maanantai 11. joulukuuta 2023

Kukkien ötökkätarkistus ja kelta-ansat - 11. luukku

Kukkien ötökkätarkistus on hyvä tehdä joulunakin, vaikka osana joulusiivousta. Sillä näin talviaikaan voi ripsiäiset, erilaiset kirvat  ja seittiä tekevät kehrääjäpunkit kuin huomaamatta leivitä yhdestä kasvista muihin kasveihin. Lisäksi usein joulun jälkeen huomaa huonekasvien mullassa pörräävän pieniä mustia "pikkukärpäsiä"... onkin siis aika laittaa kelta-ansat.

Uusien kukkien ötökkätarkistus...

Huonekasvien ötökkätarkistuksen lisäksi on hyvä tehdä itselle tapa tarkistaa aina uusien kukkien lehdet, varret, kukat, nuput, mullanpinta ja ruukun pohja hyvässä valossa. Eli tehdä uusillekin kasveille ötökkätarkistus. Ja jos ötököitä löytyy, ne pitää poistaa., jottei ne leviä muihinkin kasveihin.


Harsosääsken toukat vioittaa kylvötaimia...

Ne pienen pienet "pikkukärpäset"  lentelemässä kasvien ympärillä, saattavat olla harsosääskiä, joiden toukkia on kukkien mullassa. Harsosääsken toukat harvemmin haittaa huonekasveja, mutta ne voivat tuhota siemenkylvökset ja taimet taimikasvatuksessa.

Jos siis aiot keväällä kasvattaa taimia sisällä, niin huonekasveissa pesivistä harsosääskistä kannattaa päästä eroon ajoissa.
Näitäkin orvokin taimien juuria harsosääsken toukat voivat vioittaa niin, että taimet lopulta kuolevat.

Minulla ei ole ollut harsosääsken toukat ongelmana taimikasvatuksessa, koska laitan kelta-ansoja heti, kun pieniä lentäviä pikkukärpäsiä pörrää jonkin kukan mullassa. 


Kelta-ansat käteviä ruukkukukilla...

Nykyään on harrastelijoille myynnissä tällaisia käteviä pieniä kelta-ansoja, joita voi laittaa pystyyn mullan ja ruukun väliin. Kelta-ansan tarrapinnan päältä otetaan suojapaperi pois, jotta aikuiset harsosääsket pääsevät lentämään tarrapintaan ja jäävät siihen kiinni. 
Kuvassa on vanha kelta-ansa, joka on jo aika täynnä "pikkukärpäsiä".

Kelta-ansat torjuu harsosääsken toukkia...

Näin hyvissä ajoin kannattaa aloittaa harsosääsken toukkien torjunta... se vaatii oman aikansa.
Kelta-ansa pyydystää aikuisia harsosääskiä, jolloin ne eivät pääse munimaan kasvin multaan ja siten toukkien määrä vähenee. Itse toukkia kelta-ansa ei poista. Siksi harsosääskien poisto kasveista vie aikaa.
Harsosääskien torjunnassa kelta-ansojen lisäksi kannattaa kasvien mullanpinnan antaa kuivahtaa, jos kasvi sen kestää.

Ötökkätarkistus ja ötököiden torjunta kuun mukaan...

Ötökkätarkistus on hyvä ottaa rutiiniksi huonekasvien hoidossa. Paras tulos saadaan, kun sen tekee kuun mukaan eli valitsee tarkistuspäiväksi hyvät päivät ötököiden torjuntaan. Jos silloin huomaa kasveissa jotain ötököitä eli tuhohyönteisiä, niin voi poistaa ne saman tien.

Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla on joulun ajan ja kevään parhaat ötököiden torjuntapäivät. Siellä on myös ohjeet, miten eri ötökät poistetaan kasveista mahdollisimman ekologisesti ja miten ennaltaehkäistään ötököitä.
Kurssin Viikon huonekasvien hoitotoimet kuun mukaan -listassa muistutetaan vielä sen viikon ötökkätarkistuspäivistä😊 
Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.



Onko teistä muuten kukaan huomannut, että joidenkin joulukukkien mullassa pörrää pieniä mustia "pikkukärpäsiä"? Vai olenko ainoa, jolle niitä on tullut?


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Juuri ihmettelin pieniä mustia lentäviä hyönteisiä, jotka menee nenään tässä kukkapöydän vieressä istuessa. Nyt meni keltaiset ansat ostoslistalle. Kysyisinkin sinulta vinkkiä, mistä niitä löytäisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Ne tosiaan välillä lentelee ihmistäkin kohti ja etsiskelevät kuulemma kosteaa paikkaa, johon voisi munia. Eivät taida tietää, että nenässä ei ole multaa, ainakaan yleensä ;D Erilaisia kelta-ansoja on myynnissä ihan puutarhamyymälöissä ja markettien sekä rautakauppojen puutarhaosastoilla.

      Poista