keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Kuukalenteri ajoittaa puutarhatyöt, ja aikaa säästyy

Kuukalenteri ajoittaa puutarhatyöt ekologisessa ja luonnonmukaisessa puutarhanhoidossa. Kun kokeilee kuun mukaan ajoittamista, niin näkee nopeasti, miten paljon siitä on käytännön hyötyä. Se selittää myös, miksi sen suosio kasvaa kohisten. Ja lähes kaikki ovat olleet ihastuksissaan myös siitä, että kuun mukaan ajoittaminen säästää aikaa.

Omenapuiden ja hedelmäpuiden leikkaaminen...

Kohta puoliin on taas omena- ja päärynäpuiden kevätleikkaus ajankohtaista. Jos ne leikkaa kasvavalla kuulla, niin odotettavissa on runsas vesiversojen kasvu. Tietää siis taas lisää leikattavaa. Eli silloin ei ole hyvä hedelmäpuiden leikkausaika. 
Hyviä hedelmäpuiden leikkauksen ajankohtia on useita niin keväällä kuin heinä-elokuussakin. Päivät voi katsoa tosi tarkkaan, jopa niin, että kukkien ja hedelmien sato pitäisi perinnetiedon mukaan olla suurempi. 

Kuukalenteri ajoittaa kylvöt, istuttamiset ja mullanvaihdot...

Olen tehnyt erilaisia kylvötestejä kuun mukaan tosi paljon. Niissä selvästi tulee aina esiin se, että parhaiten itäneet ja kasvuun lähteneet kasvit on kylvetty tai istutettu parhaana ajankohtana kuun mukaan. Se on tietysti kasviryhmän mukaan eli porkkanalle vähenevä kuu ja pelargonille kasvava kuu. Ja vielä kun valitsee tarkemmin päivät eli parhaat, niin onnistuu parhaiten. 
Vaihtoehtoja on siis useita. On ne parhaat päivät kyseiselle kasville, sitten yleishyvät päivät ja sitten on ne päivät, jolloin vielä kannattaa istuttaa. Huonoina päivinä en itse enää suostu kylvämään tai istuttamaan. 
Näin kuun mukaan tarkemmin ajoittamalla pääsee helpommalla kasvin hoidossa eikä tarvitse tehdä uusintakylvöjä.
Lisää aiheesta Esikasvatus kuun mukaan 

Rikkaruohojen ja vesakon torjunnassa ajoittaminen on super tärkeää...

Ehkä kaikkein selkein ajansäästö tulee kitkemisen ja vesakon raivauksen ajoituksessa kuun mukaan. Sillä niin iso ero on lopputuloksessa, jos kitkee hyvänä kitkemispäivänä, verrattuna tosi huonoon kitkemispäivään. Eli säästyy hurjasti aikaa ja samalla rikkaruohot vähenevät pienemmällä työllä. Ehkäpä siksi niin rakastan kitkemistä 😍
Tästäkin olen kirjoitellut aiemmin eli Rikkaruohojen hävitys tehokkaasti  sekä  Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä.  

Kuukalenterista hyötyä myös muissa pihatöissä...

Sitten on vielä paljon muita pihatöitä ja sisäkasvien hoitoa, mitkä kannattaa tehdä kuun mukaan ajoittaen. Yksi näistä on tietysti kompostin ja kompostorin hoito. Esimerkiksi juuri eilen ja tänään oli hyvä päivä kompostorin talviajan tyhjennykseen tai pintaosan sekoittamiseen. 
Kuukalenteri antaa siis rytmin kompostien hoitoon ja ne tulee siten hoidettua säännöllisesti. Ja tuloksena saa vuosittain hyvää multaa.

Kasvien kastelu kuun mukaan eli #kastelupäivät on myös koettu erittäin toimiviksi. Tällöin sisäkasvit alkavat voida paremmin ja ötököitä on vähemmän.

Koettua tietoa, ei siis uskon asiaa...

Olen kirjoitellut tästä aiemminkin monta kertaa, mutta päätin kirjoittaa nyt vielä uudelleen. Nimittäin muutama ihana blogin lukija otti puheeksi tämän "oudon kuuhulluuden", kun nähtiin kasvokkain. Olivat ihmetelleet, mutta eivät olleet rohjenneet kysyä täällä blogissa 😊

Eli kuun mukaan ajoittaminen on todella vanhaa perinnetietoa eli kansanperinnettä. Sitä on käytetty ympäri maapalloa tuhansia vuosia. Meillä Suomessa tämä perinne katkesi silloin, kun tuli koneet ja väkilannoitteet, eikä enää oltu niin "luonnon armoilla".

Puutarhaterkuin Sari


Ps. Koska pidän paljon kursseja harrastelijoille, niin tein tästä kuutiedosta puutarhanhoidossa myös Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin. Siellä selitetään, mikä ero eri päivillä on ja mitä ehdottomasti kannattaa välttää. 
Verkkokurssilla on myös oma suljettu facebook-ryhmä, johon tulee jatkuvasti ajankohtaisista puutarhatöistä yms. muistutteluja. Lisätietoja kurssista löytyy Puutarha Studion sivuilta. 

2 kommenttia:

 1. Ei ole mitään huuhaata! Jo isoäitini opetti kukkien mullanvaidon kuun mukaan. Hän oli oikein kukkataituri sisäkukissa ja puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että teillä on tämä perinnetieto siirtynyt jälkipolvelle :)
   Siitä on kyllä iso apu kaikissa kodin töiden ajoittamisessa. Itse suunnittelin tekevänä kevätsiivousta ensi viikolla, kun on vähenevä kuu, eikä vielä voi vaihtaa sisäkukkiin multia.

   Poista