lauantai 29. helmikuuta 2020

Unikot, ne helpot yksivuotiset

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Unikot eli ne helpot yksivuotiset kylvökukat on aina olleet meidän pihalla varmoja kukkijoita. Meillä on oikein perinteenä kylvää joka kevät jotain uutta yksivuotista unikkoa, ja tietysti myös vanhoja tuttuja.

Silkkiunikkoja, pioniunikkoja...

Lajikkeita on tosi paljon ja siten myös kukkien värejä. Selasin vanhoja kuvakansioitani ja noukin sieltä nämä kuvat. Eli ne ovat eri vuosilta. 
Nämä tummat unikot ovat kyllä sykähdyttävän upeita 😍 Samoin tämä kirjava muhkeakukkainen pioniunikko, josta enemmän kuvia vanhemmassa postauksessa Se upein pioniunikko `Flemissh Antique`.

Alla oleva unikko on muistaakseni silkkiunikko. Osa näistä myydään ns. Mix-muotoisina lajikkeina eli siemenpussista tulee erivärisiä tai eri sävyisiä kukkia. Ne on aina jänniä.

Unikot eli ne helpot yksivuotiset kylvetään siemenistä...

Näitä yksivuotisia unikkoja (Papaver) kannattaa kylvää touko-kesäkuussa parin viikon välein, niin kukinta kestää pitkään. Runsaimmin nämä kukkivat aurinkoisella paikalla, tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Kuivalla paikalla kukat jäävät pieniksi ja kukkia tulee vähemmän.
Joka tapauksessa nämä onnistuvat aina, kunhan muistaa kylvön jälkeen kastella maata siihen asti, että taimet ovat kohtalaisen isoja.Unikon siemenkodat ovat hyviä kuivakukkia...

Kun unikon kukka lakastuu, siitä alkaa muodostua siemenkota. Joillekin unikoille siemenkota kasvaa isoksi ja niitä käytetään paljon kuivakukkien kanssa.

Ja onhan ne kauniita kesäisissä kukkakimpuissakin.

Vuosien varrella olen saanut kuvien unikoiden siemenpusseista osan  Korpikangas Siemen-Fröltä blogijutun tekoon. Kiitos siitä heille! Heillä onkin iso valikoima näitä yksivuotisia unikoita.

On myös monivuotisia unikoita...

Monivuotisia unikoita on useitakin. Maatiaisperenna idänunikko on näyttävä isoine kukkineen ja sitä näkee paljon vanhoilla pihoilla.  Siitä lisää Komeat idänunikot ja tarhaidänunikot.

Lisää helppoja ja varmoja kylvökukkia...

Helpot ja varmat kehäkukat ovat suosikkejani joka kesä! Niistä etenkin ne matalammat lajikkeet, jotka kukkivat melkein pakkasiin asti. Sen lisäksi on tietysti muitakin, mutta niistä lisää myöehmmin.

Leppoisaa viikonloppua!

Terkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Vau, miten ihania unikoita! En ymmärrä, mikä niissä on, kun mulla suostuu kukkimaan vain vanha vaaleanpunainen pioniunikko. Kaikki muut, joita olen ostanut ja kylvänyt, ovat jättäneet itämättä kokonaan, tai liekö kuivuneet heti itämisen jälkeen. En tiedä, millaiseen paikkaan niitä pitäisi kylvää! Parilta ystävältä saadut yksinkertaiset unikot ovat kukkineet joten kuten parilla kukalla. Harmi, kun unikoita olisi niin kiva ihastella eikä niitä edes syö peurat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta peuravinkistä! Juuri mietin yhdelle pihalle kylvökukkia, mutta siellä oikein asustaa kaikenlaiset peurat ja kauriit.
   Se voi olla, että jos pintamulta kuivahtaa just silloin, kun siemen on itämässä, niin kasvuun lähtö tuhoutuu. Meillä kun on tosi pintakuiva maalaji, niin ollaan kasteltu säännöllisesti kylvöjä. Ja unikot on kyllä onnistuneet hyvin. Etenkin sen jälkeen, kun maahan laitettiin sitä biohiiltä.
   Unikot on tosiaan niin upeita, että niitä on pakko laittaa joka kevät :)

   Poista
 2. Lohdullista, jos Sailalla on sama ongelma! Minullakin taimet kituu, joskus kukkii hyvin, joskus ei ollenkaan. No osa on ollut kyllä liian varjossakin.
  Unikot ovat melkein yhtä ihania kuin pionit, niitä olisi ehdottomasti oltava pihalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä! Unikot ovat niin upeita kukkia, että niitä tulee laitettua joka vuosi... eikä niihin edes kyllästy :)
   Jos unikot kituu, niin ehkäpä niiden paikka ei ole ihan sopiva. Nehän kukkivat parhaiten täydessä auringossa "kasvimaaolosuhteissa".

   Poista
 3. Kiitos tuosta kasteluvinkistä. Olen ihmetellyt, miksi onnistun kukittamaan vain yhden pioniunikon. Sen olen istuttanut esikasvatettuna ja sen siemeniä on pitkin puutarhaa. Nytpä olen huolellisempi uusien unikoiden kastelemisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli niin kuiva kesä, että syynä voi hyvinkin olla kuivuus. Meillä ne unikot kasvavat komeiksi, mitkä ovat biohiilellä parannetussa maassa. Ja sitä kohtaa kastellaan alkukesällä. Toinen unikkojen paikka on puolivarjossa ja sitä kastellaan tosi harvoin... unikot ovat siellä matalia ja pienikukkaisia silkkiunikoita. Eli kyllä sillä kasvupaikalla ja hoidolla on merkitystä :)
   Tsemppiä seuraaville unikoille :)

   Poista
 4. Voisin ostaa siemenkotia..?Syksyllä voisi käyttää askartelun lisänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikon siemenkotia myy kukkakaupat. Nyt kun kuivakukat on trendikkäitä, niin myös siemenkodat on suosittuja :)

   Poista
 5. Ihania unikoita! Tuo "Flemissh Antique" on upea! Olen aika kateellinen siitä sillä en ole yrityksistä huolimatta saanut kukkimaan vaikka kolmena kesänä olen sitä kylvänyt. Toivottavasti et pahastu kun linkitin tämän postauksesi omaan blogiini, poistan sen jos se ei sinulle sovi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on minustakin sykähdyttävän upea unikko, yksi kauneimmista. Onpas outoa, ettet ole onnistunut sen kanssa. Onhan paikka varmasti suht aurinkoinen ja maa ravinteikasta puutarhamaata. Ja eihän siementen kylvön jälkeen maa ole päässyt kuivahtamaan.
   Meillä kun on pintakuiva maa, niin joudutaan kastelemaan unikkoriviä päivittäin sateettomina jaksoina, onneksi vain alkukesällä. Ilman sitä, pioniunikot ei onnistu meidän pihalla.
   Kiitos linkityksestä, eli en lainkaan pahastu :)

   Poista
 6. Onko liian myöhäistä kylää vielä näin juhannuksen jälkeen vai vieläkö kerkeää kukkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt kylvää ja kesä jatkuu lämpimänä, niin nämä yksivuotiset unikot ehtivät hyvin kukkia. Tosin kuun mukaan hyvä kukkien kylvöaika alkaa vasta 11.7.2021.

   Poista