lauantai 2. marraskuuta 2019

Juhlavat puikkokämmekät

Puikkokämmekät eli Dendrobium ovat juhlavia orkideoja ja tosi helppoja saada kukkimaan joka vuosi. Vanhimman olen kasvattanut itse pienestä alusta, jonka sain ystävältäni Tuulalta. Nyt se on jo kymmenen vuotta vanha ja näin muhkea. Siihen näyttää tulevan tänä vuonna paljon pieniä tuoksuvia kukkia, joista osa on jo auki ja osa vasta kasvattaa kukkaverson alkua. Tietää siis pitkää kukinta-aikaa.
Miltä tämä näytti silloin pienenä alkuna... kuva löytyi kuin löytyikin täältä blogista. Kurkkaa se Perhosorkideat kukkivat... -postauksesta, jossa se on viimeisenä kuvana.

Jalopuikkokämmekkä `Irene Smile`...

Tähän puikkokämmekkään ihastuin täysin, sillä siinä on todella vahva tuoksu. Se on ollut minulla vasta vajaan kuukauden. Jännä nähdä, miten saan sen viihtymään, sillä se on hieman erilainen mitä vanhimmat puikkokämmekkäni.

 Kukkien väritys ei ole ihan suosikkini, mutta sen kyllä kestää, kun tuoksu on niin ihana 😄

Puikkokämmekkä Sa-Nook `Thailand Black`...

Näitä tummakukkaisia orkideoja olen ihastellut pitkään, mutta niitä on näkynyt harvoin myymälöissä ja silloinkin ovat olleet aika hintavia. Nyt pitkästä aikaa näin yhden, muiden punertavakukkaisten seassa. Ja en voinut vastustaa... pakkohan se oli ostaa. Kukan väri on tosi kaunis.

Vanha puikkokämmekkä Sa-Nook `Blue Happines`...

Tämä puikkokämmekkä on ollut minulla lähes kaksi vuotta jo, ja se kukkii näin loppuvuodesta. Se teki toiseen puikkoon kaksi kukkavanaa, joista toisen vahingossa katkaisin. Onneksi tuo toinen ei vioittunut 😊

Otan usein orkideoista tukikepit pois, kuten tältäkin puikkokämmekältä. Kuvasta näkee hyvin, miten kävi. Se on kasvanut tosi leveäksi. Siitä kukkii aina vain uusimmat versot, joten seuraavassa kasvualustan vaihdossa poistan siitä kyllä vanhimmat ja tuen versot pystyyn. Näin sitä oppii kantapään kautta 😊

Tuoksuvat puikkokämmekät...

Aika erilaisia nämä kukat. Kahdessa on tosi vahva tuoksu ja tuo tummakukkainen tuoksuu vain ihan läheltä kukkaa nuuhkiessa.

Pidän näitä valoisalla kaakkoon suuntaavalla ikkunalla, ilman kasvivaloa. Päiväksi verhot on vedetty sivuun. Ja pimeimpään aikaan marras-tammikuussa, huoneissa on valot päällä päivisin. Lannoitan näitä ympäri vuoden miedolla orkidealannoitteella.

Orkideat ovat suosikkejani...

Olen täysin ihastunut orkideoihin. Ne on helppoja ja lehdistö on kaunis lepoajallakin kukkimattomana. Onhan toki haasteellisiakin orkideoja, kuten vandat. Mutta onneksi on myös näitä helppoja.
Alla lista orkideapostauksista. 


Hyvää pyhäinpäivää!

Terveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Ihania kämmeköitä sinulla on! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niitä on kyllä kerääntynyt jo aika monta, ne kun on niin kauniita. Ja näyttävät viihtyvän hyvin ilman sen kummempaa hoitoa.

   Poista
 2. Upea tuo tummakukkainen💚 Minulla on vain ludisia ja eilen huomasin siinä ihan hirmuisesti kukkavanoja💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tummakukkainen on kyllä kaunis, ja oli muuten vaikea kuvata sen väriä ;)
   Sinulla on siis tiedossa upea kukinta! Oli heti pakko käydä tutkimassa omaani, ja siinä ei ollut vielä edes yhtä nupun alkua. Se taitaa olla vähän "myöhäisempää sorttia" ;)

   Poista
 3. Mulla oli kanssa tuo Blue happines ja oli kyllä hyvä kukkimaan. Uskalsin laittaa mullan vaihdossa ihan perus viherkasvimulta ja se kiitti seitsemällä kukkavanalla...ja sitten joku öttiäinen imi sen tyhjiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puikkokämmekät on kyllä helppoja orkideoja ja kukkivat uudelleen. Niiden kasvualusta on ostettaessakin enemmän multamaisempi, mitä perhosorkideoilla. Jännä, että viihtyi noin hyvin ihan mullassa. Olet siis taitava hoitaja :)
   Ötökät on kyllä tosi inhottavia, jos ei niitä huomaa ajoissa. Onneksi aina voi ostaa uuden orkidean :)

   Poista