lauantai 13. heinäkuuta 2019

Lisää kukkia nurmikkoon

Rakastan tätä meidän kukkanurmikkoa! Se on niin kaunis, etenkin tietyssä valossa. Sitä ollaan vaalittu ja hoidettu tänä vuonna huolella ja kuun mukaan. Monet nimittäin pilaavat upean kukkanurmikkonsa eli kukkivan nurmikon väärällä hoidolla. 
Nyt seuraavaksi aionkin lisätä tätä pihan alaosaan.

Mitä kuuluu syyskuussa kylvetylle kukkanurmikolle...

Monet luonnonkukat kukkivat vasta toisena vuotena kylvöstä, mutta ketoneilikka kukkii jo hyvin. Seassa on pieniä lehden alkuja ja onkin jännä nähdä, mitä niistä tulee.
Tämä on siis se viime kesänä kuivunut nurmikkokaistale, johon kylvin kukkanurmikkoon sopivia kotimaisia lajeja. Siitä lisää Kukkanurmikko kuivuneesta nurmikosta -postauksessa.
 Kohtaa olisi jo kannattanut leikata ruohonleikkurilla, mutta koska on ollut niin kuivaa, niin ei olla hennottu. Nyt se saakin levitä lisää siemenistä. Ensi kesänä kohtaa on jo pakko alkaa leikata.

Lisää kukkia alapihan nurmikkoon...

Se on siis seuraava projektimme. Ja taas aion valita kotimaisia eli Suomen luonnonkasveja sekä ehkä muutaman puutarhakasvin. Kasvivalinnassa on tietysti tärkeää samat asiat, mitkä ovat vaikka perennapenkin suunnittelussa. Silloin siemenet lähtevät varmimmin hyvään kasvuun ja jatkossa ne myös alkavat levitä itsestään.
Suunnittelussa ei onneksi ole vielä kiire, sillä siementen kylvö on hyvä ajoittaa syyskuulle, jolloin ei tarvitse kastella 😊

Yhteen sammaleiseen kohtaan on kivasti kasvanut niittyhumalaa. Se onkin suosikkini kukkanurmikossa.
 

Kukkanurmikko on helppo ekoteko...

Kukkiva nurmikko on ekoteko monessa mielessä. Ensinnäkin kun siihen valitsee niitä kukkia, joista kimalaiset ja perhoset pitävät, niin auttaa sillä tärkeitä pölyttäjiä. Toinen tärkeä asia on se, että kukkanurmikkoa ei tarvitse leikata kuin 2-4 kertaa kuukaudessa. Kolmanneksi, siten saa lisättyä luonnonkasveja omalle pihalle.
Lisää aiheesta vanhemmassa postauksessa  Ekologiselle kaupunkipihalle kukkanurmikko.

Kasvivalintaa ja hoito-ohjeita...

Jos kaipaat tietoa kukkanurmikolle sopivista kasvilajeista sekä erilaisista tavoista tehdä sellainen, löydät tietoa verkkokurssilta. Samoin siellä on ohjeet, miten kukkivaa nurmikkoa kannattaa hoitaa, jotta kasvit lähtisivät leviämään, eivätkä väärällä hoidolla ala kärsiä ja kitua.

Lisätietoja kurssista löytyy Kaunis satumainen kukkanurmikko, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Lehmukset kukkii parhaillaan...

Olettehan huomanneet, että lehmukset kukkivat parhaillaan. Meillä metsälehmus oikein surisee, kun sen kukissa on nyt niin paljon kimalaisia, kukkakärpäsiä ja muita pörriäisiä. Ja mikä ihaninta, lehmuksen kukissa on myös niin upea tuoksu 😍
Olenkin tehnyt puistolehmusten kukinnasta postauksen eli Lehmus kukkii nyt hurmaavan tuoksuvasti.

 Pörriäisterkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Niittyhumala näyttää kivalle. Meilläkin on jonkin sortin pieni, surkea ketomainen alue nurmikon nurkassa. Itekseen syntyny tai aina ollu siinä. Välillä se jätetään leikkaamatta joksikin aikaa, mutta sitten mies saattaa"unohtaa" että piti säästää. Toisaalta, kun meillä saattaa olla pihalla käärmeitä, niin pyritään pitämään nurmikko lyhyenä, ne huomaa silloin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä pitää nurmikko leikattuna, jos pihalla on ollut käärmeitä.
   Meilläkin nurmikko, siis kukkanurmikko, leikataan yleensä kerran viikossa. Nyt tällä viikolla jätettiin leikkaamatta, koska apila on niin komeassa kukassa.
   Leikkaamattomat nurkkaukset on selvästikin "trendi" :) Meillä nimittäin on myös sellainen, täynnä lehtomaitikkaa.

   Poista
 2. En ole oikein nurmikon ystävä, mutta kukkanurmikko on toinen jutta ja se on ollut meidän huonokuntoisen nurmikon pelastus. Meillä on ollut muutenkin niin kuivaa, että nurmikkoa ei ole juurikaan voinut leikata eikä se ole kauheasti kyllä kasvanutkaan. Talon pohjoispuolella on nyt alkanut ihanasti levitä niittyhumala, jota sinne istutin monta vuotta sitten. Paahteisella eteläpuolella, jossa nurmikkomme on lähes palanut tässä kuivuudessa, on ajuruoho jaksanut levitä ihanaksi matoksi. Itäpuolella taas apila on kukkinut kauniina ja pörriäiset ovat vierailleet ahkerasti puutarhassamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti teillä on ihan omat kasvit eri puolilla taloa :)
   Minäkin kylvin silloin syksyllä ajuruohoa, mutta vielä sitä ei näy tai ainakaan en tunnista sitä noista pienistä aluista. Ajuruoho on niin ihana kukkiessaan ja tosi tärkeä monelle pölyttäjälle.

   Poista