torstai 28. helmikuuta 2019

Biokompostorin talvityhjennys on tärkeä

 Keittiöjätekompostorin eli biokompostorin talvityhjennys on tosi tärkeää, jotta kompostori pysyy toimivana koko talven ajan. Yleensä olemme tehneet kompostorin tyhjennyksen tammi-helmikuun vaihteessa kuun vaiheiden mukaan, mutta tänä vuonna vasta nyt helmikuun viimeisinä päivinä. Syy on se, että jätettä on tänä talvena tullut poikkeuksellisen vähän.

Kompostorin lämpömittaria kannattaa seurata...

Helmikuun alun pakkasilla kompostorin lämpömittari näytti 11 astetta. Kun pakkaset loppuivat lämpötila nousi nopeasti 52 asteeseen. Sitä vähän ihmettelimme, sillä koskaan aiemmin se ei ole noussut keskellä talvea noin rajusti. Yhtenä syynä voi olla se uusi Tehokuivike, josta kirjoittelin kuun alussa. Toisena syynä metsästäjiltä saatu "luiden läski", mikä on samanlaista kuin kinkunrasva, mutta kypsentämätöntä. Eli kinkun rasvat kannattaa laittaa biokompostoriin 😊

Tyhjennä kompostorin alin massa...

Lämpötila laski nyt takaisin 11 asteeseen, joten oli aika tyhjentää kompostoria. Toinen syy tyhjennykseen oli se, että kompostori alkoi täyttyä.
Biokompostoria ei tyhjennetä kokonaan, vaan vain sen alin osa. Tällä kertaa otimme kompostimassaa noin kahden vajaan saavillisen verran. Saavit vietiin kylmään pihavarastoon odottamaan kevättä.
Ekaa kertaa voin sanoa, että tyhjentäminen ei haissut yhtään! Aika jännää.

Kuiviketta pohjalle...

Laitamme aina kuiviketta kompostorin pohjalle imemään ylimääräistä kosteutta. Olen huomannut, että siten nestettä ei valu niin paljon luukun raoista. Tämä meidän kompostori on jo aika vanha, ainakin yli 15 vuotta.

Kompostimassan pudotus alas...

Kun kompostorin pohjalle on laitettu kuivike, niin sen jälkeen pudotetaan kompostimassa alas. Sitä tökitään jollain sopivalla pitkällä työkalulla. Nykyään meillä on siihen tarkoitettu työkalu, se näky paremmin vanhassa postauksessa, johon linkki jutun lopulla.

Lopuksi siivous ja lämpimän kuivikkeen lisäys...

Tämä siivous on tyhjennyksen likaisin puuha, joten piti jo vaihtaa toinen hanska käteen 😀 Eli reuna putsataan kuivikkeella. Samalla peitettiin kompostimassan pinta lämpimällä kuivikkeella. Meillä on aina sitä ämpärillinen lämpimässä,  eli keittiönkaapissa. Nimittäin kylmä kuivike jäähdyttää kompostia! Tällä kertaa käytin sitä Tehokuiviketta, jonka testaus jatkuu.
Tyhjennykseen meni kaikkinensa aikaa 20-30 minuuttia. Eli nopea homma 😊

Lisää tietoa ja kokemuksia...

Biokompostorin syksyinen tyhjennys
Kompostorin Tehokuivike sisältää biohiiltä
Kuun vaiheita hyödyntäen kompostointiprosessi nopeutuu. Ja ainakin kannattaa välttää huonoja päiviä, sillä silloin tehty kompostorin hoito hidastaa kompostoitumista ja todennäköisesti myös viilentää kompostimassaa. Tästä lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito verkkokurssilla.

Mitä kuuluu pelargonien taimille...

Kylvin siis tammikuun jälkipuoliskolla pelargonin siemenet kokeeksi ns. "puutarhurintyöpäivänä" ja siemenet itivät ällistyttävän nopeasti. Nyt helmikuussa kylvin saman siemenpussin loput siemenet ja taas #puutarhurintyöpäivänä. Päivät ovat kerran kuukaudessa. Tämäkin kokeilu jatkuu.
Kuva otettu tänään noista kummastakin kylvöksestä. Ensi viikolla pääsenkin sitten koulimaan, jee!


Lisää vinkkejä siementen kylvöistä ja kasvatuksesta:

Mukavaa loppuviikkoa!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Saakohan kyseistä kompostoria vihreänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs osaa sanoa. Näet varmaankin kompostorien värivalikoiman rautakauppojen ja valmistajan nettisivuilta. Silloin kun me ostimme tuon meidän, niin vihreä oli se yleisin väri. Valitsimme kuitenkin ruskean, koska se sulautuu parhaiten ympäristöön.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus 😊 Luulen että palaan blogiisi useamman kerran tänä vuonna. Sain nimittäin vihdoin ja viimein oman kompostorin. Sain sen mieheltä joululahjaksi. Nyt pitäisi opetella kompostorin salat. Mulla on erilaisista kompostointityyleistä kirjakin niin pitää kaivaa sekin esiin 😄👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olkoon hienosta lahjasta ;) Kompostorin käyttö on helppoa, etenkin jos siinä on lämpömittari. Sen avulla on helpompi hoitaa kompostoria, kun tietää mitä siellä sisällä tapahtuu.
   Ei se kyllä muutenkaan ole vaikeaa ja sen oppii ihan käyttämällä sitä.

   Poista
 3. Tänä talvena menetin maatiaisamarylliksen, jonka olin saanut vanhalta serkulta. Näin, että blogisi kuvissa oli sellainen. Onko sinulle tullut siihen sieneniä? Kysynpä vaan, tai tiedätkö mistä saisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatiaisamaryllikseeni ei ole tullut siemeniä. Ota minuun yhteyttä sähköpostilla (osoite löytyy sivupalkista ja ylävalikosta) niin jatketaan keskustelua siellä :)

   Poista