perjantai 12. maaliskuuta 2021

Kukkanurmikko kukkii ensi kesänä

Kukkanurmikko kukkii ensi kesänä komeasti, sillä niin paljon uusia taimia siinä näkyi syksyllä. Yksi upeasti levinnyt oli tämä kaunokainen. Kuva on viime toukokuulta, jolloin taimet olivat vielä pieniä. Kesän aikana ne tuuhistuivat ja syksyllä niitä  olikin jo aikamoinen mätäs. Muutama yllättäväkin kasvi oli lähtenyt leviämään, joten nyt odotellaan lumien sulamista ihan malttamattomasti 😊


Kukkanurmikon kehittyminen vie aikaa...

Olemme siis useana vuotena jo lisänneet kasveja vanhaan nurmikkoon. Samoin teimme kukkanurmikon 2018 syksyllä  uudehkoon nurmikkoon, jonka kuiva kesä kellastutti. Siitä enemmän Kukkanurmikko kuivuneesta nurmikosta -postauksessa.

Yleensä vasta parin vuoden kuluttua siementen kylvöstä, alkaa kukkanurmikkokasvit kukkia kunnolla. Eli nyt tänä kesänä. Siellä on sellaisiakin, jotka eivät vielä ole tehneet yhtään kukkaa, joten jännä nähdä, kukkivatko ne kesällä. Kaunokaiset sen sijaan jo kukkivat runsaasti eli kasvivalinta onnistui siinä kohtaa pihaa.

Kukkanurmikko kehittyy koko ajan, sään ja hoidon mukaan. Se ei ole samanlainen joka vuosi, mikä tekee siitä erityisen viehättävän.Kukkanurmikko on ekoteko pörriäisille ja perhosille...

Kukkanurmikko on tärkeä pölyttäjille, etenkin kun siinä on monta eri kasvilajia. Se on siis ihan eri asia kuin luonnonnurmi tai nurmikko, joka jätetään leikkaamatta. Kukkanurmikolle nimittäin valitaan huolella kasvit sekä hoidossakin on omat niksinsä, ettei vahingossa tuhoa kukkakasveja. Sen takia olenkin tehnyt tästä verkkokurssin, josta löytyy lisätietoa Puutarha Studion sivuilta.

Meidän pihalla kukkanurmikkoa leikataan ruohonleikkurilla 1-3 viikon välein. Halutaan pitää se matalana, onhan se nurmikko, siis kukkanurmikko.Tavallista valkoapilaa löytyy myös...

Meidän kukkanurmikossa on aika vähän valkoapilaa. Tässä kohtaa se on kuitenkin lähtenyt kivasti leviämään viime vuonna, joten sekin kukkii nyt kesällä.

Teen kesällä tai ehkäpä jo keväällä uuden postauksen, jossa kerron kukkanurmikon kuulumisia. Odotettavissa on runsasta kukintaa, ja mikäs sen ihanampaa. Pörriäisetkin kiittää!

Aiheesta vielä lisää Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus -postauksessa.


Puutarhaterveisin Sari


 

6 kommenttia:

 1. kaunokainen mene sinne mihin itse haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kaunokainen leviää kivasti ehkäpä muurahaisten avulla tai puutarhurin kengänpohjiin tarttuen. Onneksi ei ole kuitenkaan liian voimakkaasti leviävä, vaan hitaasti ja hillitysti :)

   Poista
 2. Onko tuo kaunokainen sama kukka kuin bellis? Minulla kasvaa sitä kukkapenkissä. On kiitollinen kukkjia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on sama. Kaunokaisen tieteellinen nimi on Bellis perennis eli siitä tulee se bellis nimi sille. Kiva kuulla, että se on sinullakin hyvä kukkimaan. Tätä on myös punakukkaisena ja vaaleanpunaisena.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen idea. Kaunokaista löytyy meidänkin nurmikolta ja viime kesänä siirtelin belliksiä pienelle pläntille, jotta tekisivät maton. Muuten, törmäsin kukkan nimeen tuhatkauno, onko se bellis vai päivänkakkara vai joku muu (ei selvinnyt netistä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkanurmikko on kaunis ja tosi tärkeä mm. pölyttäjille, siis erittäin hyvä idea :)
   Kaunokaisen vanha nimitys on tuhatkauno. Huomasin, että sitä käyttää yksi puutarhamyymäläketju, vaikka se ei ole kasvin virallinen suomenkielinen nimi, vaikka nimi onkin kaunis.

   Poista