keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Syksyn jouluruusu kukkii vieläkin!

Ihan uskomatonta! Tämän viininpunaisen jouluruusun hankin muistaakseni syyskuussa parvekkeelle. Talven ja pakkasten tultua siirsin sen kellariin. Välillä lämpiminä jaksoina hain sen takaisin parvekkeelle valoon. Nyt siinä on vieläkin kauniita kukkia ja viimeiset nuput aukeavat. Edes muutamat mullan kuivumiset eivät näytä haitanneen sitä. On kyllä sitkeä sissi 😊


Lehtien keskeltä näyttää kasvavan uusia versoja ja lehtiä. Ovat vähän kellertäviä, koska kellarissa oli pimeää. Onneksi kuitenkin kohta alkavat vihertyä valossa.... ja sitten näkee paremmin, onko tuolla lehdykän sisällä nuppuja tulossa. Taas lisää jännitystä!

Joululta säilynyt jouluruusu:

Kellarissa oli myös pari valkokukallista jouluruusua, jotka säilytin joululta. Myös ne ovat olleet välillä parvekkeen viileydessä, joten kukat ovat vieläkin jäljellä.

Mutta pieni pakkanen ja mullan kuivahtaminen vioitti niitä. Tässäkin kasvaa jo uusia kellertäviä versoja eli hyvältä näyttää.
Lehdettömänä kukkinut jouluruusu talvehti ällistyttävän hyvin ihan asuinhuoneessa. Siitä lisää Sarin joulublogissa Lehdetön jouluruusu talvehti ikkunalla.

Jouluruusujen istutus pihalle:

Jouluruusut ovat periaatteessa monivuotisia perennoja, joiden lehdet säilyvät vihreinä talvellakin. Ne viihtyvät puolivarjossa ja tuoreessa, mutta läpäisevässä maassa. Lisää jouluruusujen hoidosta ja säilytyksestä.
Kannattaa pitää mielessä, että ne ovat syötynä vaarallisen myrkyllisiä. Onneksi maistuvat tosi karvaalle, kuulemma.

Nämä jouluruusut aion istuttaa pihalle vasta, kun kovat yöpakkaset on ohi. Ne kestävät pakkasta, mutta näillä on jo hentoja uusia versoja, mitkä lämmössä kasvaneena voivat paleltua.  Pelaan siis varman päälle.
Ja nuo huonot lehdet ja kukat leikkaan pois vasta kun ne ovat täysin kellastuneet.

Ekologinen ruukkukukka:

Jouluruusu on monikäyttöinen ja ekologinen vaihtoehto ruukkukukissa. Se kukkii pitkään terassin ja parvekkeen viileydessä eli siitä on pitkä ilo. Ja vielä jos sen istuttaa pihalle, siitä saa monivuotisen kevätkukkijan.
Jouluruusujen hoito puutarhassa -postauksesta näet jouluruusuja pihalta. Täytyykin muistaa ottaa niistä uudet kuvat 😊

Kevätterveisin Sari

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Olen tosi innoissani! Kellertävästä lehtisykeröstä näyttäisi pilkottavan nuppu. Olis tosi mahtavaa, jos jouluruusu tekisi nyt kukkavarret eli silloin se olisi normaalissa rytmissään :)

   Poista
 2. Kauniin kukkivana ja vihreälehtisenä on säilynyt tuo viininpunainen jouluruusu. Itse odotan kovasti lumien sulamista, että näen, onko viime keväänä istuttamani jouluruusut talvehtineet hyvin. Loppusyksyllä niissä näkyi nupun alkuja. Peukut pystyssä odottelen! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihalla kasvava viininpunainen jouluruusu kukkii myös paljon pidempään kuin ne perinteisemmät valkokukalliset. Tämä taitaa olla sen lähisukulainen.
   Pidetään peukkuja jouluruusuillesi! Ekan talven jälkeen näkeekin sitten, onko paikka hyvä jouluruusuille. Toivotaan, että on :)

   Poista
 3. Ihanat jouluruusut! Minäkin yllätyin sen pitkästä kukinta-ajasta, oma ruususeni availee kukkiaan kuistin viileydessä ja keväämmällä sitten istutan sen pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään tarpeeksi viileässä kukkii läpi talven. Ja varsinkin jos ei ole saanut pakkasta tai kuivahtanut liikkaa, niin on tosi kaunis ja näyttävä.
   Saas nähdä, milloin päästään istuttamaan ne pihalle :)

   Poista
 4. Heippa! Täälläkin odottaa jouluruusu ja pihalle pääsee kun lämpenee. Ei ole enää kukkia mutta vihreää lehteä kyllä. Perinteinen valkoinen. Olen hankkinut tuon kuukalenterin ja melko lailla pystynyt ajankohtia noudattamaankin. Mulla on kesäisin paljon hernettä kasvamassa. Kylvän uusia satsia viikon kahden välein että satoa riittäisi mahdollisimman pitkään. Nyt ajattelin esikasvattaa muutaman taimen kasvariin. Mutta, varsinainen kysymys, onko herne lehtikasvi vai mikä? Ja ihanaa asuntomessuilla ollutta daalian sipulipakettiakin odotellaan saapuvaksi :)
  Kevätterveisin Sisko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sisko! Toivottavasti saat jouluruusustasi monivuotisen kevätkukkijan :)
   Siellä olikin ihan hurjan upeat daaliat. Hyvä kun muistutit, olen ihan unohtanut tilata uudet daaliat kuupuutarhaan.
   Itse olen tulkinnut niin, että jos kasvattaa herneen versoja, valitaan lehtipäivä. Ja jos taasen kasvattaa hernettä herneiden takia, valitaan hedelmäpäivä. Varmistan vielä asian Annelta, ja laitan sitten tämän jatkoksi kommentin ensi viikolla, mitä Anne vastasi.

   Poista
  2. Sainkin jos varmennuksen... eli herneen kylvö on niin kuin jo tuossa kerroin :)

   Poista
 5. Kiitos tiedosta! Terveisin Sisko

  VastaaPoista