keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Kokemuksia Biolan Sammalnapeista ja Pienoiskasvihuoneesta

Blogiyhteistyö - Biolan
Testasin Biolanin Sammalnappeja ja Pienoiskasvihuonetta jo keväällä. Kokemuksesta voin sanoa, että ne ovat tosi helppoja aloittelijoillekin. Ja mikä parasta, erittäin ekologisia, sillä sammalnapit ovat 100% kotimaista rahkasammalta ja ne on tehty Suomessa.

Biolan Pienoiskasvihuone, siemeniä ja vettä....

Kasvatus Pienoiskasvihuoneessa on helppoa. Eli läpinäkyvä kansi otetaan pois ja ohjeen mukaan 4-4,5dl vettä kaadetaan nappien väleihin kouruun. Sen jälkeen odotetaan noin 2 minuuttia, niin sammalnapit turpoavat. Siemen tai pistokas painetaan sammalnapin keskelle ja kansi asetetaan paikalleen - pienoiskasvihuone on valmis siirrettäväksi ikkunalle. 
Siis tarvitaan vain vettä, siemeniä ja ikkunalauta, Pienoiskasvihuoneen lisäksi.

Pienoiskasvihuoneeseen on myytävänä myös erikseen Sammalnappeja, joten Pienoiskasvihuonetta ei tarvitse ostaa joka kerta. Sammalnapit ovat täysin käyttövalmiita eli ne on kalkittu ja lannoitettu. Ylimmässä kuvassa näkyikin myyntipakkaukset. Ne ovat Biolanin tämän syksyn uutuuksia ja tulossa myymälöihin.

Taimien siirto ruukkuun...

Testailin siis keväällä näitä Sammalnappeja. Testimielessä siirsin lusikan avulla pienen taimen, jotta näen juurten tilanteen. Juuret oli vielä niin pienet, etteivät ne pitäneet sammalnappia koossa. Kuten kuvistakin näkee, näissä napeissa ei ole mitään kangasta pitämässä sitä koossa, vaan ne todellakin ovat täyttä rahkasammalta.
Eli kannattaa antaa taimien kasvaa rauhassa, ennen kuin siirtää ne isompaan ruukkuun 😊

Nämä minimunakoison taimet otin myös lusikan avulla kasvihuoneen pohjasta pois. Niillä oli hyvät juuret ja sammalnappi pysyi hyvin koossa. Versotkin olivat jo kasvaneet sen verran isoiksi, että oli aika istuttaa ne omiin ruukkuihin.

Testimielessä annoin osan pelargoneista kasvaa sammalnapeissa pidempään. Näyttivät viihtyvän hyvin, sillä juuristo oli kasvanut todella vahvaksi, myös niihin kohtiin, joista oli taimet jo aiemmin siirretty pois. Tämäkin vain vahvisti sitä tuntumaa, että pelargonit ja muutkin kasvit kasvavat hyvin 100% sammaleessa.

Jos nyt joku miettii, miten edelliset taimet saa istutettua omiin ruukkuihinsa, niin ne vain rohkeasti irrotettiin toisistaan. Eli otettiin taimien juuripaakuista tukeva ote ja vedettiin taimet erilleen. Tämän jälkeen ne istutettiin bioruukkuihin Biolanin Kasvusammaleeseen, jonka olin esikostuttanut.

Pelargonit jatkoivat kasvua Kasvusammaleessa...

Pelargonit olivat kesän parvekkeella ja niitä lannoitettiin viikoittain sekä kasteltiin. Nyt ruukut ovat asuinhuoneen hyvin valoisalla ikkunalla. Osa niistä kukkii vieläkin.
Pelargonit on niin helppoja ja varmoja, että niitä on tullut kylvettyä siemenistä jo monena vuotena. Ja niistä löytyy myös paljon juttuja täältä blogista. 

Sammal on ehkä paras kasvualusta...

Rahkasammalen etuina on sen ilmavuus ja rakenne, joka sitoo vettä itseensä samalla sitä kasveille luovuttaen. Eli sammalkasvualusta ei kuivu niin nopeasti vaan kasvi pärjää pidempään, vaikka kastelu hieman unohtuisi. Lisäksi sammal estää erilaisten homeiden kasvua, mikä on etu mm. siemenkylvöissä.
Nykyään kylvän siemenet aina sammalkasvualustaan, sillä siemenet tuntuvat itävän siinä parhaiten. Ehkäpä juuri sen takia, että sammaleessa siemen ei kuivu niin herkästi kuin mullassa. Sillä jos siemen kuivuu itämisvaiheessa, se kuolee eikä lähde kasvuun.

Kotimainen rahkasammal...

Näissä Biolanin sammaltuotteissa käytetään rahkasammalta, jota otetaan kevyesti suon pinnalta erikoiskoneella. Sitä otetaan vain kitusoilta eli niiltä soilta, mitkä eivät enää ole luonnontilassa. Sammalta voi ottaa taas uudelleen 25-30 vuoden kuluttua eli sammal on nopeasti uusiutuva luonnonvara. Siksi niin ekologinen.

Malttamattomasti sitä jo odottelee tammikuuta ja kevään ensimmäisiä siementen kylvöjä 😊

Sain Biolan Pienoiskasvihuoneen ja  Biolan Sammalnapit testaukseen Biolanilta. Oli kyllä jännä päästä testaamaan näitä. Kiitos siitä Biolanille!


Puutarhaterkuin Sari

10 kommenttia:

 1. Sammal on minunkin suosiossa ja nyt innolla odottelen uutta kasvukautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammal on kyllä ihan huippu juttu kasvualustana! Saas nähdä, kuinka nopeasti se syrjäyttää tavalliset turvemullat. Tekisi mieli jo kylvää jotain, mutta täytynee malttaa tämän pimeän ajan yli... tammikuun alkuun :)

   Poista
 2. Kun vaan löytäis tuota Kasvusammalta jostain, sitten kun iso kasvatusinto iskee keväämmällä. Kun lähikaupoissa sitä ei kuitenkaan ole ja bussilla hankala hakea jostain kauempaa. Niin selvästi olen huomannut eroja kasvatusalustoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvusammalta taitaa olla Prismoissa, puutarhamyymälöissä ja rautakaupoissa, joissa on puutarhatuotteita. Ja aina kannattaa kysyä myyjältä ja esittää toiveita.
   Sammaleessa on onneksi se etu, että se on tosi kevyttä... Kasvusammalsäkki ei paina paljoa.
   Itse just tarkistin, että kevään aikaisiin kylvöihin on jo Kasvusammalta varattuna, siemenet enää puuttuu ;)

   Poista
 3. Jopas onkin vankat juuret! Täytyy kokeilla ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yllätyin, miten komeat juuret taimilla oli. Ja muutamalta lyhensin juuria reippaasti, eikä se näyttänyt vaikuttavan mitenkään sen kasvuintoon. 100% sammalkasvualustat näyttävät sopivan kasveille ihan uskomattoman hyvin.

   Poista
 4. Juuret näyttävät kehittyvän hyvin tuossa 100 % sammaleessa. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi juuret pysyvät terveinä. Olen koko kesän ihaillut noita pelargoneja saviruukuissa. Vaikka oli niin hellekesä ja multa tuppaa kuivumaan herkästi parvekkeella, niin tuossa 100% sammaleessa pelargonit kukkivat ja voivat hyvin. Jopa pienissä taimiruukuissa :)

   Poista
 5. Näitä täytyy kyllä testata ensi vuoden puolella;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa testata! Kylvin tänä vuonna erilaisiin kasvualustoihin pelargonin siemeniä ja tämä 100% sammal oli niistä paras. Kasvit lähtivät siinä tukevaan kasvuun ja siemenet itivät parhaiten. Ja nämä sammalnapit pienoiskasvihuoneessa oli näppäriä kapealla ikkunalaudalla :)

   Poista