maanantai 6. syyskuuta 2010

Daalian hoito syksyllä ja talvisäilytys

Kuuman kesän jälkeen, daaliat alkavat vasta nyt kukoistaa ja kukkia kunnolla. Nuppuja kehittyy vielä ihan mielettömästi.
Eli näitä kannattaa vieläkin kastella, jos sade ei kastele niiden multaa. Ehkäpä vielä hieman lannoittelisinkin.Tärkeä hoitotoimenpide pitkin kesää on kuihtuneiden kukkien leikkaus. Kuvassa oikealla ylhäällä on kuihtunut kukka, jonka kuvanoton jälkeen leikkasin pois kukkavarsineen.
Kuvan alareunassa vasemmalla on kaksi nuppua. Nuppu on yleensä aina pyöreähkö.


Alla on jättisuuri daalia. Sen kuihtunut kukka näkyy yläosassa keskellä tummana kukkavarren päässä. Sekin siitä leikattiin pois....


Tämän daalian kukka on todella iso. Kuvan taustalla näkyy metsälehmuksen lehtiä, jotka ovat heti daalian takana. Siitä pystyy vähän paremmin hahmottamaan kukan kokoa...
Tämä daalia on pakko tukea ajoissa jo kesäkuussa. Sade helposti pilaa sen kerrotut kukat ja tuuli riepottelee painavia kukkia. Kovia kokeva daalia siis, ja niin kaunis : )

Daalian talvisäilytys:

Kun pakkanen on mustuttanut daalioiden varret, annetaan juurakon vielä olla maassa pari päivää, ennen niiden ylös kaivamista. Varret leikataan lyhyiksi tapeiksi. Multaisia juurakoita hieman kuivatellaan nurmikolla/katoksessa, jotteivät ne heti mätänisi talvisäilössä.
Juurakot säilytetään pimeässä ja viileässä kellarissa/ kylmähuoneessa/ varastossa tms. Lämpötila ei saa mennä pakkasen puolelle.
Jos kellari on kosteahko, voivat juurakot helposti mädäntyä. Tällöin ne laitetaan ilmavasti säilytykseen.
Jos kellari sen sijaan kuin kuiva, voivat juurakot kuivua liikaa talvella. Ne voidaan silloin peittää esim sanomalehdellä, jota sumutellaan hieman talven aikana.
Me olemme säilyttäneet daalian juurakot kellarissa muovilaatikoissa, joissa on sivuilla isot tuuletusaukot. Naapuri taas säilyttää ne kylmähuoneessa, juurakot ämpäriin nostettuna.... Siis tapoja on monia.

Edit- juurakot voi myös laittaa lannoittamattomaan ja kalkitsemattomaan turpeeseen. Kuulemma se auttaa niin kosteassa kuin kuivassakin talvetustilassa. Testaan sitä talven 2017, ja kerron siiten kuinka kävi.
Edit- testi tehty, ja ero näkyy selvästi  Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksesta. Siinä myös istutettiin daalian juurakot toukokuun alussa maahan ja esikasvatukseen.
.
Olisi taas tosi kiva kuulla, miten sinä olet saantu daalian juurakot säilymään, vai onko talvisäilytys epäonnistunut...
.
Otin nuo kuvat eilen sunnuntaina : )

25 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta! Pohdiskelin tässä juuri, tohtisinko vielä antaa lannoitetta daalioilleni joista peurat ovat toistaiseksi syöneet kaikki nuput (vaikka ruukut ovat ihan portaan pielessä!, höh). Jospa ne kehittelisivät edes jonkin kukan... Kanaverkon kattama daalia nyt ei ole kaikkein kaunein versio, mutta pakko kai se on.

  VastaaPoista
 2. Saila - nyt kun koko viikoksi on luvassa aika lämmintä, niin todenäköisesti nuo nuput jaksavat vielä komeasti kehittyä. Eli pieni lannoitus antaa potkua niille...
  Harmillisia nuo peurat, vaikka suloisia ovatkin.... Toiset joutuvat aitaamaan kaikki kasvi, koirien takia ; )

  Aila - sinä taisit viedä ne sisälle torniin ennen pakkasia, siis lehtevinä.
  Daaliat tuntuvat olevan aika sitkeitä kasveja ! No pakkasta ne eivät siedä. Meillä erikoiset ja uudet daaliat eivät ole aina säilyneet kellarissa, mutta nuo vanhat ovat ongelmitta...
  Voi, sinulla on ollut valkoisia. Yksikään ostamani valkoinen daalia ei ole säilynyt talven yli : /

  VastaaPoista
 3. Kiitos onnitteluistasi Sari, ilo!
  Onpa mukavaa nähdä kuva sinusta, nyt tunnistan, jos vastaan törmätään!
  Daaliasi ovat kauniita, itselläni ei niitä olekaan, mutta kyllä meillä vielä kaikki kesäkukat kukkii, naapurit laittavat jo havuja purkkeihin ja ovat korjanneet kesäkukat pois, mutta miksi jos kauniisti kukkivat ja on vielä lämmintä, niin minä ainakin nautin.
  Annetaan kaikkien kukkien kukkia..vielä,hi!

  Iloisin mielin toivotan myös sinulle hymyä päivääsi!

  VastaaPoista
 4. Ihania daalioita, mulla on tosiaan kanssa oikeestaan vain yksi joka kukkii kunnolla ja muissa on tosi paljon nuppuja...pitääkin mennä samantien katsomaan, onko kuihtuneiden kukkien leikkaustarvetta. toivotaan, että on lämmintä vielä pitkää, jolloin daaliat ilahduttavat meitä kukinnallaan. Sinulla on kauniin värinen tuo vaaleanpunainen..minullakin piti olla vaaleanpunainen, mutta se olikin valkoinen tosi iso ja siinä oli violetteja viiruja..
  Olen joskus aikasempina vuosina talvettanut äidiltä saamani "jöriinin juurakan" se oli tumma punainen..mutta nykyään mulla ei sitä enää ole. Onko muuten jöriinin ja daalia sama asia? Äitini aina puhuu jöriineistä ;=)
  Minä tässä mietin, että tulisinko kärhökurssillesi jotenkin tekisi mieli tulla, kun olen ajatellut niitä enempi istutella...;=)
  Sopis kyllä aikatauluun...

  VastaaPoista
 5. Ihastelin torilla syysdaalioita, jopa ajattelin ostaa syksykukkijoiksi.
  Taidankin hakea ruukullisen niitä, kun kerroit niiden kukinnan jatkuvan syksyyn.

  VastaaPoista
 6. Viime syksynä laitoin daalianjuurakon muoviseen kukkapurkkiin ja purkin autotallin nurkkaan. Asteita reilu kymmenen.

  Muutaman kerran talvella heitin päälle lunta ja kevään korvalla ruukussa näkyi kuin näkyikin vihertävää. Asustelee nyt kasvihuoneessa ja kukkii.

  VastaaPoista
 7. Hienoja ovat Daaliasi, olisikohan tuo suurikukkainen samaa mitä on ystävälläni Rymättylässä, todella iso kukka.

  VastaaPoista
 8. Minulla on ollut tänä kesänä ekaa kertaa daalioita. Ostin niitä puutarhamessuilta, mukamas valkoisia, mutta olivat tuollaisia kuin sinun suurikukkaiset daaliasi. Niihin vain tuli ihan älyttömän pitkä varsi, ei niitä saanut tuettua kunnolla. Tulikohan annettua liikaa lannoitetta vai missä vika?! Ovat olleet siis tosi hankalia, eikä erityisen kauniita kun kenasivat vaan koko kesän.

  VastaaPoista
 9. Sirkka - annetaan vaan kaikkien kukkien kukkia, niin kauan kuin säät sen sallivat...
  Jos huomaat minut, niin kiskaise hihasta ; )
  Oikein kesäisiä syyspäiviä sinulle !

  Tuija - tule ihmeessä kärhökurssille. Sinne kuulemma mahtuu vielä hyvin, ryhmä on aika pieni : )
  Daalia ja joriini on sama kasvi. No jotkut voi kutsua sitä vaikkä jöriiniksi tai joksikin muuksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä : )

  arleena - daaliat kukkivat pakkasiin asti, kunhan muistaa kastella ja vielä vähän lannoittaa. Pakkanen palelluttaa sitten helposti koko kasvin, ellei siirrä sitä suojaan : )

  pioni - talvetuspaikkasi kuulostaa hyvältä, kun kerran säilyivät hengissä ja voivat hyvin : )

  tia - tuo iso vaaleanpunainen on kuulemma vanhaa kantaa. Saattaa hyvinkin olla samaa kuin ystävälläsi, sillä daaliaharrastajat vaihtelevat juurakoita. Tuo on siis saatu daalioiden keräilijältä : )

  kati - tuo meidän daalia on noin 150 cm korkea ja se on tuettu tukikepeillä ja narulla. Näin puun/pensaan oksistoa vasten se saa vähän tuulensuojaa ja näyttää paremmalta.
  Auringossa daalioiden kasvu on napakampaa, kun taas varjoisemmalla paikalla ne kasvavat korkeammiksi. Ja jos daalioita on keväällä ensin kasvatettu sisällä pitkään, ne voivat olla vähän honteloita.
  Me istutimme keväällä tuon juurakon suoraan maahan ilman esikasvatusta. Eli onkohan paikkasi liian varjoinen tai oletko esikasvattanut pitkään daaliasi ?
  Liikalannoitus taitaa yleensä vain kasvattaa lehtimassaa. Ja ilman lannoitusta taas daalia ei kuki : )

  VastaaPoista
 10. Ihania daalioita! Taidan kokeilla menisikö kellarissa minun daaliani juurakot...

  VastaaPoista
 11. Dahliat ovat kyllä todella kauniita!! Minä en vain ole saanut niitä menemään talvesta yli tuolla meidän kylmiössä.Varmaan pitäisi olla se maakellari.

  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
 12. Mari - kokeile ihmeessä : ) Talvisäilytys on oikeastaan tosi helppoa, kunhan muistaa käydä välillä katsomassa juurakoiden vointia. Siis näyttääkö kuivilta eli ovat kevyen kostutuksen tarpeessa jne.

  sarppa - onkohan noissa kylmiössä eroja. Naapuri on ainakin saanut isossa kylmiössä juurakot säilymään ämpäreissä. Hän siis vaan nostaa ne maasta suoraan ämpäreihin... Täytyykin kysäistä, kasteleeko hän niitä välillä.
  Mukavaa viikon jatkoa sinullekin !

  VastaaPoista
 13. Onpa komeita kukkasia...! Olen monesti näitä ihastellut, mutta en juuri tuon talvisäilytyksen vuoksi ole niitä hankkinut. Meillä ei ole kellaria tai autotallia, ja jääkaappiin en niitä viitsi laittaa ja tuskin ne säilyisivätkään.

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 14. Kauniita ovat!
  Blogissani on sinulle tunnustus:)

  VastaaPoista
 15. bean emäntä - bea´s - hih, varmasti herättäisi pientä ihmetystä jos jääkaapissa olisi isoja daalian juurakoita ; )
  Eihän kaikkia ihanuuksia tarvitsekaan olla omalla pihalla, niistähän voi vauttia myös ystävien ja tuttujen pihoilla, onneksi : )

  Susanne - oih, ihanaa !!! Kiitos !
  Laitan sen tänne heti kun ehdin. Toivottavasti ihan lähiaikoina...

  VastaaPoista
 16. Kiitos ohjeista! Koitan tänä vuonna ensimmäistä kertaa laittaa daaliat talteen.

  VastaaPoista
 17. Esmeralda - ole hyvä : )
  Daaliat tuntuvat talvehtivan tosi monenlaisissa paikoissa, viileässä. Eli todennäköisesti daaliasi talvetus onnistuu. Pidetään peukkuja : )

  VastaaPoista
 18. Hei! Kaupasta kesäkukaksi ostamani daalia on ollut niin upea koko kesän, ja on vieläkin täynnä nuppuja, että mietin sen talvettamista. Lueskelin ohjeitasi ja meillä olisi viileää tilaa hevostallissa. Voiko / kannattaako näitä kesäkukkia laittaa talteen?

  VastaaPoista
 19. Anonyymi - aina kannattaa kokeilla : )
  Yleensä hevostallin tyyppisissä tiloissa voi lattia kovilla pakkasilla olla tosi kylmä. Tällöin voi daalioiden laatikon alle laittaa vaikka puukalikat, ettei laatikko ole ihan betonilattiaa vasten.

  VastaaPoista
 20. Hei,

  Kiitoksia vinkeistä. Aloittelevana puutarhurina mietinkin että ne kannattaisi pakata kun vie sinne kellariin?

  Toivotaan että säilyisivät, yksi dahlia kukkia aivan ihanasti alkukesästä ja oli vielä mielettömästi kukkia ja nuppuja kun kaivoin sen ylös. 2 muuta dahliaa ehtivät juuri ja juuri puhjet kukkaan ennenkuin tuli kylmät ilmat. Mietinkin että onko niitä järkeä säilöä kun jos ne on ensi kesänä yhtä hitaita?

  VastaaPoista
 21. Karolina - daaliat kukkivat varmimmin täydessä auringossa. Kevyessä varjossa osa daalialajikkeista ei oikein ehdi kukkia.
  Ja tietysti daalian juurakot kannattaa istuttaa maahan mahdollisimman aikaisin keväällä.
  Aina kannattaa säilyttää daaliat, vasta muutaman kesän jälkeen näkee, kuinka varmoja kukkijoita ne ovat.
  Pidetään peukkuja daalioillesi, että säilyvät talven yli ja kukkivat ensi kesänä komeasti : )

  VastaaPoista
 22. Minulla on Dahlian mukulat kylmälaukussa kasvatussäkeistä talteenotetussa turpeessa pimeässä kylmäkellarissa - ja vielä kansi kiinni. Nyt (huhtikuun alussa)ne alkoivat nostaa päätään niin että kylmälaukun kansi nousee ylös. Voiko niiden antaa olla vaan vielä, vai pitääkö aloittaa kasvukausi jossain sisätiloissa (en viitsisi vielä lämmittää kasvihuonetta, kun yöpakkasia saattaa olla 5-10 astetta)? t. Jukka

  VastaaPoista
 23. Minuakin kiinnostaa tietää mitä itäville daalian juurakoille pitää tehdä? Milloin ne voi istuttaa ulos? Riittääkö, että maa on niin sula, että lapio uppoaa, entä voivatko yöpakkaset pilata koko juurakon?
  -Mia-

  VastaaPoista
 24. Jukka - Tampereen eteläpuolella ei esikasvatusta tarvita eli itse pidän juurakot kellarissa toukokuuhun asti. Pienet uudet versonalut eivät haittaa, ne kuuluvat asiaan : ) Kirjoitan lähipäivinä "uuteen" blogiini daalian juurakoista... http://www.asuntomessut.fi/blog/sarin-puutarhat

  Mia - pienet versonalut keväällä kertovat, että juurakko on hengissä : ) Kirjoitan tällä viikolla postauksen daalian juurakoista "uudessa" blogissani... http://www.asuntomessut.fi/blog/sarin-puutarhat

  VastaaPoista
 25. Jokainen daalian juurakko on yksilö kuten kukka simenetkin. Niissä on oma geeni siksi ne kasvaa monesti eri mittaan ja kukinta on erinlainen. Daalioiden glonaus on mennyt vauhdilla eteenpäin ja lajikkeita on tuhansia. Osassa niissä vahva geeni pohja osassa ei.On ns kerta käyttö daalioita. Vanhat kannat on turvallisia jos niitä jostain löytyy? Kaikki juurakot ei siedä talvi säilytystä ja tästä ei ole hyvää informaatiota saatavilla mikä kestää mikä ei?

  VastaaPoista