keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Ne vanhat laventelit

Nämä vanhat laventelit ansaitsevat ihan oman postauksen, joten tässä nyt niistä. Ne ovat kyllä vilahtaneet monessakin postauksessa, sillä ne kukkivat ryhmäruusujen seassa ja näky on nyt kukinta-aikaan tosi upea. Ja kauneuden lisäksi, niissä on niin ihana tuoksu.

Laventelit leviävät siemenistä...

Aika uskomattomasti nämä vanhat laventelit ovat valloittaneet ryhmäruusujen paikan. Eli ne on levinneet siemenistä ruusujen väleihin ja jopa ruusun "sisälle". Niitä ei kyllä raaski kitkeä pois, mutta ovat jo vähän liian leviäviä... mikä on tavallaan aika uskomatonta. Laventeli on nimittäin hieman arka perenna.

Tässä kuva samasta kohtaa kuusi vuotta sitten. Eli laventelit oli istutettu riviin villiviiniseinämän eteen. Laventelien edessä oli ruusuryhmä.
Ihan ällistyttää nyt, kun katselee näitä kahta kuvaa 😃
Oikealla oleva lilja on kuningaslilja, josta postaus Tuoksuvat kuningasliljat ja tumma värililja.
Kuningasliljojen vieressä on se upeasti kukkinut puupioni, mikä ei nyt näy kuvassa. Puupioni kukassa -postauksen yhdessä kuvassa taustalla vihertää nämä laventelit.

Vanhat laventelit on alun perin kylvetty itse siemenistä ehkä 15 vuotta sitten. Ne kasvoivat ensin kasvimaalla ja sieltä siirrettiin tähän villiviinin eteen, jossa ne ovat olleet jo tosi kauan.

Nämä tähkälaventelit eri sävyissä...

Näiden laventelien virallinen nimi on siis tähkälaventeli. Alun perin niiden kukat olivat saman sävyisiä. Nyt seassa on tummempaa ja vaaleampaa kukkaa.
Tämä vaaleansininen laventeli ja vaaleanpunainen ryhmäruusu on aika hempeät yhdessä 😍


Tähkälaventeli on hyvä kasvi pölyttäjillekin eli kuvan kimalaisille sekä perhosille, mehiläisille, kukkakärpäsille yms. Kuvassa näkyy myös laventelin auennut kukka.

Vanhan laventelin siirto onnistui...

Keväällä kunnostimme kevyesti ryhmäruusualuetta ja pari vanhaa isohkoa laventelia piti siirtää toiseen kohtaan. Se oli ainoa keino, jotta saadaan ryhmään uusia ruusuja kuolleiden tilalle.
Koska keväällä töissä on niin kiirettä, päästiin siirtohommaan vasta toukokuussa. Se oli vähän myöhäinen aika siirtää puumainen laventeli.
 Siirretty laventeli näyttää nyt tältä ja sen takana pilkottaa toinen. Hieman siis kärsivät, mutta säilyivät onneksi elossa.

Mutta ruusut, jotka istutettiin tilalle, eivät ole lähteneet kunnolla kasvuun. Siksi kuvan keskellä näkyy noin paljon multaa. Hmm. ensi keväänä pitänee ostaa uudet taimet.

Laventelin hoito-ohjeet...

Tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) viihtyy aurinkoisella paikalla, läpäisevässä ja niukkaravinteisessa maassa.
Sanotaan, että se vaatisi kuuman paikan ja liikalannoitus heikentäisi sen talvenkestävyyttä. Meillä noita ryhmäruusuja lannoitetaan kunnolla keväällä ja kesällä uudelleen, mutta kummasti laventelit vain kasvavat niiden seassa.

Alkutalvesta olemme laittaneet ryhmäruusuille talvisuojaukset, mutta varsinaisesti laventeleja ei olla suojattu. Ostin kerran keväällä uusia taimia, joista osa suojattiin ekana talvena. Vain hyvin suojattu säilyi hengissä, mutta muut ostotaimet kuolivat. Taimet olivat siis ulkomaisia.

Tähkälaventelit ovat puuvartisia, joten niitä leikataan vasta keväällä ja silloinkin vain paleltuneet oksat ja latvat pois. Jos ne alkavat olla liian korkeita, niin niitä voi hieman madaltaa ja muotoilla.


Kesäisin terveisin SariPs. Huomasittehan, että nyt alkoi vähenevä kuu, joten perennojen, pensaiden ja kukkien istutuksessa on nyt noin 2 viikon tauko. Sen sijaan esimerkiksi retiisin siementen kylvöön on nyt hyvä ajankohta.

4 kommenttia:

 1. Onpa ihania laventelipuskia! Voisiko näistä saada siemeniä? Saisivat kasvaa ruusujen, kärhöjen ja liljojen kaverina,olisi siinä myös akileijoja ja pioneitakin seurana.
  Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin aika komeita, kun ollaan leikattu niitä vain vähän :)
   Näkee vähän myöhemmin, saako noista siemeniä. Kerätään niitä nimittäin kuivattavaksi. Ei kuitenkaan kaikkia :)

   Poista
 2. Kauniin näköinen tuo laventelin ja ruusun yhdistelmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin se on niin upea pari, etenkin nyt kun ruusun kukat ovat avautuneet :) Sitä vain ihmettelen aina, että viihtyvät noin hyvin yhdessä.

   Poista