Ja sisällä on aivan huumaavan ihana tuoksu.... syysleimut tuoksuvat niin upeasti...
Tänä vuonna syysleimut kaipasivat jakamista, sillä sen ihan näki, että niiden kasvu oli jo keväällä heikompaa. Siitä onkin jo lähemmäs kymmenen vuotta kun nämä on viimeksi jaettu. ..
On muutama perenna, mikä kannattaa jakaa melkein joka vuosi. Itse jaan punatähkät aina keväisin, niin ne kukkivat syksyllä upeasti. Sitten on kasveja, jotka jaetaan noin 5 vuoden välein eli esimerkiksi syysleimut. Perennoissa eli kukkapenkkikasveissa on paljon sellaisiakin, joita ei jaeta ikinä, ellei sitten halua lisätä kasvia.
(perennojen jakaminen on yksi puutarhannhoitokurssien aiheista... )
Syysleimun jakaminen:
Alla on syysleimumättäiden kaivu jo käynnissä. Eli nostimme kaikki taimet lapiolla ylös järjestelmällisesti...Sitten jaoimme lapiolla taimet kahtia tai useampaan osaan....
Oliko tuo viimeisen kuvan pituus se, johon jätit nuo leimut? Kyselee yksi joka ei ole jakanut leimujaan ;)
VastaaPoistaElisa - oli : ) Meillä nuo leimut on aika korkeita eli ne leikattiin noin puolesta välistä tai vähän sen yläpuolelta.
VastaaPoistaEkaksi kävin kuitenkin keräämässä komeimmat kukat maljakkoon ; )
Kaima, muttei mikään ihmeellinen puutarhuri, on urahtanut angervoihin. Onko sulla kokemusta niistä? Keltanokkainen viherpeukalo ottaisi tietoa ja niksejä niistä ilolla vastaan...
VastaaPoistaIki-ihanat syysleimut, kauniita suurina ryhminä puutarhassa, mutta ihastuttavat ehdottomasti myös leikkokukkina.
VastaaPoistaJa aivan loistavaa, että kotipihan syyshoito toteutuu sittenkin Espoossa. Ensi viikolla siis nähdään! :)
Ihanat kukat syysleimuissasi. Kannattaa tuollaisten eteen nähdä vaivaa.
VastaaPoistaJa kivalta näyttää kuunkierron mukaan tuo ensi viikko:nauti puutarhastasi ;). Saa hyvällä syyllä olla tekemättä mitään, kun huomenna muistaa kastella ruukut.
Viittisikkö kurkata blogissani uusimman postauksen, oisko asteri härmän kourissa?
Ihanat kukat.
VastaaPoistaOstin vihdoin elämäni ensimmäisen syysleimun. Se on valkoinen. Niihin tulee niin helposti härmää etten ole halunnut moista laikkulehteä puutarhaani. No, nuohan kukkivat niin komeasti vähän jokaisen puutarhassa ja tuoksuvatkin vielä, niin pakko minun oli viimein sortua. Viihtyyköhän se suht savisessa muotopuutarhassani, aika aurinkoisella paikalla, luuletko? Iltapäivällä tulee kyllä jo varjoa.
VastaaPoistaAi nytkö ne leimut pitää jakaa...? Mulle on jostain iskostunut päähän että syksyllä kukkivat jaetaan keväällä ja keväällä kukkivat jaetaan syksyllä. No, taidan hoitaa jakohommat vuoden päästä!
VastaaPoistaMinä ostin edellisen talon pihalla syysleimuja, mutta ne aina hävisivät talven aikana... Pitää yrittää vielä täällä!
VastaaPoistaEnsimmäistä kertaa täällä ja heti kysymys: onko tosiaan niin, että syysleimut kannattaa jakaa jo syksyllä.
VastaaPoistaHyvää sunnuntaita!
Taas oli tärkeää asiaa, en tiennytkään tuosta varsien lyhentämisestä. Täytyykin alkaa puutarhatöihin...
VastaaPoistaKARHIN KOULU - toiveita jutun aiheista otan aina ilolla vastaan : ) Tarkoitatko pensasmaisia angervoja kuten norjanangervoa vai perennoja kuten jaloangervoa ?
VastaaPoistaPnjb - nyt sain kerrankin niitä maljakkoon tosi paljon. Yleensä en kyllä raaski ottaa niistä kuin muutaman.
Onneksi tuli vielä muutama ilmoittautuja : ) Nähdään siis ensi viikolla !
Eve - me teimme tuon homman kaksisteen, niin istutustyö sujui tosi nopesti, ja mukavasti...
Menee monta vuotta ennen kuin leimut tarvitsevat taas uudelleen jakoa... eli nyt voi vain nauttia puutarhasta : )
Asterissasi on härmää, kuten niin monella muullakin pihalla tällä hetkellä on.
arleena - syysleimut ovat ihania perennoja. Kauniita ja värikkäitä kukkijoita, helppoja, ja ihania syksyn tuoksujia : )
Saila - härmä iskee syysleimuun, ja joihinkin muihinkin, suojaisessa paikassa, missä tuuli ei pääse kuivattamaan kosteaa lehdistöä ! Syysleimu vaatii maalta läpäisevyyttä eli ihan tiukassa savimaassa voi tulla ongelmia. Ratkaisunahan siihen on kohopenkki, kuten tiedät...
Auringosta ne nauttivat, ja kuivana kesänä puolivarjosta, hih ; )
bean emäntä - bea`s - tuo muistisääntö on tarkoitettu harrastelijoille, ja se ei ole ihan koko totuus ; ) Syysleimut voi jakaa myös keväällä, tai näin syksyllä kunhan muistaa leikata kukat pois.
Meillä on tuossa eri värisiä ja ne erottaa parhaiten, kun niissä on vielä kukkia edes vähän jäljellä : ) Niin ja näin syksyllä minulla on enemmän aikaa tehdä noin aikaa vieviä operaatiota : )
Mari - no voi harmi. Syysleimut eivät viihdy tiukassa savessa tai ihan märässä maassa, ja talvehtiminen on niissä paikoissa epävarmaa. Ne eivät myöskään ole kuivan paikan kasveja, vaan tuoreen.
Toivotaan, että löydät niille uudesta pihastanne sopivan paikan : )
Marjatta - syysleimut voi jakaa myös keväällä. Meillä vaan kun on eriväriset tuossa samassa ryhmässä, niin ne erottaa toisistaan vain, kun niissä on vielä vähän kukkia jäljelllä : )
Tervetuloa toistekin käväisemään...
Mukavaa sunnuntaita sinullekin !
Sussi - kun perenna jaetaan, sen juuristo pienenee. Lehdistöä on silloin liikaa suhteessa pienentyneeseen juuristoon. Eli lehdistöä on hyvä vähentää myös.
Ja kukat tulee aina poistaa perennoja jaettaessa !
Syysleimut ovat ihania, meillä valkoiset jaettiin pari vuotta sitten.
VastaaPoistatia - meidän valkoiset syysleimut ovat nyt kukkineet ennätyksellisen pitkään. Ja kukkatertut ovat edelleen täynnä nuppuja !
VastaaPoistaAivan ihmeellisiä : )
Mulla taisi syysleimut juuri tukehtua,kun en jakanut niitä vuosiin.Kasvoivat niin kituvasti ja jäivät pieneksi. Eipä tullutkaan ajateltua,että ne pitäisi jakaa.Kiitos vinkistä!:)
VastaaPoistasarppa - ole hyvä : ) Juuri tuon kasvun heikkenemisen takia osa perennoista täytyy jakaa, muuten ne lopulta häviävät. Et ole ainoa, jolle on käynyt noin...
VastaaPoistaPuutarhassa sitä oppii usein näin kantapään kautta, hih ; )