lauantai 2. joulukuuta 2023

Amaryllisten kasvatus joulukukaksi - 2. luukku

Amaryllisten kasvatus sipulista kukkivaksi joulukukaksi tuo niin ihanaa joulunodotusta. Näitä tuleekin seurattua päivittäin, joten tässä nyt kuulumisia näistä kahdesta sipulista, jotka istutin jo aiemmin. Jouluvalmisteluihini kuuluu joka joulu ainakin parin uuden sipulin kasvatus kukkivaksi. Ne tuovat aitoa ja jopa jännittävää joulunodotusta marraskuulta asti. Nimittäin tässä vaiheessa ei vielä yhtään tiedä, milloin nämä tarkalleen kukkivat.


Amarylliksen sipuli istutetaan ajoissa...

Uudet amarylliksen sipulit istutetaan ruukkuihin 6-8 viikkoa ennen joulua. Joskus sipulilla voi mennä 10 viikkoa istutuksesta kukkimiseen. Amaryllikset ovat siis hyvin yksilöllisiä. Sipulista saattaa tulla heti useampi kukkavana tai ensin vain yksi ja myöhemmin sitten kasvaa toinen, ehkä kolmaskin.
Tässä tänään otetut kuvat, miltä uudet amarylliksen sipulit näyttävät nyt.
Etualalla olevan sipulin istutin lokakuun lopulla ja nyt sieltä pilkistää jo nuppuvarren kärki, siis oikeanpuoleinen vihreä. Sipulin kaula on niin pullukka, että sieltä tulee vielä toinenkin nuppuvarsi.

Tämän sipulin istutin myöhemmin marraskuun puolessa välissä.  Siitä pilkistää jo kaksi nuppuvanan kärkeä. Keskellä on pieni lehden alku.

Amaryllisten kasvatus kuun mukaan...

Amarylliksen sipulit istutetaan tietysti kasvavalla kuulla ja toki siltä jaksolta voi katsoa halutessaan vielä parhaimmat päivät.

Kastelua amaryllis vaatii vain vähän nuppu- ja kukintavaiheessa. Sekin kannattaa ajoittaa kuun mukaan Kastelupäiville.

Amaryllisten jatkokasvatuksen ja uudelleen kukittamisen teen tietysti myös kuun mukaan. Parhaillaan kaikki vanhat amaryllikseni ovat vielä lepojaksolla, koska ne siirtyivät syksyllä lepoon tosi myöhään. Ensimmäisille niille vaihdan mullan ja aloitan kastelun vasta joulukuun lopulla tai tammikuussa. Ne tulee siis kukkimaan tammi-helmikuussa. 

Tarkemmat ohjeet, miten amarylliksen sipulin saa kukkimaan uudelleen kuun mukaan sekä millainen sipulin hyvä lepojakso on käytännössä, löytyy Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion.Puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan kuuluu luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Se on siis yksi luonnonrytmi. Kuun mukaan on ennen ajoitettu monet maatalous-, metsänhoito-, eläintenhoito- ja puutarhatyöt. Se on edelleenkin yhtä toimivaa.

Jännittävää joulunodotusta!

Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Amarylliksen sipuli on kyllä todellinen yllärijoulukalenteri! Minulla on kuusi uutta amaryllistä kasvamassa, muutamissa jo kunnon nuppu näkyvissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa miten monta sipulia sinulla on! Amaryllikset on tosi yksilöllisiä ja siksi niin ihania. Ne tuo kivaa jännitystä joulukuuhun, kun tässä vaiheessa ei vielä tiedä milloin ne kukkii ja miten nopeasti :D

   Poista
 2. Kävimme lomalla Amsterdamissa syyskuussa ja ostin sieltä kaksi amarylliksen sipulia. Toisen sai äitini ja se oli ehtinyt kukkia jo vaikka oli pimeässä ja pussissa. Nyt jännätään tekeekö vielä uusia kukkanuppuja. Omanikin teki jo yhden kukan, mutta nyt näyttäisi olevan tulossa pari lisää ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtava tuliainen :) Uudet amarylliksen sipulit kukkii tosi innokkaasti. Niistä usein kasvaa kolme kukkavanaa, joskus viimeinen vasta viikkoja myöhemmin mitä ensimmäiset. Jännitystä aiheuttava kasvi ;D

   Poista