pois. Vanha kasvualusta oli aivan liian tiivistä ja siten se pysyi märkänä pitkään. Sen huomasi hyvin, sillä olin eilen kastellut orkideat.

Juurten seasta oli helppo poistaa vanha huono kasvualusta ja aika pienet juuret tällä puikkokämmekällä olikin. Laitoin ohjeen mukaan puikkokämmekälle sopivaa kasvualustaa lasikulhoon ja sekoitin sen. Seokseen tuli männynkaarnan paloja, turvetta ja eniten valkoista perliittiä.

Perhosorkidealle erilainen kasvualusta...

Kuten kuvasta näkyy, perhosorkidealle tuli huomattavasti karkeampi kasvualusta. Siinä on paljon männynkaarnaa sekä lisäksi turvetta. Ja ruokalusikallinen biohiiltä. Sekoitin taas aineet lasikulhossa. 

Tämän orkidean juuriston keskeltä löytyi taimikasvatukseen liittyvä muovihässäkkä. Poistin sen, sillä juuret eivät kasvaneet sieltä.


Orkidean istutus ruukkuun...

Orkidea hyvin harvoin tarvitsee isompaa ruukkua. Joten nyt pesin vanhat ruukut ja istutin orkideat takaisin niihin. Istutuksessa kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossa istuta orkideaa liian syvälle tai ettei se jää liian ylös. Usein entinen syvyys on hyvä.

Istutuksen jälkeen pyyhin lehdet pölystä, ja leikkasin kuivuneet kukkavarret pois. Vein ne sivupöydällä, pois suorasta auringonpaisteesta. Ehkä pidän niitä noin pari viikkoa sivupöydän hajavalossa.
En myöskään kastellut näitä vielä, sillä usein suositellaan, että kasvualustan vaihdon jälkeen kastelu kannattaa tehdä vasta parin päivän jälkeen. Näin siis teen nyt minäkin 😊

Suomen Orkideayhdistys suosittelee Biolanin Orkideakasvualustaa...

Tässä Biolanin Orkideakasvualusta pakkauksessa on erillisissä pusseissa männynkaarnan paloja, turvetta, perliittiä ja biohiiltä. Mukana on myös ohjeet yleisimpien orkideojen kasvualustasekoituksiin. Ohjeilla tein myös sille venuksenkengälle omanlaisen kasvualustaskoituksen. Ja selvästi voi siinä hyvin, kun kukki kahdella kukkavanalla joulu-tammikuun.
Olen saanut tämän Biolanin Orkideakasvualustan testaukseen Biolanilta.

Vanha puikkokämmekkä...

Vielä en ehtinyt vaihtaa vanhan puikkokämmekän kasvualustaa, joten homma jatkuu.

Puutarhaterveisin Sari

8 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Meillä ei nyt olekaan muita orkideoita kuin ludisia, mutta sekin varmaan kaipaisi piakkoin mullanvaihtoa ja isompaa ruukkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ludisia tosiaan kasvattaa uusia versoja aika lailla ja ruukku voi käydä sille liian pieneksi. Täytyypäs tutkia omaakin ludisiaani, mikä sen tilanne on.

      Poista
  2. Olipa kiinnostava tieto tuo, että kastellaan vasta parin päivän päästä! Olen varmaan kastellut aina heti, kun ajattelen, että näin kasvualusta jotenkin asettuu juurten ympärille :-D Mutta eipä mulla orkideoja nyt olekaan, kun ei oikein ole olosuhteita niille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmaankin tärkeää niille orkideoille, joilla on herkät juuret. Olen tehnyt niin kaikille orkideoille ja ovat kyllä lähteneet aina hyvään kasvuun... :)
      Oletko kokeillut niitä orkideoja, jotka viihtyvät talvijakson viileässä.

      Poista
  3. En ole vielä koskaan vaihtanut puikkokämmeköiltäni enkä orkideoiltani kasvualustaa.Sen sijaan pilkon kaikki orkideoiden kuivuneet lehdet ja kukat kasvin juuriston päälle ja sekaan.Olen ajatellut,että luonnossa kasvaessaan orkideat pudottavat kaikki lehtensä ja kukkansa alleen,joten luonnonmukaistahan sen täytyy olla.Ravinteita ehkä pitäisi antaa lisänä,mutta en ole juuri niitäkään antanut.Silti olen saanut aina uudelleen kukkimaan,kenties elinvoimaiset kasvit sattuneet mulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullapa on hyvä luonnonmukainen hoitotapa :) Silloin ei tosiaankaan ole kiire vaihtaa kasvualustaa, ellei se jo alun perin ole vääränlainen. Orkidea kaipaa aika vähän ravinteita ja ne orkidealannoitteet ovatkin mietoja. Joten lakastuneista lehdistä ja kukista voi tulla riittävästi ravinteita, jos kerran jaksavat kukkia runsaasti ilman lannoitusta. Jos kasvit voivat tosi hyvin, niin kannattaa jatkaa samalla hoitotavalla :)

      Poista
  4. Kiitos vinkeistä, tulikin sopivaan aikaan 😊 Osaatko neuvoa käykö kasvusammal sitruunapuulle kasvualustaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Hmmm… sitruspuille suositellaan usein hiekkapitoista multaa, aivan kuten pelargoneillekin. Pelargonit näyttävät viihtyvän hyvin Kasvusammaleessa, joten täytyisi ihan testata sitä sitruspuullekin. Vasta sen jälkeen tietäisi, miten kävi :)

      Poista