Kastelupäivät


Tilaa Puutarha Studion uutiskirje tästä
Siellä on lähikuukauden kastelupäivät, kitkemispäivät yms.

Kastelupäivät eli Pieni kuukalenteri 

 • Hyvä ajankohta kylvää ja istuttaa kukat 28.1.-8.2.
 • su 19.1. kastele sisäkukat
 • ma 20.1. nauti puutarhastasi
 • ti 21.1. tarkasta sisäkukkat
 • ke 22.1. tarkasta sisäkukat
 • to 23.1. hoida kompostoria
 • pe 24.1. hoida kompostoria
 • la 25.1. älä kastele
 • su 26.1. älä kastele
 • ma 27.1. älä kasteleKuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla

Opit näiden kastelupäivien katsomisen sekä miten kannattaa kastella taimia, joille ei riitä kerran viikossa kastelu. Kurssilla on myös paljon muuta.


Wanhan ajan Kuukalenteri 2020


Wanhan ajan Kuukalenteri 2020 on myynnissä koko vuoden Yläkuu kustannuksen nettisivuilla. Kalenterissa on lyhentein merkitty kastelupäivät, hyvät mullanvaihdon, vihannesten kylvön, vesakon raivauksen yms. päivämäärät.

18 kommenttia:

 1. Olisikohan puuvartisten kylvöpäivinä otollinen aika ottaa myös pistokkaita? Olisikohan ne nyt talvi- vai kevätpistokkaita?

  Yst. tv. Eija L.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa hyvää aikaa on koko tämä viikko ja ensi viikon alku.
   Riippuu paljon kasvista, mitkä päivät tältä jaksolta olisi parhaimmat.
   Taitaisivat olla talvipistokkaita :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi! Katselin, kun täällä etelässä on niin leutoa, että monissa pensaissa silmut pullottaa jo lupaavasti. Täytyypä kokeilla. Toiveissa on ainakin pelastaa yksi ihana valkoinen syreeni, joka kärsi liian rankasta leikkaamisesta pari kesää sitten.

   Poista
 2. Pistokas -asia minullakin mielessä. Tekisi mieli pätkäistä pari todella hujoppia pelargonia ja ottaa latvat pistokkaiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kuin vastasin Eijalle, niin koko tämä vk 5, sekä viikon 6 alkupuoli on hyvää aikaa lisätä pelargoneja pistokkaista.
   Osa haluaa tehdä sen heti tällä viikolla, osa odottelee kukkapäiviä eli 6.-7.2.2017.
   Tai sitten voi ottaa pistokkaat vasta helmikuun viimeisinä päivinä, kun valoa on enemmän.

   Poista
 3. Hei sari! Täyden kuun jälkeen hyvä aika leikata omenapuita, eli viikolla 11? Kun kyseinen viikko ei aikataulullisesti sovi niin kumpi on parempi, täyttä kuuta edeltävä päivä (11.3) vai viikko 12? Vai odotan kärsivällisesti huhtikuulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen täysikuuta ja täydenkuun päivä on huonoja omenapuun leikkaamiseen.
   Esimerkiksi ma 20.3. on vielä hyvä ajankohta viikolla 12.
   Huhtikuussa hyviä leikkaamispäiviä on pääsiäisenä 15.-17.4.
   Toivottavasti näistä jokin päivä sopii aikatauluusi :)

   Poista
 4. Hei Sari!
  Minulla on muutaman vuoden ikäisiä verenpisaroita, jotka ovat päässeet kovin ränsistymään. Niissä on uutta jo kasvua. Haluaisin leikata ne alas ja tehdä näin pisaroista siistimmän näköiset. Onko alasleikkaus mahdollinen, milloin ja miten sen teen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Verenpisarat kannattaa leikata vasta seuraavan kasvavan kuun aikaan eli 29.3. alkaen. Yleisohje on, että leikkauksen jälkeen siihen tulee jäädä lehtiä jäljelle. Tarkempaa ohjetta on tosi vaikea antaa näkemättä kasvia.

   Poista
 5. Hei, pihassani on angervo, joka tarvitsisi leikata. Milloin olisi sille sopiva ajankohta? Uskaltaako sen leikata kokonaan alas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään maanantaina 20.3.2017 on vielä hyvä ajankohta. Ja jos haluat leikata sen ihan alas, niin voisi kokeilla vaikka ensiviikolla keskiviikko-sunnuntai. Toki huhtikuussakin on hyviä ajankohtia.

   Poista
  2. Kiitos! Kokeilenpa leikata sen kokonaan alas. Ja odotan tuonne huhtikuulle kun en ehtinyt nähdä vastaustasi aiemmin. ☺

   Poista
  3. Kiitos! Kokeilenpa leikata sen kokonaan alas tällä viikolla. ☺

   Poista
 6. Osaatko kertoa enemmän mihin nämä kastelupäivät/ei kastella -päivät perustuvat. Ja mitä tapahtuu /jää tapahtumatta jos tekeekin toisin... Ainahan ei pysty noudattamaan näitä juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, kommenttisi on jäänyt minulta ihan huomaamatta.
   Eli Kastele ja Älä kastele -päivät määräytyvät ns. eläinmerkin mukaan, mikä on merkattuna kuukalentereihin. Jos kastelee Älä kastele -päivinä, riski ötököihin kasvaa selvästi. Kasvit eivät siis kuole siihen.
   Olen saanut todella paljon palautetta siitä, että Kastele-päivinä kastellut sisäkasvit ovat alkaneet voida paljon paremmin. Itse olen Kastele-päivinä kastelulla saanut häädetty ötökät talvisäilytetystä isolehtisestä lankaköynnöksestä. Sitä kun ei voinut myrkyttää silloin olohuoneessa.
   Tästä aiheesta on enemmänkin ja lisäksi tarkempia ohjeita verkkokurssissa.

   Poista
 7. Hei Sari! Muutama sisäkasvi kaipaa vielä ruukunvaihtoa isompaan. Millon olisi hyvä aika hoitaa tuo asia? Ehkä nyt kun on istutus- ja kylvöaika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kyllä, nyt kasvavan kuun aikaan. Mitä pikemmin sen parempi... ei kuitenkaan 18.-19.10.2018.

   Poista