tiistai 19. joulukuuta 2023

Huonemänty eli hopeapinja säilyi viime joululta - 19. luukku

Tämä huonemänty eli hopeapinja on säilynyt hyvin viime joululta ja nyt se näyttää tältä. Se on siis kasvanut vuodessa aika paljon, eikä siksi enää mahdu edes ikkunalle. Nyt vanhempana se on minusta jopa kauniimpi näin luonnollisemman näköisenä, mitä viime jouluna. 

Huonemänty suosittu ruukkuhavu jouluna...

Huonemänty (Pinus pinea `Silvercrest`) on hyvin suosittu ruukkuhavuna joulunaikaan. Sitä näkee myös valkoisella huurteella koristeltuna. Eikä ihme, sillä sen saa viihtymään jopa huoneenlämmössä, kunhan kastelee sitä säännöllisesti.
Tältä tämä vanha huonemäntyni näytti vuosi sitten 14.12.2022.. Jouluksi istutin sen muiden ruukkuhavujen kanssa isoon metallilaatikkoon. Siitä kuvia Jouluinen metsä pöytähavuista -postauksessa.


Viime joulun huonemänty nyt vuoden kuluttua...

Nyt huonemänty eli hopeapinja näyttää siis tältä. Kasvutapa on muuttunut jotenkin luonnollisemman näköiseksi ja jopa sirommaksi.
Minusta se on tosi kaunis näin ilman koristeitakin, sillä sen neulaset on harmahtavan vihreät.


Hassun pitkät neulaset...

Se kasvatti latvaversoon hassun pitkät neulaset. Saa nähdä, tekeekö se niitä lisää ensi kesänä.

Huonemänty hoito-ohje...

Huonemänty eli hopeapinja (Pinus pinea `Silver Crest`) viihtyy valoisalla paikalla, sillä mäntyjen tavoin se vaatii valoa.
Sitä ei kannata laittaa lämpöpatterin tai takkatulen lähelle. Parhaiten se viihtyy viileähkössä huoneessa, jossa on 10-15 astetta. Se pärjää myös huoneenlämmössäkin eli on aika sopeutuva.

Sitä ei saa päästää täysin kuivumaan, joten huoneenlämmössä sen mullan kosteutta on hyvä tarkistaa päivittäin. Se ei pidä kuitenkaan siitä, että multa on jatkuvasti märkää. 
Viileässä huoneessa sitä kastellaan vasta, kun mullan pinta on selvästi kuivahtanut. Siis käytännössä paljon harvemmin. 

Olen huomannut, että tämän minun huonemäntyni versojen kärjet taipuvat hieman alaspäin, kun multa alkaa kuivua, vaikka mullanpinta on tuntunut kuitenkin vielä kostealta. Silloin olen kastellut sitä, sillä sen ruukku alkaa olla selvästi täynnä juuria.
Talviaikaan kastelen sitä merilevävedellä ja kesällä miedolla lannoitevedellä.


Lisää postauksia pienistä havukasveista ruukussa...

  • Sypressi pöytähavuna -postauksessa on tavallisemman näköinen sypressi yksinkertaisesti somistettuna. Siellä on myös hoito-ohjeet

Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Onpas se kasvanut, ja joo, on tosi kivan näköinen tänäkin vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain luin, että huonemänty voi kasvaa 2,5 m korkeaksi. Selittää hyvin tämän omani kasvuintoa. Sille täytynee miettiä jo uusi paikka, jossa on tilaa kasvaa... ;D

      Poista
  2. Onpas kaunis! Olen karttanut noita huonemäntyjä, mutta tuo sinun on nyt todella upea. Taidanpa kokeilla sitä nyt itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minustakin tämä on aivan ihana nyt vanhempana. Kokeile ihmeessä huonemäntyä, sillä se on helppo asuinhuoneessa, kunhan muistaa olla tarkkana kastelun kanssa. Ja tietysti jos löydät sille viileämmän kohdan ikkunalta, niin viihtyy vielä paremmin.

      Poista