maanantai 22. heinäkuuta 2019

Hedelmäpuiden leikkausaika lähestyy, ja testaus

Näin heinä-elokuun vaihteessa leikataan hedelmäpuita. Itse valitsen sopivimman ajankohdan aina kuun mukaan. Silloin leikkaus tapahtuu ns. luonnon omassa rytmissä ja leikatut kasvit voivat hyvin. Samalla varmistuu, ettei tule leikattua super huonona ajankohtana, kuun mukaan.
Jutun lopussa on vielä raivaussaksien testistä.

Hedelmäpuiden leikkausaika heinä-elokuussa...

Etenkin luumu- ja kirsikkapuut leikataan näin heinä-elokuussa, koska kevätleikkauksessa niistä vuotaisi herkästi kumivuotoa. Tämä loppukesän leikkausaika sopii myös loistavasti omenapuille ja päärynäpuille kevään lisäksi. Sillä jo loppukesän ajankohta vähentää uusien vesiversojen kasvua, etenkin kun valitsee oikeat päivät kuun mukaan eli...
23.-24.7.2019 ja 19.-21.8.2019

Vuotavat puut ja pensaat...

Noina ajankohtina on siis hyvä leikata myös muutkin vuotavat puut ja pensaat, jos siihen on tarvetta.
Niitä ovat esim. koivut, vaahterat, pensasmaiset vaahterat, koristekirsikat, hevoskastanjat ja jalopähkinät.

Ajankohta sopii myös muidenkin puiden leikkaamiseen. Lisäksi on hyvä muistaa, että aina kun leikataan pensaita tai puita, se tehdään harkiten ja kasville sopivalla tavalla.

Meillä pitänee leikata huomenna tästä rusokirsikasta muutama alaoksa pois. Se on siis koristekirsikka. Myös hevoskastanjasta sahataan alaoksa, jotta isompi kuorma-auto mahtuu pihaan. Keväällä saatiin vähän palautetta, että pihatie on liian ahdas isolle autolle 😃

Raivaussakset testissä - blogiyhteistyö Gardena

Sain keväällä testaukseen Gardena raivaussakset eli voimasakset. Näillä Gardena EnergyCut 600B saksilla saa leikattua 4 cm paksuisia oksia. Joten piti heti testata alasleikatun onnenpensaan versoihin. Leikkaaminen oli tosiaan kevyttä, koska saksissa on ns. integroitu voimavälitys. 

Koska meillä on innokas oksien pilkkoja, niin sakset ovat aina kovassa käytössä. Ja kun kysyin, miltäs nämä sakset tuntuvat käytössä, niin kuulemma iloisesti saa oksat pätkittyä. Isommat pätkät menee polttopuuksi ja pienempi silppu kompostin katteeksi. Kuvassa on vain pieni osa kesän pilkkomisurakasta 😊

Pidempivartisilla saksilla ulottuu ylemmäs...

Toinen hyvä konkreettinen etu näissä raivaussaksissa on se, että niillä ulottuu vähän korkeammalla oleviin oksiin kuin tavallisilla oksasaksilla. Toki ylempänä olevat oksat vaativat latvaleikkurit.
Kuvassa leikkaan terijoensalvasta kuivuneita alaoksia. Nekin leikataan nyt lähipäivinä.
Sain Gardena Raivasusakset testaukseen Gardenalta.

Vesakon ja kurtturuusun hävityspäivät...

Muistattehan, että vesakon ja hävitettävien pensaiden alasleikkauksen ajankohta on vasta kuun lopulla, ei siis vielä! Tarkemmat päivät näkyy Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä -postauksessa.

Helleterkuin Sari

14 kommenttia:

 1. Olen jo vuosien ajan leikannut omenapuista vesiversot heinä-elokuussa. Muuten omenapuissamme leikkaustarve on aika vähäinen. Nyt mietin, voiko koristeomenapuuta leikata tähän aikaan? Aamuruskossa on yksi oksa niin alhaalla, että se haittaa kulkua ja vaikeuttaa syksyllä jänisverkon asentamista.
  Olen hankkinut muutamia Gardenan tuotteita ja olen niihin tyytyväinen. Takuuaikakin on aika pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koristeomenapuuta voi myös leikata tähän aikaan. Ja itse asiassa nyt kannattaakin käydä puut läpi, etenkin ne jotka kasvavat reippaammin.
   Tosiaan noilla raivaussaksilla on 25 vuoden takuu! Aika uskomatonta! Meillä ei ole tässä puutarhamyymälää lähistöllä, joten ostettiin pikaisesti halvat oksasakset marketista. Niissä oli 2 vuoden takuu, ja hajosivat jo alle kahden kuukauden käytön jälkeen.
   Eli todettiin sitten, että kannattaa jatkossa hankkia vain laadukkaita saksia ;)

   Poista
 2. Enpäs tiennytkään, että tietyt päivät ovat tärkeitä hedelmäpuita leikatessa. Hyvä tietää😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sen monet ovat kokeneet :) Eli kuun mukaan kun valitaan ajankohtia puutarhatöille, niin hedelmäkasvit pyritään hoitamaan hedelmäpäivinä. Siis mikäli muuten ajankohta on sopiva hommaan.

   Poista
 3. Hyvä, että laitoit päivät tiedoksi! Olen suunnitellut vesiversojen ja ehkä joidenkin muiden tarpeellisten oksien poistoa. Mieluummin sen tekee oikeaan ajankohtaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa leikata puita vain oikeaan aikaan, niin välttyy vesiversojen kasvulta. Se sama on muuten kevätleikkauksissakin. Nekin kannattaa tehdä silloin oikeaan aikaan, niin näin loppukesällä ei ole vesiversojen leikkaamisia :)

   Poista
 4. Siis tänään tai huomenna on heinäkuun leikkaukset tehtävä... mikä ettei!:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Vielä ehtii hyvin leikkaamaan. Ja jos nyt ei kaikkea saa leikattua, niin seuraava aika onkin sitten noin kuukauden kuluttua.

   Poista
 5. Hei Sari, voin myös leiksta aronian tänään? Hyvässä kunnossa oleva pensasaita on ja sellaisena sen haluan myös pitäö, joten eikö tänään ole myös hyvä aika sen leikkaamiseen? Hyvää kesää ja terkkui 🙂❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kyllä tänään voi leikata muotoon myös pensasaidat, kuten aronian. Varsinkin jos se on jo kasvanut sopivan korkeaksi, eikä sille toivota rajua uutta kasvua.
   Ihanaa kesän jatkoa sinullekin!

   Poista
  2. Kiitos Sari. Nyt on leikattu ja hyvä niin. Kaunis kiitos kaikusta neuvoista! Hyvää kesää Sinullekin <3

   Terkuin
   Tina

   Poista
  3. Ole hyvä :) Ja oikein ihanaa kesän jatkoa sinullekin!

   Poista
 6. Hei, kyselit uutiskirjeessä, mistä kiinnostaa lukea jatkossa. Fengshui ja kasvien symboliikka, kuun vaiheet, puutarhan kasvien hoito ja vehreän ja hyvinvoivan puutarhan ylläpitoa koskevat vinkit kiinnostavat täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon toiveista!
   Tosiaan olen muuttamassa blogia, kuten jo uutiskirjeessä mainitsin. Nuo sinunkin toiveesi otan huomioon, ja sen voin jo sanoa, että kuun vaiheiden käyttö puutarhanhoidossa tulee jatkumaan :)

   Poista