perjantai 29. joulukuuta 2023

Siro amaryllis `Magic Green`

Amaryllis `Magic Green` on kukiltaan paljon sirompi, mitä perinteiset amaryllikset. Näitä tämän tyyppisiä amarylliksiä on harvemmin näkynyt myynnissä näin ruukkukukkana. Sen sijaan niitä on saatavana sipuleina syksyllä sipulikukkia myyvissä verkkokaupoissa. Tällaiset erikoisemmat amaryllikset on kyllä tosi viehättäviä.


Amaryllis `Magic Green` ja sen sirompi kukka...

Tämä kukka on juuri avautunut ja siitä näkee hyvin, miten sen terälehdet ovat selvästi kapeammat, mitä yleisesti myynnisä olevilla amarylliksilla. Se tekee näistä `Magic Green` amarylliksen kukista niin sirot. Kukan pohjaväri on jännän kellertävän vihertävä ja siinä on lisäksi ikään kuin punertavaa suonitusta eli viiruja.

Kun vertaa näitä `Magic Green` amarylliksiä valkoiseen kerrottuun amarylliksen kukkaan, niin niiden sirous korostuu entisestään. Kummatakin on upeita, omalla tavallaan 😊

Kukan väritys hieman vaihtelee...

Kuvan kummatkin amaryllikset on `Magic Green` lajiketta ja kivasti niiden kukkien väritys on hieman erilainen. Monesti olen huomannut tällaisten kirjavien lajikkeiden kanssa sen, että niiden kukkien kirjavuus hieman vaihtelee. Joskus kukassa voi olla enemmän punertavaa ja joskus punertava väritys on hyvin vähäistä. Se lisää näiden erityistä viehätystä.

Jännästi nupussakin on jo punertavuutta. Kukkavanaan on tulossa neljä kukkaa. Saa nähdä, kasvaako sipulista vielä toinenkin kukkavana.

Amarylliksen lehtien alut...

Usein näissä ruukkukukkina ostetuissa amarylliksissä ei juurikaan ole vielä lehtiä. Näillä sen sijaan on jo lehdet kasvussa. Nekin on kauniit ja tuovat luonnollisuutta, sillä kukkavarret näillä on aika pitkät. Kuvien oton jälkeen tuin punertavamman kukkavarren kukkakepillä, jotta se ei kaada ruukkua.
Amarylliksen hoito-ohjeet ja uudelleen kukittamisen ohjeet kuun mukaan on bonus-materiaalina Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.
Amaryllikset eivät nimittäin ole kertakäyttökukkia, vaan kukkivat oikealla hoidolla tulevinakin vuosina.

Lisää amarylliksen eli ritarinkukan lajikkeita...

Amaryllikset kuuluvat suosikkeihini joulukukista ja kasvatan niitä myös uusista sipuleista kukkaan eli hyödän joka joulu. Lisäksi säilytän aina kaikki amaryllikset ja kukitan ne uudelleen. Niitä onkin kertynyt jo vaihteleva määrä.
Alla linkkejä erikoisempiin amarylliksiin, joilla on lajikenimi tiedossa.
 • Amaryllis `Nymph` lajikkeella on kerrottu kukka. Se muistuttaa polkkakarkkia, sillä kukka on valkoinen ja siinä on kapeita punaisia raitoja.
 • Amaryllis `Cherry Nymph` on myös kerrottukukkainen, tosin upean punainen. Näillä kerrotuilla kukat on aina niin muhkean upeat.
 • Amaryllis `Samba` lajikkeella on punavalkoinen yksinkertainen kukka. Sen joulunpunaisissa terälehdissä oli leveä valkoinen raita.
 • Amaryllis `Bogota` lajikkeella kukat ovat myös punaiset, mutta terälehdet kapeat. Se onkin todella veikeän näköinen kukkiessaan.
 • Amaryllis `Picotee` lajikkeella sen sijaan on valkoinen kukka ja kukan terälehtien reunassa on kapea punainen raita. Herkän kaunis!
 • Amaryllis `Cape Horn` lajikkeella kukka on pinkki ja sen keskus on valkoinen. Huomasin silloin, että senkin kukissa oli mieto hyvä tuoksu.
 • Amaryllis `Luna` lajikkeella kukka on valkoinen, jossa on vihertävä sävy. Se olisi upea kevätamarylliksenä.


Puutarhaterveisin Sari6 kommenttia:

 1. Onpa todella kaunis kukka! Värityskin sillä näyttää olevan trendikäs luonnonläheisen murrettu. Aivan ihana 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin kukkien väritys on tosi trendikäs. Murretummat värit kukissa on jo pitkään ollut suosittuja, eikä ihme. Onhan ne tosi upeita, jo vaihtelun vuoksikin :)

   Poista
 2. Nämä sirot ovat niin mun suosikkeja nykyään! Vaikka kauniita ovat toki kerrotutkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirot on upeita ja myös minun suosikkejani. Toivottavasti niitä tulee jatkossa enemmän myyntiin, sillä nyt niitä ei oikein löydy kuin joistain verkkokaupoista sipuleina. Toki niitä on myös kiva itse hyötää kukkaan.

   Poista
 3. Ihanan näköinen! Tuollaista sirokukkaista minulla ei ole ollutkaan. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä lajikkeella kukan väritys on myös tosi jännä. Näitä sirokukkaisia näkee harvoin myynnissä ruukkukukkana. Tähän asti on pitänyt itse ostaa sipuli ja hyötää se kukkaan. Mikä kylläkin on helppoa ja onnistuu aina.
   Kiitos ja oikein ihanaa uutta vuotta sinullekin!

   Poista