maanantai 20. elokuuta 2018

Kirjopeippi eli värinokkonen - pistokas talvisäilytykseen


Tässä taas toivepostaus eli miten upean kirjopeipin saisi säilytettyä talven yli. Helpoin ratkaisu on ottaa siitä nyt pistokkaita ja kasvattaa niistä sisäkukka. Keväällä voi sen sitten istuttaa taas ulos kesäkukkaruukkuun. 

Kirjopeipin lisäys pistokkaasta...

Sen latvoista katkotaan pätkät eli pistokkaat. Kuvissa on aika ihanteellisen mittaisia pistokkaita sillä liian pitkät ei ole hyviä eikä liian lyhyetkään. Paras aika pistokkaiden ottoon on aina kasvava kuu.
Pistokkaasta otetaan alimmat lehdet pois ja jäljelle tulee jäädä ainakin yhdet lehdet.

Sen jälkeen pistokas laitetaan multaan. Itse painan vanhalla värikynällä reiän multaa, johon sitten laitan pistokkaan varren. Näin varsi ei vioitu. Kohta, jossa oli alimmat lehdet on hyvä jäädä mullan pinnan alapuolelle eli kuvassa lyijykynä osoittaa mullan pintaa ruukussa.
Monilla kasveilla juuret kasvavat helposti noiden poistettujen lehtien kohtaan. Lopuksi kastellaan ja laitetaan ne valoisalle ikkunalle, johon ei paista aurinko. 

Pistokkaat voi myös laittaa vesilasiin, samalla idealla. Ja kun juuret ovat kehittyneet, pistokkaat istutetaan ruukkuihin.

Kirjopeipin nuput kannattaa poistaa, niin se kasvattaa paremmin juuria. Kuvassa pieni nupun alku kasvamassa latvassa. 

Kirjopeippi eli värinokkonen

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ennen tätä sanottiin aina värinokkoseksi, mutta nykyään sen virallinen nimi on isokirjopeippi (Solenostemon scutellarioides). Se on yksi helpoimmista sisäkasveista ja kesäkukista. Se kasvaa koko ajan pituutta, ja uusia versoja varsien lehtien kohdista eli lehtihangoista.

Näistä on leikattu latvaosat pistokkaiksi. Ja todennäköisesti alkavat kasvattaa nopeasti uutta kasvua noista lehtihangoista. Joten en vielä heittänyt näitä pois vaan vein ne takaisin parvekkeelle.

Tältä ne näyttivät ennen leikkaamista eli ovat jo aika korkeita. Jos ne ottaisi syksyllä ikkunalle, niin alimmat lehdet tulevat talvella kellastumaan. Voisivat olla siis aika rönttösen näköisiä hujoppeja. Siksi pienet taimet on kivempia pitää ikkunalla 😊

Taidan kuitenkin ne kauneimman väriset ottaa kokeeksi ikkunalle, sitten kun ulkona alkaa olla jo kylmä. Eivät muuten kestä pakkasta yhtään!

Nämä on se samat kirjopeipit, jotka kylvin siemenistä helmikuussa ja joista oli postaus Mitä kuuluu siemenistä kylvetyille värinokkosille.


Edit - sain hyvin talvehtimaan ison limenvihreän värinokkosen. Se jatkoi keväällä kasvua vielä isommaksi, joten tilan puutteen vuoksi kesällä leikkasin sen pienille tapeille. Värinokkonen kasvatti tappeihin uudet terhakkaat versot eli on todella sitkeä kasvi.


Lisää kesäkukkien talvisäilytysohjeita:

Daalian istutus, ja talvisäilytystesti
Daalioiden hoito ja talvisäilytys
Daaliat kellariin

Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin
Pelargonien talvisäilytys
Pelargonien mullanvaihto ja leikkaus keväällä

Vanhat ja uudet verenpisarat, ja niiden talvisäilytys
Verenpisaran talvettaminen
Vanhan suklaakosmoksen mullanvaihto

Sadeterveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Kiitos, tämä oli hyödyllinen vinkki, jota tulen kokeilemaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Sussi :) Ennen värinokkosia oli lähes joka kodin ikkunalla ja ne uusittiin pistokkaista joka vuosi. Niin ne pysyivät kauniina ja samalla siitä sai alkuja tyttärille ja miniöille ;)

   Poista
 2. Värinokkoset ovat aivan ihania. Voi sitä värikirjoa! Itse olen myös napsinut nyt pistokkaita niistä ajatellen talvea. Kesän alussa teimme ystävän kanssa niin, että tarkoituksella ostimme erivärisiä värinokkosia ja sitten vaihtelimme pistokkaita. Kesän aikana niitä kertyikin molemmille useammanlaisia, kun molemmat niihin höyrähdimme. Khih.
  Kivaa tiistaita Sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin Lepaan näyttelyssä värinokkosia ja niiden värivalikoima oli ihan hurja. Tietää siis ensi kesänäkin taas jänniä värejä myymälöissä.
   Tuo onkin loistava tapa saada paljon erilaisia värivariaatioita, ja helpommalla kaksin kuin yksin ;)
   Ne on kyllä niin helppoja lisättäviä, että ei taida toista yhtä helppoa olla.
   Ihanaa päivää sinullekin!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä. Ajattelin yrittää talvettaa isommat värinokkoset, mutta kasvattamalla pistokkaita tulee varmistettua että ensi keväänä on jo hyvän kokosia taimia, eikä tarvitse kasvattaa käyttää aikaa siemenestä kasvattamiseen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Moni ikkunalla talvetettava kasvi on pienenä taimena helpompi säilyttää kuin isona ja vanhempana kasvina. On myös kauniimman näköinen pimeimpään talviaikaan. Ja tosiaan se siemenistä lisääminen on kyllä helppoa, mutta pitää aloittaa jo talvella ;)

   Poista