keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Miten onnistui orvokin kylvö ilman lisävaloa

Yllättävän hyvin onnistui, sillä ikkuna on kaakkoon eli melkein etelään. Toki tammikuun pimeydessä pienten taimien varret kasvoivat pitkiksi, mutta se ei käytännössä haittaa.
Kylvin siis rimpsureunaisen orvokin siemenet joulukuun vika päivä kuvan keskellä olevaan rasiaan ns. hajakylvönä. Multana oli tietysti hyötymikrobeja ja mykorritsaa sisältävää kylvö- ja taimimultaa.

Se on kyllä kumma juttu, miten on kylvävinään vain vähän siemeniä..... ja mullasta kasvaakin hurja määrä taimia. Ja joka vuosi sama juttu 😊

Orvokin taimien kouliminen

Kun orvokin taimiin oli kasvanut kahden ensimmäisen lehden jälkeen kolmas lehti, oli aika koulia ne omiin ruukkuihin. Ajankohta oli helmikuun alku, ja tietysti kasvavan kuun aikaan. Multana käytin samaa hyötymikrobeja ja mykorritsaa sisältävää kylvö- ja taimimultaa.

 Eilen koulin rasiasta vielä muutaman taimen. Kuvassa näkee hyvin tammikuun heikossa valossa pitkäksi hujahtaneen varren. Se ei siis haittaa, sillä orvokin taimen voi istuttaa syvään eli varsi jää silloin mullan sisään. Lehtien tyvi pitää kuitenkin olla selvästi mullan yläpuolella.

 Tässä eilen otettu kuva helmikuussa koulituista taimista. Varsi on kokonaan mullan sisällä.

Miksi sitten kylvin jo joulukuussa? No siksi, että saan näitä ihania erivärisiä rimpsureunaisia orvokkeja ja aikainen kylvö pitäisi myös aikaistaa kukinnan alkua. Saas nähdä, milloin nämä kukkivat. Tämä kuva on siis viime syyskuulta.

Mitä kuuluu tupakan kylvökselle

Tupakan tosi pienet taimet olivat jo koulintakunnossa. Koska ikkunalaudalla on niin vähän tilaa, niin koulin niitä vain kahteen ruukkuun useammaksi mättääksi. Loput taimet rasiasta taidan istuttaa suoraan pihalle kesäkuussa. Tai jos oikein intoutuvat kasvamaan jo ennen sitä, istutan ne mättäina isompaan ruukkuun.
Jännä nähdä, miten näiden kasvatuksessa käy, ja ehtivätkö kukkaan tänä kesänä. Taimet on kyllä hurjan pieniä.


Kylväminen on sitten jännää ja mielenkiintoista puuhaa. Ja vaikka kylväisikin vain muutaman siemenen, niin saa sormet multaisiksi ja tulee kevätfiilis 😊

Lisää vinkkejä siementen kylvöistä ja kasvatuksesta:

Kylvöterkuin Sari


6 kommenttia:

 1. Oletkin kylvänyt orvokit todella aikasin, sitten ne aloittavat kukintansa hyvissä ajoin. Tänä vuonna en kylvänytkään keräämiäni orvokin siemeniä, ne päätyivät lattian kautta imuriin 😒 nyt toivon että viimevuotiset juurakot ovat hengissä. En heittänyt niitä pois, kun vinkkasit niiden selviävän talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mielenkiinnosta kylvin ne niin aikaisin. Oikea kuun vaihekin piti huomioida, joten joulukuun vika päivä oli silloin hyvä kylvöpäivä :)
   Hyvällä paikalla tarhaorvokki säilyy ainakin yhden talven yli. Sitä sanotaan kaksivuotiseksi kasviksi. Joten pidetään peukkuja, että orvokit ovat säilyneet ja kukkivat kesällä taas komeasti :)

   Poista
 2. Söpösiä on nuo pikkuorvokit, lehdissäkin jo oikea muoto. Kerran olen kasvattanut orvokkeja, muistan että oli hidasta hommaa. Kauniita rimpsihelmoja :) Nähdään varmaan myöhemmin minkälaisia näistä tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokin taimet ovat tosiaan söpöjä, pienine aaltoreunaisine lehtineen :)
   Laitan niistä kuvia tänne vielä myöhemminkin.
   Monet kasvit ovat aluksi tosi hitaita, niin kuin nuo tupakan taimetkin. Kärsimättömänä ihmisenä en meinaa millään uskoa niiden ehtivän kasvaa kukkiviksi kesään mennessä. Ja toivottavasti tulee lämmin kesä, niin kukkivat paremmin :)

   Poista
 3. Hei, täytyy laittaa tänne kommenttini vaikka ei koske Orvokin kasvatusta vaan perunaa! Säkkikasvatuslinkki ei näytä mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missäköhän blogijutussa se perunan säkkikasvatuslinkki on?
   Olen kirjoittanut noin 1000 postausta, enkä valitettavasti muista, missä linkki on.

   Poista