sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Omenapuiden ja pensaiden hyvä leikkausaika

Ensi viikolla on hyvä ajankohta leikata puita ja pensaita kuun vaiheiden mukaan. Tietysti pitää huomioida kasvilaji ja leikkaustarve... sehän on jo itsestäänselvyys 😊 Ja jos nyt tuntuu liian aikaiselta leikkaushommaan, sen voi tehdä myös noin kuukauden kuluttua huhtikuussa.

Hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkausaika:

Jotta omenapuu kasvaa hyvän malliseksi ja tekee hyvälaatuisia omenia, omenapuuta leikataan. Tässäkin `Valkeakuulaassa` näyttää olevan niin herkullisen näköiset omput.
Hedelmäpuille ja marjakasveille on oma leikkaamisajankohta Kuukalenterissa.
 • Kumivuotoa vuotavat kirsikat ja luumut leikataan heinä-elokuussa, ei siis näin keväisin.
 • Omenapuut ja päärynäpuut voi leikata keväällä ja/tai heinä-elokuussa.
 • Marjapensaat ja vadelmat leikataan keväällä, tai täällä etelässä heti marjojen poimimisen jälkeen.
 • Hyvä leikkausajankohta on nyt siis 19.-20.3.2017 sekä 15.-17.4.2017

Muiden pensaiden ja puiden leikkausaika:

 • Vuotavat puut ja pensaat, kuten esim. vaahterat ja kirsikat, leikataan heinä-elokuussa, ei siis nyt keväällä.
 • Kasvit leikataan lajille sopivasti ja vain jos siihen on tarve. Ne uudet oksasakset ei ole riittävä syy 😉
 • Yleisohjeena hyvä leikkausaika on nyt 13.-20.3. 2017

Talvenarkojen kasvien leikkausajankohta:

Talvenarkoja kasveja leikataan hyvin vähän, sillä rajumpi leikkaaminen heikentää niiden talvenkestävyyttä. Yleensä odotellaan lehtien puhkeamista, jotta nähdään kuivat oksan osat. Eli talvenaroista kasveista leikataan usein vain kuivat ja kituvat oksat pois.
Tämä kuva on viime syksyltä vuoden vanhasta riippahanhenpajusta. Viime keväänä melkein luulin sen saaneen talvivaurioita, sillä se lähti tosi hitaasti kasvuun. Nyt osaan jo odottaa siltä vastaavaa käyttäytymistä ja siksi leikkaan sen vasta toukokuussa.

Vanhaa puutarhanhoidon perinnetietoa:

Kasvien hoitaminen kuun vaiheiden mukaan on hyvin vanhaa perinnetietoa. Onneksi se on taas tullut vahvemmin esille myös meillä Suomessa. Sen sijaan esim. saksankielisellä alueella maaseudulla se on ollut koko ajan käytössä. Myös puutarha-fengshuissa kuun vaiheet kuuluvat automaattisesti puutarhanhoitoon. Luonnonkunnioitus ja luonnonmukaiset hoitotoimet ovat siinä vahvasti painotettuna.

Lisää tieto verkkokurssilta:

Verkkokurssilla opit itse löytämään parhaat hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkausajat. Siellä on myös listattuna vuoden parhaat leikkauspäivät. Ne sopivat myös muillekin puille ja pensaille. Verkkokurssia pääset katsomaan Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin sivulta.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

18 kommenttia:

 1. Hei! Milloinkas leikataan vadelmat? Omenapuun leikkaamis aikaan vai yleis aikaan? Hyvää kevään jatkoa toivottelee "naapurin tyttö"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vadelmat lasketaan tässä marjapensaisiin eli ne leikataan omenapuiden leikkausaikaan. Me leikattiin vatut jo elokuussa, tosin pientä harvennusta on tarkoitus tehdä vielä myöhemmin keväällä :)

   Poista
 2. Kiitos, todella hyödyllinen postaus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Ajattelin laittaa jutun tännekin, kun viikonloppuna muutama ystäväni asiasta kyseli. Olisi ollut kyllä mahtava sää. Onneksi sääennuste lupaa aurinkoisten päivien jatkuvan nyt pitkään, ihan ensi viikonlopullekin :)

   Poista
 3. Kiitos muistutuksesta, ensi viikonloppuna mulla onkin siihen hyvää aikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, samaa ajattelin itsekin tehdä. Siihen mennessä varmaan lumetkin ovat jo sulaneet, ainakin yläpihalta :)

   Poista
 4. Pitääpä tehdä pihakierros ja tutkailla, onko mitään leikattavaa. Omenapuut ovat kyllä verkkojen sisällä leikkureiden ulottumattomissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin nuoret puut on kanaverkon sisällä, ja niistä voi leikata vain yläosat. Onneksi alaosissa on niin vähän leikattavaa, että sen voi tehdä vaikka toukokuussa tai sitten elokuussa :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ole hyvä, tässä onkin kivasti aikaa etsiä sakset ja sahat varastosta ennen viikonloppua :)

   Poista
  2. Kiitos tarpeellisesta vinkistä! :)

   Entä mihin aikaan pelakuut pitää tuoda kellarista pois ja missä vaiheessa niiden leikkaus?
   Entä Sinisarja; milloinka ne pitäisi tuoda talvilevolta ylös? Ovat ihan vihreitä. :) Ja pitääkö niille tehdä jotakin..?

   Kiitos.

   Poista
 6. Jos ei ole viileää viherhuonetta tai vastaava, niin odottelisin vielä huhtikuuhun. Etenkin, jos ne on tarkoitus kesällä pitää ulkona taivasalla.
  Laitan niistä juttua lähiviikkoina :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos muistutuksesta. Tänään onkin ihana ilma. Milloin on parasta leikata kuusia? Aion aloittaa leikkauskokeilun tänä keväänä. Pihassani on muutama itsekylväytynyt metsäkuusi. Ovat nyt 1-2,5-metrisiä. Tarkoituksena on tuuheuttaa kasvua ja rajoittaa pituuskasvua.
  -Pepi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Perinteisen leikkaussäännön mukaan kuuset leikataan kahden ämmän välissä eli marraskuu-maaliskuu. Ja lisäksi tarkennettuna kuun mukaan... leikkausaika on tänä viikonloppuna ja vielä maanantainakin voi leikata. Hyvin ajoitit kysymyksen :)

   Poista
 8. Viime kesänä istutettu sateenvarjojalava kaipaisi saksimista. Joko ensi viikolla voi leikata vai kannattaako vielä odotella? Kiitos näistä vinkeistä! T: Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikolla, ainakin täällä eteläisessä Suomessa, kannattaa tosiaan leikata omenapuut ja vastaavat. Jos sateenvarjojalava ei näytä kasvavan riittävästi, valitsisin sille leikkausajan kasvavan kuun alusta eli kolmen viikon päästä.
   Toivottavasti tästä oli apua, eikä vain sekoittanut asiaa :)

   Poista
  2. Kiitos kovasti tiedosta. Puu on sen verran harva vielä, että taidan valita tuuheuttavan leikkausajankohdan. ;)

   Poista
 9. Eli siis omenapuut ja pensaat saisi leikata jo huhtikuussa? Itse ajattelin, että leikkaan ne jossain vaiheessa kesällä, mutta hyvä tietää että niilläkin on omat ajat, jolloin se tulee tehdä. Tämä olikin hyvä kirjoitus. Kiitos!

  VastaaPoista