keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Viherkasvien kastelu kuun mukaan

Viherkasvien ja sisäkukkien kastelu kannattaa aina ajoittaa kuun mukaan, sekä tietysti kasvin tarpeen mukaan. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on itse asiassa helppoa. Ja se jopa rytmittää selkeämmin kastelun. Kuun mukaan kastelemisesta saan jatkuvasti lukijoilta palautetta ja kiitosta siitä, että kastelurytmillä kasvit ovat alkaneet voida entistä paremmin 😊

Viherkasvien kastelu Kastelupäivinä...

Suurimmalle osalle viherkasveja ja sisäkukkia riittää noin kerran viikossa kastelu. Ne kastellaan silloin Kastelupäivinä, jonain niistä.
Nämä Kastelupäivät löytyvät tämän blogin sivulta Kastelupäivät ja kuu. Jos katsot tätä puhelimella, niin se löytyy ylävalikosta sivulta Kastelupäivät. Toki ne on myös merkittynä Wanhan ajan Kuukalenteriin /Yläkuu kustannus.


Huonoimmat päivät kasteluun Älä kastele -päivät...

Niin sanotut Älä kastele -päivät ovat huonoja kasteluun. Silloin jos kastelee kasvit, niihin tulee herkemmin ötököitä. Muutenkin kasvit eivät näyttäisi voivan niin hyvin kuin kastelupäivinä kastellut.
Nämäkin päivät on merkittynä blogin Pienessä kuukalenterissa.

Jos kerran viikossa ei riitä...

Kun kasvien multa tuntuu kuivuvan liikaa ja kasvin lehdet alkavat nuokkua kastelujen välillä, on syytä kastella useammin. Silloinkin kastelu ajoitetaan kuun mukaan eli kastellaan ennen Älä kastele -päiviä. Näin tämä toinen kastelukerta osuu suurin piirtein Kastelupäivien puoleen väliin.

Eli tänään 13.11.2019 kannattaa kastella jo vettä kaipaavat kasvit, sillä huomenna ja ylihuomenna on Älä kastele -päivät. Vasta lauantaina ja sunnuntaina on varsinaiset Kastelupäivät.


Kuvan viirivehkaakin piti kastella pari kertaa viikossa, sillä multa kuivui nopeasti lämpimässä asuinhuoneessa ja lähellä patteria.

Ikkunalla talvetettavat pelargonit kastelen samoin eli pari kertaa viikossa. Nimittäin niiden multa kuivuu nopeasti, koska ikkunalaudan alla on patteri ja niillä on saviruukut.

Lisää kasteluohjeita ja paljon muuta spesiaalimpaa kuun mukaan ajoittamista löytyy Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.

Kastelusta muistutan Facebookissa...

Näistä Kastelupäivistä muistuttelen aina Puutarha Studion facebook sivulla. Eli jos tuntuu siltä, että kaipaat pienen muistuttamisen, niin seuraa ja tykkää sivusta 😊

Muita postauksia viherkasveista...


Olisi kiva kuulla teidän kokemuksia kuun mukaan kastelusta. Onko se toiminut hyvin vai onko siinä jokin hankalaa? Vai eikö se toimi alkuunkaan?

Syysterkuin Sari


4 kommenttia:

 1. Näiden ohjeiden mukaan olen kastellut ,mielestäni toimii hyvin.Suurin osa viherkasveistani on todella vanhoja ,niille riittää kastelupäivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoille sisäkukille tosiaan riittää usein Kastelupäivien rytmi, jopa talvella.
   Kiva kuulla, että koet sen toimivan hyvin. Sitä palautetta on kyllä tullut eniten, mutta aina on tosi mukava kuulla lisää kokemuksia. Se vahvistaa sitä tuntumaa, mikä minulla on asiasta :)

   Poista
 2. Mikä kasvi on Viherkasvien kastelu kuun mukaan? Kukka näyttää Sant paulialta, on kuitenkin niin ruusun näköinen? Aivan ihastuttava!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se punakukkainen on nupulla oleva ruukkukukka nimeltä gloksinia ja jotkut kutsuvat sitä suppilokukaksi. Se on kyllä hurmaavan kaunis. Harmillisesti sitä näkee nykyään kaupoissa aika vähän.

   Poista