torstai 18. maaliskuuta 2010

Perhosorkideat kukkivat, ... Lumikuningatar-viikko Talvipuutarhassa

Perhosorkideat ovat kukkineet jo pari kuukautta. Tänä vuonna tuohon keltaiseen tuli kukkia näin vähän.Sen sijaan punertava perhosorkidea on varma kukkija, kuten kuvasta näkyy : )
Se on kukkinut joka vuosi upeasti.
Olen ottanut kukkavarsista tukikepit pois. Näin ne näyttävät paljon luonnollisemmilta.


Ja nuppuja näyttää kehittyvän koko ajan lisää ...

Perhosorkidean kasvatus ja hoito-ohjeet:

Perhosorkidean eli perhoskämmekän kasvatus on superhelppoa. Hyvin valoisa paikka, mutta kesällä  ei kuitenkaan suoraa auringonpaistetta. Se ei pidä myöskään vedosta talvella.
Kastellaan kerran tai pari viikossa. Ruukun voi myös upottaa hetkeksi veteen, kuten minä olen näille tehnyt. Perhosorkideaa kannattaa ehdottomasti lannoittaa. On olemassa orkidealannoitteita, mutta näköjään tavallinen sisäkukkien luomulannoitekin kukittaa näin hyvin.
.
Alla on kuva pienestä orkidean alusta, jonka sain kesällä ystävältäni Tuulalta. Nyt se kasvattaa jo varresta uutta versoa.... En tiedä yhtään, mikä orkidea tämä on.


Helsingin Talvipuutarhassa on meneillään 16.-21.3.2010
Suomen Orkideayhdistyksen jäsenet kertovat orkideoista ja opastavat niiden kasvatuksessa. Kannattaa käydä, jos siellä päin liikkuu. Toivottavasti ehdin käymään siellä huomenna!
Talvipuutarhan kasvihuoneet nimittäin suljetaan kohta pariksi vuodeksi ison remontin takia.

Edit - kuvia venuksenkenkä-orkideoista sekä uusia kuvia lumikuningatar-orkideoista.

12 kommenttia:

 1. Perhosorkideasi ovat kaunottaria puvuissaan, tyttärelläni on valkoinen ja siinä on nyt seitsemän kukkaa ja paljon nuppuja, ei kuulemma sitä mitenkään hoida kuin vettä antaa..on siis saanut sen uudelleen kukkimaan, siitä iloitsen!
  Meillä oli vielä viime yönäkin pakkasta lähes 20 astetta, tällä hetkellä tulee sitä harvinaista herkkua, lunta!

  Leppoisaa illanjatkoa!

  VastaaPoista
 2. Taitava olet, kun olet saanut orkideat kukkimaan näin kauniisti.

  VastaaPoista
 3. Kaunista! <3 Kyllä sen huomaa kenellä on taito hyppysissä!:) Minun orkideat eivät suostuneet enää kukkimaan ja taisin kastellakin liian vähän,joten nyt ne on entiset orkideat!:( Täytyy kaupasta ostaa siis uusi joku kerta!:)

  VastaaPoista
 4. Sirkka - valkoinen perhosorkidea onkin tosi upea !! Jos tilaa olisi vähän enemmän, hankkisin sellaisen...
  Meilläkin sataa nyt lunta : )

  arleena - no, ne kukkivat ihan itsestään. Kunhan vähän kastelee ja saavat valoa. Ovat oikeasti tosi helppoja ja kukkivat uudelleen ilman ihmeempiä konsteja : )

  sarppa - kastella tosiaan kannattaa ainakin kerran viikossa. Ja valoisalla paikalla alkavat aina työntää nuppuja sitten vuodenvaihteessa. Kukinta kestää monta kuukautta, kesän tuloon asti : )

  VastaaPoista
 5. Mahtavan hienoja orkidean kukkia sinulla.
  Harmittaa kun en päässyt sinne talvipuutarhaan kun niin olin viime tiistaina suunnitellut meneväni.

  VastaaPoista
 6. Ihanaa kun löysin tänne puutarhablogiisi, minun pitää oikein ajan kanssa lukea postauksiasi! Tämä on hieno tietopankki tällaiselle amatöörille, joka yrittää epätoivoisesti rakentaa omaa unelmapuutarhaa :)

  VastaaPoista
 7. Onpa ne näyttäviä ja kauniita.

  Monta kertaa olen kaupassa niitä katsellut, mutta en ole uskaltanut kasvatusta yrittää, pelkään aina, että saan ne jollakin tapaa hengiltä.

  VastaaPoista
 8. tia - olin Billnäsin messuilla viime kesänä ja Suomen orkideayhdistys oli kukkineen siellä. Ihan uskomattoman kauniita orkideoja he olivat ottaneet mukaan. Ja antoivat hyviä neuvojakin : )

  Hilda - tervetuloa vaan uudelleen pienelle lukuhetkelle : ) Joitakin juttuja olen kirjoittanut ihan itsellekin muistin tueksi... Kuten nuo kuunvaiheiden mukaan hyvät kasteluajankohdat tuossa sivupalkissa.

  Sussi - luulen, että ne saisi hengiltä, jos unohtaisi kokonaan kastella niitä tai pitäisi ne koko ajan vedessä. Samoin ne voisivat kuolla talvella ikkunan raosta tulevaan pakkaseen tai kuuman takan vieressä kuumuuteen. Niin ja pimeässä ne nääntyisivät valon puutteseen.
  Eli ne ovat muuten vähään tyytyviä : )

  VastaaPoista
 9. Komeesti kukkii sun perhoset. Oisko toi alempi joku Dendrobium?

  VastaaPoista
 10. Kauniit ovat orkideasi.
  Mun pitäis varmaan kiinnittää enemmän huomiota tuohon lannoituspuoleen...

  VastaaPoista
 11. Tuo on kyllä minusta niin omituista. Minun orgideani ei kuki. Se saa lannoitettakin välillä ja vaikka mitä. Uutta versoa pukkaa mutta ei kukan kukkaa. Anopillani on kadehdittavan valtava määrä aina uudestaan kukkivia. Eikä ole koskaan lannoittanut.

  VastaaPoista
 12. Amalia - täytyypä tutkia olisiko se tuo Dendrobium. Kiitos vinkistä : )

  pioni - kukat kaipaavat välillä lannoitetta ; ) Minä olen tosi tyytyväinen tuohon luomulannoitteeseen... kaikki kasvini tuntuvat kukkivan niin hyvin : )

  Olivieno - onko orkideasi talvella valoisalla paikalla ? Omani saavat aurinkoa pimeimpänä aikana. Luulen, että sillä on merkitystä nuppujen muodostumiseen... siis luulen ; )

  VastaaPoista