maanantai 1. maaliskuuta 2021

Säästövinkkejä puutarhaan

Mitä säästövinkkejä puutarhaan käytämme, sitä mietin yhdessä meidän Teräsleidin kanssa. Koetamme olla tuhlaamatta materiaaleja tai vettä, vaikka vesi tuleekin vanhasta pihakaivoista. Lisäksi pidämme hyvää huolta kaikista työkaluista ja koneista. Siten säästää jo selvää rahaa, kun ne kestävät pitkään hyvinä ja käyttökunnossa. Ja se, että ajoittaa kaikki pihatyöt kuun mukaan, säästää aikaa ja jopa rahaa, kun kerralla onnistuu. Näiden lisäksi listasin tähän meidän pihan ne varsinaiset säästövinkit.
Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Puutarhajätteistä kompostimultaa - paras säästövinkki...

Vuosien varrella isoin säästö on tullut puutarha- ja keittiöjätteiden kompostoinnista. Multaa tulee vuosittain iso kasa, ehkä kuution verran. Siksi pihan istutuksiin ja kasvimaalle ei olla koskaan ostettu multaa. Lähes joka vuosi tehdään jotain uutta istutusta ja parannetaan kasvimaata, mihin multa sitten hupenee nopeasti.
Kuvassa on valmista ja seulottua kompostimultaa menossa Kuupuutarhan maan kunnostukseen
Säästämme myös kaikki isot muovit, joita välillä tulee pakkausmateriaalina. Nytkin kuvan valmis komposti on peitetty tällaisella muovilla, jotta kompostimullassa ei ala kasvaa rikkaruohot tai sade kuluta kasaa.
Kompostoinnista olen kirjoitellut useamman jutun. Tässä niistä muutama:
Biojätteen kompostointi säästää myös selvää rahaa, kun sekajäteastian tyhjennysväli on pidempi.

Puiden ja pensaiden oksat katteeksi tai polttopuuksi...

Joskus meillä tulee helposti haketettavaa risua, jonka laitamme katteeksi muotoon leikatun pensasaidan alustalle. 

Muut pensaiden ja puiden oksat innokas pilkkoja pätkii pitkin kesää kompostin katteeksi. Kuulemma se pätkiminen on mieltä rauhoittavaa puuhaa ja samalla voi seurata pihan oravien ja pikkulintujen puuhia. Kaikki risut ja oksat menee siis hyötykäyttöön. Ja isommat oksat pilkotaan polttopuuksi tai kasveille tukikepeiksi.

Monivuotiset kesäkukat - yllättävä säästövinkki...

Tätä ei useinkaan itse mielletä miksikään rahan säästöksi, mutta kyllähän rahaa säästyy, kun joka kevät haetaan kellarista vanhat kesäkukat pihalle. Ei tarvitse ostaa uusia. Tosin välillä itse jo vähän kyllästyn näihin ja vaihtelun vuoksi ostan joka kesä jotain uutta kivaa 😊

Nämä oranssit daaliat on jo 30 vuotta vanhoja. Aika uskomatonta! Miten säilytämme ne talven yli ja miten istutamme ne maahan, siitä enemmän Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksessa.
Nyt jännätään, miten daaliat selviävät talven yli ja jaksavatko lähteä hyvin kasvamaan keväällä. Nimittäin viime syksynä todennäköisesti metsämyyrä kävi syömässä niiden juurimukuloita daaliapenkistä.
Samoin jännä nähdä, miten ne viime keväänä siemenistä kasvatetut daaliat talvehtivat kellarissa. Sekä miten siellä talvehtii ekan kuvan runkoruusu, joka myös on ensimmäistä vuotta meillä.

Säästövinkkejä puutarhaan - hanki ruukkuvarasto...

Ekologisimmat ruukut kasveilla on vanhat ruukut! Samalla säästää rahaa ja luontoa. Meillä on pihavarastossa ruukkukomero, johon pesemme kaikki käytetyt ja uusien kasvien mukana tulleet ruukut. Siellä on taimiruukkuja ja pienistä kaktusruukuista isoihin piharuukkuihin asti. Silloin ei tarvitse ostaa ruukkuja ja tekee ekoteon, kun ei ota kasveille maitotölkkejä, viilipurkkeja, muovimukeja yms. Tästä lisää Ekologiset taimiruukut ja kierrätys -postauksessa. 


Helppoja kasveja kasvatetaan itse...

Siemenestä kasvattaminen on niin ihanaa puuhaa keväällä, että lähes joka vuosi kasvatan jotain monivuotistakin. Valitsen niitä super helppoja ja mitkä sopii meidän pihalle. Kaikkia kasveja ei toki voi kasvattaa siemenistä ja osa on niin hidaskasvuisia, että ne kannattaa aina ostaa taimina. Sen sijaan perennoissa on kivasti näitä helppoja, kuten kuvan punahatut. Toivottavasti ne kukkivat jo ensi kesänä.

Olisi kiva kuulla, mitä puutarhan säästövinkkejä sinulla on ?


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...
Mummon kirja   https://mummon-kirja.blogspot.com
Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/03/01/3-kuluta-harkiten-osta-vahemman/Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Puutarhaterveisin Sari24 kommenttia:

 1. Hirmuinen kasa ihania oksia! On siinä ehtinyt nähdä oravan poikineen tikkuja pätkiessään ;) Noista daalioista piti kysymän, että miksi ne otetaan maasta ylös talveksi? Onko se lajikeasia tai joku niksi? Muistelen lapsena lapsuudenkodin lähellä ollutta autiotaloa, jonka entisessä puutarhassa oli paljon keltaisia daalioita, tai ainakin mummo niitä daalioiksi kutsui. Niitä ei tietenkään kukaan nostellut talveksi ylös. Mieli tekisi itsekin daalioita laittaa pihalle, mutta en usko saavani itsestäni irti sitä, että ottaisin sipulit ylös syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksakasa on minusta niin kaunis, että sitä tulee kuvattua paljon. Itse asiassa se on lepäävä kompostikasa, jonka päällä on ne oksanpätkät katteena. Oksanpätkiä tulee kyllä monta saavillista pitkin kesää :)
   Daaliat ei talvehdi ulkona täällä Suomessa eli niiden juurakot on pakko kaivaa syksyllä maasta ylös ja viedä kellariin. Jos ne jättää maahan, niin ne kuolee. Monilla kasveilla on omia kansanomaisia nimiä tai jollakin paikkakunnalla niille on muodostunut oma nimitys. Ehkä mummosikin kutsui jotain toista kasvia daaliaksi, vaikkei se oikeasti ollut daalia.
   Yllättävän helposti ne tulee nostettua syksyisin maasta. Sillä varret menevät ensimmäisinä yöpakkasina niin rumiksi, että jo sen takia varret on kiva saada pois silmistä. Ja samalla nostaa lapiolla juurakot ylös ;)

   Poista
  2. Tuota itsekin epäilin, että olisiko se vaan mummon mielestä ollut daalia, muttei ollutkaan. Muistan itsekin ne kukat, kun niitä vuosikymmenen ajan tuli mummon kanssa sieltä haettua ja jokin daaliaa muistuttava se kukka oli, mutta näköisiäänhän on muitakin. Nyt sitten tietysti jään miettimään, että mikäköhän se monikerroksinen keltainen kukka oikeasti oli! Valtavana merenä ne kukkivat ja korkeuttakin oli melkoisesti, yli metrin varmasti, koska ylsivät oman pääni yli reippaasti.

   Tuo oksakasa ON kaunis! Kuin mörököllin maja <3

   Poista
  3. Mörököllin maja... ihana :) Täytyypäs kertoa tuo meidän Teräsleidille.
   Olisikohan se kukka ollut kultapallo, joka kukkii loppukesällä. Kuivahkolla paikalla voi jäädä matalaksi, siis 1,5m korkeaksi. Muita kerrottukukkaisia perennoja ei tule nyt mieleen. Kultapallo on kyllä tosi yleinen vanhoilla pihoilla.

   Poista
 2. Teillä on niin ihanan yhteisöllistä tämä pihan laitto, tuon takia olisikin ihanteellista, jos useammatkin voisivat asua tuollaisissa itse hoidettavissa tai kollektiivi-tyyppisissä asunto-osakeyhtiöissä. On hirveän mukavaa, kun kerrot, mitä kukin tykkää tehdä.
  Täälläkin kierrätetään kaikki mahdollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä auttaa paljon se, että ollaan hyvin sopuisia :) Meillä ei tule kinaa pihatöistä eikä muusta. Tällainen yhteisöllisyys myös helpottaa pihan hoitoa, sillä voi aina luottaa, että rankkoja hommia ei tarvitse tehdä yksin.
   Kierrätys on kyllä niin nykypäivää kuin olla ja voi! Onneksi!

   Poista
 3. Aivan huikea tuo daaliapenkki! Olen yrittänyt pysytellä kaukana daalioista. Niitähän on ziljoona lajiketta niin pelkään hurahtavani keräilyyn jos yhtään annan periksi tässä asiassa. Ja siinä sitä rahanmenoa vasta tulisikin kun ei pystyisi hillitsemään itseään daaliahankinnoissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä paha, jos iskee daaliakuume. Sitä ei niin vaan paranneta ;)
   Meillä noita vanhoja daalioita, silloin 30 vuotta sitten, oli vain muutama kappale. Ne lisääntyy hieman vuosittain ja viime kesänä ne olivat ennätysmuhkeita. Ne on tuossa kuvassa yhdessä rivissä ja silti versoja on noin leveälti. Ne oli tosi upeita! Nämä yksinkertaiset daaliat on muuten todella hyviä kasveja pölyttäjille ja perhosille. Se on yksi syy, miksi vaalimme näitä vanhoja oransseja :)

   Poista
 4. Olipa iloinen yllätys huomata, että olet mukana tässä yhteispostaussarjassa. Mä meinaan satuin aikoinaan sun sivuille, kun tutkin kuunvaikutuksia. Ostin juuri hetki sitten sun pihasuunnittelunverkkokurssinkin. Olen siinä vasta ihan alussa, mutta vaikuttaa lupaavalle :)

  Kiitos myös tuosta kompostitekstistä. Puutarhakompostin parantaminen on tämän vuoden projekteja ja ilolla otan kaikki vinkit vastaan. Laitoin siis linkin jo tallennukseen.

  Kauniita maaliskuisia päiviä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet jo tuttu :) Meillä on tosiaan puutarhakomposteja hoidettu vuosia ja koko ajan opittu siinä samalla niiden hoitoa. Nyt viimeisimpänä kokeiluna viime kesänä oli biohiilen lisäys puutarhakompostiin. Odotan siltä tosi paljon, koska keittiöjätekompostori toimi niin yllättävän hyvin kovilla pakkasillakin biohiili lisäyksen jälkeen. Laitan kesämmällä juttua blogiin kuulumisia kokeilusta.
   Ihania kevätpäiviä sinullekin!

   Poista
 5. Hyviä säästö- ja kierrätysvinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :) Puutarhassa on aika paljon asioita, joissa on helppo säästää ja kierrättää. Ja sehän on tosi hyvä juttu!

   Poista
 6. Hienosti olet saanut nuo daalian mukulat säilymään vuodesta vuoteen. Jospa ne edelleen ilahduttavat teitä kuten edellisinäkin vuosina.
  Hienoja vinkkejä, joilla säästää puutarhassa. Kiva, että nostit esiin myös tuon välineiden huoltamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä todellakin toivotaan, että vanhat daaliat jaksavat kasvaa jäljelle jääneistä mukuloista. Onneksi niissä oli juuripallukoita, jotka olivat ihan ehjiä. Eli toivoa on.
   Kiitos :) Työkalujen ja koneiden huoltaminen sekä säilytys sateelta suojassa pidentää kummasti niiden ikää. Meillä vanhin työkalu, jota käytetään edelleen, on vanha sirppi. Se alkaa olla jo arvokas työkaluna, ja edelleen erittäin kätevä.

   Poista
 7. Millä laitteella/menetelmällä seulot kompostimullan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostimulta seulotaan ihan käsipelillä. Yleensä sitä mukaa, kun multaa tarvitaan. Viime keväänä Teräsleidillä oli sen verran ylimääräistä energiaa ja tekemisen puutetta, että innostui seulomaan koko kompostikasan kerralla, siis useampana päivänä.
   Kuva meidän seulontamenetelmästä tässä postauksessa https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/05/puutarhakompostin-kevathoito.html

   Poista
 8. Aikamoiset daaliat! Tuli mieleen noista ruukkujen säilyttelyistä, kun lapsuudenkotini oli laitettu myyntiin ja välittäjä kertoi kaikkien päivitelleen meidän varaston kukkaruukkuja. Olivat kuulemma olleet sitä mieltä, että eihän nyt kukaan pese ruukkuja ja säilö niitä siististi missään (kai ne olisi vain pitänyt heitellä jonnekin vajan lattialle sitten) - mutta nytpä huomaan, ettei me siis oltu ainoita järjestelmällisiä ruukunsäilöjiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kaikki ei ymmärrä ruukkujen tärkeyttä ;) Ruukkuvarasto on oikea aarreaitta, etenkin kun esikasvattaa taimia tai vaihtaa sisäkukkiin mullan. Aina löytyy sopiva ruukku ja riittävän paljon ruukkuja.
   Kuvan daaliat hyötyy selvästi biohiilestä, sillä niin komeaksi ne rehevöityi biohiililisäyksen jälkeen. Ja niiden mukulatkin kasvoivat isoiksi pallukoiksi.

   Poista
 9. Edelleen katson ihaillen daalioitanne. Mikäli ensimmäisen talven talvetus onnistui, niin täytyy etsiä toisen värinen perinnedaalia keltaisemme rinnalle, sen verran ihania nuo olivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta etsi lisää daalioita, jos teillä on toimiva talvetuspaikka. Daaliat on helppoja ja varmoja kukkijoita. Ja niin kauniita :)

   Poista
 10. Onkin tullut oltua oltua ekoilija kun muutettin kukkaruukutkin. Nyt pitäisi kyllä jo saada uusia joten tänä kesänä taidan ostotaimia muutaman haalia (ihan vain ruukkujen takia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaruukut on niin tärkeitä, että ilman muuta ne otetaan muuttokuormaan mukaan :)
   Niiden tärkeyden huomaa yleensä vasta sitten, kun ruukkuja ei ole silloin kun niitä tarvitsisi.
   Näin jollain puutarhalla Ruukkujen palautus -laatikon, josta sai myös ottaa ruukkuja. Siinä oli sellainen kylttikin. Siis näin vinkkinä.

   Poista
 11. Ihanat daaliat! Minulla oli vuosia yli 20 daalianjuurakko, mutta yhtenä talvena ne kaikki homehtuivat kellarissa. Ei ole tullut hommattua lisää. Josko tänä keväänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, miten kävi daalioillesi. Meillä on kostea kellari, jossa riskinä on juurakoiden mätäneminen. Siksi talvetetaan ne nykyään lannoittamattomassa ja kalkitsemattomassa turpeessa. Se auttoi heti. Nykyään käydään ainakin kerran talvessa katsomassa, miten juurakot voivat. Silloin huomataan ajoissa tehdä jotain, jos on ongelmia. Pelataan siis varman päälle.
   Hommaa ihmeessä uusia daalioita, on ne niin helppoja ja kauniita :)

   Poista