keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Rimpsureunaiset saintpauliat ja orvokin taimet

Nämä rimpsureunaiset saintpauliat ovat niin viehättäviä. Siitä on pitkä aika, kun viimeksi olen ostanut santtuja, koska ne eivät kuulu lempikukkiini. Mutta tässä rimpsureunaisessa saintpauliassa on jotain todella kiehtovaa. Samoin ne rimpsureunaiset orvokit ovat tosi kauniita, tosin vielä ne ovat pieniä taimia.

Keväisen lilavalkovihreät kukat...

Ehkäpä se on tämä keväinen väritys, mikä näissä nyt niin viehättää minua. Sekä ehdottomasti kukan rimpsureuna 😊

Rimpsureunaiset saintpauliat - myös lehdet aaltoilevat...

Saintpaulia lajikkeita on todella paljon. Jopa kerrottukukkaisia ja kirjavalehtisiäkin löytyy, tosin harvemmin niitä näkee myynnissä meillä täällä Suomessa.
Siksi nämä rimpsureunaiset saintpauliat on löytö. Aiemmin en ole edes nähnyt tällaisia myymälöissä.
Näillä rimpsureunaisilla on lehtien reunatkin aaltoilevia, mikä lisää entisestään näiden viehätystä.


Kotimaisia harvinaisuuksia...

Yllätyin ihan, kun kuulin, että nämä on Suomessa kasvatettu, siis kotimaisia ruukkukukkia. Mahtavaa! Ja niillä oli ajan mukaisesti paperisuojus, muovin sijasta. Nämä olivat siis ekologisia kukkia moneltakin kantilta katsottuna. Eli ovat pitkäikäisiä ruukkukukkia sekä kotimaisia, jolloin lyhyeen kuljetusmatkaan kuluu vähän energiaa. Ja paperisuojus vielä lisänä. 

Minulla oli kerran upea amppeliin sopiva saintpaulia Taita. Se oli kaunis kuin mikä! Minisantut ovat myös kivoja, mutta niitäkin näkee harvoin. Vai oletteko nähneet niitä jossain myynnissä?
Toivottavasti nämä erikoisemmat saintpauliat nousevat enemmänkin suosioon, jolloin niitä taas tulisi myös myymälöihin tarjoille. On ne niin ihania!

Saintpaulia eli paavalinkukka hoito-ohjeet...

Saintpaulia (Saintpaulia Ionantha-Ryhmä) viihtyy puoliaurinkoisella paikalla esimerkiksi länsi- tai itäikkunalla huoneenlämmössä. Se voi kukkia jopa läpi vuoden taukoamatta. Silloin se vaatii talvellakin valoisan paikan.

Sitä kannattaa kastella aluslautasen kautta ja lämpimällä vedellä. Talvella on hyvä varoa, ettei saintpaulia saa vetoa ikkunasta, etenkään jos multa on kosteaa. Ja muutenkin jos multa on liian märkää, sen juuret vioittuvat herkästi ja koko kasvi menee rumaksi.
Kasvavaa ja kukkivaa santtua lannoitetaan säännöllisesti, lannoitepullon ohjeen mukaan.

Rimpsureunaisen orvokin taimet...

Näiden rimpsureunaisten  orvokkien kukintaa odotan taas malttamattomasti. Siihen menee kyllä vielä aikaa, ehkäpä pari kuukautta. Niiden siemenet on kylvetty parissa erässä, sillä testaan niillä eri kuun vaiheita kylvöissä.
Tänään ne näyttivät tältä. Ehdin koulia vain muutaman taimen viimeisellä kasvavalla kuulla. Joten loppujen kouliminen on vielä edessä.
Lisää kuvia tästä kaunottaresta Aika kylvää rimpsureunainen orvokki - kuun mukaan. 


Aurinkoisin kevätterkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Kerrassaan söpöliini! Hurmaava oli myös se Taita. Kumpaakaan en ole koskaan nähnyt livenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä harvinaisempia saintpaulioita voi löytää hyvällä tuurilla. Taita oli tosiaan niin ihana, että voisin vaikka heti ostaa uuden.
   Ja toivottavasti saan nämä söpöliinit viihtymään pitkään :)

   Poista
 2. Suloiset kiharaiset santut ja tuo orvokki on ollut suosikkini jo monta kesää. Sitä näköjään myydään eri nimillä, minulla on ollut ainakin kahta eri nimistä, juuri nyt on itämässä Rokoko -niminen. Tuskallisen hidasta puuhaa orvokin itäminen kyllä on.
  Tuskin maltan odottaa sunnuntaita ja kylvöjä, silloin tarvitaankin paljon multaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä rimpsureunaisia ja kiharaisia orvokkeja on tosiaan useampaa eri lajiketta, eli eri nimisiä. Nämä minun taimet on lajiketta `Germania`.Joskus aiemmin olen kasvattanut myös `Frau Frau Mixed` lajiketta. Ihania rimpsureunoja kaikki :)
   Ja tosi aikaisin saa kylvää orvokit, jotta ehtivät kukkaan aikaisin kesällä.
   Sinulla onkin tiedossa super mahtava sunnuntai! Minä taas pääsen multapuuhaan vasta ensi viikolla, kun viikonloppu menee työn merkeissä. Onneksi työ on yhtä kivaa :)

   Poista
 3. Tämän ihanan saintpaulian löysin meidän kukkakaupasta. Todella kaunis rimpsureuna ja värit ihanat . Minullakin rimpsureuna orvokit kasvussa, itivät hyvin ja nyt ovat jo 5 senttiä korkeita .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin viehättää tämän santun kukkien väritys, siinä on jotain jännää ja keväistä.
   Vau, sinulla on orvokit jo tosi hyvällä mallilla. Ei taida mennä enää kauaa, niin jo kukkivat. Mikäs sen ihanampaa :)

   Poista