tiistai 12. joulukuuta 2023

Pieni jouluruusu - 12. luukku

Tämä pieni jouluruusu on suorastaan herkän kaunis. Jo sen yksi hohtavan valkoinen kukka tummanvihreitä lehtiä vasten saa sydämen sykähtämään. Nämä lehdelliset jouluruusut kuuluvat edelleen suosikkeihini joulukukista, amaryllisten ohella.

Pieni jouluruusu koristeltuna jouluiseksi...

Tällä pienellä jouluruusulla oli niin puhdas ja siisti ruukku, joten en peittänyt sitä tai vaihtanut sille kauniimpaa ruukkua. 
Laitoin kuitenkin ruukulle koristeellisen metallisen aluslautasen. Se antoi jouluruusulle heti lisää juhlavuutta. Tietysti lisäsin vielä muutaman pienen joulupallon.


Jouluruusussa kukkia, nuppuja ja uusia lehtiä...

Tämä pieni jouluruusu on ollut minulla jo useamman viikon viileän huoneen ikkunalla. Siellä se on avannut uusia kukkia ja siinä näyttää edelleen olevan myös nuppuja kasvamassa. Se selvästi viihtyy siellä.

Se on myös lähtenyt kasvattamaan uusia lehtiä, joten olen kastellut sitä merilevävedellä. Tietysti kuun mukaan Kastelupäivinä.
Olen myös leikannut siitä muutaman täysin lakastuneen kukan pois. Niin se on siistimpi ja samalla tulee tilaa uusille lehdille.

Kannattaa muistaa, että jouluruusu on syötynä vaarallisen myrkyllinen.

Lisää postauksia jouluruusuista...

Jouluruusut on suosikkejani joulukukista ja niitä kasvaa myös meidän pihalla. Joten täältä blogista löytyy paljon postauksia näistä ihanuuksista. 


Ihanaa joulun odotusta!

Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Jouluruususi on ihana. Olen aikeissa hankkia sellaisen itsekin joulukukaksi. Onko hyviä vinkkejä, miten saisin kasvin säilymään parhaiten niin, että voisin keväällä istuttaa sen ulos? Talosta löytyy yksi huone (ikkunat itään ja pohjoiseen), jota pidämme talvisaikaan käytön vähäisyyden vuoksi viileämpänä. Voisin pitää kukan pääosan ajasta siellä ja tuoda vain väliaikaisesti enemmän esille. Millainen kastelu olisi sopivin?
    -Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusulle paras paikka on viileän huoneen pohjoisikkuna, josta se saa hieman valoa. Mullan pinta on hyvä kuivahtaa ennen kastelua ja sitä voi kastella merilevävedellä.
      Jossain vaiheessa talvea sen lehdet usein lakastuu ja samalla se alkaa kasvattaa uusia lehtiä. Jos sillä ei ole vihreitä ja hyväkuntoisia lehtiä, kastelu on minimaalisen pientä. Kun sillä on taas lehdet, niin kastelua voi lisätä. Se voi näyttää kuolleelta, ennen uusia lehtiä, mutta se on täysin elossa... ei siis kannata heittää pois hätiköiden.
      Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua :)

      Poista
    2. Kiitos paljon hyvistä neuvoista!
      -Helena

      Poista
  2. Onpa kaunis ja kauniisti koristeltu. Itse en saa niitä menestymään keväälle asti vaikka kuulemma olisi perenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jouluruusu on tosiaan monivuotinen perenna pihalla. Parhaiten joululta jääneen jouluruusun saa kestämään keväälle asti kellarissa. Hyvin onnistuu myös viileän huoneen ikkunalla tai ikkunalla, joka hieman falskaa. Eli viileässä paikassa. Mitä vähemmän sillä on hyviä lehtiä, sitä niukemmin sitä kastellaan. Jossain vaiheessa talvea, voi kaikki sen lehdet lakastua, mutta kohta se tekee uusia lehtiä. Eli ei kannata heittää sitä pois, vaikka näyttää aika raaskulta.

      Poista