keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Ruukkuhavut auringolta suojaan

Ruukkuhavut kannattaa suojata kevätauringolta aivan kuten nuoret tuijat pihalla. Ruukuissa multa voi vielä olla jäässä ja silloin kevätauringon lämpö helposti kuivattaa havun, kun se ei saa vettä jäätyneestä mullasta. Kuvassa se sama pieni mänty, joka oli Sarin Kukkivassa joulukalenterissa joulupuuna.

Rungollinen kartiovalkokuusi auringolta suojaan...

Rungollinen ja pallomaiseksi leikattu kartiovalkokuusi on edelleen näin upea. Se on siis ollut vuosia jo parvekkeella. Helmikuun puolessa välissä nostan sen lattialle, jos on aurinkoisia päiviä. Nyt kun on ollut pilvistä, niin se on taas ollut pöydällä.
Kumpaakin havua olen kastellut jo kerran, silloin kun oli lämmin jakso. Ja nyt kun on luvattu kovaa pakkasta, niin kastelen niitä vasta pakkasten jälkeen, sillä kartiovalkokuusella on niin pieni ruukku, että multa kuivuu helposti.

Mehitähdet myös auringolta suojaan... 

Kartiovalkokuusen mullan pinnalla kasvaa mehitähtiä, tarkemmin partamehitähtiä. Se on monivuotinen perenna ja näyttää hyvin talvehtineen siinä.

Nämä partamehitähdet näyttävät paljon surkeammilta. Koska niissä on kuitenkin vielä vihreää, niin ovat elossa. Ne kasvavat edelleen aivan liian tiiviisti, mikä voi olla syy, että ne nyt näyttävät tältä. Näitäkään en uskalla kastella vielä, vaan tulevan pakkasjakson jälkeen.
Kuvia enemmän tästä Ruukku täynnä mehitähtiä -postauksessa, josta näkee hyvin, miten vähän niitä oli alun perin. 
Tätäkin ruukkua pidän vielä lattialla, jotta aurinko ei vioita mehitähtiä.


Ilex eli orjanlaakeri auringolta suojassa...

Jännään hieman, talvehtiko tämä orjanlaakeri hyvin vai lakastuttaakohan se kohta lehdet. Se on ollut koko talven parvekkeella eli aika kovassakin pakkasessa. Se näyttää tällä hetkellä tosi hyvän vihreältä. Sekin on ollut auringolta suojassa.


Voi jouluruusu raukkaa...

Vähän harmittaa, miten kävi tälle upealle vanhalle jouluruusulle. Todennäköisesti talven pakkaset palelluttivat sen lehdet. Saas nähdä, toipuuko se ja kasvattaako uudet lehdet tilalle. Tätäkin suojaan nyt kevätauringolta ja kastelen sitä vasta ensi viikolla, kun ilmat vähän lämpenevät.
Kuva siitä marraskuulta löytyy Parveke kukkii marraskuussa -postauksesta.

Pihalla olevat ruukkuhavut myös suojattava auringolta...

Ihan vielä muistutuksena, että jos aurinko paistaa ruukuissa oleviin havukasveihin, ne kannattaa suojata varjostuskankaalla tai juuttikankaalla. Se kannattaa tehdä jo helmikuun puolessa välissä, jos silloin jo aurinko paistaa niihin. Ruukuissa multa jäätyy kokonaan, siksi kevätauringolta suojaaminen on tärkeää.

Tarvittaessa multaa kastellaan, kun lämpötila on plussan puolella ja multa näyttää kuivahkolta. Jonain talvena täällä etelässä ruukut kaipaavat kastelua yllättävän aikaisin. Jos multa on kuivaa eikä huomaa kastella sitä, havut ruskettuvat, vaikka niitä suojaisi kevätauringolta.

Kevätterveisin Sari

4 kommenttia:

  1. Voi kurja, kuinka kävi jouluruusulle. Ihailin niitä jouluna blogissasi. Meillä on vielä lunta maassa ja jouluruusut suojassa sen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusu oli tosi upea ja siinä oli jo näkyvissä uudet kukkavarsien alut. Taidan ostaa uuden, sillä oli se niin kivan vihreä keväästä myöhäiseen syksyyn.
      Meilläkin on vielä maa ihan lumen peitossa. Lumi onkin paras suoja monelle perennalle :)

      Poista
  2. Mulla on mehitähtikatto keramiikkatalossa, jonka paikka on kasvihuoneessa. Näyttävät vielä ainakin ihan kohtuuhyviltä, olen käynyt laittamassa siihen päälle lunta nyt kevään korvalla pari kertaa. Toivottavasti selviytyvät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään peukkuja, että menestyy! Minulla on kerran aikaisemmin mehitähdet kuolleet ruukussa, kun kastelin mullan huolimattomasti näin kevättalvella. Lumi on siinä mielessä turvallinen kastelutapa, että sillä harvemmin tulee liikakasteltua :)

      Poista